Berlijn verandert continu. Er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken in deze stad! Om het allemaal een beetje bij te kunnen houden heb ik de serie ‘tof nieuws uit Berlijn‘ in het leven geroepen waarin ik al die nieuwtjes verzamel. Er zijn weer een aantal toffe tentoonstellingen geopend, ik ontdekte nieuwe graffitiwerken en vond een stel toffe digitale Berlijnillustraties. Benieuwd? Sroll dan snel verder!

Urban Nation haalt graffiti-artiesten naar Berlijn

Met o.a. een enorme stencil mural aan de Mehringplatz

Met het One Wall project, haalt Urban Nation Berlin elk jaar vijf verschillende artiesten naar Berlijn om een muur van straatkunst te voorzien. Hun doel? Verschillende wijken van Berlijn diverser maken en Berlijn positioneren als stad met liefde voor (straat)kunst. De straatkunstenaars krijgen vooraf te horen wat de uitdagingen en problemen van de wijk zijn, daarna kunnen ze hun creativiteit loslaten op een muur. Het project bestaat al een paar maanden, maar ik hoorde er onlangs pas over. Heel gaaf! De Deense artiest Don John maakte bijvoorbeeld dit prachtige kleurrijke kunstwerk van een hoodie waar exotische vogels uitvliegen aan de Mehringplatz 29.

Meer informatie: www.urban-nation.net

20150310 - P1110723 - BerlijnBlog Fotodagboek #32

Going Local Berlin

Nieuwe gratis app van visitBerlin

VisitBerlin, het Berlijnse vvv, biedt ontzettend veel nuttige (toeristen)informatie op hun website. Onlangs hebben ze dat ook in app-vorm uitgebracht. De mobiele applicatie is voor iOS en Android gebouwd en is na download ook offline te gebruiken. In de app kun je persoonlijke tips van locals vinden, maar ook een handige kaart waarop alle bezienswaardigheden in de buurt staan. Natuurlijk vind je er ook meer achtergrondinformatie en adressen. Erg handig!

 

Meer informatie: www.visitberlin.de/en/article/going-local-berlin

Vivian Maier in het Willy-Brandt-Haus

Tentoonstelling van de koningin van de straatfotografie (tot 12/04/2015, gratis)

De laatste maanden is Vivian Maier veel in de aandacht komen te staan. Sinds de documentaire over haar bijzondere leven (Finding Vivian Maier) in de bioscopen draait, wil iedereen haar foto’s zien. Die foto’s zie ze grotendeels zelf nooit heeft gezien. Het grootste deel van haar leven werkte ze als kindermeisje in New York en had haar camera altijd bij zich. Ze maakte straatfoto’s, zelfportretten, foto’s van de kinderen waar ze op paste. Toen al had ze de kneepjes van het straatfotograferen goed door: prachtige composities en doordringende gezichtsuitdrukkingen kenmerken haar werk. In het Willy Brandt Haus kun je een gratis tentoonstelling met 120 van haar beste foto’s bekijken. Aanrader!

Meer informatie: www.willy-brandt-haus.de

20150228 - P1110431 - BerlijnBlog Fotodagboek #32

WEST:BERLIN in het Ephraim-Palais

Alles over het West-Berlijn tijdens de Koude Oorlog (tot 28/06/2015, €9,-)

Alles te weten komen over West-Berlijn? Hoe dit stadsdeel werd opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog? Hoe het leven was in een enclave omringd door de DDR? En hoe West-Berlijn zich ontwikkelde voor een mekka van kunst en cultuur tijdens de Koude Oorlog? Bij de tijdelijke tentoonstelling WEST:BERLIN kom je daar alles over te weten. Er is vooral veel te zien: posters, kunstwerken en foto’s. Ik vond het een aanrader!

Meer informatie: west.berlin

20150307 - P1110499 - BerlijnBlog Fotodagboek #32

Menschen Museum is geopend

Alles over het menselijk lichaam aan Alexanderplatz (€14,-)

Het menselijk lichaam staat centraal in deze nieuwe tentoonstelling. Botten, spieren en organen. Hoe werkt het menselijk lichaam eigenlijk precies? In deze tentoonstelling ga je onder de huid en leer je meer over je eigen lichaam.

Meer informatie: www.memu.berlin

World Press Photo in het Willy-Brandt-Haus

De beste foto’s van het jaar in een tentoonstelling (van 05/06/2015 tot 28/06/2015, gratis)

De onafhankelijke organisatie World Press Photo verkiest elk jaar weer de beste persfoto’s in verschillende categorieën als natuur, mensen en sport. De foto’s zullen dit jaar weer in het Willy-Brandt-Haus te zien zijn. Sowieso is dit gebouw om zijn moderne architectuur en vele tentoonstellingen de moeite waard om eens te bezoeken.

Meer informatie: www.worldpressphoto.org

Kaarten met fotodichtheid door Eric Fischer

Waar fotograferen de locals?

Waar fotograferen de locals en waar de toeristen? Je ziet het op de kaarten van Eric Fischer. Hij bracht in tientallen steden in kaart waar het meest wordt gefotografeerd. Daar waar het rood is fotograferen toeristen veelvuldig, de blauwe gebieden laten zien waar de locals hun camera uit hun zak trekken. Bij toeristen zijn de Straße des 17. Junis, Unter den Linden en alles daarom heen populair. Berlijners lijken nogal actief te zijn in Kreuzberg, de Boxhagener Kiez en in Prenzlauer Berg. Leuk om te zien!

Meer steden: www.flickr.com/photos/walkingsf

Capture

Pablo Benito

Prachtige illustraties van de beste clubs ter wereld

Als je denkt aan de beste clubs, dan denk je aan Berlijn. De Berlijnse clubs Berghain en Tresor hebben dan natuurlijk ook een plekje gekregen in een serie illustraties van de beste clubs wereldwijd die de Barcelonese grafische designer Pablo Benito maakte. Hij maakt strakke platen die met enkele sterke details toch hele herkenbare plaatjes neer weten te zetten.

Meer informatie/bestellen: www.pebestore.com

berghainatnight

JetAirFly gaat vliegen tussen Antwerpen en Berlijn

Coming soon: nieuwe lijndienst van JetAirFly tussen Antwerpen en Berlin Tegel

Tussen Antwerpen en Berlijn bestond er nog geen vliegverbinding. Vanaf april dit jaar wel! De Belgische luchtvaartmaatschappij JetAirFly gaat drie keer per week (maandag, woensdag en zaterdag) vliegen tussen Antwerpen (ANR) en Berlijn Tegel (TXL). Wellicht ook een goed alternatief voor Eindhovenaren, die dit jaar de verbinding van Transavia moeten gaan missen.

Weet jij nog leuke nieuwsfeitjes, nieuwe tentoonstellingen of toffe restaurantopeningen? Laat het me weten!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This