Voedselverspilling gaat in westerse landen veel verder dan enkel het weggooien van de laatste restjes eten van je bord, er wordt in verschillende fases van de voedselproductie niet spaarzaam omgegaan met voedsel. De Duitse documentaire Taste the Waste (bekend van de Berlinale 2011) geeft ons een kijkje in het boerenleven, in de voedselproductie en bij de voedselvoorraden in supermarkten. Wat er allemaal wordt weggegooid is schokkend om te zien, zeker wanneer je hoort dat we met zijn allen net zoveel weggooien als dat we opeten. Van elke twee kroppen sla en aardappels belandt er één in de vuilnisbak, nog voordat ze de consument bereiken. Banaan te dik, tomaat niet rood genoeg of komkommer te krom? Ze worden als verrot behandeld en direct weg gegooid. Consumenten zouden alleen perfecte groente willen, supermarkten willen rechte groente om efficiënt met opslag om te gaan en bakkerijen bakken tot sluitingstijd om altijd een goed gevulde vitrine te hebben. Ironisch dat we met zijn allen wel veel goede doelen steunen met financiële giften maar dat we ondertussen zoveel voedsel weggooien in de westerse wereld dat de hele derde wereld ervan zou kunnen overleven.

Wanneer je de documentaire Taste the Waste gaat bekijken word je je ineens heel bewust van de grote getale voedsel die we weg gooien met zijn allen, leerzame docu dus die ik zeker aanraad. Valentin Thurn is de auteur en regisseur van de ducumentaire die 8 september in premiere ging in de Duitse bioscopen. Hier kun je de trailer bekijken;

Door: Sylvain Sadoine, Friedrich Wilhelm Graefe zu Baringdorf, Thomas Pocher
Premiere: 08.09.2011
Regie: Valentin Thurn
Duur: 91 minuten
Website: Taste the waste

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This