Deze foto heb ik gemaakt toen ik op een avond besloot om eens omhoog te gaan in de Funkturm (klik op de foto voor een groter formaat). Ik heb deze foto genomen in de richting van Spandau. Dit is een van de meest westelijke districten van Berlijn en wordt vaak als een dorp op zich gezien, Spandau was tot 1920 dan ook onafhankelijk en hoorde nog niet bij Berlijn. Door veel jongeren wordt Spandau bestempeld als Arsch der Welt (het einde van de wereld) en saai. Ze hebben gelijk als je kijkt naar de uitgaansmogelijkheden, die zijn hier minder als in de hotte stadsdelen Friedrichshain en Prenzlauer Berg. Maar toch is Spandau het bezoeken waard, voornamelijk de kerstmarkt in de winter is erg gezellig en tevens één van de grootste van Berlijn. Op de foto is Spandau te herkennen aan zijn industriegebied (zie fabrieken op de achtergrond).

Uitzicht vanaf de Funkturm

De Funkturm zelf staat overigens in het stadsdeel Charlottenburg (partnerstad met Apeldoorn), en vlakbij de Ringbahn van Berlijn. De kans is dus groot als je met de auto naar Berlijn komt dat je hier langs komt. Let goed op de bordjes, want de kruispunten zijn enorm groot en de op-, en afritten des te kleiner.

De Funkturm.

Vanuit deze radiotoren, die 146,78 meter hoog is, heb je een prachtig uitzicht over (west) Berlijn. Je kunt goed kijken over Charlottenburg, je kunt bijvoorbeeld het Schloss Charlottenburg zien, maar ook het Theodor Heuss Platz, het Grünewald maar zelfs Tiergarten en de Fernsehturm kun je zien. Het is weer eens wat anders dan de meer toeristische Fernsehturm op Alexanderplatz.

Ontstaan van de Funkturm

De Funkturm is een van de symbolen van Berlijn geworden en steekt met zijn bijna 150 meter hoog uit boven het westen van de stad. De toren werd opgericht ter gelegenheid van de derde Duitse tentoonstelling over de radio (1924-1926). Hij moest tegelijk dienstdoen als zendmast, uitzichttoren met restaurant en controletoren voor de luchtvaart. Een paar jaar later, in 1929 werden vanhier de allereerste televisiebeelden ter wereld uitgezonden.

De Funkturm bezoeken

De Funkturm staat op de Messegelände van Berlijn maar je kunt er ook in zonder het beursgebouw zelf te bezoeken. Tevens is er een restaurant  in de toren (op de eerste verdieping). Je wordt omhoog gebracht met een (glazen) lift. De tocht omhoog met de lift is al behoorlijk spectaculair en een stuk leuker dan zijn grote broer de Fernsehturm.

Adres: Messedamm, Hammarskjöldplatz,
Tel: +49 030-30382996
Openingstijden: Dagelijks van 11:00 tot 23:00. Maandag van 11:00 tot 21:00.
De kosten: €4 en €2 (studenten/kinderen)
Openbaar vervoer: Kaiserdamm station U-bahn (U2)

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This