Online video’s en documentaires bekijken, het is een bezigheid waar ik avonden mee kan vullen. Wat je wel niet allemaal aan tof en interessant materiaal kunt vinden op internet. Ik blijf me erover verbazen! De afgelopen weken heb ik mijn favorieten opgeslagen en die wil ik vandaag in deel 2 (deel 1 hier) van 5 toffe Berlijnvideo’s met jullie delen. Veel kijkplezier!

Adam Magyar – Stainless, Alexanderplatz

Je kunt nog zo’n gaaf idee hebben maar als de uitvoering bagger is dan trek je alsnog geen volle zalen. Dat is bij deze video dus absoluut niet het geval! Het idee is juist heel simpel: een slow motion video. De uitvoering is perfect en blijft me op een of andere manier boeien. Het zwart witte beeld, de mensen en de subtiele bewegingen maken het tot een prachtige slow motion video die het hectische stadsleven weet vast te leggen in een paar ontspannende minuten. De video is opgenomen vanuit een metro op station Alexanderplatz.

New Year’s Eve in BERLIN 1.1.2015

Als je wel eens oud en nieuw hebt gevierd in Duitsland dan zul je weten dat Berlijners zeker niet vies zijn van een beetje vuurwerk afsteken. En hoewel ik vuurwerk best leuk vind om naar te kijken ga ik er niet graag voor naar buiten. Die groepjes mensen die op elke hoek van de straat vuurwerk staan af te steken jagen mij namelijk de stuipen op het lijf. Ben jij ook zo’n held op sokken? Dan is deze video wat voor jou! In 20 minuten word je meegenomen in een autorit van Friedrichshain naar Neukölln die je de jaarwisseling weer helemaal laten herbeleven.

The Wall / Gordon Matta-Clark

Wat een bijzondere beelden van Berlijn uit het jaar 1976. De Amerikaanse kunstenaar Gordon Matta-Clark wil een stuk van de muur opblazen. Zijn doel heeft hij niet bereikt omdat hij het suïcidale plan liet varen maar hij besloot wel om de Berlijnse Muur te voorzien van enkele reclameposters. De actie leverde bijzonder beeldmateriaal op van het gedeelde Berlijn.

1970/1980 – DDR Propaganda Film über Ost berlin

En dan springen we nu over naar een video met DDR-propagandabeelden uit Berlijn. Oost-Berlijn was het paradepaardje van de DDR, de architectonische trots van de staat, en de plek waar alles er pico bello uit moest zien. De DDR laat in deze video zien hoe gemoedelijk, vredig en veilig hun was. Volgens hen. Bijzonder om te zien, zeker als je kijkt naar het contrast met de vorige video.

Fragmente | Fragments

2014 was een bijzonder jaar voor Duitsland. ‘We’ werden wereldkampioen voetbal en ‘we’ vierden op 9 november 2014 25 jaar vrijheid. Beide gebeurtenissen zorgden voor een groot samenhorigheidsgevoel in Berlijn en het was heel mooi om daar deel van te mogen uitmaken. 25 jaar vrijheid werd tijdens het weekend van 9 november uitbundig gevierd en herdacht met het prachtige Lichtgrenze project: langs de grens tussen Oost- en West-Berlijn in het centrum van de stad stonden duizenden lichtgevende ballonnen opgesteld. De grens was even terug maar scheidde dit keer geen mensen van elkaar maar bracht ze juist samen. De sfeer van het weekend is goed gevangen in deze video.

Ik kon het niet laten deze video nog in het artikel op te nemen… Een time lapse video van de gehele Lichtgrenze. Bij het bekijken van deze video is het net alsof ik weer even langs die prachtige ballonnengrens wandel. Heel mooi gemaakt!

Welke video was jouw favoriet? En, ken jij leuke video’s over Berlijn die de moeite waard zijn? Ik hoor het graag hieronder bij de reacties!

LG

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This