Na een aantal graffitiwerken in Berlijn begon het me pas echt op te vallen. Al die portretten van ouderen die veel grote muren van Berlijn sieren zijn onderdeel van een serie: “the wrinkles of the city“. De werken komen van street art artiest JR (1983), een Franse artiest (zelf noemt hij zich “photograffeur”) die al in meerdere wereldsteden zoals Los Angeles, Havanna en Shanghai ouderen heeft geportretteerd.

Het idee achter “the wrinkles of the city” is om oudere inwoners van een stad, die veel veranderingen in de desbetreffende stad hebben meegemaakt, te portretteren. Nu vind je zijn werken ook in Berlijn, vooral in Mitte. De werken tonen een “generatie die in vergetelheid” raakt, met ontzettend veel detail in monumentaal formaat. De oudere generatie Berlijners hebben een hoop meegemaakt, oorlog, een tweedeling van de stad en de huidige opkomende populariteit. Berlijn leent zich daarom perfect voor dit project! Het veranderende leven in de stad en de vele daarbijbehorende indrukken is van de gezichten af te lezen. Veel andere werken van JR hebben ook een sociaal/politieke insteek, meer over zijn werk vind je op Wikipedia (interessant!)

Soho house

Veel van de locaties hebben net als de portretten een geschiedenis en zijn met zorg uitgekozen. Hier mijn favoriete werk op het Soho house, een voormalig Joods warenhuis (toen: Kaufhaus Jonaß) in Mitte.

JN The Wrinkles of the City! 4914

wrinkles of the city 4922

Rosenthaler Straße

wrinkles of the city 4919

wrinkles of the city 4918

Auguststraße/Gipsstraße

wrinkles of the city 4917

wrinkles of the city 4914

wrinkles of the city 4921

Postbahnhof

RAW Gelände

The Wrinkles of the City

Verspreid over de stad vind je 15 portretten. Op onderstaande kaart vind je de locaties:

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This