Vijf etages gevuld met urban en street art in een voormalig bankgebouw. Dat is het enige wat ik wist voor mijn bezoek aan The Haus. Rondom het pas geopende (en tijdelijke) kunstproject hangt een mysterieuze hype, want er mogen geen foto’s van gemaakt en gepubliceerd worden, maar je hoort er wel overal en van iedereen wat over. Ondanks dat ik daarom geen concrete voorstellingen had van dit project, overtrof een bezoek al mijn abstracte verwachtingen. 

In het voormalige Volksbank-Haus is tot juni 2017 ‘The Haus – Berlin Art Bang’ te bezoeken

Berlijn is graffitistad pur sang maar Charlottenburg is niet bepaald één van de plekken waar je daar veel van terug ziet. Toch is in deze keurige buurt vlak achter de Kurfürstendamm sinds 1 april het street art project The Haus te bezoeken. Tot het gebouw over twee maanden gesloot zal worden, zijn in het voormalige Berliner Volksbank-Haus schilderingen, graffiti, tape art, kunstinstallaties en andere hedendaagse kunstprojecten van 165 verschillende street artists te bezichtigen. Voordat op dit terrein luxe woningen gebouwd zullen worden, hebben de eigenaren het complex vrijgegeven voor Zwischennutzung en daar heeft het Berlijnse street art collectief Dixons dankbaar en ijverig gebruik van gemaakt. O.a. bekende artiesten als El Bocho, Herakut en Onur hebben hun sporen in het gebouw achter gelaten en in het hele gebouw is amper nog een kaal stukje te vinden. Naast de muren zijn ook de plafonds, ramen en zelfs de wasbakken van kunst voorzien.

Op dinsdagochtend stond ik exact om 9:45 (een kwartier voor opening) voor de deur van The Haus. Ik had al veel verhalen gehoord en gelezen over lange wachtrijen en die hoopte ik op een doordeweekse ochtend te kunnen omzeilen. Voor ons stonden zeker al 20 mensen die groepsgewijs binnen werden gelaten. Na 30 minuten was het onze beurt. We werden enthousiast door The Hausmeister gedirigeerd onze telefoons in afsluitbare zakjes te stoppen en grote tassen bij de garderobe af te geven. Nu kon ik eindelijk met eigen ogen gaan zien of de mysterieuze hype rondom The Haus terecht was (spoiler: nou en of!).

Elke ruimte in The Haus – van het trappenhuis tot de voormalige kantoren en van de vroegere toiletten tot de gangen – is toegewezen aan één artiest of artiestengroep en zij mochten hun hele eigen invulling geven aan de ruimte. Al snel viel me de veelzijdigheid van de werken op: zoals ik verwachtte veel gave graffiti, muurschilderingen, stickers en andere vormen van street art (opvallend veel tape art ook – gaaf!), maar tegen mijn verwachting ook enkele 3D kunstinstallaties. Door het gebruik van licht, geluid en beweging in sommige ruimtes, kwamen de werken echt tot leven en vertelden daarmee soms ook een diepgaand verhaal. Dat 108 simpele (kantoor)ruimtes binnen enkele weken zijn getransformeerd tot unieke kunststukken, vond ik erg gaaf om te zien. Sommige werken zijn gewoon mooi, sommige zijn raar, sommige zetten aan tot nadenken maar ze zijn allemaal uniek en dat hebben ze dan weer met elkaar gemeen. Elke ruimte had een nieuwe verrassing in petto.

Één van mijn grote favorieten was ‘We make Europe great again‘ van Koikate (kamer: 411). In deze kamer waren veel verwarrende attributen te zien, waaronder een panzerwagen voorzien van roze neonlampen. Zet aan tot nadenken en zou zeker niet misstaan in het Hamburger Bahnhof of een ander museum voor hedendaagse kunst. Ook de installatie ‘We need to teach our children love or someone else will teach them hate‘ van Herakut (kamer: 506) vond ik erg gaaf omgezet. Verder waren er nog ruimtes waar je je als duiker met een zaklamp in een diepzeewereld waande (kunstenaar: Amanda Arrou-tea, kamer: 414), waar je tussen de wolven in een bos stond (kunstenaar: Laurus & Demut, kamer: 110), waar je in een metrotunnel als echte sprayer de metro’s aan je voorbij hoorde razen (kunstenaar: Size Two, kamer: 403), of waar in een nagebouwde avondwinkel allerlei ongezonde producten waren voorzien van onsmakelijke waarschuwingsetiketten (kunstenaar: Urzula Amen, kamer: 111). Bijzonder om kunstinstallaties te zien van artiesten die ik voorheen alleen als street artist kende.

Tape art van Tape That bij de garderobe

Dat camera’s niet zijn toegestaan in The Haus vind ik jammer. Street art is al zo tijdelijk en door het vast te leggen op foto’s heb je er toch langer plezier van en kunnen mensen die er zelf niet zijn geweest ook een beetje meegenieten. Bovendien leenden zoveel ruimtes zich uitstekend voor een portretshoot of een mooi Instagramplaatje. Maar goed, het inleveren van je telefoon/camera heeft ook voordelen: zo kun je je 100% op de kunst focussen en hoef je je niet te ergeren als er iemand in je beeld gaat staan. Doordat de schaarse beelden die online te vinden zijn eigenlijk geen écht waarheidsgetrouw beeld geven van de tentoonstelling, word je continu verrast. Om jullie toch beetje een beeld te geven van wat je kunt verwachten, heb ik hieronder wat Instagrambeelden van de artiesten gedeeld:

Work in progress.. Exit to #thehaus .. #packingtape #tapeart #art #streetart #tape #artwork #klebebandkunst #berlinartbang

A post shared by Ostap & SELFMADECREW (@ostapartist) on

Ik verwachtte een soort moderne urbexlocatie vol toffe graffiti (misschien een soort Kinderkrankenhaus Weißensee achtige locatie) maar The Haus heeft naar mijn idee eigenlijk veel te bieden en heeft meer weg van een enorm museum voor hedendaagse kunst. Het kan zich met gemak meten aan het Hamburger Bahnhof, de Berlinische Galerie en veel andere musea voor hedendaagse kunst in Berlijn. Eigenlijk is The Haus nog het best te omschrijven als een soort kruising tussen Tacheles, een toffe gallery en de Kreuzbergse straten.

Ruim twee uur waren we zoet met het bekijken van alle diverse kunststukken. Dat ik weinig foto’s heb van mijn bezoek aan The Haus vind ik erg jammer maar dat hoort wel bij wat de initiatiefnemers bij het project in gedachten hadden en gelukkig is er ‘The Buch’ met professionele foto’s van de tentoonstelling. Hopelijk heb je dankzij dit artikel toch een idee gekregen van wat dit bijzondere project inhoudt. Echt een goede indruk geven de Instagrambeelden niet maar daarom is een eigen bezoek des te leuk en verrassend. Ik vond het in ieder geval erg de moeite waard en kan de tentoonstelling zeker aanraden als je de komende weken in Berlijn bent, zelfs als je er een tijdje voor in de rij moet staan. Ik zeg: terechte hype!

The Haus – Berlin Art Bang

 • Adres: Nürnberger Straße 68 / 69
 • OV: S+U Zoologischer Garten of U Wittenbergplatz
 • Entree: gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd
 • Openingstijden: dinsdag – zondag, 10:00 – 20:00 (laatste toegang om 19:00)
 • Goed om te weten:
  – Telefoons, camera’s en grote tassen zijn niet toegestaan en kunnen bij de garderobe worden afgegeven (€ 1,-)
  – The Haus is een tijdelijk project en kan tot eind mei 2017 bezocht worden, daarna wordt het gebouw gesloopt
  – Vanwege is enorme populariteit raad ik aan vroeg (voor opening) aanwezig te zijn om lange wachtrijen zo veel mogelijk te vermijden. Alternatief kun je je ook aanmelden voor een tour (€ 10,-), met de tourbevestiging kun je de rij skippen
  – Voor € 30,- is het boek van de tentoonstelling te koop
 • Meer bezoekersinformatie: www.thehaus.de / www.facebook.com/thehausberlin

Ben jij benieuwd geworden naar The Haus en zou je het willen bezoeken? Ik ben benieuwd naar jullie verwachtingen en ervaringen!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This