De feestdagen. Net als aan verjaardagen hecht ik er niet veel meer waarde aan dan aan alle andere dagen van het jaar. Mijn motto: maak van iedere dag een feestje! Toch kan ik het niet laten om op zulke dagen even terug te denken aan alle mooie momenten van het afgelopen jaar. 2016 was voor mij persoonlijk een geweldig jaar waar ik intens dankbaar voor ben en ik besloot mijn foto-archief van 2016 (met 24.183 foto’s op de teller) te doorzoeken naar de mooiste momenten. Ik mocht van mezelf 5 favoriete foto’s per maand uitzoeken. Een grote uitdaging, maar wel een hele leuke!

berlijnblog-jaaroverzicht-2016

Wat van mijn mooiste momenten in 2016

Januari

Begin januari viel er al gelijk veel sneeuw en de rest van de maand bleef dat aanhouden. Heerlijk vond ik het en ik fotografeerde er op los! Berlijn is zó fotogeniek in de sneeuw. Ook ervaarde ik dat de combinatie urbexen en sneeuw als 1 + 1 = 3 is. De eenzaamheid die verlaten gebouwen altijd al uitstralen is dan nóg sterker.

20160107-_dsf8070-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

7 januari 2016:
Een prachtig uitzicht over een wit wonderland vanuit kantoor. Inmiddels werk ik alweer meer dan 5 jaar op deze plek en nog iedere dag geniet ik van dit uitzicht. Gaaf gezicht he, zo met die ijsschotsen? Mijn mooiste winterfoto’s van dit jaar verzamelde ik in de fotoserie mijn 30 mooiste sneeuwfoto’s uit Berlijn van 2016.

20160109-p1180477-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

9 januari 2016:
Schommelen in het Mauerpark, het ultieme gevoel van vrijheid. Deze dag kan ik me nog goed herinneren. Het was een zonnige winterdag en met Kai maakte ik een wandeling door Prenzlauer Berg, allebei met een camera om onze nek, zoals we dat vaak doen in het weekend. Ik vind het zo leuk dat we onze grote passie voor fotografie kunnen delen en geniet altijd enorm van het moment zelf, maar ook van het moment dat we daarna thuis de foto’s van elkaar bekijken (en bekritiseren, haha!). Soms heb je niet veel nodig om gelukkig te zijn.

20160110-_dsf8200-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

10 januari 2016:
Voor het eerst ging ik urbexen in de sneeuw en ik vond het fantastisch. Alles is nóg stiller, lijkt nóg eenzamer en oogt nóg grauwer. Natuurlijk schreef ik een artikal over onze middag urbexen in de verlaten chemische fabriek in Rüdersdorf. Supergave locatie en erg fotogeniek.

20160117-img_0181-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

17 januari 2016:
De kerstdagen vierden we in 2015 voor het eerst niet bij familie. Best een beetje vreemd. Gelukkig kwamen mijn ouders en broertje in januari naar Berlijn om de #foodparty in te halen. We aten o.a. heerlijke spare ribs bij Salt and Bone, ontbijt bij Proviant en natuurlijk schnitzel bij Leander. Niet fancy maar wel heel gezellig. Ik krijg gelijk weer een huiselijk en knus gevoel bij het zien van deze foto.

20160124-_dsf8529-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

24 januari 2016:
Minder dichte begroeiing in de winter maakt het urbexen vaak stukken makkelijker. En dus gingen we in januari een tweede keer urbexen in de sneeuw. Dit keer bezochten we de VEB Berliner Metallhütten und Halbzeugwerk in Schöneweide. De locatie was niet spectaculair maar het was vooral het gezellige urbexclubje dat deze middag zo fijn maakte.

Februari

De tweede maand van het jaar stond al helemaal in het teken van de bruiloft. Eind 2015 hadden we de locatie al uitgezocht en nu was het tijd voor de aanmelding bij het Standesamt en het uitzoeken van jurk en ringen. Zo leuk!

20160207-p1180886-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

7 februari 2016:
De live muziek- en lichtshow DEEPWEB van Christopher Bauder (WHITEvoid) & Robert Henke (Monolake) in Kraftwerk was één van de tofste kunstinstallaties die ik dit jaar heb gezien. Kraftwerk als locatie, een voormalige engergiecentrale, leende zich er ook echt perfect voor. Het gaf het geheel een hele duistere sfeer. Ik hoop dat we meer multimediale kunstwerken in Kraftwerk gaan zien want ik vond de combinatie licht, muziek en locatie erg geslaagd.

20160213-_dsf8855-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

13 februari 2016:
Kombucha is back! Het duurde even voordat ik deze gefermenteerde drank kon waarderen maar na de bloggersworkshop bij Black Sheep Café was ik om. Kombucha kan echt heel lekker zijn! Ik genoot ervan om iemand met zoveel passie te horen praten en het was leuk om andere Berlijnse bloggers te ontmoeten. Daarna maakte ik met Eva nog een hele fijne wandeling door Kreuzberg en sloten we af bij favoriet Parker Bowles.

20160216-img_0464-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

16 februari 2016:
Ons eerste bezoek aan het Standesamt voor de vooraanmelding van ons huwelijk en om informatie in te winnen over het trouwen in Berlijn als buitenlander. Alle papieren bij elkaar krijgen was nog niet zo heel eenvoudig als ik vooraf had gedacht… Gelukkig waren de Behörden wel allemaal heel vriendelijk en is het ons allemaal ruim op tijd gelukt. Opluchting!

20160220-fuji2741-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

20 februari 2016:
Als ik mijn foto’s mag geloven, hebben we in februari weinig zon gezien dit jaar. Ik kwam voornamelijk regenfoto’s tegen, haha! Het bleek de perfecte maand om mijn collectie #regenplassenliefde te starten. Mijn liefde voor spiegelingen in regenplassen fotograferen was begonnen.

20160226-img_0551-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

26 februari 2016:
Mijn moeder kwam naar Berlijn om samen op bruidsjurkjacht te gaan. Tussen alle jurken zat één exemplaar die ik prachtig vond én waar ik me goed in voelde dus de keuze was snel gemaakt. Wat een gezellig weekend was dat met zijn tweetjes, mijn moeder is echt als een vriendin voor mij.

Maart

Al tijdens de kerstdagen in 2015 was ik plannen aan het smeden voor onze rondreis door Andalusië en in maart was het zo ver. We verkenden in twee weken de regio en ik werd verliefd op de prachtige steden, de veelzijdige natuur en alles wat Andalusië op culinair gebied te bieden heeft. Een ander hoogtepunt in maart was het verschijnen van de derde druk van mijn boek!

20160308-_dsf9266-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

8 maart 2016:
Eind februari verscheen de derde druk van mijn persoonlijke stadsgids Mijn Berlijn. Kijk me grijnzen, zo blij, trots en dankbaar was ik! En dat ben ik nog steeds. Dat mensen mijn blog lezen vind ik geweldig maar dat mensen betalen om jouw content te kunnen zien is misschien wel het mooiste compliment wat je kunt krijgen. Als mijn naam niet op het boek zou staan, zou ik denk ik amper kunnen geloven dat dit echt mijn eigen werk is, haha!

20160315-_dsf9783-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

15 maart 2016:
Half maart vlogen we naar Malaga voor een rondreis van twee weken door Andalusië (klik hier voor onze route en verblijfplaatsen). Een van de hoogtepunten was een klassieker: ons bezoek aan het Alhambra in Granada. Wat een imposant en mooi bouwwerk. Sowieso heb ik me tijdens deze reis vergaapt aan de vele Orientaalse architectuur die je in de regio tegenkomt. Zo mooi!

20160322-_dsf0922-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

22 maart 2016:
Twee nachten verbleven we in Vejer de la Frontera met dit waanzinnige uitzicht vanaf ons terras op het historische centrum en bij helder weer zelfs over de Atlantische Oceaan. Ik werd echt verliefd op dit stadje en op het knusse landhuis (El Cobijo de Vejer) waarin we verbleven. Ook deze regio was een waar hoogtepunt van de reis.

20160324-fuji5708-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

24 maart 2016:
Een van onze laatste stops op deze road trip was Ronda, waar we een prachtige wandeling maakten door de vallei waar de plaats bekend om staat. Spanje had altijd al een speciaal plekje in mijn hart maar nu groeide het besef dat dit land zó veelzijdig is naar een nieuwe hoogte. De afgelopen weken werd ik verliefd op Sevilla, op de witte bergdorpjes en de ruwe kustlijn Costa del Sol. Ik genoot van de sherryproeverijen, de berglandschappen en de overvloed aan palmbomen. Onze laatste overnachting in een mooi Spaans landhuis was de kers op de taart. Meer impressies van onze reis kon je zien in mijn fotodagboeken #53 en #54. Mijn favoriete vakanties zijn toch wel reizen langs steden en door de natuur.

20160328-p1200637-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

28 maart 2016:
Het fijne van reizen in maart? Bij thuiskomst is het bijna lente! Eindelijk stond ik weer eens op een board en ik nam het voornemen om dat meer te gaan oefenen. Nu bedenk ik me dat daar 0,0 van terecht is gekomen… Oh, well, je kunt niet alles hebben ;-).

April

Bij het terugzien van de foto’s uit april besef ik me dat we in deze maand grandioos veel goede restaurants hebben bezocht, niet alleen in Berlijn maar ook in London. Verder was het een vrij rustige maar hele fijne maand waarin veel leuke evenementen plaats vonden in Berlijn.

20160402-_dsf1435-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

2 april 2016:
Dit was dus zo’n typisch geval “oh, jaaa, dat was ik alweer bijna vergeten!”. Note to self: dáárom moet ik dus vanaf nu ieder jaar een jaaroverzicht gaan maken. Anyway, op 2 april was het International Pillow Fight Day. Pariser Platz was gevuld met één en al blijheid en rondvliegende kussens. De goede sfeer tijdens het kussengevecht – én tijdens het opruimen daarna – zorgde weer even voor een oh-wat-hou-ik-toch-veel-van-Berlijn-moment.

20160406-img_0956-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

6 april 2016:
Hiep hiep hoera! Kai was jarig! Ik trakteerde hem o.a. op een etentje bij Eins44, een modern Duits restaurant in een voormalige distillerij. Creatief menu, prachtlocatie en lief personeel. Nog altijd één van mijn favoriete restaurants in Berlijn buiten de gebaande paden.

20160416-_dsf2199-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

16 april 2016:
2016 was het jaar dat ik echt een liefde begon te ontwikkelen voor regenplassen en het vinden van mooie motieven daarin. Dit shot is misschien wel één van mijn favorieten.

20160417-_dsf2422-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

17 april 2016:
April is altijd een maand van de evenementen. Ook de Sonntag der Berliner Hinterhof-Flohmärkte stond deze maand weer voor de deur. Voor de eerste keer bezocht ik ook een aantal vlooienmarkten in hofjes tijdens dit evenement en ik vond het erg tof om te zien hoe het buurtbewoners samen bracht, wat voor creatieve manieren er werden bedacht om kraampjes op te zetten en hoe vergeten items een tweede leven kregen. Lijkt me erg leuk om ook eens bij ons in het hof te organiseren.

20160423-fuji6466-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

23 april 2016:
Op bezoek bij mijn beste vriendinnetje. Dat we niet meer bij elkaar om de hoek wonen vind ik erg jammer maar een bezoek aan Londen is ook nooit een straf. Stiekem hoop ik altijd dat ze ook weer in Berlijn komt wonen<3.

Mei

Mei was de maand van de nieuwe ontdekkingen in Berlijn. Zo bezocht ik het tulpenfestival in Britzer Garten, ging ik op fototour naar Wünsdorf, dronk ik biertjes bij Ponte Rosa, maakte ik een wandeling naar Hafenküche in Rummelsburg, beklom ik de Zionskirche en maakte ik fietstochten van Zehlendorf naar Potsdam en van Spandau naar Tegel. Ook ging ik karaokezingen (maar daar zijn gelukkig geen foto’s van. Toch?). Allemaal eerste keren. Zo fijn dat je in Berlijn toch altijd weer wat nieuws te ontdekken hebt. Wat is deze stad toch veelzijdig, ik blijf me verrassen en geniet er keer op keer weer van om nieuwe dingen te ontdekken.

20160502-mk-37-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

2 mei 2016:
De voorbereidingen voor de bruiloft waren nog steeds in volle gang en in mei spraken we af met onze Hochzeitsfotograf voor een fotosessie om elkaar wat beter te leren kennen. Aangezien Kai en ik elkaar in Friedrichshain hebben leren kennen, hebben we hier afgesproken om de foto’s te maken. Zo’n shoot lijkt me ook erg leuk om cadeau te geven want het was erg leuk om te doen en je hebt eens wat ander soort foto’s van elkaar. Eigenlijk zou ik nu elk jaar wel zo’n fotosessie willen doen! Klaus plaatste meer foto’s op zijn blog.

20160504-_dsf3326-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

4 mei 2016:
Het eerste avondje borrelen met ons team bij Klunkerkranich. Er volgden nog velen. 2016 was een jaar van mooie projecten op mijn werk maar ook een jaar waarin ik veel naaste collega’s beter ben gaan leren kennen en als echte vrienden ben gaan beschouwen.

20160505-_mg_0843-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

5 mei 2016:
Samen met Emma was ik in Wünsdorf om onder begeleiding van Go2Know het verlaten militaire terrein te verkennen en te fotografen. Het werd gebruikt in de Keizertijd, door de Wehrmacht en ook het Rode Leger heeft hier jarenlang in het geheim gezeteld. Voor een verlaten gebouwencomplex zag het er allemaal nog erg goed uit. De tijd leek wel te hebben stil gestaan in het verlaten zwembad, het oude theater en in de lange gangen vol Russische muurtekeningen. Dat het terrein goed beveiligd is, zag je er zeker wel aan af. Over het terrein is veel te vertellen en dus weidde ik een artikel aan de leegstaande militaire spookstad Wünsdorf.

20160508-p1210473-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

8 mei 2016:
Voor het eerst in mijn leven als Berlijnliefhebber bezocht ik de Zionskirche, de Berlijnse kerk van het verzet. Wát een geschiedenis, wát een indrukwekkend gebouw (mooi omdat het juist níet perfect is gerenoveerd) en wát een uitzicht (elke zondag kun je het platform voor € 1,- bezoeken, iets wat ik zelf lange tijd niet wist). Één van de betere ontdekkingen van dit jaar!

20160521-_dsf4719-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

21 mei 2016:
Hoe graag ik ook dingen onderneem met Kai of met vrienden, ik ben soms net zo lief alleen op pad. Even lekker mijn gedachten de vrije loop laten en volle focus op mijn omgeving. Heerlijk! 2016 was ook het jaar dat ik me daar niet meer voor schaam. Ik vind dat het taboe van ‘zielig zijn’ als je graag iets alleen onderneemt, onderbroken moet worden. Dit jaar maakte ik o.a. een fietstocht van Spandau naar Tegel in mijn eentje en het was erg fijn. Het moment dat ik deze enorme mural in Reinickendorf zag opdoemen, was misschien nog wel het mooist.

Juni

2016 was het jaar van de fietstochten. Ik ontdekte dat ik het superleuk vind om fietsroutes uit te stippelen en zo een bezoek aan minder bekende bezienswaardigheden buiten de stad op een makkelijke en leuke manier te kunnen combineren.

20160604-_dsf5016-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

4 juni 2016:
2016, niet alleen het jaar van de fietstochten, maar ook het jaar van de veerbootjes. Alle veerboten van Berlijn uitproberen is echt bucketlistmateriaal voor mij. Mij benieuwen of er nog eentje kan tippen aan de handgestuurde F24 in Rahnsdorf want oh, wat was dat een leuke ervaring.

20160608-_dsf5378-hdr-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

8 juni 2016:
Dit jaar was ik heel vaak bij Holzmarkt, mijn favoriete plek aan het water voor een drankje na werk. Deze plek is voor mij alles wat Berlijn is. Groen, vrij, ruim, verstopt en veelzijdig.

20160611-20160610-0092-berlijn-funkturm-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

11 juni 2016:
Mijn ouders kwamen op bezoek en nadat ik met mijn moeder mijn bruidsjurk ben gaan doorpassen, zijn we met zijn drietjes op pad gegaan. We hebben geluncht bij Sleusenkrug, bezochten het uitzichtplatform van de Funkturm, maakten een fietstocht rondom de Groß Glienicker See en bezochten het voormalige militaire vliegveld in Gatow (nu Militärhistorisches Museum). Sinds ik in het buitenland woon, waardeer ik de quality time met familie nog meer en ik geniet ervan dat mijn ouders het bijna net zo leuk vinden als ik om op ontdekkingstocht te gaan door Berlijn.

20160620-img_1864-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

20 juni 2016:
Yoga in de buitenlucht bij Yaam. De frisse buitenlucht en de avondzon maken een yogasessie nog fijner dan een sessie in de sportschool of in mijn slaapkamer. Er volgden meerdere yogasessies in de buitenlucht dit jaar en ik kan sinds dit jaar toch wel echt zeggen dat ik yoga extreem fijn vind om te doen, niet alleen het gevoel erna, maar ook de sessie zelf.

20160621-img_1873-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

21 juni 2016:
Juni was ook de maand van het EK-voetbal en natuurlijk support ik Duitsland met heel mijn hart mee. Al is het alleen al omdat ik voetbalfeestjes zo gezellig vind! Natuurlijk levert ook dat weer leuke plaatjes op.

Juli

Dé zomermaand bij uitstek. In juli hebben we veel kortebroekenweer gehad en er stonden veel toffe buitenactiviteiten op het programma.

20160709-p1220221-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

9 juli 2016:
Zo sta je nooit in de Waldbühne, zo is het ineens de tweede keer in één jaar voor zonder twijfel het gaafste concert van het jaar: Rammstein. Mijn eeuwige jeugdhelden. Wat een show. Eerder dat jaar zag ik hier de Beatsteaks en ook dat was een tof feestje. Mocht je eens de kans hebben een concert bij te wonen in de Waldbühne: zeker doen!

20160716-_dsf6722-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

16 juli 2016:
Ik dacht naar Nederland te gaan om mijn vaders verjaardag te vieren en om mijn schoonouders mijn geboorteland te laten zien, maar toen stond er ineens een partycomité bij mijn ouders voor de deur. Hadden ze gewoon een vrijgezellenfeest voor me georganiseerd. Wat een ontzettende lieverds! We begonnen de dag met bonbons maken in Haarlem.

20160717-p1220375-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

17 juli 2016:
De dag erna was er gelukkig nog tijd om mijn schoonouders een beetje rond te leiden. Mijn ouders hadden ze al Haarlem, het IJmuider strand en de polders laten zien (zo leuk vind ik het als onze ouders samen op pad gaan, hihi), en nu was het tijd voor een middagje Amsterdam, waar we heerlijk in een sloep hebben rondgevaren. Wat een prachtige stad is het toch en wat een mazzel hadden we met het weer!

20160722-p1220576-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

22 juli 2016:
Van een sloep op de Amsterdamse grachten naar een kajaktour op het Landwehrkanal. Maakt niet uit waar ik ben, ik vind het altijd heerlijk om een stad vanaf het water te ontdekken. Geeft zo’n vrij gevoel en laat de stad weer vanuit een heel ander perspectief zien.

20160723-img_2328-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

23 juli 2016:
Veel bezoek in Berlijn deze zomer. En dus was het tijd voor een bezoekje aan de Teufelsberg, burgers schranzen en lekker dansen in de buitenlucht. Mei, juni en juli waren heerlijke zomerse maanden die ik zoveel mogelijk buiten heb doorgebracht.

Augustus

Maximaal 5 foto’s uitzoeken per maand is al niet eenvoudig, maar voor augustus was het helemaal een enorme uitdaging. Hét hoogtepunt van augustus was natuurlijk onze bruiloft maar ook de dagen daarna en een bezoek aan Nederland en Madrid maakten deze maand onvergetelijk.

20160804-fuji0908-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

4 augustus 2016:
De dag voor de bruiloft zijn we voor alle gasten in het hotel. We maken een wandeling langs de trouwlocatie en wachten daarna de eerste gasten op die van ver komen. Het feest kon beginnen! Achteraf ben ik erg blij dat we alles op één locatie bij een hotel in de buurt hebben gevierd want zo hebben we zonder stress van ieder moment kunnen genieten.

20160805-mk-166-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

5 augustus 2016:

Love is a funny thing
Whenever I give it, it comes back to me
And it’s wonderful to be
Giving with my whole heart
As my heart receives
Your love

Jason Mraz – Love Someone. Ik kan echt niet naar dit lied luisteren zonder dat de tranen in mijn ogen springen <3.

20160805-mk-374-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

5 augustus 2016:
Het was een fijne, relaxte, gezellige, emotionele, gelukkige en mooie dag. Meer dan ik vooraf had kunnen dromen. Voor ons was het perfect. Trouwen, het was nooit een must of een toekomstdroom voor mij maar damn, het voelt gewoon onwijs goed. Wederom plaatste Klaus foto’s op zijn blog.

20160807-_dsf7288-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

7 augustus 2016:
Het weekend na de bruiloft beschikken we nog over de luxe van een huurauto en we tuffen naar Rahnsdorf. Gerookte vis eten in de Biergarten en varen over de Müggelsee. Het vakantiegevoel is aan en we hoeven de stad er niet eens voor uit! Dit is misschien wel één van de meest kneuterige plekjes van Berlijn en ik ben d’r dol op.

20160812-_dsf7728-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

12 augustus 2016:
Het jaarlijkse internationale bedrijfsfeest van het bedrijf waarvoor ik werk, vond dit jaar plaats in Madrid. En als je er dan toch bent, dan plak je er natuurlijk gelijk een weekend aan vast om de stad te verkennen. In mijn herinnering had ik Madrid niet zo hoog zitten maar wow, de stad heeft me toch wel positief verrast! Mooi en statig maar ook knus en rauw. Veelzijdig en tof ben je, Madrid. Meer foto’s van street art, mooie straten en lekker eten in Madrid kon je zien in mijn Fotodagboek #64.

20160821-p1230196-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

21 augustus 2016:
Weer in Nederland! Dit keer o.a. voor het concert van Good Charlotte, de band waar ik vroeger behoorlijk #fangirl van was. Hilarisch was het om ze weer te zien en we dansten en zongen mee alsof we weer 15 waren. Ik had het niet willen missen! Leuke bijkomstigheid van die tripjes naar Nederland is dat het vaak echt even als vakantie voelt.

September

September stond in het teken van de Berlin Art Week, de deelstaatverkiezingen, anti-TTIP en CETA demonstraties. Deze maand verwende ons ook met wat mooie nazomerdagen die ik doorbracht aan de Langer See en op Tempelhof. Heel veel Tempelhof want van Tempelhof kun je nooit genoeg krijgen!

20160903-_mg_2295-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

3 september 2016:
De laatste fietstocht van het jaar door de buitenwijken en randgebieden van Berlijn maakte ik van Mühlenbeck naar Wandlitz. Als je geïnteresseerd bent in de DDR-geschiedenis van Berlijn dan is deze hoek absoluut een aanrader om eens doorheen te fietsen. Ik kwam o.a. door een enorm verlaten scholencomplex uit DDR-tijden en langs Villa Bogensee, voormalig buitenhuis van Joseph Goebbels. Volgend jaar wil ik absoluut weer een paar fietsroutes gaan uitstippelen. Ideeën? Die zijn van harte welkom!

20160917-_dsf9263-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

17 september 2016:
Ik loop voor het eerst mee met een demonstratie. Mooi om te zien hoe belangrijke politieke thema’s leven onder alle lagen van de samenleving.

20160917-untitled-137-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

17 september 2016:
Dit jaar kreeg ik van Kai een Nikon FM2 voor mijn verjaardag (vervroegd want #meneerongeduld). Mijn eerste analoge camera! Inmiddels heb ik al een paar rolletjes volgeschoten (zie hier het restultaat) en ik houd van het gevoel dat analoog fotograferen me geeft. Meer stil staan bij iedere foto zorgt ervoor dat ik meer in het moment leef, iets wat ik mezelf sowieso al erg probeer aan te leren. 2016 is voor mij best wel een jaar van bewustwording geweest, een jaar waarin ik dankbaarder, positiever en zelfbewuster in het leven wilde gaan staan. Persoonlijke ontwikkeling is volgens mij een levensproject en ik heb mezelf best wel beter leren kennen in 2016 <einde zweverigheid>.

20160921-img_3230-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

21 september 2016:
Dé restaurantontdekking van het jaar was voor mij Sky Kitchen. Al tijden wilde ik hier eens gaan eten en toen we een etentje als huwelijkscadeau kregen was dat natuurlijk een schot in de roos. Sky Kitchen stelde in geen enkel opzicht teleur. Een geweldig nieuw sterrenrestaurant in Berlijn met uitzicht op de Fernsehturm. Als je houdt van bijzondere smaakcombinaties dan is het absoluut een aanrader.

20160925-p1240624-berlijnblog

25 september 2016:
Na de marathonlopers bij de Brandenburger Tor te hebben aangemoedigd, hebben we op mijn verjaardag voornamelijk lekker in zonnig Mauerpark gehangen. Blijft toch wel een van mijn favoriete plekken in Berlijn! De avond brachten we door bij een pop up diner in the Store Kitchen waar 5 zoete gerechten werden geserveerd. Een beter verjaardagsdiner kun je je niet wensen, toch? Pop up restaurants en supperclubs wil ik trouwens vaker gaan bezoeken want ik vind het echt tof om eens met vreemden aan tafel te zitten. Levert vaak weer hele andere gesprekken op dan wanneer je met bekenden aan tafel zit. Mooie manier om uit mijn bubbel te komen en mijn horizon te verbreden.

Oktober

Ze zeggen wel eens dat het in Berlijn van zomer direct omslaat naar winter. Ik moet toegeven, dat voelde dit jaar ook echt wel even zo. De herfst voelde kort, maar wel heel krachtig.

20161001-p1240695-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

1 oktober 2016:
Tweede keer Londen dit jaar. Dit keer om een NFL-wedstrijd bij te wonen in Wembley. Het was echt even Little USA in Europa, compleet met popcornstands en cheerleaders. Weer iets wat ik voor de eerste keer deed dit jaar. Wat een ervaring! Natuurlijk waren ook street art spotten in Shoreditch en curry eten weer vaste prik. Meer impressies plaatste ik in Fotodagboek #68.

20161004-_mg_2422-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

4 oktober 2016:
Festival of Lights is elk jaar weer een hoogtepunt. Ook dit jaar waren veel bekende Berlijnse bezienswaardigheden en andere iconische gebouwen weer prachtig verlicht en het begint traditie te worden mijn favorieten te delen in een fotoserie. Nachtfotografie vind ik ontzettend leuk om te doen!

20161015-p1240947-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

15 oktober 2016:
Uitwaaien op het strand. Zo fijn, echt wel één van mijn favoriete stukken Nederland. Het was mooi om mijn oma zo te zien genieten want ze komt er minder vaak dan ze eigenlijk zou willen en kunnen. Dagen met mijn familie die ik koester.

20161016-p1250014-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

16 oktober 2016:
Babyshower van één van mijn beste en langste vriendinnetjes. Zo bijzonder om zo’n zwangerschap van zo dichtbij mee te maken! Grote kans dat de kleine man geboren is als ik haar de volgende keer zie… Aaahh, ik vind het zo spannend!

20161023-p1250264-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

23 oktober 2016:
De herfst was kort maar krachtig dit jaar. Die schaarse zonnige herfstdagen heb ik zoveel mogelijk fotograferend doorgebracht en mijn favoriete foto’s van het seizoen kun je hier terugvinden. Volgens mij heeft fotograferen trouwens een beetje hetzelfde effect als het hebben van een hond. Het levert vaak leuke gesprekken op met omstanders. Zo ook hier bij de Reichstag, waar de ijsverkoper wel benieuwd was wat ik toch bij die plas aan het doen was. Tsja, die #regenplassenliefde weer he ;-).

November

Met opzet hadden we onze huwelijksreis gepland in november. Zo konden we nog even in alle rust nagenieten van de bruiloft en de zomer in Berlijn optimaal benutten. Midden november vlogen we dan naar dé meest cliché huwelijksreisbestemming überhaupt: Hawaii. Maar Hawaii is meer dan cliché alleen. Het is een fantastische veelzijdige eilandengroep waar je ontzettend veel verschillende natuurgebieden op een relatief klein oppervlakte kunt bezoeken.

20161114-_dsf0405-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

14 november 2016:
Best een gek idee om op zomervakantie te gaan in de winter maar ik moet zeggen dat het absoluut voor herhaling vatbaar is. Het eerste eiland dat we bezochten was Kauai. Daar maakten we een prachtige wandeling door de Waimea Canyon. De kloof wordt ook wel de Grand Canyon van de pacific genoemd, en bij het zien ervan, snap ik meteen waarom.

20161115-_dsf0560-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

15 november 2016:
Ik wist dat Kauai groen was, maar zó ontzettend groen? Wow, the Garden Isle maakt zijn naam waar hoor. We maakten prachtige wandelingen door tropische regenwouden en langs kletterende watervallen. Hawaii meteen al zien dat het heel veel meer is dan bountystranden en een surfparadijs alleen.

20161114-_dsf0453-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

17 november 2016:
Ongeveer 80% van de ruige natuur van het eiland Kauai kun je alleen zien vanuit de lucht en dus had ik al voor onze reis bedacht dat ik graag een helicoptertour wilde doen. 45 minuten ben ik van de ene in de andere verbazing gevallen. Wat is dat gaaf zeg!

20161116-_mg_3398-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

18 november 2016:
Met een catamaran maakten we een boottocht langs de Na Pali Coast waar we niet alleen de ruige klippen van dichtbij konden zien, we spotten ook walvissen en dolfijnen. Ik was echt door het dolle heen! Tijdens de reis heb ik ook nog met schildpadden gesnorkeld en ik vond het fascinerend om zulke grote beesten in hun natuurlijke leefomgeving te zien.

20161114-_dsf0479-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

20 november 2016:
Na Kauai vliegen we nog door naar Maui, waar we de rest van onze Hawaii-reis doorbrengen. In een volgend fotodagboek wil ik veel meer van Hawaii laten zien want 5 foto’s is natuurlijk veeeel te weinig ;-). Kai is me voor en plaatste al wat foto’s op zijn fotoblog.

December

December was de maand waarin ik de minste foto’s maakte dit jaar: slechts 541. Het was dan ook een gekke maand. Na thuiskomst van onze huwelijksreis moest ik echt mijn draai weer even vinden in het veel donkerdere en koudere Berlijn. Ook ben ik veel bezig geweest met de aanslag op 19 december en speelden er wat persoonlijke omstandigheden waardoor ik minder aan fotograferen en bloggen toekwam.

20161202-img_3872-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

2 december 2016:
Vrijdagochtend 2 december om 6:30 landen we in Berlijn. En de zon schijnt! Dat is wel een heel fijn welkom. Hallo Friedrichshain! Het eerste wat we doen is wat we het meeste hebben gemist aan Berlijn: betaalbare Kaffee und Kuchen verorberen. En heel hard proberen wakker te blijven want 11 uur tijdsverschil is best pittig.

20161217-_mg_4709-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

17 december 2016:
Natuurlijk vallen we meteen met onze neus in de kerstboter. Het kerstmarktenseizoen is aangebroken in Berlijn en waar kun je daar nou meer van genieten van op de Gendarmenmarkt? Vanaf de Französicher Dom heb je een prachtig uitzicht over het geheel.

20161218-_mg_4842-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

18 december 2016:
Naar de kerstmarkt bij Haubentaucher op het RAW-Gelände.

20161223-_mg_5085-berlijnblog-jaaroverzicht-2016

23 december 2016:
Op 19 december reed een vrachtwagen in op de mensenmassa op de kerstmarkt voor de Gedächtniskirche. Verschrikkelijk nieuws dat me in zijn greep hield. Diezelfde week ga ik naar de markt om een kaarsje aan te steken maar ook om de vrijheid te vieren. Het is goed om samen bij het moment stil te staan maar ook om samen verder te gaan. Want samen staan we sterk. Ik ben trots op Berlijn.

20161225-dscf0118-berlijnblog

25 december 2016:
Eva maakte een grandioos kerstdiner met deze pavlova als afsluiter. Mjam! Een heerlijke foto om dit jaaroverzicht mee af te sluiten.

Dat was mijn 2016. Een voor mij persoonlijk fantastisch jaar waar ik ontzettend dankbaar voor ben (en ik soms niet weet waaraan ik dat eigenlijk te danken heb…). Dankbaar voor alle liefde, gezondheid en vriendschappen. Dankbaar voor onze bruiloft, de mooie reizen die we hebben gemaakt en de vele fijne etentjes. Maar ook dankbaar voor de kleine mooie momenten, voor iedere lach, zonnestraal, elk goed gesprek en alle mooie reacties op mijn blog.

Hoe kijken jullie terug op 2016? Alles Gute für das neue Jahr en ik hoop dat ik mijn Berlijnliefde ook in 2017 weer met jullie mag delen! Bedankt voor al jullie bezoeken, reacties en aanvullingen in het afgelopen jaar <3.

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This