Berlijn is plat als een dubbeltje. Toch verreist midden in het Grunewald ten westen van de stad, een flinke heuvel waarvan de top ruim 80 meter boven de grond rijkt. De berg is bij de Berlijners bekend onder de naam “Teufelsberg” (vertaald: Duivelsberg). De Teufelsberg is geen wonder der natuur, maar een product van de inventiviteit van de geallieerden. Onder een dikke grasmat, liggen namelijk de puinresten van WO II verborgen. En dat is niet alles, op de top van de berg bevindt zich de ruïne van een Amerikaans afluisterstation. Een plek met historie en een enorme aantrekkingskracht.

Vuilnisbelt?

Een grote vuilnisbelt, in een groen jasje. Geschat wordt dat er ruim miljoen 12 m³ puin weggewerkt is, waardoor de Teufelsberg het hoogste punt is in heel Berlijn. Maar het zijn niet louter brokstukken die verstopt liggen: de Teufelsberg wordt deels gevormd door de resten van een militaire school van de Nazi’s. De geallieerden hebben na het einde van WO II (in de periode van 1950 tot 1972) nog getracht de school op te blazen met zware explosieven, maar deze bleek te stevig te zijn waarop zij besloten deze maar volledig in puin te begraven. Wie zich wil begeven op deze historische grond, kan een S-bahn pakken naar station Heerstraße en vanaf daar een wandeling maken over de Teufelsbergchaussee.

Overblijfsel van de WOII en DDR

Wanneer je een wandeling maakt bij de Teufelsberg is er van de WOII-resten echter niet meer veel terug te zien. Meer tot de verbeelding spreken de champignonvormige torens die ver boven de bomen uitsteken. Dit mysterieuze bouwwerk vormt de ruïne van een Amerikaans afluisterstation. In 1957 kwam het Amerikaanse National Security Agency (NSA) erachter dat dit de uitgelezen plek was om het radarstation neer te planten, aangezien het ontvangst hier beduidend beter was dan elders in de stad. Vanaf deze locatie werden militaire gesprekken in Oost-Berlijn en de Sovjetunie afgeluisterd. Recreatieve voorzieningen moesten wijken: de skiliften konden mogelijk het signaal verstoren. Het afluisterstation is in gebruik gebleven tot het einde van de DDR en de val van de Berlijnse muur. De torens zijn nu verlaten, alle apparatuur is verwijderd, maar de radar koepels zijn nog in tact. Hoewel de torens officieel niet toegankelijk zijn voor publiek, trekt de ruïne toch veel avontuurlijke bezoekers.

De radarstations illegaal bezoeken

Na wat illegaal klauterwerk, of simpelweg door de gaten van het hekwerk sta je binnen no time in de ravages die over zijn gebleven. Bovenop het station heb je bovendien een prachtig uitzicht over de stad. Wie besluit zich aan een bezoek te wagen, dient zijn/haar wandelschoenen mee te nemen. De weg naar het station is zwaar en lang, en vereist enig doorzettingvermogen. Vanaf S-bahnhof Messe Süd of Heerstrasse kun je lopend de Teufelsberg bereiken, met de auto kun je echter een stuk dichterbij komen. Blaren moet je ervoor over hebben want de bergtocht brengt je wel op één van de meest indrukwekkende plaatsen van Berlijn. Het uitzicht is echt waan-zinnig!

Van bewaking is weinig sprake en gaten in de hekken zijn ook overvloedig te vinden. Tijdens mijn ontdekkingsreis was er een filmcrew aanwezig die verzocht wat mensen het terrein af te krijgen maar dat had weinig resultaat. Kennelijk is deze activiteit ook in menig Spaanse reisgids opgenomen want het stikte hier van de Turistas Españolas. Op een warme zondagmiddag is het stiekeme effect dus ver te zoeken, maar dat neemt niet weg dat dit één van mijn favoriete plekken in Berlijn is. Waar vind je nou geschiedenis, avontuur, uitzicht, sfeer en kunst op een paar vierkante meter?

Voor iedereen die een illegaal bezoekje wat te riskant vindt, je kunt ook rondom het terrein zien en vanaf daar een hoop bekijken of een legale tour over de Teufelsberg boeken welke in de weekenden worden aangeboden.

IMG_5233

_MG_2749

IMG_5192

IMG_5207

IMG_5208

IMG_5225

IMG_5231

_MG_2706

_MG_2709

_MG_2739

IMG_5210

IMG_5233

IMG_5223


Größere Kartenansicht

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This