trabi
De Trabant, door de Duitsers ook wel liefkozend ‘Trabi’ genoemd, fungeert al jaren als hét symbool van de DDR-tijd. Het hoekige autootje is nog steeds mateloos populair onder de Berlijners, maar wordt al sinds de sluiting van de Zwickau fabriek in 1991 niet meer geproduceerd.

Na het succesvolle herintreden van de Mini en de Fiat 500 op de internationale autowegen, kwam de Duitse modelfabrikant Herpa onlangs met het idee om ook de Trabant terug op de markt te brengen. Het bedrijf ontwikkelde een schaalmodel, die vervolgens met veel enthousiasme werd ontvangen.

Inmiddels is er een samenwerking tot stand gekomen met het eveneens Duitse bedrijf IndiKar, gespecialiseerd in het bouwen van prototypes. IndiKar bouwde voor de internationale autobeurs (IAA 2009) in Frankfurt een babyblauw prototype van de Trabant nT, zoals de Trabant van de toekomst moet gaan heten. De Trabant nT is een auto met elektromotor en zonnepanelen op het dak. Het design van de nieuwe auto heeft weliswaar iets weg van de Trabant van vroeger, het binnenwerk is in vele opzichten een stuk comfortabeler en milieuvriendelijker. Waar de authentieke Trabant zomers zo heet werd als een oven, zorgt de airco in de nT voor een aangenaam temperatuurtje. En waar de oude versie niet eens een catalysator bevatte, rijdt de nieuwe variant op een lithium-ion accu en heeft een actieradius van 160 km.

Momenteel zijn Herpa en IndiKar op zoek naar geldschieters en producenten voor de Trabant nT. “Er lopen op dit moment een aantal gesprekken met verschillende investeerders en fabrikanten, maar meer kan ik er op dit moment niet over zeggen” aldus Klaus Schindler, manager van Herpa. Hij was diegene die het project twee jaar geleden opstartte. Volgens Schindler kan de nieuwe Trabant nT een maximum snelheid van 70 km/u bereiken. De auto zal verder geen onnodige “gadgets” bevatten. Herpa en IndiKar verwachten – mits er een financiële partner wordt gevonden – de Trabant nT in 2012 in serie op de markt te kunnen brengen. Kosten voor dit futuristische bakkie? Een niet misselijke €20.000,-! Alleen voor de die-hard milieuvrienden of  liefhebbers met een dikke portomonee.

Meer over de Trabant nT

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This