Vraag deze Berlijnliefhebber naar haar favoriete tips en je krijgt een antwoord waar geen eind aan komt. Er is zó ontzettend veel te zien en te doen in Berlijn! Mijn blog staat er vol mee maar om het jullie wat makkelijker te maken, heb ik mijn absolute favoriete tips op deze pagina voor je verzameld én gestructureerd.

Berlijntips naar categorie

Wat de perfecte tip voor jou is? Dat ligt natuurlijk helemaal aan jouw persoonlijke interesses! Kom je naar Berlijn voor de cultuur, de historie, het uitgaansleven of gewoon om de vrije sfeer te proeven? Allemaal factoren die meespelen bij het geven van de perfecte Berlijntip. Daarom heb ik mijn aanbevelingen en tips gesorteerd:

Berlijn Tips - Berlijn Fischerinsel en Fernsehturm
Typisch Berlijn: de Fernsehturm die je overal bijna in Berlijn ziet

Ik hoop dat er wat leuke Berlijn tips voor je tussenzitten! Heb je zelf nog een unieke tips, bijzondere aanvulling of brandende vraag? Deel deze dan gerust bij de reacties onder dit artikel.

Berlijn is ‘onlogisch’

Ik zal het niet ontkennen: Berlijn is over het algemeen geen ‘klassieke mooie stad’. Zonder uitzoekwerk beland je makkelijk in de minder attractieve delen van de stad (nee, op de centrale pleinen Potsdamer Platz en Alexanderplatz ga je geen gezellige terrasjes en leuke restaurants vinden, maar wel veel historie). Er is geen historisch stadscentrum dat nog volledig in tact is, de stad verandert continu én je kunt je snel op de afstanden verkijken (bezienswaardigheden liggen niet allemaal op loopafstand).

Maar laat je niet ontmoedigen! Om Berlijn te begrijpen en haar charme te waarderen vergt een bezoek gewoon iets meer voorbereidingswerk. Als je weet waar je moet zijn (een fietstour kan daarbij helpen) is Berlijn de meest charmante, boeiende en verrassende stad van Europa (want dat vind ik na ruim 12 jaar wonen in Berlijn nog steeds!).

➤ Tip: lees ook mijn artikel met plekken die je kunt overslaan

Berlijn is soms onlogisch en rauw maar barst van de geschiedenis, creativiteit en ruimte

Zien tijdens een eerste keer Berlijn

Wat je echt gezien móet hebben in Berlijn? Hieronder zet ik het voor je op een rij:

1. Reichstag

De huidige plek waar het Duitse parlement sinds de Duitse hereniging weer zetelt. Op de Reichstag is een prachtige moderne glazen koepel met een tof uitzicht over de stad. Na aanmelding is de Reichstag gratis te bezichtigen en kun je niet alleen de koepel maar ook de parlementszaal van binnen bekijken.

2. Brandenburger Tor

Cliché, ja, maar toch mag de Pruisische stadspoort in geen enkel lijstje met bezienswaardigheden in Berlijn missen. De Brandenburger Tor is hét symbool voor de Duitse eenheid omdat de poort jarenlang achter de Berlijnse Muur stond en niet toegankelijk was. Steeds al ik onder de Brandenburger Tor doorloop ervaar ik een bijzonder gevoel van vrijheid. Kom je voor 9:00 uur dan is het nog rustig.

3. Holocaustmonument

Monument voor alle ruim 6 miljoen Joden die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s systematisch zijn vermoord. De 2.711 grote betonnen blokken waaruit het Holocaustmonument bestaat, symboliseren de slachtoffers. Je kunt tussen de blokken door lopen, wat je als mens heel nietig laat voelen. In het documentatiecentrum onder het monument leer je meer over het ontstaan en de gevolgen van de holocaust. Heftig, misselijkmakend maar ook belangrijk om te bezoeken.

20150718 - DSCF0691- BerlijnBlog Holocaus Monument
Tip: uitzicht vanaf het Park Inn dakterras aan Alexanderplatz op de Fernsehturm

4. Hackesche Höfe

Prachtige binnenhofjes in Jugendstil, die zo typerend zijn voor Berlijn. In de Hackesche Höfe bevinden zich veel ateliers, winkeltjes, cafétjes en restaurants. Vlakbij bevinden zich de Heckmann Höfe en Haus Schwarzenberg, twee hele andere hofjes die op hun eigen manier erg bijzonder zijn. Rondom de Hachesche Höfe is het ook leuk winkelen (loop richting Weinmeister Straße).

5. Gedenkstätte Berliner Mauer in de Bernauer Straße

Op weinig andere plekken in Berlijn krijg je zo’n goed beeld van hoe de Berlijnse Muur er echt uit heeft gezien als in de Bernauer Straße. Het continu groeiende openluchtmonument (gratis) bestaat uit een voormalig stuk Todesstreifen (Berlijnse Muur en grenswachttoren), een uitzichtpunt en veel interessante levensverhalen van mensen die hier zo dicht langs de muur hebben gewoond. Wandel absoluut de 2 kilometer vanaf station Nordbahnhof (in dit voormalige spookstation zijn een aantal boeiende historische fotoseries te zijn) tot station Bernauer Straße (en wandel eventueel nog door naar het Mauerpark).

➤ Tip: doe een fietstour in Berlijn! Zo krijg je een goed beeld van de stad én leer je gelijk een hoop over de geschiedenis.

Bij Gedenkstätte Berliner Mauer krijgt je een goed beeld van de Berlijnse tweedeling (foto van Roberto Cristofoli)

6. Fernsehturm (+ andere uitzichtpunten)

Waar je ook bent in Berlijn, vaak zie je de herkenbare zilveren bol boven de stad uitsteken. Daarmee is de Fernsehturm voor mij hét symbool van Berlijn. De Fernsehturm kun je bezoeken en biedt je het hoogste uitzicht over Berlijn. Met gemak kijk je vanaf de televisietoren tot aan de stadsrand! Wachtrijen kun je voorkomen door vooraf online een ticket te bestellen.

Persoonlijk vind ik het wel jammer dat je vanaf de Fernsehturm de Fernsehturm zelf niet ziet. Daarmee is voor mij een uitzicht over Berlijn eigenlijk niet compleet! Als aanvulling (of alternatief) kan ik daarom ook het Park Inn dakterras, het Panorama Punkt am Potsdamer Platz, de Französischer Dom en de Siegessäule aanraden. Deze zijn nog goedkoper én minder druk ook!

➤ Hier vind je een overzicht van meer mooie uitzichtpunten Berlijn

20141028 - P1080497- BerlijnBlog Park Inn Dakterras
Tip: uitzicht vanaf het Park Inn dakterras aan Alexanderplatz op de Fernsehturm

7. Museuminsel

Berlijn een lelijke stad? Soms, wellicht, maar het Museuminsel bewijst absoluut dat ook het tegendeel waar is! Op het museumeiland in de Spree vind je enkele van Duitslands meest gerenommeerde historische musea in de meest prachtvolle gebouwen. Ook zonder de musea te bezoeken is het de moeite waard om hier rond te lopen en op een mooie dag in het gras in het James-Simon-Park of Lustgarten neer te ploffen. Goed te combineren met een wandeling langs de Spree of over de eveneens prachtvolle allee Unter den Linden (waar je o.a. het Duits Historisch Museum, het operahuis, de Humboldtuniversiteit en de Bebelplatz niet mag overslaan).

Het Museuminsel is één van de mooiste stukjes Berlijn en ook een aanrader als je geen museumfanaat bent

8. Tempelhof

Vorige eeuw was luchthaven Tempelhof één van de grotere luchthavens van Europa. Het werd gebruikt door de nazi’s, deed dienst als luchtbrug voor West-Berlijn en sloot vanwege de milieu-overlast in 2008. Met een lengte van ruim een kilometer is het nog altijd één van de grootste gebouwen van Europa, zeer indrukwekkend om te zien en een rondleiding door het luchthavengebouw kan ik dan ook ten zeerste aanbevelen. Het veld gebruikt als veelzijdig stadspark waar je kunt fietsen, skateboarden, vliegeren, barbecuen of zelfs tuinieren.

➤ Meer bezienswaardigheden in Berlijn

Typisch Berlijns

Hoe kun je je nou beter onderdompelen in de Berlijnse cultuur dan door gewoon te doen wat de Berlijners zelf ook doen? Hierbij wat tips voor leuke dingen die geen bezienswaardigheid an sich zijn, maar bij een bezoek aan Berlijn toch zeker niet op je lijstje mogen ontbreken als je een idee wilt krijgen van wat Berlijn zo’n unieke stad maakt.

1. Street art spotten

Kunst op straat zag je al tijdens de Koude Oorlog bij Berlijn, toen mensen boodschappen en illustraties op de westkant van de Berlijnse Muur begonnen te maken. Inmiddels is street art uitgegroeid tot een populaire kunstvorm en kom je het in álle hoeken van de stad tegen. Populaire plekken om te bezoeken zijn het Haus Schwarzenberg en het RAW-Gelände. Raadpleeg voor meer informatie de artikelen 8x street art spotten in Berlijn (mét wandeling) en 11 favoriete murals in Berlijn.

Tip: in de Bülowstraße in Schöneberg kun je veel toffe street art vinden

2. Ga op zondag naar het Mauerpark

Na de val van de Berlijnse Muur is het Mauerpark ontstaan op het voormalige grensgebied. Het langgestrekte park wordt iedere zondag getransformeerd tot festivalterrein, als er straatmuzikanten optreden, een vlooienmarkt plaatsvindt en je zelfs mee kunt doen aan de beroemde Bearpit karaoke. De goede sfeer trekt iedere week, het hele jaar door, bezoekers van binnen en buiten de stad.

3. Eet op een street food markt

De laatste jaren schieten street food markten als paddenstoelen uit de grond. Heerlijk! Een leuke manier om nieuwe gerechten te leren kennen en met vrienden wat te borrelen. Elke donderdagavond kun je Street Food Thursday in de Markthalle IX bezoeken, op zondagen is het vaak food party bij Auf Achse in de Kulturbrauerei en ook Bite Club organiseert regelmatig leuke (en lekkere!) markten bij de Hoppetosse aan de Spree.

4. Wandel over de Oberbaumbrücke en Warschauer Brücke

Wandelen over deze bruggen, die op de grens tussen Kreuzberg en Friedrichshain liggen, zorgen voor het ultieme Berlijngevoel. De Oberbaumbrücke is tegenwoordig een van de mooiste bruggen van Berlijn en deed vroeger dienst als grenspost tussen Oost-Berlijn (Friedrichshain) en West-Berlijn (Kreuzberg). Beide bruggen geven mooi wijds uitzicht over de Spree, voor fotografen zowel overdag maar zeker ook tijdens de zonsondergang een must-go. Met een beetje mazzel spelen er ook nog eens leuke straatbandjes!

Zoek je nog een Geheimtipp? Wandel dan door de Osthafen, een voormalig havengebied waar nu veel mediabedrijven zijn gevestigd. Eindig je wandeling met een uitzicht op de Molecule Man vanaf de Elsenbrücke of een bezoek aan het Treptower Park.

De Oberbaumbrücke is één van de mooiste bruggen van Berlijn én was ooit een grensovergang tussen Oost-Berlijn en West-Berlijn

5. Eet Currywurst bij een Imbiss

Dé Berlijnse specialiteit die mensen samenbrengt. Jong, oud, arm of rijk, het maakt niet uit, bijna iedere Berlijner eet de heerlijke gekruide worst met verse tomatensaus graag. Mijn favoriet haal je bij Curry Baude (Gesundbrunnen), Konnopke´s Imbiß (Prenzlauer Berg), Curry 66 (Friedrichshain), Witty’s (Charlottenburg) of Curry 36 (Kreuzberg). Vlees is geen must, de vegane Currywurst wordt ook steeds geliefder (Curry 61 is mijn favoriete tip)!

6. Drink pullen bier (of een Schorle) in de Biergarten

In Berlijn barst het in de warme maanden van de Biergärten: grote tuinen met lange houten tafels waar bier gedronken kan worden tot in de late uurtjes. De oudste, grootste en meest geliefde biertuin is Prater. Hier tref je een diverse mix aan toeristen en Berlijners, oud en jong. Altijd een fijne sfeer. Ook Cafe am neuen See en Schleusenkrug behoren tot mijn favorieten. Geen bierliefhebber? Bestel dan een Schorle (sap van bijvoorbeeld appel of rabarber gemixt met koolzuurhoudend water).

Biergarten Schleusenkrug in het stadspark Tiergarten

7. Ervaar Berlijn als groene stad

Wat Berlijn voor mij zo’n fijne stad maakt om te wonen? Zonder twijfel de vele uitgestrekte parken en meren in de stad! Berlijn is een onwijs groene stad. Achter veel parken zit ook een bijzonder verhaal: zo zijn Volkspark Friedrichshain en Volkspark Humboldthain op voormalige bunkers uit de Tweede Wereldoorlog gebouwd en was het grootste stadspark Tiergarten ooit het jachtgebied van Pruisische vorsten. Op hete zomerdagen zijn de meren het perfecte toevluchtsoord om even af te koelen.

8. Las een ‘relaxzondag’ in

Op zondag zijn in Berlijn de winkels dicht. Dat betekent niet dat er dan niets te beleven is. Integendeel! Voor veel Berlijners staat zondag in het teken van een uitgebreid ontbijt en wat struinen over één van de vele vlooienmarkten in Berlijn. Mijn favoriete vlooienmarkten vind je in Prenzlauer Berg (Mauerpark & Arkonaplatz) en in Friedrichshain (Boxhagener Platz & RAW-Gelände).

Tip: vlooienmarkt op het RAW-Gelände (gratis)

9. Ga naar de markt

Waar kun je nou beter de lokale sfeer proeven dan op de markt? Iedere buurt heeft zo zijn eigen markt met zijn eigen karakteristieken en bezoekers. Proef de sfeer, lokale lekkernijen en internationale delicatessen op een biologische markt in prachtig Prenzlauer Berg, een Oosterse markt aan het water in Kreuzberg of een knusse markt in het rauwe Friedrichshain. Ook bijzonder: de historische overdekte markthallen, waarvan enkele de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd en terug zijn van weg geweest.

10. Duik in een Photoautomat 

Kom je toevallig langs een Photoautomat? Duik dan zeker even achter het gordijn voor een setje analoge selfies uit Berlijn. Een leuker en persoonlijker souvenir is er bijna niet! Je vindt ze bijvoorbeeld op het RAW-Gelände, in de Markthalle Neun, in de Kulturbrauerei en op nog een aantal andere plekken.

Berlijn tips – Historie

Veel mensen zijn frequent Berlijnbezoeker omdat de geschiedenis hen zo fascineert. Niet onterecht, want in Berlijn valt er op dit gebied altijd weer wat nieuws te leren of te ontdekken.

Geschiedenis in het kort

De Berlijnse geschiedenis begon in de 12e eeuw toen het hoofdstad werd van Pruisen. Steeds meer dorpen voegden zich bij Berlijn en de stad groeide snel. Zo snel, dat Pruisen de basis vormde voor het Duitse Rijk. Toen Hitler aan de macht kwam wilde hij van Berlijn de Welthauptstadt van het Germaanse Rijk maken. Een zekere Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten en 28,5 van de 187 km² bebouwde stadsoppervlakte werd compleet verwoest.

Na WO2 werd Berlijn onderverdeeld tussen de geallieerden Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. In 1961 bouwden de Sovjets de Berlijnse Muur om ‘het land te beschermen tegen het kapitalistische westen’ (lees: de vluchtelingenstroom vanuit de DDR naar het westen tegen te gaan). Een betonnen muur van 4 meter hoog heeft West-Berlijn 28 jaar omringd en in een isolement geplaatst. In 1989 viel de Berlijnse Muur.

Berlijn ademt historie. Dat zie en voel je op iedere hoek van de straat, als je weet waar je op moet letten. Daarom mag je deze locaties als geschiedenisliefhebbers niet missen:

Restanten van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn

1. Topographie des Terrors

Topographie des Terrors is een documentatiecentrum waar de herinnering aan de wandaden van de nationaal socialisten levend wordt gehouden. Het gebouw staat op de plek waar eens de hoofdkantoren van de Gestapo en de SS stonden.

2. Berliner Unterwelten

Onder leiding van betaalde tours word je door de organisatie Berliner Unterwelten door de ondergrondse wereld van Berlijn geleid. Je krijgt verschillende bunkers en vluchtwegen te zien terwijl je alles te horen krijgt over de bouw ervan en over hoe deze bunkers de uitroeiing van de bevolking van Berlijn moesten voorkomen, mocht de oorlog uitbreken.

3. Sachsenhausen

Voormalig concentratiekamp Sachsenhausen ligt ongeveer 35 kilometer ten noorden van Berlijn. Iedereen die niet in het Derde Rijk paste werd naar Sachsenhausen gestuurd. Politieke tegenstanders van Hitler, krijgsgevangenen, Joden, Roma, homoseksuelen, geestelijk gehandicapten en communisten werden hier opgesloten, gemarteld en geëxecuteerd. Walgelijk en een bezoek is heel erg indrukwekkend, zeker als je er een rondleiding bij boekt om meer achtergrondinformatie te krijgen bij de restanten van het concentratiekamp. Trek hier minstens een middag voor uit.

Berlijn Tips - Concentratiekamp Sachsenhausen
Tip: bezoek concentratiekamp Sachsenhausen. Heftig, indrukwekkend en zo belangrijk

4. Olympisch stadion

De Olympische Spelen van 1936 resulteerden in misschien wel hét propaganda-evenement van nazi-Duitsland. Hitler zag het als de perfecte gelegenheid om de superioriteit van het Arische ras aan de wereld te tonen. In het het Olympisch Stadion en de nabije de klokkentoren bij het Maifeld word je door de massieve architectuur terug in de tijd getransporteerd.

➤ Meer over Berlijn in de Tweede Wereldoorlog

Restanten van de Koude Oorlog in Berlijn

1. Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur heeft Berlijn tussen 1961 en 1989 in twee stukken opgesplitst. Restanten ervan zijn o.a. nog te zien in de Bernauer Straße (het meest waarheidsgetrouwe stuk met een erg goed gratis documentatiecentrum), East Side Gallery (een stuk muur als open air gallery) en in het Mauerpark (voormalig niemandsland dat nu een populair stadspark is). Bij de voormalige grensovergang Bornholmer Straße ging de muur voor het eerst open, daar vind je nu een gedenkplaats met meer informatie en in de lente een prachtige verzameling aan bloesembomen langs de voormalige grens. Baja Bikes biedt een interessante fietstour aan langs de belangrijkste plekken en gedenkplaatsen met veel interessante achtergrondinformatie.

2. Tränenpalast

In de voormalige grensovergang van station Friedrichstraße is nu een interessante tentoonstelling te bezoeken over de DDR en over het passeren van de grens in het bijzonder. Zelfs de paspoortcontrolehokjes zijn nog van binnen te bezichtigen.

3. Gedenkstätte Hohenschönhausen

In de voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen werden veel onschuldige DDR-burgers opgesloten omdat ze zich verzetten tegen het regime. Nu worden er rondleidingen gegeven (tip: deels door ingezetenen) en kun je er een interessante tentoonstelling bezoeken.

Voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen is een erg beladen maar ook boeiende plek om te bezoeken

4. Gedenkplaatsen voor de omgekomen Russische Soldaten

In Berlijn bevinden zich verschillende gedenkplaatsen voor de gevallen Russische soldaten in de Tweede Wereldoorlog. De grootste en meest indrukwekkende vind je in het Treptower Park, Schönholzer Heide en in Tiergarten.

Tip: gedenkplaats voor de omgekomen Russische soldaten in het Treptower Park

5. Karl-Marx-Allee

Dat de Karl-Marx-Allee is vernoemd naar de grondlegger van het communisme zegt genoeg. Deze brede allee, met zijn imposante bouwwerken in socialistische bouwstijl, ademt nog altijd communisme. Wandel een stukje vanaf Strausberger Platz richting Frankfurter Tor en waan je even in vroeger Berlijn.

6. Checkpoint Charlie (skippen!)

De meest bekende voormalige grensovergang is helaas een commercieel circus geworden. Uit historisch oogpunt een interessante plek om te bezoeken maar door de enorme mensenmassa’s en slechte informatievoorziening geeft Checkpoint Charlie een slecht beeld van hoe onmenselijk het er langs de grens aan toeging. Zelfs de grensovergangspost is een replica, het origineel staat in het Alliierten Museum, een beter alternatief. Mijn tip: hoge verwachtingen bijstellen of gewoon skippen.

➤ Meer over Berlijn in de Koude Oorlog

Berlijn tips – Uitgaan

Berlijn is een uitgaanswalhalla pur sang, goedkoop, grote keuze, alle muzieksoorten en geen officiële sluitingstijden. Ik kan me dan ook geen betere uitgaansstad bedenken dan Berlijn. Vooral alternatieve en elektronische muziek is populair in Berlijn en vele clubs hebben een underground sfeertje, veelal omdat menig club opende in een leegstaande DDR-fabriek. Zoek je leuke barretjes? Wandel dan eens door de Kastanienallee in Prenzlauer Berg, langs de Boxhagener Platz in Friedrichshain, door de Weserstraße in Neukölln of de Oranienstraße in Kreuzberg. Hier vind je een breed scala aan leuke tentjes.

  • Späti
    De Berlijnse avondwinkels die leven op drankverkoop. Het is heel normaal om voor het uitgaan een halve liter bier te drinken welke je voor €1,- hebt aangeschaft bij de Späti (Spätverkauf). Berlijnse cult!
  • Biergarten
    De typische Duitse biertuinen ontbreken ook in Berlijn niet in het straatbeeld. Heerlijk met een pul bier en een snack aan het water of onder de bomen zitten, perfecte besteding op een zomerdag. Prater, Café am neuen See en Holzmarkt zijn leuke stekkies. Meer biertuinen in Berlijn.
  • Strandbars
    Langs de Spree vind je veel strandbars die zijn ontstaan op lege plekken die ontstonden na de val van de muur. In de zomer één van de beste plekken om te bivakkeren. Water, zand, zonnetje, biertje…
  • Techno
    Dé technotenten van Berlijn zijn Berghain (met Panoramabar) en Tresor. Klassiekers in de internationale technowereld. Andere leuke technoclubs zijn About Blank, Sisyphus en Watergate. Kijk voor komende evenementen zeker even op Resident Advisor.
  • Kulturbrauerei
    Vroeger was dit een bierbrouwerij, tegenwoordig een cultureel centrum met bars, clubs en concertzalen. Check de website voor evenementen in dit grote complex.
  • RAW Gelände
    Dit terrein is een voormalige fabriek uit de DDR-tijd. Op het terrein zijn cafes, bars en clubs (RAW Temple, Cassiopeia, Astra, Suicide Circus) te vinden.
  • Concerten
    Houd je van alternatieve muziek en concerten? Check dan Musik & Frieden. Grote kans dat ook Lido, Silverwings en SO36 je zullen bevallen.
IMG_1009 Berlijn Deck5
Genieten van de avondzon op het dak van een parkeergarage. Het kan bij Deck 5

Reis en verblijf

Reistips Berlijn

Er zijn verschillende opties om naar Berlijn te reizen. Wat voor jou het makkelijkst en het snelst is hangt vooral van je vertrekpunt en je persoonlijke voorkeuren af. Persoonlijk reis ik graag met de trein (boeken is het eenvoudigst via NS International, een enkeltje heb je bij vroeg boeken vanaf €39). Vanuit verschillende Nederlandse steden kun je zonder overstappen naar Berlijn. Tip: boek altijd een plekreservering! Anders kan het zijn dat je geen vaste zitplek hebt.

➤ Meer reistips

Verblijftips Berlijn

Je kent ze wel, die grote, saaie en vooral identiteitsloze hotels in steden. Prima als je niets meer wenst dan een bed, maar echt spannend is het niet. Gelukkig heeft Berlijn ook veel hotels in verschillende prijsklassen, die net een beetje dat extra’s kunnen geven aan je vakantie in Berlijn.

Dit zijn mijn hoteltips voor Berlijn:

Leonardo Royal Hotel Berlin Alexanderplatz – €€

Historisch gebouw met comfortabele ruime kamers. Leonardo Royal hotel ligt in één van de mooiste wijken van Berlijn (Bötzowkiez), naast één van de mooiste parken (Volkspark Friedrichshain) en is ook nog eens heel centraal gelegen op loopafstand (of een korte rit met de tram) vanaf Alexanderplatz. Mijn persoonlijke eerste keuze!

Michelberger Hotel – €€

Vintage en hip in een voormalige fabriek: dat is het Michelberger Hotel. En toch persoonlijk, want het wordt gerund door de familie Michelberger. Midden in bruisend creatief Berlijn kun je hier niet alleen heerlijk slapen, ook het restaurant is één van mijn favorieten in Berlijn. Een goede keuze als je in een iets alternatiever deel van de stad wilt verblijven.

Nhow Hotel – €€€

Zelf noemt het Nhow Hotel zich een muziekhotel. Wat dat inhoudt? De roomservice serveert gitaren, er is een professionele muziekstudio aanwezig en natuurlijk zijn de hotelkamers voorzien docking stations en boxen. Het kost wat, maar dan heb je prachtig design en een kamer op A-locatie met een fantastisch uitzicht over de Spree. Het design is uniek!

Ostel – €

Het (h)ostel in retro DDR-stijl komt vaak als één van de goedkopere hostels uit de test. Dat maakt dit nostalgische hostel extra aantrekkelijk want ook de locatie tussen Berghain en de East Side Gallery is top. Internationaal treinstation Ostbahnhof op loopafstand. Geen superluxe maar wel een fijn centraal gelegen hostel met een Berlijnse sfeer. In de zomer worden er vaak barbecues georganiseerd.

➤ Meer persoonlijke verblijftips

20150115 - P1100338- BerlijnBlog Honolulu Bar Michelberger Hotel
Tip: de Honolulu bar in het Michelberger Hotel in Friedrichshain

Praktische Berlijn tips

1. Gebruik het openbaar vervoer

Met het uitgebreide netwerk van frequent rijdende metro’s, trams en bussen kun je de hele stad doorkruizen voor een habbekrats. Tickets koop je op het station of via de mobiele app ‘Fahrinfo’ van BVG. De meest gangbare ticketopties zijn:

  • 24-uurs-ticket: voordeligst vanaf drie ritten in 24 uur
  • Enkele reis (of 4-rittenkaart): bij minder dan drie ritten per 24 uur ben je met een enkeltje goedkoper uit
  • Kleingruppenkarte: een dag lang reizen met tot vijf personen. Voordelig als je met drie of meer personen gelijktijdig reist
  • Berlin WelcomeCard: tot 50% korting bij meer dan 200 attracties in Berlijn én onbeperkt gebruik maken van het OV. Voordelig als er veel bezienswaardigheden en musea op de planning staan

➤ Hier lees je meer over het openbaar vervoer in Berlijn

Tip: verken Berlijn als een local met het efficiënte en uitgebreide OV-netwerk

2. Plan je route van A naar B online

De handige app ‘Fahrinfo Berlin’ (browser versie of de mobiele app) is de ideale uitkomst als je je route van A naar B met het openbaar vervoer wilt plannen. Als je je gewenste vertrek- en aankomstpunt invoert dan komt de app met verschillende routes. In de app kun je ook je ticket kopen. Google Maps is natuurlijk altijd handig om paraat te hebben maar het voordeel van de Fahrinfo app is dat er accuratere verkeersinformatie en omleidingen worden getoond.

3. Maak een ritje met ‘bus 100’

Tip voor de beginnende Berlijnbezoeker: stadsbus 100 brengt je met een regulier vervoersbewijs langs bijna alle bekende bezienswaardigheden van Berlijn. In- en uitstappen kan op ieder gewenst moment.

➤ Hier lees je meer over bus 100

4. Ontdekt de stad per fiets

Afstanden in Berlijn zijn vaak nét even te lang om te wandelen. Fietsen is dan een uitkomst! Vaak kun je voor een tientje per dageen fiets huren en dat is de ideale manier om de stad te ontdekken want je krijgt onderweg gelijk een hoop mee van de sfeer op straat én je stopt gewoon waar je wil.

Nog makkelijker, leerzamer en leuker is een fietstour! Baja Bikes heeft verschillende tours, o.a. langs de highlights (meest populaire tour), langs de Berlijnse Muur (je leert zo gelijk veel over de geschiedenis van de stad) of juist door het alternatieve Berlijn (ontdek één van mijn favoriete wijken Kreuzberg).

Wil je meer af van de gebaande paden, fiets dan eens de Berliner Mauerweg of één van de fietsroutes die ik buiten de ring uitstippelde.

➤ Hier lees je meer over fietsen in Berlijn

5. Check aankomende evenementen in Berlijn

Het hele jaar door vinden er allerlei straatfestivals, kunstbeurzen, food markten en andere leuke evenementen plaats in Berlijn. Een leuke manier om wat van de lokale gebruiken mee te krijgen! In mijn maandelijkse nieuwsbrief en op mijn evenementenpagina houd ik je op de hoogte van komende evenementen in Berlijn.

Wat van mijn favorieten zijn het jaarlijks terugkerende Karneval der Kulturen (jaarlijks in mei), Fete de la Musique (21 juni), de gay pride Christopher Street Day (jaarlijks in juli) de Lange Nacht der Museen (jaarlijks in augustus), de lichtfestivals die gebouwen laten stralen (jaarlijks in oktober) en natuurlijk de kerstmarkten.

Christopher Street Day Gay Pride in Berlijn

6. Zorg voor contant geld op zak

Op het gebied van pinnen loopt Berlijn ernstig achter. Zeker bij boetiekjes en (kleinere) restaurants of cafés kun je niet altijd pinnen. Zorg er dus voor dat je altijd contant geld bij je hebt want dat scheelt een hoop gezoek naar een pinautomaat, net op het moment dat je er eentje nodig hebt.

6. Zondag = rustdag

Plan niet om te gaan winkelen op zondag. Alle winkels zijn dicht.

Horeca is wel gewoon open, bij de Späti (avondwinkels) kun je doorgans in de middag en avond terecht en als je goed zoekt, vind je hier en daar een apotheek en op de grote stations wellicht een supermarkt die open is (station Hauptbahnhof, Ostbahnhof, Zoologischer Garten). Zondag is een populaire dag om te gaan brunchen om of over een vlooienmarkt te struinen.

Het voordeel is wel dat winkels op alle andere dagen tot (laat) in de avond geopend zijn.

7. Leer Berlijn beter kennen met een rondleiding

Bedenk een thema en er is een tour van! Je hebt tours die je langs de highlights voeren, door het alternatieve Berlijn of langs de belangrijkste overblijfselen van de Berlijnse Muur. Hier lees je meer over mijn favoriete rondleidingen en tours in Berlijn.

Meer Berlijn tips

Wat te doen…

Berlijntips per seizoen

Met dank aan het landklimaat zijn de seizoenen erg verschillend in Berlijn. De zomers kunnen flink heet worden en de winters behoorlijk fris. Het leuke daaraan vind ik dat de sfeer in de stad elk seizoen compleet anders is en dat er veel seizoensgebonden activiteiten te doen zijn die typerend zijn voor die periode. Elk seizoen heeft zo zijn charme!

Mijn favoriete tips per seizoen vind je hier:

IMG_0303 Herfst in Berlijn
Tip: Berlijn is zo fotogeniek in de herfst, een lust voor het oog (en de camera!)

Ook al woon ik inmiddels al jaren in Berlijn, met het ontdekken van interessante musea, toffe restaurants en andere bijzondere plekken ben ik nog lang niet klaar. In Berlijn raak je tenslotte nooit uitgekeken! Daarom ben ik ook heel benieuwd naar jouw persoonlijke Berlijntips. Heb je een bijzondere plek ontdekt die niet in dit rijtje mag missen? Ik lees je aanvullingen en ervaringen graag bij de reacties onder dit artikel!

Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan mijn favoriete Berlijn tips en wens jullie veel plezier tijdens jullie ontdekkingstocht door Berlijn!

liebegruesse
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This