Onlangs schreef ik op mijn blog over de startuptrend die al een tijdje in Berlijn gaande is. De stad trekt steeds meer jonge internetbedrijven aan die internationale successen boeken. Hoogste tijd voor Berlijn-Blog.nl om eens uitgebreid te kijken naar het aanbod Berlijnse startups, dat zijn er namelijk niet bepaald weinig.

Berlijnse start-ups; the list goes on and on..

Wekelijks hoor ik wel weer van bekenden over een nieuwe Berlijnse startup. Ze schieten letterlijk als paddenstoelen uit de grond, het is een dynamische business. Startups die in 2006 hip waren, bestaan inmiddels niet meer. Ik kan het weten, want de startup waarbij ik stage liep is inmiddels begraven. Hier een opsomming van een aantal startups met Berlijnse roots die anno 2012 wél hip zijn:

De stad door met Gidsy

De afgelopen week is Gidsy, een marktplaats en verzameling van activiteiten in steden, veel in het nieuws geweest. Deze start-up met twee Nederlandse oprichters heeft namelijk een leuke investeerder gevonden: niemand minder dan Ashton Kutcher. Op Gidsy.com kun je een overzicht vinden van allerlei leuke activiteiten in een stad. In Berlijn is het aanbod het grootst maar je kunt ook een overzicht vinden van activiteiten in Amsterdam, San Fransisco en New York. Het begrip activiteiten mag je ruim interpreteren: je vindt er o.a. een koffieproeverij, een rondleiding met als thema “how did east Berlin get hip?” en de mogelijkheid tot een kijkje in het laboratorium waar de waterkwaliteit van de Spree wordt getest.

Muzikale community SoundCloud

Misschien wel de meest bekende startup uit Berlijn: Soundcloud. SoundCloud is in 2007 opgericht en biedt gebruikers via vast en mobiel internet de mogelijkheid om geluidsbestanden te uploaden, publiceren en delen. Het doet vrijwel exact hetzelfde als YouTube, maar dan zonder video en zoekfunctie. Daarnaast biedt SoundCloud de gave mogelijkheid om een reactie achter te laten bij een bepaald muziekfragment (per seconde). Vorig jaar is SoundCloud de 5.000.000 gebruikers gepasseerd waaronder een aanzienlijk deel bekende muzikanten (zie ook: Modeselektor op SoundCloud). Als artiest kun je er muziek uploaden en statistieken inzien met betrekking tot het luistergedrag van je fans.

Goede muziek vindt jou (met hulp van Tape.tv)

Gepersonaliseerde muziekvideo’s komen 24/7 via de webapplicatie van Tape.tv voorbij. Niets installeren, niets instellen, gewoon luisteren. Je kunt via Tape.tv een bepaald genre uitkiezen (dit is vergelijkbaar met 22Tracks) en de applicatie begint direct met het spelen van muziek. “Je hoeft zelf niet actief op zoek te gaan naar muziek, de muziek vindt jou” is het motto van deze startup. Door muziek een waardering mee te geven of door te spoelen leert de applicatie wat jouw muzieksmaak is. De dienst wordt gefinancierd met reclame-inkomsten.

Efficiënt werken met 6Wunderkinder

Ook 6Wunderkinder (ik hou van die naam) is een naam die je best al eens gehoord zou kunnen hebben. Het productiviteitshulpmiddel Wunderlist is een app voor het opstellen van to-dolijstjes, in een overzichtelijke en mooie interface zie je een overzicht van de taken die je nog moet vervullen. “Using your software shouldn’t feel like rocket science” is het motto van 6Wunderkinder waar ik helemaal achtersta. Momenteel is de Wunterkit in ontwikkeling, een uitgebreide versie van de Wunderlist.

Social reading met Readmill

Lezen een individuele bezigheid? Niet meer met Readmill, een startup van twee Zweedse Berlijners. Via Readmill, die zowel via web als mobiele applicatie beschikbaar is, kun je alles wat je digitaal leest delen met je vrienden en volgers op sociale media. Interessante passages in een boek kun je markeren en doorplaatsen op andere social media profielen. Ook kun je het delen met de community op Readmill zelf, je kunt hier mensen volgen en zo op ideeën komen voor andere boeken. Ook beschikt deze app over de mogelijkheid om aanbevelingen te doen op basis van jouw leesstatistieken (vergelijkbaar met Last.fm).

Surprise shopping met Glossybox

Via Glossybox kun je een abonnement nemen op een verrassingspakket met beautyproducten. Voor een maandelijks bedrag van €10 krijg je elke maand een vijftal producten opgestuurd dia kunnen variëren van nagellak tot haarproducten tot make-up. Alles waar de vrouw blij van wordt! Vanwege het grote succes van de Glossybox heeft de startup zijn grenzen letterlijk verlegd naar het buitenland, maar hebben ze ook hun aanbod uitgebreid met een babybox en een mannenbox. De mannenbox bevat ook wel eens haarproducten waar vooral de kale mannelijke bevolking niet blij mee is. Deze groep hangt regelmatig bij Glossybox aan de telefoon om te klagen over de hoeveelheid haarproducten, zo hoorde ik laatst van een bij Glossybox werkende vriendin. Niet teveel verwachten, je laten verrassen en alles wat je niet nodig hebt weggeven. Glossybox is tof!

Sporty art met Figurerunning

De mensen die houden van hardlopen zijn vast wel bekend met Runkeeper, een geweldige mobiele applicatie die via GPS bijhoudt hoe snel en waar je loopt. Figurerunning, made in Berlijn door twee Hollandse dames, doet daar nog een stapje boven op door je route kleur te geven en je daardoor de mogelijkheid te geven om tekeningen te maken van je hardlooproutes. Running meets art! De applicatie is gratis te downloadn in de Apple Store als mobiele applicatie.

Amen: The Best and Worst of Everything

Soms kan een project zo simpel, maar toch zo goed, zijn. Zoals Twitter, of als Amen, een applicatie die meningen verzamelt. Zowel positieve als negatieve meningen, over dingen, mensen, plekken en ideeën die wél of juist niet de moeite waard zijn. Klinkt net zo wazig als Twitter in zijn begindagen, maar is net zo doeltreffend.

Gamen met Wooga

De markt voor online gaming verzadigd? Nee hoor, moet Wooga gedacht hebben. Met hun social gaming platform hebben de jongens van Wooga een succesvol concept weten neer te zetten. Met meer dan 120 werknemers weet Wooga al een groot deel van de Europese markt voor social games te bedienen. Zelf ben ik geen fan van gamen maar dat dit platform meer dan 35 miljoen gebruikers heeft per maand lijkt me genoeg zeggen.

Koopjesjacht met Kauf.da

Zie je wel, niet alleen Nederlanders willen altijd voor een dubbeltje op de eerste rij zitten! Ook Duitsers maken veel gebruik van folders en de applicatie van Kauf.da geeft een goed overzicht van welke aanbiedingen en kortingsbonnen er bij jou in de buurt actief zijn. Naast een overzicht van folders kun je ook filteren op productsoort of zoeken naar een specifiek product, Kauf.da geeft dan een overzicht van winkels waar je terecht kunt.

Reviewsite Qype

Qype (uit Hamburg weliswaar) is mijn persoonlijke favoriet uit de lijst startups die het begrip startup misschien wel is ontgroeid. Qype is een reviewsite van het formaat Iens, alleen vind je hier naast reviews van restaurants ook reviews van kappers, winkels, tandartsen en alle andere mogelijke diensten. Zoek binnen jouw postcodegebied of wijk naar een Afrikaans restaurant, een platenzaak of een theewinkel. Al het mogelijke vind je op Qype. En hoewel Qype niet in Berlijn is opgericht zit er wel een kantoor van Qype in de Berlijnse Friedrichstraße. Toch nog een beetje Berlijns dus ;).

Ook uit Berlijn:

  • www.betterplace.org: Investeer in projecten in de buurt.
  • www.wimdu.de: Marktplaats voor appartementen.
  • www.zalando.de: Need I say more? Het shoppingwalhalla überhaupt.


Wil je op de hoogte blijven van wat er zich afspeelt in Startup Berlijn? Dan raad ik aan om www.gruenderszene.de  of www.deutsche-startups.de te volgen.

Wat is jullie favoriete startup uit Berlijn? Hebben jullie zelf wel eens het idee gehad een startup te starten in Berlijn? Heb ik nog een startup uit Berlijn gemist in deze lijst? Laat het me weten in de reacties!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This