Kulturbrauerei

De Kulturbrauerei was vroeger een bierbrouwerij (vanaf 1887 werd hier het bekende bier Schultheiss gebrouwen) en is nu omgetoverd tot een groot cultureel centrum. De Kulturbrauerei is gelegen in de wijk Prenzlauer Berg en is makkelijk te bereiken met het openbaarvervoer (lijn U2, station Eberswalder Strasse, paar haltes boven Alexanderplatz). Het enorme complex bestaat uit 20 verschillende gebouwen en 6 hofjes.

In dit grote gebouw bevinden zich discotheken, een bioscoop, er zijn vaak concerten, zelfs af en toe kleine festivals maar ook is er ruimte voor theater. Het gebouw is uiterst sfeervol, en doordat het grote gebouw is opgedeeld in vele verschillende ruimten heb je vaak niet eens het idee dat het zo groot is in de Kulturbrauerei.

Alle clubs in de Kulturbrauerei

Hieronder een lijstje van de clubs die zich in de Kulturbrauerei bevinden. Elke club heeft zijn eigen programma en locatie, het is allemaal onderdeel van het grote geheel.

Bioscoop in Kulturbrauerei :
In de grootste zaal passen 440 mensen. Er worden afwisselend mainstreem-, hollywood- en cultfilms gedraaid.

Club 23 :
House en electro club. Minder bekend en niet zo groot als de wel bekende House clubs.

Franzzclub :
Dansclub waar veel verschillende soorten muziek worden gedraaid, van rock, indie, funk, pop tot soul. Ook worden er in de Franzzclub wel eens concerten gegeven, zelf ben ik hier naar het concert van Imogen Heap geweest, wat er perfect paste. De Franzzclub is modern en middelgroot.

Kesselhaus :
De grootste ruimte, hier worden concerten van grote namen gegeven. Onlangs stond 30 seconds to mars nog in deze tent, ook Razorlight heeft in het Kesselhaus in de Kulturbrauerei gespeeld.

Soda Club :
Elke donderdag en zondag Salsa-avond.
Vrijdag – House meets soul.
Soda in de Kulturbrauerei is een gezellige, kleine tent waar ik het altijd naar mijn zin heb!

Kulturbrauerei_Berlijn
De ingang van de Franzzclub.


Grotere kaart weergeven

17 Reacties

 1. Joost de Natris

  hoi Marjolein,

  Ongelofelijk wat een rijke bron aan inspirerende info heb je hier zeg! Super!
  Volgende week naar Berlijn en we nemen veel van je tips over. Dankjewel!

  In ruil daarvoor een paar dingen waar ik enthousiast over ben in Berlijn:

  Een tip voor bij het uitgaan is misschien club Tresor, de bakermat van de (Duitse) Techno. Naast Detroit speelde Berlijn een hele belangrijke rol in het ontstaan van techno – de industriele sound die Kraftwerk in de jaren 70 al inzette. Tresor komt geloof ik aan bod in de documentaire Planet Elektro van Leo Blokhuis over het ontstaan van electronische muziek: https://www.2doc.nl/documentaires/2016/10/planet-elektro.html#:~:text=Leo%20Blokhuis%20duikt%20in%20de,het%20ontstaan%20van%20elektronische%20muziek.
  Er is een docu specifiek over de geschiedenis ervan, zie wikipedia.
  En de club komt voor in de Duitse film Absolute Giganten van Sebastian Schipper uit 1999.

  Na-oorlogse / eigentijdse architectuur:
  Naast de rijke vooroorlogse architectuur, is er ook veel na-oorlogse architectuur die interssant is (niet alleen voor architectuur studenten).
  Een handvol – sommige interessant om te bezoeken, andere meer voor een leuke selfie:
  – Embassade van het Nederlandse Koninkrijk (OMA – Rem Koolhaas)
  – Bierpinsel
  – Unité d’Habitation of Berlin (le Corbusier)
  – Tchoban Foundation – Museum of architectural drawing
  – Neue Nationalgalerie (Mies von der Rohe)
  – Joods Historisch Museum (Liebeskind)
  – Cube Berlin (3XN)

  Herzliche Grüße!
  Joost

  Antwoord
  • Marjolein

   Onwijs bedankt voor je uitgebreide reactie en tips, daar hebben andere lezers misschien ook weer wat aan, superleuk!

   Antwoord
 2. Pien

  Hoi! Ik vroeg me af, zijn er ook 16+ clubs in Berlijn ipv 18+?
  Groetjes, Pien

  Antwoord
 3. Stephanie

  Beste Marjolein,

  Kan je mij vertellen waar we toegangskaarten kunnen kopen voor Kulturbrauerei tijdens oud & nieuw 2016/2017?

  Mvg,
  Stephanie

  Antwoord
 4. Willy Burgers

  Hoi Marjolein in december gaan mijn man en ik met een bevriend stel naar Berlijn voor een lang weekend.
  Nou is mijn vraag zijn er ook kerst concerten in de stad want ik kan (nog) niets vinden op internet.
  Misschien komt dit nog en waar zouden ze eventueel dan plaatsvinden het mag samenzang zijn of een wereld artiest met een kerst show.

  Met vriendelijke groet,

  Willy

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Willy,

   het is inderdaad nog vrij vroeg, veel concertlocaties hebben hun programma voor december nog niet online staan. Ik zou de Berlier Philharmoniker, de Berliner Dom en het Konzerthaus op de Gendarmenmarkt even in de gaten houden, zij organiseren vaak speciale kerstconcerten, meestal ook met orkest. Tegen die tijd zal ik ook mijn tips voor Kerstmis in Berlijn updaten met leuke evenementen.

   Veel plezier met de voorbereidingen!

   Antwoord
 5. ad

  Hoi Marjolein,

  Met een groep leerlingen in de leeftijd van 15 tot 16 jaar ben ik op zoek naar een disco of een ander alternatief om pubers bezig te houden vanaf 20.00 tot 23.00. Ons probleem is dat de bekende scholierendisco D-Light helemaal vol is op de door ons gewenste datum. Wij zoeken toch echt wel een gelegenheid, waar er een goede controle is op drankgebruik is.

  Heb jij enig idee wat wij als goed alternatief zouden kunnen doen? Leerlingen willen voor een thuisreis best nog wel naar een disco, maar iets anders is niet zomaar te vinden. Het liefst moet dit ook niet te duur zijn.

  Groeten

  Ad

  Antwoord
  • Marjolein

   Oef, lastig, daar heb ik zelf niet zoveel ervaring mee. De meeste clubs zijn 18+ in Berlijn, verder ken ik alleen Matrix (maar dat is D-Light volgens mij?). Anders misschien een leuke bar opzoeken met live muziek? Zoals Junction of Quasimodo? Of anders een leuk concert?

   Antwoord
  • Mieke Bos

   Hoi Marjolein,

   Wij lopen nu tegen het zelfde probleem aan met onze school. Hebben jullie een goed alternatief kunnen vinden? Zoja, dan hoor ik graag waar jullie naar toe zijn gegaan..

   Groet,
   Mieke

   Antwoord
 6. Selke

  Hoi Marjolein,

  Ik ga met school naar Berlijn en word tijdens deze reis 16. Met een aantal vrienden zouden we dat willen vieren in de stad. Weet jij of er uitgaansgelegenheden zijn met een beetje gangbare muziek om te dansen en waar je met 16 in mag?

  Antwoord
 7. Vincent

  Kulturbrauerei is erg gezellig! Dank voor de tip!

  Antwoord
 8. Ruud

  We zitten nog te twijfelen tussen een paar steden. We krijgen wel steeds meer zin in Berlijn vooral door de zeer positieve reacties. Is er een leeftijd waar iemand aan moet voldoen bij de kulturbrauerei?
  We zijn zelf vooraan in de 30. Waarschijnlijk zijn we niet de enige:)

  Bedankt voor de tips!

  Antwoord
  • Wil Gipman

   Wie een rondleiding wil hebben in Berlijn moet dat doen bij Starbucks koffee op Pariser Platz. We waren 6 daagen in Berlijn en de Toren heeft een mooi uitzicht! Maar het is wel wachten om omhoog te kunnen, zelf meer dan een uur! Men kan een melding op de telfoon krijgen ! Verder is het Holocaust museum de moeite waard omdat men dan meer weet wat er is gebeurd.
   Verder moet men huiswerk maken als men met de trein naar Berlin komt, het is daar wel even zoeken naar het juiste vervoer.

   Antwoord
 9. Danielle

  Hallo! Wij zijn afgelopen weekend in Berlijn geweest en hebben enorm veel aan je tips gehad! We zijn zaterdagavond uitgeweest in de Soda, 18+ en ongeveer 10 euro entree voor een topavond! 3 zalen beneden van o.a. een dance classics, R&B, Rock en boven een House zaal. Dit werd ons ook aangeraden door meerdere duitsers, omdat hier de mensen gewoon superchill zijn! Dus echt een aanrader om uit te gaan!

  Antwoord
  • Doeta

   Hoi!
   Zou je mij kunnen vertellen of er bij soda ook strenge identiteitscontrole was?

   Groetjes

   Antwoord
   • Marjolein

    De laatste keer dat ik er was vond er volgens mij geen controle plaats maar da’s alweer een tijd geleden. Ik zou voor de zekerheid wel een ID-kaart of rijbewijs meenemen. Sowieso is dat wel verstandig om altijd op zak te hebben. Veel plezier! Groetjes, Marjolein.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Berlin, du bist so wunderbar! - Ben ik Bram? - […] Kulturbrauerei […]
 2. Biertje? - Vincent Compier - [...] van de bij­zon­dere brouw­er­i­jen is de Kul­tur­brauerei in Pren­zlauer Berg. Een prachtig gebouwen­com­plex, waar vroeger bier gebrouwen werd en nu [...]

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This