Verstopt tussen Prenzlauer Berg en Friedrichshain zit de oudste nog in gebruik zijnde bioscoop van Berlijn: de Tilsiter Lichtspiele. Een goed bewaard geheim is het zeker, want druk is het er eigenlijk nooit. En dat is zonde, aangezien deze bioscoop een van de weinige is die goede arthouse-films draait en nasynchronisering achterwege laat.

Geschiedenis:

Een familie besloot in 1908 op de begane grond van een oud woonhuis de kleine bioscoop en kroeg te bouwen. Het filmtheater dankt zijn naam aan de toenmalige straat: de Tilsiter Straße. Helaas werd in 1961, na de komst van de Kino Kosmos op de naburige Karl-Marx-Allee, de Tilsiter Lichtspiele gedwongen de deuren te sluiten. Het kleine theater met 66 stoelen kon onmogelijk opboksen tegen de nieuw en modern ingerichte DDR-premièrebioscoop, met plek voor meer dan 1000 toeschouwers. Na de Wende besloten een paar jonge filmmakers en kunstenaars het pand te huren en het gebouw zijn oude functie terug te geven. In 1994 werd de Tilsiter Lichtspiele officieel weer in ere hersteld.

Goede sfeer:

Naast het goede programma is het vooral de sfeer die deze bioscoop zo leuk maakt. De drempel is laag, de medewerkers zijn relaxt en vooral de heerlijk liggende banken in de bioscoopzaal zelf zijn een groot pluspunt. En dat je na de film niet meer op zoek hoeft naar een leuke kroeg is natuurlijk mooi meegenomen. Van de beeld- en geluidskwaliteit in de zaal moet daarentegen weinig verwacht worden: het is meerdere malen voorgekomen dat de film opeens uitviel, of dat er een piep door het geluid heen zat. Maar dat neem je voor lief als je naar de toegangsprijs kijkt: je betaalt 4,50 euro toegang en elke derde film bezoek je gratis. Dat betekent dus dat je bij meerdere bezoeken slechts 3 euro per film kwijt bent.
Helaas heeft de Tilsiter Lichtspiele het nog steeds moeilijk. Niet alleen de inkomsten, maar ook het huurcontract zorgen voor problemen. Het is daarom te hopen dat het theater de crisis overleeft, zodat dit monument voor iedereen toegankelijk kan blijven.

Meer informatie: www.tilsiter-lichtspiele.de
Adres: Richard-Sorge-Str. 25a

Grotere kaart weergeven

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This