Berlijners mogen vandaag (25 mei 2014) hun stem morgen uitbrengen over de toekomst van Europa en Tempelhof. Vooral dat laatste is voor Berlijn interessant want een referendum zal bepalen wat er met het reusachtige voormalige luchthaventerrein zal gaan gebeuren. Zal het een enorme park blijven zoals het nu is? Of zal 40% van het terrein bebouwd worden met 4.000 woningen? En waar is de senaat nou eigenlijk precies op uit met de bouwplannen?

De randen van Tempelhof bebouwen

Op zich heb ik niets tegen op vernieuwing en ontwikkeling. Wat randjes rondom Tempelhof bebouwen zou ik zelfs best OK vinden. Maar 40% van het gehele terrein? Daarmee gaat de unieke sfeer van dit reusachtige terrein verloren en ik geloof niet dat het dan daarbij zou blijven. Bovendien is de senaat niet helemaal transparant over de bouwplannen.

IMG_2588 08. March 2014 BerlijnBlog Tempelhof

20140308 IMG_3266 BerlijnBlog wandeling Kreuzberg 61

Betaalbare woningen bouwen

Het argument van de senaat is namelijk dat er meer betaalbare woningen nodig zijn in Berlijn. Valide argument. Er zijn ook betaalbare woningen nodig in Berlijn en daar moet  iets aan gedaan worden. Tempelhof is een logische stap omdat het terrein in eigendom is van de stad. Maar in de bouwplannen is slechts 9% gereserveerd voor sociale betaalbare woningen (€6 – €8,50 p/m2). De overige 91% zijn gereserveerd voor bedrijven (50%) en luxe woningen (41% – huurprijs vanaf €15/m2).

_MG_8826 05. August 2013 BerlijnBlog Tempelhof

Tempelhof verbinden

De bouw zou ervoor moeten zorgen dat de omliggende wijken dichter bij Tempelhof worden betrokken maar volgens mij hebben de bouwplannen juist het tegenovergestelde effect. Het jammere is namelijk dat horeca en wonen niet worden gemixt, de panden zijn of voor wonen bestemd, of voor bedrijven (bekijk ook de interactieve kaart van de Berliner Morgenpost met alle plannen en kritieken per bouwplan). Daarmee wordt er geen levendig karakter gecreëerd zoals dat juist in de omliggende wijken Kreuzberg of Neukölln het geval is. Juist omdat daar op de begane grond ruimte is voor horeca of winkels wordt de buurt levendig. Echt concrete plannen voor het verbinden van Tempelhof ontbreken dan ook. Meer daarover lees je in het blog B-auw door Vincent Kompier.

20140308 IMG_3277 BerlijnBlog wandeling Kreuzberg 61

Naar de stembus

Het burgerinitiatief 100% Tempelhof heeft ervoor gezorgd dat er een referendum komt en zo geschiedt dat vandaag bijna alle Berlijners naar de stembus morgen. Maar niet allemaal, alleen Duitse staatsburgers mogen hun stem uitbrengen. Daarmee wordt 1/6e deel van alle Berlijnse burgers uitgesloten. 100% Tempelhof probeert er in ieder geval alles aan te doen om het terrein onbebouwd te laten, de argumenten zie je in deze video nog eens samengevat.

IMG_4830 24. May 2014 BerlijnBlog Tempelhof

IMG_4730 24. May 2014 BerlijnBlog Tempelhof

In mijn omgeving hoor ik veel tegens maar ik ben toch heel benieuwd wat de uitslag gaat brengen.  Mijn kapster vertelde me namelijk dat vooral ouderen geneigd zijn om voor de bebouwing te stemmen. Betaalbare woningen zijn toch ook nodig?

We wachten het af…

IMG_4786 24. May 2014 BerlijnBlog Tempelhof

De uitkomst

De stem van het volk telt, voorlopig zal er niet gebouwd worden op het Tempelhofer Feld. 64,5% heeft gestemd voor het behoud van Tempelhof.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This