Tacheles

Tacheles is een fenomeen in de Oranienburger Straße. Het ziet er een beetje uit als een oude bouwval, maar van binnen is het erg hip en trendy ingericht. Graffiti is eerder regel dan uitzondering. Zeker in de zomer kun je hier prima terecht voor een biertje op de binnenplaats of lekker ronddwalen over verdiepingen vol met leuke kunstgallerijen.

Kraakpand:

Het gebouw is een restant van Friedrichstraßen-Passage uit begin 1900 en is te herkennen aan de vele beschilderingen op de muur. Na de val van de Berlijnse muur is het pand gekraakt en kent het een lange kunstgeschiedenis. Eind 20e eeuw deed het gebouw dienst als bijeenkomstplek voor allerlei subculturen, hippies, punkers en vooral veel kunstenaars. Tacheles heeft altijd al een beetje een alternatief karakter gehad en heeft dat heel goed weten te behouden.

Tacheles: cultureel centrum:

Momenteel is Tacheless een groot cultureel centrum waar het ook leuk feesten is. Er zijn verschillende verdiepingen met verschillende soorten muziek, ook zijn er 2 bioscoopzalen te vinden en is er een enorm groot terras. Altijd wel iets te doen en je zult je verbazen over de vrije sfeer. Tacheles bevindt zich op een toeristische hotspot in de Oranienburger Strasse en het is ook bekend dat deze plek door steeds meer toeristen wordt ontdenkt. Op sommige momenten zul je je tussen de fotograferende toeristen bevinden wat de sfeer niet helemaal ten goede komt. Desondanks, zeker een keer een kijkje nemen!

De afgelopen jaren zijn er veel protesten rondom Tacheles geweest. Strijd om geld, om culturele en creatieve vrijheid maar ook om het eigendom.

Kunstruïne Tacheles is dinsdag 4 september 2012 definitief ontruimd door de politie.

Adresgegevens:

Adres: Oranienburger Strasse 54
OV: U-bhf Oranienburger Strasse of Frankfurter Tor
Genre: Bioscoop, alternatief, kunstzinnig


Grotere kaart weergeven
Officiele homepage Tacheles

6 Reacties

  • Marjolein

   Ja, superjammer! Echt een gemis voor de stad! :-(

   Antwoord
 1. Femke

  Hoihoi!

  Allereerst bedankt voor alle informatie! Dankzij jouw geweldig informatie blog, lopen we hier een stuk leuker door Berlijn!

  Vandaag waren we in Tacheles, en helaas is het terras er niet meer. De grond zou opgekocht zijn door de gemeente, wist een van de kunstenaars ons te vertellen. Ook het cafe dat ooit op de bovenste verdieping zat, is door een brand gesloten. Van de politie mogen ze daar nu geen cafe meer hebben vanwege de veiligheid. Er is nu alleen nog een klein kamertje waar je een drankje kunt kopen, erg jammer! Wel een indrukwekkend gebouw.

  Groetjes, Femke.

  Antwoord
 2. Jeffrey

  Wij zijn er afgelopen september geweest. Supervet. Idd heel fraai om overdag te bezoeken, maar ook een feestje is de moeite waard! Wij zijn er naar een teknofeestje geweest, naar zeggen van de organisatoren was het het laatste feest omdat een projectontwikkelaar de kunstenaren (ik geloof 24 ofzo) zou hebben uitgekocht? In ieder geval de moeite waard zolang het er nog staaat!

  Antwoord
 3. Jan

  Beste Marjolein,
  Bedankt voor je leuke en interessante blog, we hebben er al veel heel bruikbare info gevonden.
  Zeg ons: is Tacheles nog steeds wel ‘in bedrijf’ en de moeite van een bezoek waard? Of het is na diverse berichten hierover ter ziele?
  Groetjes
  Jan

  Antwoord
 4. Marjolein

  Tacheless is officieel nog wel open maar het is er lang niet meer zo bedrijvig als het ooit was. Eventueel is het leuk om in plaats daarvan naar het Bethanienhuis in Kreuzberg te gaan. Een oud ziekenhuis en nu zijn er veel tentoonstellingen. Heel anders, wel erg leuk. Groetjes, Marjolein.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tacheles Berlijn | Sooiets… - [...] de foto zie het trappenhuis van het uit 1909 gereedgekomen gebouw Tacheles als warenhuis bedoeld en zoals ik als zei in…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This