De laatste jaren is “vintage” en “second hand” kleding helemaal hip in Berlijn, tweedehandskleding kun je overigens ook gewoon zeggen. Dankzij stijliconen als Sienna Miller en Kate Moss is het helemaal cool geworden om een nieuw setje kleding bij elkaar te schrapen op een van de vele vlooienmarkten in Berlijn of in een second hand shop. Dat kan natuurlijk prima want vele kledingstijlen van vroeger zien we nu weer terug op de catwalks, helemaal verantwoord dus om in dat geinige jaren ’80 bloemenjurkje over straat te gaan. En omdat niet iedereen beschikt over een hippe oma of moeder die al haar kleding heeft bewaard – “Mam, waarom heb je die gave jas uit de jaren ’70 nou weg gegooid?” – hier een lijst van de tofste tweedehands kledingwinkeltjes in Berlijn. Deze informatie is alleen bestemd voor mensen die bestand zijn tegen het graven in hopen kleding. Maar het leuke van deze winkels is… Vaak kun je afrekenen per kilo!

Die Garage

Garage, Ahornstr. 2, 10787 Berlin.

Voor echte Berlijners is “die Garage” een stukje cult. Deze winkel in Schöneberg gaat al wat jaartjes mee want hier kochten de “coole typen” hun eerste retro Adidas trainingpak. Ieder die hier kocht was een trendsetter en nog altijd is deze winkel een begrip want het is de grootste tweedehandswinkel van Berlijn.

Voordat de euro kwam kon je hier goed koopjes jagen “ten tijde van de DM was alles beter… jaja”. En hoewel het inmiddels wat duurder en hipper is geworden kun je hier nog steeds voor een leuk prijsje leuke dingetjes scoren, geduld is alleen wel een vereiste. Voor 13,99 per kilo kun je hier je slag slaan! De kwaliteit van de kledingstukken verschilt, maar met de kwantiteit zit het wel goed.

Garage

Das Colours

Colours, Bergmannstraße 102, 10961 Berlin.

In Kreuzberg zijn natuurlijk zat tweedehandswinkeltjes te vinden, “das Colours” is er eentje van. Ongeveer 50% van het assortiment heeft een vaste prijs (vaak zijn dit de leukste kledingstukken), de andere helft gaat over de toonbank voor een kiloprijs. Ook hier geldt een kiloprijs voor 13,99 maar opgepast want op dinsdagen van 11:00 tot 15:00 is het “happy hour” en geldt er een kilprijs van 9,99!

Het aanbod is vrij gevarieerd en gesorteerd op looks en kleur. Chique bontjassen, schattige jurkjes of 70’s tuniekjes… Je vindt het hier! Ook accessoires zoals schoenen, tasjes, hoeden en sjaaltjes kun je hier scoren.

Tweedehandswinkel Colours

Humana

Humana, Frankfurter Tor 3, 10243 Berlin.

Vier verdiepingen aan tweedehands kleding, wat wil je nog meer? Je vindt hier een groot, op kleur gesorteerd, aanbod van jasen, jurken, hemden, mantels, shawls, lingerie, handdoeken en andere soorten textiel. Het aanbod bij Humana bestaat uit opgekochte kledingvoorraden en kledingstukken die mensen zelf afgeven. Omdat kledingsstukken bij Humana niet langer dan 4 weken in de winkel mogen liggen is de prijs laag en de omloopsnelheid hoog. De opbrengsten komen ten goede aan een hulporganisatie in Afrika.

Checkpoint Second Hand Berlin

Checkpoint 2nd Hand, Mehringdamm 41, 10961 Berlin.

Helemaal “trashy” in de sfeer van Kreuzberg is Checkpoint Second Hand vlakbij metrostation Mehringdamm. Bij deze winkel worden er zowel nieuwe kledingsstukken als tweedehands kledingsstukken verkocht. De winkel is vrij groot en je kunt hier eenvoudig een paar uur doorbrengen zonder iets te vinden. Aan aanbod is erg variabel maar een leuke muts of shawl is hier altijd voor een goede prijs te scoren.

Made in Berlin

Made in Berlin, Neue Schönhauser Str. 19, 10187 Berlin.

De laatste vintage winkel op mijn lijst bevindt zich in Berlijn Mitte, vlakbij de Hackescher Markt. Danzij de locatie komen hier vaak wat meer toeristen en ligt de prijs ook iets hoger. Maar wel even een leuk uitstapje tussen al het sightseeën door, sla je slag!


View Tweedehandswinkels in Berlijn in a larger map

Meer info over de openingstijden vind je op http://www.kleidermarkt.de/, meer informatie over winkelen in Berlijn?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This