Op 12 mei komt de nieuwe film van Liam Neeson uit, een spannende thriller die zich afspeelt in Berlijn. In Duitsland draait Unknown al een tijdje (waar Unknown overigens Unknown Identity heet). Ook in België is Unknown al vanaf 2 maart 2011 te zien. In Nederland moeten we nog eventjes geduld hebben en zal deze thriller vanaf 12 mei in de bioscoop te zien zijn. Naast Liam Neeson schitteren onder meer Diane Kruger (bekend van Inglourious Bastards, superfilm), January Jones en Bruno Ganz (bekend van der Untergang, ook superfilm). Ook is er een rolletje weg gelegd voor Sebastian Koch (bekend van Zwartboek en das Leben der Anderen).

Unknown (website) gaat over een man die door een ongeval zijn geheugen kwijt raakt. De film is een soort kruising te zijn tussen The Bourne Identity en Taken (waar Liam Neeson ook een hoofdrol in vertolkte) waar een aantal verrassende wendingen in zitten. De recensies die ik heb gelezen zijn wisselend (IMDB rating 7,2) maar ik vond Unknown een énorm gave film. Onbeschrijflijk vet dat zo’n hollywoodfilm Berlijn als decor heeft gekregen, heel onwerkelijk maar daarom zo tof. Unknown speelt zich grotendeels af in Berlijn en de stad wordt meerdere malen zeer herkenbaar in beeld gebracht met een aantal goede shots van o.a. de Brandenburger Tor, het Adlon hotel en de Oberbaumbrücke.

Wil je gratis naar Unknown? Dat kan, Berlijn-Blog.NL mag namelijk 4 keer 2 vrijkaarten voor Unknown weg geven! Promoot dit bericht op Twitter of Facebook voor 13 mei 2011 en je maakt kans. De winnaar krijgt een berichtje van mij. De vrijkaarten zijn in te leveren bij iedere Nederlandse bioscoop.

Let op; deze blogpost kan enigszins spoilergevoelig zijn…

Samenvatting

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) ontwaakt na een auto-ongeluk in Berlijn en komt tot de ontdekking dat zijn vrouw (January Jones) hem niet meer herkent en een andere man (Aidan Quinn) zijn identiteit heeft aangenomen. Als de ongelovige autoriteiten zijn verhaal in de wind slaan, en Martin achtervolgd wordt door huurmoordenaars, slaat hij uitgeput en alleen op de vlucht. Martin staat er geheel alleen voor in een vreemd land, maar krijgt hulp uit onverwachte hoek (Diane Kruger). Hij stort zich halsoverkop in een dodelijk mysterie dat hem laat twijfelen aan zichzelf en zijn identiteit, maar ook aan hoever hij wil gaan om achter de waarheid te komen.

© 2011 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.

In Berlijn..

Ha, leuk! Dit is eens een ander soort film die zich afspeelt in Berlijn. Het zijn vaak toch de films over de Berlijnse Muur of de Tweede Wereldoorlog die Berlijn als toneel hebben, maar een typische Amerikaanse thriller/hollywoodfilm die zich afspeelt in Berlijn is weer eens wat anders. Zelf vond ik het heel bizar om een achtervolgingsscene te zien op de Friedrichstrasse en een steekpartij in het Adlon hotel. Op één of andere manier “klopt” het niet helemaal, maar dat maakt de film juist wel gaaf om te zien. Fictief, maar toch ook weer niet.

Filmlocaties in Berlijn:

Ik heb een groot aantal Berlijnse locaties gespot in de film waaronder;

 • Tiergarten
 • Siegessäule
 • Brandenburger Tor
 • Hotel Adlon
 • Pariser Platz
 • Oberbaumbrücke
 • Friedrichstrasse
 • Lungenklinik Heckeshorn
 • Hauptbahnhof
 • Verschillende metrostations; Bülowstraße, Platz der Luftbrücke, Friedrichstraße en Frankfurter Tor
 • Museuminsel
 • Neuen Nationalgalerie (buitenkant), Berlinischen Galerie (tentoonstelling)
 • Club Tresor
 • Currywurststandje (onidentificeerbaar)
 • Berlijnse taxi (met milieusticker, jaja details!)

© 2011 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.

© 2011 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.

© 2011 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.

© 2011 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.

Decorkeuze:

Verder zijn veel scenes opgenomen in de bekende filmstudio Babelsberg bij Potsdam in de buurt. Warner Bros gaf te kennen dat de filmmakers waarschijnlijk voor Berlijn hebben gekozen voor het hippe imago wat de stad heeft, en natuurlijk de rijke geschiedenis en cultuur. Hoewel ik moet zeggen dat Berlijn niet echt realistisch wordt neergezet. Het zijn de trekpleisters die in beeld worden gebracht (logisch), maar het presenteren van de Stasi als iets “positiefs” kan toch wel vreemd overkomen. Al met al zaten er een paar zeer fraaie shots van Berlijn in Unknown wat deze film eigenlijk al het bekijken waard maakt.

Opnames:

De achtervolgingsscene in de Friedrichstrasse is opgenomen tussen 8 en 12 maart 2010. Een paar dagen later, op 21 maart, is de taxiscene op de Oberbaumbrücke gefilmd. De auto stort overigens niet écht in de Spree, het ongeluk is deels gefilmd in de filmstudio van Babelsberg waar een enorme watertank benodigd was om het ongeluk te illustreren. De tank was zo’n 4 meter diep en bevatte zo’n 500.000 liter water. Ook alle indrukwekkende scenes in het Adlon Hotel zijn niet daadwerkelijk hier opgenomen (goh), maar in de filmstudio’s. Overigens waren er 270 figuranten aanwezig!

© 2011 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.

Trailer Unknown 2011

Beoordeling:

Ik geef toe, ik ben geen filmkenner. Wel vond ik de film echt spannend, natuurlijk zaten er wel wat clichés in maar daar ontkom je niet aan bij een hollywoodfilm. Voor een thriller vond ik hem onwijs spannend en niet zo voorspelbaar als de meeste actiefilms. En het feit dat de film zich bijna helemaal in Berlijn afspeelt maakt de film voor mij wel extra leuk, zelfs de achtervolgingsscenes vond ik leuk. Ja, deze film moet je zien!

Hebben jullie hem al gezien, en zo ja, wat vonden jullie van Unknown?

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This