Midden in het het chique centrum van Berlijn vind je het, met één Michelinster bekroonde, restaurant van Tim Raue. Deze bekende Duitse kok runt het gelijknamige restaurant welke in 2010 is geopend, voorheen was Tim Raue werkzaam in het Adlon Hotel welke ook over een sterrenrestaurant beschikt. In 2007 werd hij al door Gault-Millau verkozen tot kok van het jaar en in 2010 zat hij in de jury van Deutschlands Meisterkoch, het is dus zeker geen onbekende naam in het culinaire circuit. Het restaurant zelf heeft een moderne inrichting maar is door zijn bescheiden formaat toch gezellig en persoonlijk.
Menü des Jahres
Het “unique” menu, welke momenteel op de kaart staat, is dit jaar verkozen tot menu van het jaar (2012). Het eten, uiteindelijk het állerbelangrijkste, is van uitmuntende kwaliteit. De gerechten zijn perfect op elkaar afgestemd, de smaakcombinaties zijn uitzonderlijk en toch passend en de ingrediënten zijn van de beste kwaliteit. Zijn bijzondere touch? Het menu is geïnspireerd op de Aziatische keuken. Producten die veel in de Aziatische keuken voorkomen zoals sojasaus, wasabi, jasmijn en koriander zijn dan ook ingrediënten die regelmatig in de gerechten terug komen. Een diner bij Tim Raue is een waar feestje en eigenlijk kom je hier helemaal niet om te eten, maar om te proeven. Urenlang genieten van de meest bijzondere gerechten met lekkere wijnen. Er zijn weinig dingen waar je mij een groter plezier mee kunt doen! Genot pur sang.
Von der Straßengang in die Sterneküche
De Michelinster en de prijs voor het beste menu van het jaar zijn wat mij betreft verdiend. Zijn weg naar de top is bijzonder. Tim Raue is namelijk opgegroeid op de Berlijnse straten en maakte deel uit van de straatbende 36Boys. In het Wrangelkiez was hij met zijn bende altijd op zoek naar geweld, hetgeen wat hem steeds meer deed vervreemden van zijn ouders. Hij kwam tot inkeer toen hij zijn huidige vrouw leerde kennen met wie hij ook samen een restaurant heeft gerund. Onlangs is er een boek uitgekomen over zijn levensverhaal: Ich weiß, was Hunger ist, von der Straßengang in die Sterneküche. Inmiddels is Raue terug in Kreuzberg beland waar je zijn restaurant kunt bezoeken (reserveren aan te raden).
Wasabimacarons
Zeekreeft met gember en passievrucht op een bedje van wortel
Asperges met citroen en kaviaar
Beef en tong met wasabi en peper
Dorade met citroen en spinazie in 10-jaar oude sojasaus
Frambozensorbet
Chocola, pistache en framboos
Größere Kartenansicht
Hoi marjolein,
Wij gaan in oktober berlijn verkennen met 12 volwassenen, per trein. Weet jij een leuk gezellig duits restaurant waar we met de groep kunnen borrelen en eten? Ik neem aan dat we moeten reserveren? Iniden je twee opties hebt graag, want we gaan twee avonden uit eten. Aan de ene kant zou het leuk zijn om tipisch duits te eten (mannen houden van schnitzels) en een keer op een andere tour. We hebben nog geen hotel geboekt. We zoeken tzt iets in het centrum, of heb jij een echte aanrader? Incl ontbijt. Voor twee nachten. 10 en 11 okt 2014. Ik hoor graag van je. Danke schon!
Groet simone
Het eten bij Tim Raue was subliem! Bedankt voor de tip!
Super! Fijn dat het zo goed beviel! Wat hebben jullie allemaal gegeten?
Het was een lunch… we konden kiezen tussen de menu of een aantal gangen. We kozen voor 4 gangen en hebben elk gerechtjes verschillende genomen zodat we veel konden proeven. Ik vond de dim sum met lobster het best!
Klinkt super, ik wil er ook graag nog een keertje gaan lunchen. Is ook nog wat betaalbaarder :-).
Hoi Marjolein,
Bedankt voor je reactie, restaurant 0 ziet er goed uit!
Ik zal zeker laten weten hoe het bij Tim Raue was!
Groeten,
Mischa
Leuk! Succes, ik hoop dat er nog een plekje vrij is bij 0!
Hoi Marjolein,
Bedankt voor je handige en overzichtelijke site!
Na aanleiding van je stukje over Tim Raue (die nu overigens twee sterren heeft lees ik net) heb ik gereserveerd om daar eind december te gaan eten, ik ben benieuwd!
Aangezien ik ook met de kerstdagen in Berlijn ben, vroeg ik me af of je een restaurant zou kunnen aanbevelen voor de kerst, een beetje fancy maar waar wel mensen van onze leeftijd komen (eind 20)…
Vriendelijke groet,
Mischa
Hallo Mischa,
wat leuk dat je nu bij Tim Raue gaat eten. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt! Ik zou het leuk vinden als je nog even een reactie achterlaat op mijn blog met je ervaring en de gerechten die je hebt gegeten.
Ik denk dat Restaurant 0 of Nola´s auf dem Weinberg wel past bij jouw wensen. Als je meer in de stijl (en prijsrange) van Rim Raue zoek zou je Horvarth of VAU kunnen (staat hoog op mijn wensenlijst) proberen. Maar reserveer wel van tevoren, het is nog lastig om een goed restaurant te reserveren rond die tijd.
Veel plezier!
Groeten, Marjolein
Marjolein, ik vind je Berlijn-Blog.nl erg handig dus een compliment voor dit werk en veel succes met de komende jaren.
Zelf ga ik in augustus naar Berlijn en ga zeker veel dingen zien en doen die ik op je site heb gelezen alleen eerst nu daar goed aankomen.
Ik logeer bij Hotel Andels en vlieg op Airport Tegel ik begrijp uit de info dat ik twee keer moet overstappen wat ik best een gedoe vind, misschien had ik toch beter een ander hotel moeten boeken wat iets centraler had gelegen.
Ben benieuwd naar deze stad hoor er veel goeds over.
groet,
Lydia.
Hai Lydia,
bedankt voor je reactie, leuk om te horen dat je wat aan mijn blog hebt gehad! Op zich hoef je je geen zorgen te maken, het hotel ken ik (goede ervaring mee!) en het is erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt het beste vanaf Tegel de pendelbus TXL nemen, uitstappen bij Beusselstrasse en vanaf daar met de S-Bahn naar Landesberger Allee. Je bent dan hooguit 45 minuten onderweg. Je kunt natuurlijk ook overwegen een taxi te nemen als je dat makkelijker vindt. In ieder geval veel plezier gewenst.
Groetjes, Marjolein.