Een lange strijd tussen gemeente, kunstenaars en het kunsthuis Tachles heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Tacheles toch onder dwang geveild gaat worden. De laatste weken zijn er vele demonstraties geweest door heel Berlijn, kunsthuis Tachles moest blijven vonden velen. Dit was namelijk een plek voor creatievelingen, muzikanten en kunstenaars om samen te komen, te werken en te relaxen. Daarnaast natuurlijk om de toeristen een beeld te geven van het vrije blije Berlijn, want deze plek wordt door pubcrawls en toeristenboekjes steeds meer opgenomen. De volgeplakte trappenhuizen en met graffiti bespoten muren hebben grote aantrekkingskracht op het publiek. Inmiddels is het concept van Tachles is ver buiten de Berlijnse grenzen bekend, jaarlijks bezoeken ongeveer 400.000 geïnteresseerden het kunsthuis.

De veiling

Maandag 4 april, 10:30. Dan gaat de veiling plaats vinden. De marktwaarde van de 16 locaties wordt door het gerechtshof van Mitte geraamd op meer dan 35,1 miljoen euro. Het betreft dan wel een oppervlakte van 25.000 vierkante meter waar zich onder andere een theater, biscoop en verschillende cafés in herbergen. En dat allemaal op een prachtige A-lokatie midden in Berlijn. Te lezen is dat meerdere privé investeerders hebben al interesse getoond in het pand. Nu moet het kunsthuis verplicht worden geveild omdat het huurcontract is afgelopen.

Tachles toen..

Tacheles was ooit een ruine, van een oud warenhuis. Ook was het ooit voor de Tweede wereldoorlog het Haus der Techniek van AEG. Ook was het in de dertiger jaren van de vorige eeuw onderdeel van de Nazi-bureaucratie. Daarna werd het pand een beetje vergeten en had geen duidelijk doel.

Na de val van de muur is het Tachles bezet door kunstenaars, wat vaker gebeurde met leegstaande gebouwen in het oosten van Berlijn. Al sinds de opening in 1990 is er altijd gestreden tegen de sloop van het gebouw. Omdat de bouwstijl van Tachles (ziet eruit als een vervallen kraakpand, wat het eigenlijk ook is) niet helemaal in de sfeer van de Oranienburgerstrasse past (Touri-Allee) is er al vaker gesproken over de sloop van het gebouw. Ook in de afgelopen 21 jaar is er een hoop gebeurd, de laatste eigenaar heeft het gebouw voor de spreekwoordelijke 50 cent weten te huren in 1998 met een contract voor 10 jaar. Dat Tacheles nu geveild gaat worden vind ik jammer, want dit is een van de laatste alternatieve plekken in het centrum van de stad. Natuurlijk zou Berlijn Berlijn niet zijn als er elders creatieve ruimtes worden gecreëerd maar Tacheles is toch een bijzondere plek wat waarschijnlijk drastisch gaat veranderen.

Tacheles nu..

Ik zal jullie hier op de hoogte houden van veiling.

[Update] 4 april 11:00

Vanmorgen was er te lezen dat de veiling toch niet zou doorgaan. Vlakvoor dat de veiling zou plaats vinden is de veiling afgelast aldus een woordvoerder van de rechtbank. De HSH Nordbank, eigenaar van het pand, is akkoord gegaan met een tussentijdse aanpassing van het contract. Wat deze schorsing betekent voor het verdere verloop van Tacheles is niet bekend, wel laat de bank weten Tacheles alsnog te willen veilen. Lees meer.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This