Friedrichshain, de wijk van de East Side Gallery, de Karl-Marx-Allee én van de ontelbaar leuke winkeltjes. Met het shoppen kun je in deze wijk – natuurlijk afgewisseld met wat bezoekjes aan de leukste cafés voor Kaffee und Kuchen – zo een hele middag doorbrengen. Hier geen grote ketens maar vooral knusse boetiekjes en kleine speciaalzaken en dat veelal op loopafstand. Precies dat maakt shoppen in Friedrichshain zo leuk! Mijn favoriete adresjes heb ik in dit artikel op een rijtje gezet.

HHV Store

Adres: Grünberger Straße 54
Wat er wordt verkocht: platen en street wear

Als je het over hipsterwinkels hebt, dan mag de Berlijnse HHV Store niet in het rijtje ontbreken. De focus in de winkel ligt vooral op de platencollectie. Meer dan  2.500 exemplaren hebben ze in de platenbakken staan en in hun online winkel is het aanbod vinyl nóg groter. Zit jouw plaat naar wens er toch niet tussen? Dan zijn  ze nooit te beroerd om platen op aanvraag te bestellen. Het andere deel van de winkel is gereserveerd voor een collectie unieke sneakers en street wear. Als Carhartt, Nike en Adidas jouw favoriete merken zijn, dan moet je zeker even naar binnenlopen, want hun producten zijn goed vertegenwoordigd in het assortiment. Daarnaast kun je er soortgelijke kleding van minder bekende merken uit Berlijn en omgeving vinden. Het is een favoriete winkel van Kai maar ik loop regelmatig voor mijn eigen plezier mee naar binnen. Absoluut geen straf!

20161008-_dsf9826-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain

Buchbox

Adres: Grünberger Straße 68
Wat er wordt verkocht: boeken en kaarten

Boekenwinkels uitgestorven? Gelukkig niet in Friedrichshain! Bij Buchbox is het bijna altijd bedrijvig. Of het nou aan het goede assortiment (Berlijn)boeken ligt, aan de handgeschreven boekrecensies of aan het vriendelijke personeel, dat durf ik niet te zeggen, maar verdiend hebben ze het zeker. Bijna al mijn boeken koop of bestel ik bij Buchbox onder het mom van ‘steun je lokale boekenwinkel’. Ook als je een leuke ansichtkaart naar het thuisfront wilt sturen ben je hier aan het goede adres.

20161029-_dsf0127-berlijnblog-winkels-friedrichshain-buchbox

Sometimes Coloured

Adres: Grünberger Straße 90
Wat er wordt verkocht: vintage kleding

Vintage kleding is waar de kleine tweedehandszaak Sometimes Coloured helemaal vol mee hangt. Persoonlijk ben ik niet zo’n succesvolle vintage shopper maar gek genoeg kan ik bij Sometimes Coloured af en toe wel slagen voor een gave kokerrok of een klassieke Levi’s short. De omloopsnelheid ligt erg hoog en iedere week zijn er wel weer nieuwe high street items in de rekken te vinden. Natuurlijk allemaal voor een zacht prijsje. Kun je geen genoeg krijgen van vintage shoppen? Loop dan zeker even een paar blokken verder naar Humana (adres: Frankfurter Tor 3), deze enorme winkel beschikt over etages vol vintage kleding.

20161202-img_3878-berlijnblog-sometimes-coloured-winkelen-in-friedrichshain

Viktoria met Albert

Adres: Krossener Straße 9-10
Wat er wordt verkocht: decoratie voor in huis, kleding en accessoires

Op het eerste gezicht is Viktoria met Albert een typische meisjeswinkel. De heren onder ons moeten eerst langs de schattige woonaccessoires, stijlvolle keukenspullen en mooie sierraden om bij het mannenspul te komen, daar waar overigens ook hele mooie items tussenhangen. Zoals Viktoria met Albert zelf zegt is het assortiment “for the woman who has everything, for the man who needs nothing“. Persoonlijk slaag ik hier vaak voor mooie fotolijsten, kommetjes en schaaltjes. Daar kun je er tenslotte nooit genoeg van hebben! Leuk feitje: Viktoria met Albert is opgericht door een Duits/Engels stel en de naam is geïnspireerd op de Britse koningin Victoria en haar (overigens Duitse) prins Albert.

20160924-p1240414-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain

Broke & Schön

Adres: Krossener Straße 9-10
Wat er wordt verkocht: kleding (vrouwen) en accessoires

Relatief nieuw in mijn lijstje favoriete winkels in Friedrichshain is Broke & Schön. Net als Viktoria met Albert is het een kleine keten in Berlijn met ook een filiaal in Friedrichshain. De winkel hangt vol met zoete jurkjes, shirts met fijne prints en sierraden in geometrische vormen. De items zijn nogal trendgevoelig maar ook voor fijne basics kun je hier terecht.

20160924-p1240405-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain

Hausen

Adres: Krossener Straße 25
Wat er wordt verkocht: (klein) meubilair en decoratie voor in huis

Op het gebied van interieurwinkels is Hausen mijn absolute favoriet in Friedrichshain. Onlangs is de winkel vergroot en nu is er nog meer ruimte voor kussentjes, bekers, lampen, tafeltjes, dekens en meer. De stijl die ze verkopen is vrij strak en minimalistisch met een vleugje industrieel. Modern maar toch niet al te trendgevoelig. Exact mijn smaak!

20160924-p1240403-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain

DollyRocker

Adres: Gärtnerstraße 25
Wat er wordt verkocht: kinderkleding en ander kindertextiel

Nu ik de 30 nader, ben ik steeds vaker bij DollyRocker te vinden. Inmiddels mijn vaste adresje voor het kopen van cadeaus voor bijna-ouders en nieuwgeboren kroost in onze vriendenkring. Ze hebben er zoveel originele tasjes, babykleding, dekentjes en ander schattig kinderspul dat ik bij het rondlopen door de winkel een continu ‘ohhh’ en ‘ahhh’ echt moet onderdrukken. Meestal gaat de Fernsehturmknuffel mee naar de toonbank. Altijd een succesnummer bij Berlijnliefhebbende ouders in spé! Mocht DollyRocker in de smaak vallen dan mag een bezoek aan Frieda Hain aan de overkant van de straat ook niet in je shoppingrondje ontbreken. Naast leuke kinderspullen hebben ze er ook nog eens leuke stoffen.

20161202-img_3875-berlijnblog-dollyrocker-winkelen-in-friedrichshain

20160924-p1240422-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain

Küchenliebe & Schwesterherz

Adres: Gärtnerstraße 28
Wat er wordt verkocht: keuken- en schrijfgerei 

Dit winkelduo bevredigt al uw wensen op het gebied van keukenspullen en schrijfwaren. Mooie houten spatels, sierlijke theekannen en glazen karaffen bij Küchenliebe en originele kaarten, notitieblokken en stempels bij Schwesterherz. Inmiddels dorst gekregen? Dan kun je in de winkel van Schwesterherz terecht voor een warm drankje.

20160924-p1240421-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain

Stadtengel

Adres: Wühlischstraße 24
Wat er wordt verkocht: de perfecte cadeautjes en hebbedingetjes

Stadtengel valt een beetje in dezelfde categorie als Schwesterherz: mooie schrijfwaren, knutselspullen, mooi papier en alles wat in de categorie leuke hebbedingetjes valt wordt er verkocht. Een van m’n vaste adresjes als ik op cadeaujacht ben.

20160730-p1220773-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain

Olivia

Adres: Wühlischstraße 30
Wat er wordt verkocht: chocola, taart en andere lekkernijen

Bij Olivia voorbij lopen zonder binnen te lopen voor een stuk taart? Dat is een hele grote uitdaging. Wat mij betreft wordt hier de lekkerste taart van Friedrichshain verkocht. Heerlijk om in de zomer op het terras te verorberen of om in de winter mee te nemen naar huis. Ook worden er veel langer houdbare lekkernijen als chocolade, pralines en zuurtjes verkocht. Leuk om als souvenir mee naar huis te nemen.

20160924-p1240431-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain

Big Robot

Adres: Kopernikusstraße 19
Wat er wordt verkocht: boeken en street wear

In een klein hoekje achterin de winkel van Big Robot gaat een leuke collectie aan (urban en street) art boeken schuil. Vaak hebben ze exemplaren die bij andere meer gevestigde boekenzaken niet worden verkocht en dat maakt Big Robot bij mij geliefd. Naast boeken hebben ze er ook toffe casual mannenkleding.

20160924-p1240432-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain

20160924-p1240434-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain

Shakespeare & Sons

Adres: Warschauer Straße 74
Wat er wordt verkocht: Engelse boeken en bagels

Veel niet-Duitse Berlijners zweren bij café en boekenhandel Shakespeare & Sons. De combinatie uit bagels en boeken is sowieso al subliem maar het assortiment bestaat uit buitenlandstalige (voornamelijk Engelse) boeken en ook dat is vrij uniek. Ondanks dat ik persoonlijk relatief weinig Engelse boeken lees, ben ik altijd weer gecharmeerd van de sfeer en inrichting van een voormalige boekenzaak in de DDR die er in de winkel hangt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de bagels met hummus, chocoladebrownies en Tony’s Chocolonely die er worden verkocht.

20150101-dscf2208-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain

Boxhagener Platz

Adres: Boxhagener Platz
Wat er wordt verkocht: verse producten (zaterdag) en vlooienmarkt (zondag)

Als ik zelf in een vreemde stad ben vind ik het altijd leuk om een weekmarkt te bezoeken. Een leuke manier om je te begeven onder de lokale bevolking en te zien wat populaire (seizoens)producten zijn. In Berlijn is Boxhagener Platz één van mijn locaties. De zaterdagse weekmarkt is een fijne plek voor liefhebbers van lekker eten (Fischbrötchen, Turkse linsenstoofpotjes, de kwarkbar, noem het maar op) en op zondag is het altijd weer een verrassing wat je aan oude camera’s, vintage servies en goedkope boeken kunt vinden op de vlooienmarkt. 

20160828-p1230479-berlijnblog-vlooienmarkt-boxhagener-platz

Winkels in Friedrichshain op de kaart

HHV

20161008-_dsf9826-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain
Adres: Grünberger Straße 54
Wat er wordt verkocht: platen en street wear

Buchbox

20161029-_dsf0127-berlijnblog-winkels-friedrichshain-buchbox
Adres: Grünberger Straße 68
Wat er wordt verkocht: boeken en kaarten

Sometimes Coloured

20161202-img_3878-berlijnblog-sometimes-coloured-winkelen-in-friedrichshain
Adres: Grünberger Straße 90
Wat er wordt verkocht: vintage kleding

Viktoria met Albert

20160924-p1240414-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain
Adres: Krossener Straße 9-10
Wat er wordt verkocht: decoratie voor in huis, kleding en accessoires

Broke + Schön

20160924-p1240405-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain
Adres: Krossener Straße 9-10
Wat er wordt verkocht: kleding (vrouwen) en accessoires

Hausen

20160924-p1240403-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain
Adres: Krossener Straße 25
Wat er wordt verkocht: (klein) meubilair en decoratie voor in huis

Dolly Rocker

20161202-img_3875-berlijnblog-dollyrocker-winkelen-in-friedrichshain
Adres: Gärtnerstraße 25
Wat er wordt verkocht: kinderkleding en ander kindertextiel

Küchenliebe + Schwesterherz

20160924-p1240421-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain
Adres: Gärtnerstraße 28
Wat er wordt verkocht: keuken- en schrijfgerei 

Stadtengel

20160730-p1220773-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain
Adres: Wühlischstraße 24
Wat er wordt verkocht: de perfecte cadeautjes en hebbedingetjes

Olivia

20160924-p1240431-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain
Adres: Wühlischstraße 30
Wat er wordt verkocht: chocola, taart en andere lekkernijen

Big Robot

20160924-p1240432-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain
Adres: Kopernikusstraße 19
Wat er wordt verkocht: boeken en street wear

Shakespeare + Sons

20150101-dscf2208-berlijnblog-winkelen-in-friedrichshain
Adres: Warschauer Straße 74
Wat er wordt verkocht: Engelse boeken en bagels

Boxhagener Platz

20140712 - IMG_6271- BerlijnBlog Boxhagener Platz Friedrichshain
Adres: Boxhagener Platz
Wat er wordt verkocht: verse producten (zaterdag) en vlooienmarkt (zondag)

Frieda Hain

Adres: Gärtnerstraße 10
Wat wordt er verkocht: kinderspullen en stoffen

Humana

Adres: Frankfurter Tor 3
Wat wordt er verkocht: vintage kleding. Verdiepingen vol!

Natuurlijk is dit maar een kleine selectie van alle leuke winkels in Friedrichshain. Voor het benoemen van alle leuke winkeltjes is één artikel eigenlijk lang niet genoeg. Ik raad dan ook absoluut aan om zelf op jacht te gaan en de (zij)straten van bovengenoemde winkels door te struinen. Veel shopplezier!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This