Wat ben ik dankbaar voor 2019. Een jaar waarin ik ontzettend veel heb geleerd, geprobeerd heb wat meer balans te vinden tussen online en offline en de moeilijkste (en toch ook weer niet) beslissing van mijn leven maakte: ik heb mijn baan opgezegd om in 2020 op wereldreis te gaan met Kai! Het was een jaar waarin ik minder heb geblogd en me heb gefocust op mijn werk, meer betaalde fotoshootings heb gedaan, mooie zomerdagen op het water heb doorbracht en veel bezig ben geweest met de voorbereidingen voor onze wereldreis. Dit mooie jaar verdient een terugblik in foto’s waarin ik natuurlijk ook mijn favoriete nieuwe ontdekkingen in Berlijn weer deel!

Januari

Dit jaar ontdekten we een nieuw favoriet restaurant in Friedrichshain: Like Thai. Het is een goed alternatief voor het populaire en altijd volle 1990 Vegan Living op een andere hoek aan Boxhanger Platz. Bij Like Thai kun je net als bij 1990 Vegan Living hele lekkere kleine Thaise gerechten bestellen, en dat allemaal vegan! In 2019 ben ik nog meer gaan minderen met vlees eten en daar voel ik me erg goed bij. Ik doe het vooral vanuit milieu-overwegingen en merk dat ik vlees eigenlijk helemaal niet mis. Zeker niet als je zulke lekkere vegetarische opties hebt als bij Like Thai!

Like Thai
Adres: Grünberger Straße 69, Berlijn-Friedrichshain
OV: U5 Samariter Straße

Januari was, zoals ieder jaar in Berlijn, heel relaxed. December is altijd een hele fijne, gezellige maar ook drukke maand. Als in januari alle lichtjes en toeristen zijn verdwenen, heeft Berlijn iets rauws en iets kalms. Ik heb het moeten leren waarderen maar nu hou ik er wel van. Juist die contrasten maken Berlijn zo’n interessante stad! Thuis was ik inmiddels lekker aan het minimaliseren geslagen.

Januari is dus ook de perfecte maand voor veel lekkere koffie en ontbijtjes buiten de deur. We zijn dit jaar veel bij Cozy´s geweest, een café dat ik vooral om de açaibowls weet te waarderen maar de chai latte is ook erg lekker!

Cozy´s
Adres: Gabriel-Max-Straße 15A, Berlijn Friedrichshain
OV: U5 Frankfurter Tor

Hier maak ik een fotoreportage van een zwangere (inmiddels bevallen) vriendin. Het was mijn eerste betaalde foto-opdracht met mensen en oh, wat vond ik het spannend! Wat een eer om voor zoiets gevraagd te worden en ik was heel benieuwd of ik de verwachtingen waar kon maken. Gelukkig was de spanning op dat moment zelf verdwenen en heb ik erg genoten van het foto’s maken zelf en van het kunnen vangen van zulke bijzondere momenten op beeld. Het afgelopen jaar heb ik het nog een aantal keer mogen doen en ik vind het ontzettend leuk om te doen!

Schneeeee! Het uitzicht vanaf mijn kantoor in het Upper West was op deze januaridag nóg mooier dan normaal. Ik ben nog altijd een grote fan van sneeuw en zo blij als een kind als ik wakker word in een witte wonderwereld.

Februari

In februari moest ik voor mijn werk naar New York en ik besloot om daarvoor een lang weekend vakantie te plannen. Maar waar? New York heb ik inmiddels al een aantal keer voor mijn werk mogen bezoeken dus ik had zin in iets nieuws en een beetje zon in februari leek me ook wel wat. Uiteindelijk viel mijn keuze op Miami. De stad heeft me onwijs positief verrast! Vooral de art deco architectuur in Miami Beach vond ik geweldig maar ook het vele street art in Wynwood en de Caribische sfeer vond ik erg fijn. Ik heb me er uitstekend vermaakt!

Zondag arriveerde ik na een vlucht van drie uur vanuit Miami in New York. Ik heb de hele dag door Manhattan en Brooklyn gewandeld. Een beetje frisse lucht snuiven nog, want de rest van de week zat ik binnen op ons kantoor en in een conferentiehotel. Ik denk dat New York na Berlijn wel mijn favoriete stad is. Zo divers en veelzijdig, altijd wel wat te beleven!

Veel sneeuw hebben we dit jaar niet gehad. Sterker nog, het was in februari hartstikke warm! Deze foto met volle terrasjes langs de Spree maakte ik op zaterdag 16 februari. Ik vind het maar bizar, winters in Berlijn horen flink koud te zijn!

Een week later was het nog steeds zonnig en warm. We wandelen door één van mijn favoriete stukjes Berlijn, langs het Landwehrkanal in het zogenoemde Kreuzkölln, het stukje Berlijn rond de grens tussen Kreuzberg en Neukölln.

Prachtige laagstaande zon bij station Zoologischer Garten. Altijd even een geluksmomentje!

Maart

Weer eens naar de Messe in Berlijn om de ITB (Internationale Tourismus-Börse) te bezoeken. De beurs is met 10.000 stands en meer dan 170.00 bezoekers één van de grootste reisbeurzen ter wereld. In maart werden onze plannen voor een wereldreis al wat concreter en we hebben flink wat reisinspiratie op kunnen doen!

In maart bracht ik met Kai een lang weekend door in Venetië. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik enorm positief ben verrast door de stad! Ik wilde Venetië altijd al graag bezoeken omdat het er zo fotogeniek uitziet maar ik was bang dat het té druk zou zijn. Ik besloot zonder hoge verwachtingen heen te gaan en heb erg genoten van het rondslenteren over de vele bruggetjes. Het was er prachtig!

En als je in Venetië bent, moet je ook zeker een bezoekje brengen aan Burano. Ik vond het fantastisch om een middag over dit kleurrijke visserseilandje te wandelen. Ook hier loont het om vooral de achteraf straatjes mee te pakken omdat het daar nét even wat rustiger is.

Eenmaal terug in Berlijn, stond de hele stad in bloei. Yes, de lente hangt in de lucht!

Uitgebreid brunchen bij Allands Breakfast Club. Lekker de tijd nemen voor een uitgebreid ontbijt of brunch is één van mijn favoriete activiteiten in het weekend en ik rijd graag de halve stad door om allerlei nieuwe adresjes te testen. Op het moment denk ik dat Allans Breakfast Club mijn ultieme favoriete ontbijtadresje is in Berlijn! Deze ABC Teller met huisgebeitste zalm, avocado, gerookte ham en meer lekkers is echt hemels! Ook de açaibowl is erg goed.

Allans Breakfast Club
Adres: Rykestraße 13, Berlijn-Prenzlauer Berg
OV: U2 Eberswalder Straße

Het leuke van vrienden hebben die ook graag fotograferen? We krijgen nog wel eens van dit soort spontane shots toegestuurd. Zo leuk! Dit schattige autootje op een binnenhof in Neukölln moesten we natuurlijk allemaal even vastleggen. Bedankt N. voor de leuke foto!

We krijgen de unieke uitnodiging om met vrienden het dak van het flatgebouw aan de Platz der Vereinigten Nationen tijdens zonsondergang te bezoeken. Dat hoef je mij geen twee keer te zeggen, daar heb ik altijd al eens willen fotograferen! Het uitzicht was niet alleen fenomenaal, we hadden ook een onwijs gezellige avond met dank uit wijn in plastic bekertjes van A.

En wat hadden we mazzel met het weer! We hebben een paar mooie ‘Postkartenmotiven‘ kunnen schieten.

Hiep, hiep, hoera! Kai werd in april 40! Dat hebben we natuurlijk groots gevierd. Ik kreeg helemaal flashbacks naar de Berlijnse ‘WG-Parties‘ (huisfeestjes) in mijn studententijd met al dat bier in de badkuip.

In datzelfde weekend rende mijn broertje samen met een aantal vrienden de halve marathon. Ik heb hem op enkele punten langs de weg kunnen spotten en aanmoedigen. Supergoed gedaan S., ik ben megatrots op je!

Daarna gaan we nog even gezellig naar het Mauerpark. En zoals je ziet waren we waren niet de enigen met dat idee! De weekenden van de halve marathon (in april) en de hele marathon (september) zijn altijd gezellig druk in Berlijn en er hangt altijd een sportieve en uitbundige sfeer. Overal blije mensen met medailles, heel leuk om te zien!

Daarna lopen we nog even langs alle kersenbloesems die langs de voormalige grens in bloei staan. Blijft een prachtig gezicht om te zien!

April was een drukke maand op werkgebied. Voor klanten en prospects hebben we namelijk vijf evenementen georganiseerd in Zürich, Berlijn, Frankfurt, München en Wenen. In twee weken ben ik dus door bijna de hele DACH-regio gereist. Heel tof! Dit was de stilte voor de storm in Zürich, waar we een toffe locatie hadden gehuurd in een voormalige fabriek. Ik voelde me er helemaal thuis want er hing een tof creatief Berlijns sfeertje!

Ons laatste evenement vond in Wenen plaats en ik besloot er een vrije dag aan vast te plakken. Ook in Wenen stonden de bloesems volop in bloei, wat een bezoekje extra leuk maakte! Ik vond het een erg leuke en veelzijdige stad om te bezoeken, vooral de buurt achter het moderne kunstmuseum Mumok.

Samen met vrienden op fototour. Vind het altijd leuk als vrienden door ons worden aangestoken met het fotografievirus!

Eind april waren we in Nederland! Mijn schoonmoeder is groot fan van tulpen en voor haar verjaardag gaven we haar een tripje naar Nederland cadeau. Een schot in de roos! We verbleven gezellig met zijn allen bij mijn ouders en hadden een heerlijk familieweekend met z’n allen.

Mei

In mei was ik weer in Hamburg voor de Online Marketing Rockstars, een toffe beurs voor Online Marketing waar ook allerlei muzikanten optreden. Op een vrij momentje ging ik even kijken bij een sessie met Tim Mälzer (een bekende Duitse TV-kok) over podcasts. 2019 was voor mij ook wel het jaar van de podcasts. Ben er helemaal fan van geworden!

Het Biergartenseizoen breekt weer aan! Tijd voor een biertje bij Schönbrunn, een fijn terras in het groene Volkspark Friedrichshain.

Schönbrunn
Adres: Am Friedrichshain 7, Berlijn-Friedrichshain

Tijdens een wandeling door Prenzlauer Berg ontdekten we per toeval een grandioos nieuw sushirestaurant. Het zag er leuk uit en je kon er lekker buiten zitten. We besloten het gewoon een kans te geven. En de sushi was heerlijk, in de categorie Kuchi en Musashi, mijn favoriete sushirestaurants in Berlijn. Het komt niet vaak dat ik per toeval goede nieuwe tentjes ontdek (omdat ik meestal iets kies van opgeslagen adresjes) dus dat was een aangename verrassing!

Enzo Sushi Bar
Adres: Marienburger Straße 38, Berlijn-Prenzlauer Berg

Weekendje in Dresden. We hebben het weekend voornamelijk in het volkstuintje van mijn schoonouders doorgebracht. Heerlijk, ik kom daar altijd helemaal tot rust! Ooit zou ik ook nog wel eens een eigen tuintje willen hebben.

Ook in Duitsland was er natuurlijk veel aandacht voor de ‘Europawahl‘ dit jaar en dat uitte zich ook in het straatbeeld. Ik deed een duit in het zakje, euh mandje, met mijn wensen voor een leefbaar Europa voor iedereen.

Als er in de ochtend er een lange rij staat voor het Strandbad Wannsee, dan weet je dat het een mooie zomerdag is in Berlijn!

In juni hadden we twee weken vakantie! Al in juni zaten we heel erg met onze plannen voor een wereldreis in ons hoofd dus we wilden onze 2019-vakantie graag ergens in Europa doorbrengen. We kozen uiteindelijk voor een roadtrip door Portugal en begonnen met een paar dagen in Lagos. Een onwijs leuk stadje in de Algarve om een aantal dagen te verblijven. Leuke combinatie uit lekker eten, een knusse historische dorpskern en veel mooie natuur in de buurt. Echt een aanrader!

Bij Lagos in de buurt vind je veel van dit soort prachtige stranden met zandstenen rotsen, waar de Algarve-regio zo bekend om staat. Vroeg in de ochtend zijn de stranden op zijn mooist, als de rotsformaties oranje oplichten in de morgenstond en nog vrijwel leeg zijn.

Vanuit Lagos maakten we een zeiltocht langs de kuststrook. Een van de leukste dingen die we deze vakantie hebben gedaan!

Na 10 dagen in de Algarve reden we door naar het plaatsje Porto Covo aan de westkust, een klein voormalig vissersdorpje met toegang tot een aantal schattige strandjes en mooie wandelroutes. Een mooie afwisseling met de Algarve want de natuur is hier weer heel anders.

Via Sintra reden we door naar onze eindbestemming Lissabon. Wist je dat graffiti spuiten in Lissabon legaal is? Je ziet het echt overal! Op ons nieuwe reisblog schreef ik een artikel met onze route voor twee weken van Lagos naar Lissabon.

Zomer is gearriveerd in Berlijn! Ik heb er een sport van gemaakt om parasols te fotograferen, omdat ik het er altijd zo vrolijk uit vind zien. Wellicht maak ik er ooit nog eens een fotoserie van!

Juli

Ik huppel vaak even bij Ocelot in Berlijn-Mitte naar binnen, één van mijn favoriete boekenwinkels in de stad. Ze hebben niet een enorm assortiment maar wel een goede selectie Berlijn- en andere reisboeken, koffietafelboeken en tijdschriften. Als kers op de taart hebben ze een fijne zithoek waar je met een koffie door je nieuwe aanwinsten kunt bladeren.

Ocelot
Adres: Brunnenstraße 181, Berlijn-Mitte
OV: U8 Rosenthaler Platz

De rozen staan prachtig in bloei in het Volkspark am Weinberg.

Dit soort leuke kleinschalige initiatieven maken Berlijn zo’n fijne stad. Kijk nou wat een schattig tuintje! En hoe mooi is het dat iemand de moeite neemt om dit te planten en netjes bij te houden. Wie je ook bent, bedankt ervoor, ik werd er blij van!

Voor mijn werk was ik een paar dagen in Parijs en ook hier besloot ik een extra dagje vrij te nemen. Ik vind het altijd zo zonde om alleen maar voor werk te reizen en dan niets van de stad te zien. Ik verbracht de hele dag met stokbroodjes met kaas eten en met street art spotten. Ik heb nooit geweten dat er zoveel toffe street art te vinden is in Parijs. Geweldig!

Mocht je ook eens willen gaan street art spotten in Parijs, dan moet je in het 13e arrondissement wezen. Rond de Place d’Italie barst het ervan!

Altijd knus bij Clärchens Ballhaus. De keuken biedt niet veel bijzonders maar de biertuin en het balhuis zijn wel één van de meest sfeervolle plekken in Berlijn. Ik heb zelfs nog even overwogen om hier te gaan trouwen! Dat hebben we uiteindelijk niet gedaan maar vooral in de zomer kom ik hier graag om te borrelen na werk.

Clärchens Ballhaus
Adres: Auguststraße 24, Berlijn-Mitte
OV: U8 Rosenthaler Platz

Een overweldigende geweldige sfeer tijdens Christopher Street Day in Berlijn. Een dag om de liefde tussen en voor homoseksuele stellen te vieren en om aandacht te vragen voor meer rechten en tolerantie voor de LGBTQ-community. Prachtig om te zien dat er zoveel mensen op de been zijn en de sfeer zo goed is!

Augustus

Een week later tijdens de Gay Pride in Amsterdam. Ook hier was de sfeer top!

Op 5 augustus 2019 zijn Kai en ik alweer drie jaar getrouwd. Ongelooflijk dat de tijd zo snel gaat! We vieren deze dag bij Pllek in Amsterdam. Wilde hier altijd al eens graag naartoe en dit was de perfecte gelegenheid.

Pllek
Adres: T.T. Neveritaweg 59, Amsterdam-Noord

Bijna altijd als we in Nederland zijn, probeer ik wat nieuwe plekken te bezoeken. Onder het mom van ‘leuk voor Kai’ maar stiekem vind ik het zelf ook maar al te leuk! Nederland heeft tenslotte zoveel moois te bieden. Deze dag brachten we in Leiden door, wat een mooie en gezellige stad! Een van de bijzondere dingen van in het buitenland wonen is dat je heel anders gaat aankijken tegen Nederland, vaak ook in positieve zin.

Nog een Hollands plaatje uit Leiden.

Dit jaar werd het Art Base Berlin Festival voor de eerste keer georganiseerd in het Landesirrenanstalt am Domjüchsee, een interessante verlaten locatie gelegen aan een meer omringd door bossen. Het complex was voorzien van vele gave murals die speciaal voor de gelegenheid door verschillende nationale en internationale street artists zijn gemaakt. Een gavere festivallocatie kan ik me amper voorstellen!

Op een mooie zomeravond stond er een boottochtje met collega’s over de Spree gepland. Ik dacht dat we de klassieke tour richting het toeristische centrum zouden doen (leuk!) maar we draaiden ineens de andere kant op (nog leuker!). Vanuit Charlottenburg zijn we helemaal naar de Wannsee gevaren en ik ontdekte weer wat nieuwe stukjes Berlijn onder het genot van een Aperol Spritz. Ook na ruim 9 jaar in Berlijn blijf ik toch weer nieuwe hoeken van de stad zien. Het was een heerlijke avond!

Een paar dagen laten bevond ik me wederom op het water, dit keer in het idyllische plaatsje Waren in het natuurgebied de Müritz, ongeveer 150 km ten noorden van Berlijn. De weersvoorspellingen waren goed, de werkagenda’s niet overvol en dus besloten Kai en ik spontaan een vrijdag vrij te nemen. We namen de trein vanaf Berlin-Gesundbrunnen naar Waren en stonden binnen 1,5 uur in een compleet andere wereld. We huurden een bootje en brachten een heerlijke relaxte dag op het water door.

Pure idylle. En wat is het fijn om (als de werkagenda het toelaat) af en toe gewoon spontaan een dagje vrij te nemen. Heerlijk was het!

En terug in Dresden! Mijn schoonvader werd 60 en dat moest natuurlijk gevierd worden! We gingen met de familie eten bij Fährhaus Kleinzschachwitz. Vroeger was dit een veerboothuis, nu kun je er heel leuk eten.

Jett Rebel was in Berlijn! Hij speelde op het jaarlijkse gratis muziekfestival Parkfest in het Park am Gleisdreieck van de Berlijnse radiozender Radio Eins. Wat een feestje was het!

September

Alweer op het water? Volgens mij begin ik een trend te zien in 2019! Dit keer weer als onderdeel van een teamuitje. Samen met collega’s zijn we vanaf restaurant Van Loon aan het Landwehrkanal naar de Hafenküche aan de Spree in Berlijn-Rummelsburg gekanoëd, waar een lekkere barbecue op ons wachtte. Ik blijf het tof vinden om Berlijn vanaf het water te zien, het was een heerlijke middag. En onderweg zwaaide ik nog even naar mijn oude kantoor aan de Spree in de Stralauer Allee.

Misschien hebben jullie wel aan mijn blogfrequentie (sorry!) gemerkt dat 2019 een behoorlijk analoog jaar voor me was… Voor mijn werk breng ik al veel tijd achter de computer door en ik heb gemerkt dat het me goed deed, om in mijn vrije tijd wat minder tijd achter beeldschermen door te brengen. Zo heb ik het afgelopen jaar veel analoog gefotografeerd, ben ik begonnen met een bullet journal, met aquarelverven, doe ik nog steeds graag aan yoga en heb stapels reisboeken verslonden. En een stapje terugdoen met Instagrammen en bloggen dus! Nogal een verschil met de jaren daarvoor. Ik hoop na ons reisjaar weer wat meer rust te vinden om over Berlijn te schrijven want ik heb het toch wel erg gemist!

Het Berlin Mural Fest bracht weer een aantal street artists naar Berlijn om lege muren op te fleuren met nieuwe murals! Daarnaast hebben ze tijdelijk ook een aantal murals van bewegende lichtprojecties voorzien, waaronder de astronaut, deze klassieker in Kreuzberg van Victor Ash. Het was een prachtig gezicht en de sfeer erg tof. Het leek wel een kleinschaligere en alternatievere versie van het Festival of Lights.

Bij één van de vele Fridays for Future in Berlijn. Mooi om te zien dat zoveel mensen de straat op gaan voor het milieu! Zelf probeer ik mijn steentje bij te dragen door minder vlees te eten en minder te consumeren. Oude spullen verkoop ik, breng ik naar tweedehandswinkels of zet ik op straat zodat andere mensen het kunnen meenemen (werkt top in Berlijn!).

Oktober

In juli heb ik aangekondigd op mijn werk te willen gaan reizen en mijn laatste werkdag zou midden december gaan zijn. Dit uitzicht vanaf mijn werk in het Upper West zal ik nog wel gaan missen! Vanaf de 30e verdieping kon ik bijna de hele stad zien, vanaf Teufelsberg in het westen tot Alexanderplatz in het oosten, Rathaus Schöneberg in het zuiden en luchthaven Tegel in het noorden.

Op 3 oktober vierden we de Duitse eenwording, een officiële feestdag in Duitsland, met een fijne wandeling door Neukölln en over het Tempelhofer Feld.

De Berlijnse lichtfestivals Festival of Lights en Berlin Leuchtet lieten ook in 2019 weer vele Berlijnse bezienswaardigheden stralen met prachtige lichtprojecties. Deze projectie met beelden van Thierry Noir (één van de eerste artiesten die graffiti op de Berlijnse Muur spoot, een icoon dus!) vond ik erg gaaf.

Er vond een fotografiefestival plaats in het Kraftwerk met een kleine beurs en een mooie fototentoonstelling. Blijft een mooie evenementenlocatie en deze kleurrijke ballonnen misstonden hier zeker niet!

Berlijn, niet altijd mooi maar wel altijd fijn.

De straten kleuren weer geel. Blijft een mooi gezicht!

Herfstwandeling door het Treptower Park met Kai, één van mijn favoriete parken voor een wandeling op een mooie herfstdag.

Rond deze tijd waren we best intensief bezig met de voorbereidingen voor onze wereldreis. De weekenden brachten we veel door met informatie vergaren over inentingen, reisroutes en het papierwerk wat geregeld moest worden. Maar tijd voor een herfstige wandeling voor Friedrichshain kan altijd tijd gemaakt worden!

Dit is mijn favoriete tijd van het jaar om een wandeling te maken door de Sächsische Schweiz. Dit prachtige natuurgebied is eenvoudig vanuit Dresden te bereiken met de S-Bahn en er zijn talloze mooie wandelroutes die langs de rotsformaties lopen. Dit keer bezochten we de Schrammsteine (elke rotsformatie heeft een eigen naam, deze is te bereiken vanaf station Krippen) samen met een oude schoolvriend van Kai. Het was flink klimmen geblazen maar de vele mooie uitzichten maakten dat zeker de moeite waard!

We vonden nog een antieke atlas (hou ervan!) bij mijn schoonouders en ik liet ze zien welke route we in ons hoofd hebben. Gek idee dat we voor de laatste keer in Dresden waren voordat onze wereldreis in januari zal starten!

November

In de herfst heb ik duidelijk meer Berlijnfoto’s gemaakt dan in de zomer. Ondanks het soms grauwe en natte weer, blijf ik het een fotogeniek seizoen vinden!

Liefde voor neonletters. Hoop dat we deze nog een tijdje in het straatbeeld mogen blijven zien!

Für ein offenes Land mit freien Menschen

9 november 2019. 30 jaar geleden viel de Berlijnse Muur. Op 7 verschillende belangrijke locaties in de stad werden projecties vertoond met historische beelden van 9 november 2019. Wat een bijzonder weekend was dit. Bijzonder dankzij de vele herdenkingen en festiviteiten rondom #30jahremauerfall maar vooral bijzonder om te zien dat zoveel mensen op de been waren om dit samen te beleven. Kippenvel kreeg ik van de mooie samenhorige sfeer!

Visions in Motion

Boven de Straße des 17. Juni dansen 30.000 boodschappen vol wensen, hoop en visies voor de toekomst op het ritme van de wind. Als onderdeel van de festiviteiten rondom #30jahremauerfall werden Berlijners en niet-Berlijners uitgenodigd om in 140 tekens hun visie te delen. Als een lange vlag wapperen de boodschappen door de stad, prachtig om te zien! Zowel het project, naar idee van Patrick Shearn, als ook de hartverwarmende boodschappen en de interesse. Wat zou jij op het lintje hebben gezet? Ik zou gaan voor een ‘eerlijke gelijkwaardige samenleving en een gezonde planeet’.

Wederom een fantastische nieuwe ontbijtontdekking in Berlijn! Bij The Visit at ik een groene shakshuka met spinazie, erwten en feta. Het was lekkerder dan het eruit ziet! Want ik geef eerlijk toe, ik heb dit niet echt smakelijk op de foto gezet…

The Visit
Adres: Adalbertstraße 9
OV: U1 + U8 Kottbusser Tor

Nog een laatste herfstwandeling dan, om het af te leren!

December

In 2019 ontdekte ik ook een nieuw favoriete pizzeria in Berlijn waar ik de nodige Napolitaanse pizza’s met buffelmozzarella heb gegeten. Gazzo is wat mij betreft de absolute nummer 1 pizzatent in Berlijn. Dat wil wat zeggen, want je kunt in Berlijn veel hele goede pizza krijgen!

Gazzo
Adres: Hobrechtstraße 57
OV: U8 Schönleinstraße

Kranoldplatz in Neukölln.

December = tijd voor een Glühwein- en kerstmarktmarathon! Het aftellen naar onze wereldreis is begonnen en ik probeer nog zoveel mogelijk vrienden te zien voordat we op wereldreis gaan. We organiseerden een afscheidsfeestje bij ons thuis maar de kerstmarkten lenen zich ook uitstekend voor wat laatste dates!

We hebben onze laatste werkdag inmiddels gehad en het aftellen tot ons vertrek gaat nu écht beginnen. De laatste dagen in Berlijn brengen we door met bezoekjes aan onze favoriete adresjes in de stad, met opruimen, inpakken en schoonmaken. Het voelt vooralsnog vooral alsof we gaan verhuizen, wat eigenlijk ook wel een beetje klopt. Ik ga de heerlijke warme croissants en pastel de nata’s bij Mokofuk wel missen.

Mokofuk
Adres: Grünberger Straße 75, Berlijn-Friedrichshain
OV: U5 Samariter Straße

En dan is het ineens al zo ver! We vertrekken naar Nederland en werpen een laatste blik op de Fernsehturm vanuit de trein. Ik kan het me nog steeds niet voorstellen dat we Berlijn een jaar lang niet zullen zien. En ja, ik zal Berlijn zeker wel gaan missen. Maar ik kijk er ook ontzettend naar uit om Berlijn weer met een frisse blik en nieuwe perspectieven te herontdekken als we terug komen!

Op 1 januari zullen we naar Bangkok vliegen maar eigenlijk is onze wereldreis twee weken geleden al begonnen in Nederland. Sinds ik in Berlijn woon, ben ik nooit meer zo lang aan één stuk in Nederland geweest. En wat was het fijn om weer even toerist in eigen land te zijn maar vooral om weer wat meer tijd te hebben voor alle lieve mensen hier! Babyshower hier, kraambezoek daar, familie en vrienden bezoeken door het hele land en een lijstje met Nederlandse delicatessen eten afvinken.

Nu ik dit schrijf, zijn de laatste uren van 2019 ingegaan. Ik kan terugblikken op een mooi jaar maar kijk vooral uit naar 2020! Wat zal dit bijzondere jaar allemaal voor ons in petto hebben? Ik ben zo benieuwd naar alles wat we op reis zullen zien, ervaren en leren!

Ik wil iedereen bedanken voor het volgen van mijn blog en jullie lieve berichten het afgelopen jaar. Ik wens iedereen een hele fijne jaarwisseling maar vooral een gelukkig, liefdevol en gezond 2020. Dat dromen plannen mogen worden en plannen werkelijkheid mogen worden! Wat zijn jouw wensen voor 2020?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This