Ook in Berlijn, waar de prijzen tot nu toe verrassend laag waren, beginnen de woningprijzen te stijgen. Ook minder populaire wijken moeten er nu aan geloven, hoewel de prijzen in de hippe wijken Mitte, Prenzlauer Berg en Charlottenburg helemaal de pan uit rijzen. Dit kwam voort uit de Marktmonitor 2008 des Verbandes Berlin-Brandenburgischer Wohnungsunternehmen (BBU) die onderzoek heeft gedaan naar de woonprijzen in Berlijn.

Prijsstijging in Berlijn

De huurprijs is met 19,9% gestegen van 2006 tot 2007. De gemiddelde prijs per m2 is gestegen van €4,73 naar €5,67. In de wijken die momenteel hip zijn moet je uitgaan van een prijs van €6,62 per vierkante meter. In de beste (lees:dure) wijken van de stad steden de huurprijzen overigens maar met 4,9%, het betreft de betere delen van Mitte en Charlottenburg. Dit gegeven komt voort uit het logische feit dat er minder vraag is naar dure woningen, maar naar goedkopere des te meer. Ook de kleinere gezinswoningen lijken steeds populairder te worden onder de grootste groep Berlijners, de singles.

Toch is wonen in Berlijn altijd nog relatief gunstig, zeker als je dit vergelijkt met grote steden die westelijker liggen. Ook andere steden in Duitsland blijken altijd nog duurder te zijn dan Berlijn, Frankfurt am Mein en München zijn de koplopers wat betreft huurprijzen.

Wil je echt voor een prikkie in Berlijn wonen, verhuis dan naar Marzahn-Hellersdorf… Hoewel ik vast kan verklappen dat er een reden is waarom de woningen hier goedkoper zijn.

Niet getreurd!

Want de prijzen zijn in Nederland altijd nog vele malen hoger, voor de prijs die je in Amsterdam voor een kamertje betaalt kun je een heel appartement in Berlijn mee bekostigen. Daarnaast zijn de woningen ook vaak stukken ruimer. De kamers van 10 m2 die ik vaak op kamernet.nl tegenkom worden nog als bezemkast afgedankt in de meeste studentenhuizen in Berlijn.

Voor studenten die in Berlijn willen gaan wonen zijn sites als wg-gesucht.de erg handig. Je kunt er mooie, ruime en gunstige kamers vinden. Voor € 300 heb je een redelijk grote kamer op een fijne locatie. Ook studentenwerk doet zijn best om genoeg geschikte woningen voor een betaalbare prijs aan studenten aan te bieden. En ook niet onbelangrijk om te weten, de meeste Berlijners willen ondanks de prijsstijging graag in Berlijn willen wonen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This