De “Förderverein zur Pflege niederländischer Kultur in Potsdam e. V” had in 1993 het idee om een “tulpenfeest” te organiseren. Zo gezegd, zo gedaan: met 35 Hollandse handelaren vond in 1996 het eerste feest in de Hollandse wijk van Potsdam plaats. Op dit plekje in Potsdam vindt je een stukje oudhollandse cultuur én sfeer en deze zal extra benadrukt worden tijdens het Tulpenfestival. Het “Holländische Viertel” in Potsdam is sowieso wel een bezoekje waard door de bouwstijl, het is in 1713-1740 gebouwd voor en door de Nederlandse handelslieden die gingen wonen. Zij werden ingehuurd voor de Pruisische heersers voor de uitbreiding van de residentie. De bouwstijl is heel duidelijk te herkennen en te onderscheiden van de andere bouwstijlen van de omliggende wijken. Erg leuk om te zien!

Tulpenfestival 2012

Het festival vindt plaats op 21 en 22 april 2012 in het centrum van de Hollandse wijk van Potsdam: rondom de Mittelstraße. Voor Nederlandse toeristen is het misschien wat te veel van het goede, die komen tenslotte naar Duitsland om Nederland even te ontvluchten (toch?). Maar misschien is het leuk voor mensen die permanent in Berlijn wonen om dit feestje te bezoeken. Zelf snak ik regelmatig naar een verse stroopwafel of een Hollandse nieuwe…

Hollandse tulpen

In samenwerking met de Keukenhof /Lisse en het Nederlandse bureau voor tourisme organiseert de Potsdamse vereniging elk jaar in april het tulpenfestival. Je vindt mensen gekleed in klederdracht en verschillende ambachtelijke handelaren. Overal zullen standjes staan waar Nederlandse handelaars tulpen verkopen, Potsdam zal omgetoverd worden tot één grote bloemenzee! Hallo lente!

Hollandse hapjes

Naast tulpen worden ook andere Nederlandse specialiteiten verkocht. “Matjes” (haring), poffertjes en “Lakritze” (drop) zullen in grote getale worden verkocht. De bijzondere smaak van deze Hollandse producten slaat of helemaal aan bij de Duitsers, of ze vinden het vreselijk vies, zo blijkt uit mijn eigen onderzoekje onder mijn Duitse vrienden.

Grotere kaart weergeven

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This