Wil je op de hoogte blijven van evenementen, festivals, concerten, theatervoorstellingen en trends die gaande zijn in de stad? Dan is het handig om af en toe eens wat stadsmagazines (Stadtmagazine) door te bladeren. In Berlijn zijn er verschillende stadmagazines die met regelmaat (soms gratis, zoals [030] en Uncle Sally’s) worden uitgebracht. Je kunt er allerlei lokale tips in vinden maar vaak ook een evenementenkalender en soms interviews.

Historie:

Het eerste Duitse stadsmagazine was Hobo wat tussen 1971 en 1977 te verkrijgen was in West Berlijn. Vandaag de dag zijn er veel verschillende soorten tijdschriften te verkrijgen met ieder hun eigen focus, ook steeds meer stadsmagazines zijn online te volgen. De toename van online magazines, blogs en nieuwssites hebben wel gezorgd voor een teruggang in populariteit van het old-school stadsmagazine. De afgelopen 10 jaar is de oplage van tijdschrift Zitty bijvoorbeeld gehalveerd naar 31.775 per kwartaal in 2010. Maar je zult maar in Berlijn zitten zonder internet, of je hebt gewoon zin om met een tijdschrift in de zon te liggen, dan is een stadsmagazine van papier toch zo slecht nog niet. En naast Zitty zijn er nog een aantal leuke magazines. Hierbij een overzichtje;

Berlijnse Stadsmagazines

Stadsmagazines:Omschrijving:
Tip BerlinTip is een Berlijns stadsmagazine wat elke 14 dagen wordt uitgegeven. Het wordt voornamelijk verkocht in kiosken, boekhandels, bioscopen en cafes. Eigenlijk kun je bijna niet om Tip heen want het is één van de meest bekende stadsmagazines.

Thema's in Tip lopen uiteen van eten & drinken, uitgaan, theater, films, cultuur en meer. Ook staan er regelmatig interessante reportages in over trends in Berlijn. Af en toe brengt Tip ook eenmalige themamagazines uit voor bijvoorbeeld restaurants of fashion. Tip is een redelijk mainstream georiënteerd magazine.
Zitty BerlinZitty verschijnt elke 14 dagen en is de opvolger van het West Berlijnse tijdschrift Hobo. Ook Zitty is via de bekende wegen te verkrijgen zoals via bioscopen en boekhandsel. Ook buiten Berlijn is Zitty te verkrijgen.

Qua inhoud is Zitty een beetje links alternatief georiënteerd wat nog een overblijfsel is van de stijl van Hobo. Naast reportages over actuele thema's vind je in Zitty verslagen en recensies van concerten, toneelstukken, films, tentoonstellingen, restaurants, cafés, winkels en bezienswaardigheden.
Uncle Sally'sIn tegenstelling tot Tip en Zitty is Uncle Sally's een gratis magazine en wordt ook elke 14 dagen uitgegeven. Je ziet de Uncle Sally's echt op de meest wazige plekken opduiken, vaak bij boekhandels maar ook vaak bij avondkiosken, clubs en soms bij de lokale Dönerboer. Overigens is dit tijdschrift ook digitaal te lezen.

Muziek is het belangrijkste onderwerp in Uncle Sally's en het is vaak alternatieve muziek en soms wat pop. Je kunt er een evenementenkalender in vinden maar ook interviews met artiesten. Jaarlijks organiseert Uncle Sally's in het najaar Sally Sounds in de Columbiahalle met leuke nieuwe bandjes, erg leuk feestje.
030 Magazin BerlinIn tegenstelling tot Tip en Zitty is [030] een gratis magazine en wordt ook elke 14 dagen uitgegeven. De naam van het tijdschrift verwijst naar het kerngetal van Berlijn; 030.

De inhoud is onderverdeeld in informatie over films, concerten, party en sport. Erg breed georiënteerd dus. Je vindt [030] Magazin bij de grotere boekenhandels.
PrinzPrinz is een gevarieerd tijdschrift wat in verschillende Duitse steden wordt uitgebracht. Prinz Magazin verschijnt iedere maand en richt zich voornamelijk op jongeren.

Prinz bericht over alles wat hip is, restaurants, clubs, films, muziek. Daarnaast staan er soms ook uitgebreide artikelen in over bijvoorbeeld wellness en sauna's in Berlijn.

Mijn favoriet is Uncle Sally’s omdat je deze overal tegenkomt en deze vooral gefocust is op muziek. Wat is jullie favoriete stadsmagazine?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This