Fan van street art spotten? Dan moet je in Berlijn wezen! Eigenlijk zou ik moeten zeggen ‘moet je in Berlijn blijven’, of op zijn minst regelmatig terugkomen, want er komt dagelijks zoveel street art bij dat het amper bij te houden is. Mijn nieuwste favoriet in het rijtje van plekken waar je street art kunt spotten in Berlijn is de Bülowstraße. Op deze plek in de wijk Schöneberg zal de organisatie Urban Nation Berlin volgend jaar zomer een street art museum openen. Ondanks dat de opening nog even op zich laat wachten, nodigt de organisatie wel al veel internationale artiesten uit om de straat van kunst te voorzien. Daardoor is de buurt een hub voor straatkunstenaars, een magneet voor liefhebbers van street art en een ware hit op Instagram geworden. Nu al een succes dus!

20160730 - _DSF6990- BerlijnBlog street art in schöneberg

In dit pand zal het museum van Urban Nation openen – muurschildering door: Marina Zumi

Urban Nation Berlin

Een project voor meer kunst in de Berlijnse straten

Ik volg de organisatie Urban Nation (www.instagram.com/urbannationberlin) inmiddels al een tijdje. Wat zij in Berlijn voor elkaar krijgen, vind ik érg tof. Ze halen veel internationale artiesten naar Berlijn om complete Plattenbauflats van indrukwekkende muurschilderingen te voorzien. Hun doel? Ook de wat minder bedeelde wijken van de stad van mooie kunst voorzien en daar kunstenaars met elkaar in contact brengen. Dat lukt ze al best goed, want zonder Urban Nation waren veel van mijn favoriete murals in Berlijn – waaronder het Art Park in Tegel – waarschijnlijk nooit tot stand gekomen.

Het Urban Art Museum – van street art naar tentoonstelling

Het nieuwste project van Urban Nation in Berlijn is de bouw van het Museum for Urban Contemporary Art in Schöneberg. Daarmee willen ze in de zomer van 2017 het eerste street art museum ter wereld openen. Verspreid over vijf verdiepingen zullen hier niet alleen exposities te zien zijn, maar zullen er ook woon- en werkplekken ter beschikking worden gesteld aan artiesten. Momenteel wordt er hard gebouwd aan de renovatie van het pand maar toch is een bezoek aan het gebouw nu al de moeite waard. De façade is namelijk – geheel in street art stijl – compleet gehuld in een prachtige muurschildering van de cosmos van Marina Zumi. Gaandeweg vervaagt de grens tussen traditionele kunst en street art veel meer. Street art wordt steeds meer een serieuze tak binnen de gevestigde kunstscene en dat bewijst dit museum ook maar weer.

Openluchtmuseum Bülowstraße – mijn favoriete werken en artiesten

Van schilderingen tot sprays. Van muurschilderingen tot kleine verstopte kunstwerkjes. Van vrolijke kunst tot tekeningen met een politieke boodschap. In de Bülowstraße vind je het allemaal. De buurt rondom het museum in aanbouw is als een (openlucht)tentoonstelling opzich. Onlangs liep ik bewapend met mijn camera door de straat om mijn favoriete kunstwerken te fotograferen en met jullie te kunnen delen. Naast onderstaande werken is er nog veel meer moois te zien in de Bülowstraße. Daarnaast verandert er ook veel en wordt het aantal werken steeds weer uitgebreid. Zeker zelf even een kijkje nemen dus!

20160730 - P1220798- BerlijnBlog Fotodagboek 63

Werk links door: Uriginal / www.instagram.com/uriginalbcn
Kleurrijke mozaïektekeningen die zijn geïnspireerd op de tegeltjes in de bouwwerken van Gaudi.

Werk rechts door: Mateus Bailon / www.instagram.com/mateusbailon en Ricardo Akn / www.instagram.com/ricardoakn

20160730 - P1220800- BerlijnBlog street art in schöneberg

20160730 - P1220889- BerlijnBlog street art in schöneberg

Werk door: Nils Westergard / www.instagram.com/nilsrva
Stencilportretten in zwart/wit zijn de specialiteit van de Belgisch Amerikaanse straat- en studioartiest. Zijn motieven hebben vaak iets treurigs en doordringends, waardoor je bijna door zijn werken wordt gehypnotiseerd.

20160730 - P1220804- BerlijnBlog street art in schöneberg

Werk door: Cranio Artes / www.instagram.com/cranioartes
Het Braziliaanse duo werpt met hun tekeningen vaak een kritische blik op de Braziliaanse politiek. Te herkennen aan de altijd felblauwe cartoonfiguren die ergens ook wel weer wat schattigs hebben.

20160730 - P1220825- BerlijnBlog street art in schöneberg

20160730 - P1220876- BerlijnBlog street art in schöneberg

Werk door: Kram / www.instagram.com/kram_es
Wat Kram precies heeft met krokodillen weet ik niet, maar het is wel een terugkerend motief in de werken van de street artist uit Barcelona.

20160730 - _DSF6986- BerlijnBlog street art in schöneberg

20160730 - _DSF6989- BerlijnBlog street art in schöneberg

Werk door: A Squid Called Sebastian / www.instagram.com/asquidcalledsebastian
A Squid Called Sebastian is een tekenaar uit Boston, tegenwoordig woonachtig in Gent, die om zijn prachtige schetsen bekend staat. Dit kleurrijke werk is een uitzondering en valt behoorlijk op in zijn Instagramfeed die voornamelijk zwart-witte schetsen bestaat.

20160730 - P1220813- BerlijnBlog street art in schöneberg

Werk door: James Bullough / www.instagram.com/james_bullough
Een Amerikaanse artiest, en sinds 2010 Wahlberliner, die bekend staat om zijn werken van personen in collagestijl. In vergelijking met de rest van het werk van James Bullough is deze spray in de Bülowstraße erg vloeiend en dromerig. Hoe verschillend ook, zijn werken zijn allemaal geïnspireerd op het werk van de oude meesters.

20160730 - P1220877- BerlijnBlog street art in schöneberg

20160730 - P1220882- BerlijnBlog street art in schöneberg

Werk door: Cern / www.instagram.com/cernesto
Een straatartiest die op jonge leeftijd (12!) begon met graffitispuiten in Queens, New York. Zijn bijna neonkleurige experimentele werken hebben iets dromerigs en rustgevends, maar tegelijkertijd ook iets psychedelisch.

20160730 - P1220883- BerlijnBlog street art in schöneberg

20160730 - P1220864- BerlijnBlog street art in schöneberg

Werk door: Panmela Castro / www.instagram.com/panmelacastro
Gedreven door haar inzet voor feminisme en mensenrechten, hebben de werken van de Braziliaanse straatartieste Panmele Castro bijna altijd een politiek tintje en een diepere maatschappelijke boodschap. Het zet mensen aan het denken. Precies dat vind ik ook zo mooi aan street art.

20160730 - P1220846- BerlijnBlog Fotodagboek 63

Werk door: Marina Zumi / www.instagram.com/marinazumi
De van oorsprong Argentijnse kunstenares Marina Zumi woont nu in São Paulo en haalt de inspiratie voor haar werken uit de natuur en de kosmos. Deze verbuigt ze vervolgens in geometrische vormen. Vaak geschilderd in haar favoriete kleurenpalet blauw, paars en turquoise.

20160730 - P1220893- BerlijnBlog street art in schöneberg

20160730 - _DSF7005- BerlijnBlog street art in schöneberg

Werk door: Vanesa Longchamp / www.instagram.com/vanesalongchamp
Gesprayde zeemeerminachtige vrouwen met heel veel haar. Dat is het kenmerk van Vanesa, die ook als studio-artiest zeer actief is.

20160730 - P1220903- BerlijnBlog street art in schöneberg

Werk door: ALO (Aristide Loria) / www.instagram.com/alo_art
Vanuit Londen werkt de Italiaanse street artist aan zijn ontwerpen, die hij zelf in het hokje Urban Expressionism plaatst. In zijn werk zijn invloeden van expressionisme terug te zien, maar ook van andere kunststromingen, zoals bijvoorbeeld de Afrikaanse kunst. Hoewel het bijna paste ups lijken te zijn, werden deze werken toch echt allemaal zorgvuldig met de hand geschilderd.

20160730 - P1220900- BerlijnBlog street art in schöneberg

20160730 - P1220908- BerlijnBlog street art in schöneberg

Werk door: Thiago Goms / www.instagram.com/thiagogoms321
Kattenliefhebbers zullen vast gecharmeerd zijn door de feed van de Brazialiaanse Thiago, want de dieren staan vaak centraal in zijn werken en bijna geportretteerd als ware actiehelden.

Bezoek de street art verzameling in de Bülowstraße

Pak de metro U2 naar Bülowstraße, wandel de gelijknamige straat in en laat je verrassen door de vele werken van hele diverse kunstenaars. Vergeet zeker niet goed omhoog, omlaag en in de zijstraatjes te kijken. Zoals vaak bij street art geldt ook hier: de mooiste werken gaan soms schuil in een klein hoekje! Kijk trouwens niet gek op als je sommige van bovenstaande werken niet meer kunt vinden. Street art blijft tijdelijk van aard en ook de Bülowstraße is geen dag hetzelfde. Een leuke plek die altijd in beweging is en daarmee leuk is om vaker te bezoeken!

Heb jij de street art in de Bülowstraße al gespot? Ik ben benieuwd naar jullie favoriete kunstwerk! 

liebegruesse

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This