Niet meer lang en mijn eerste Berlijnboek is een feit! Vanaf 24 april is Mijn Berlijn te koop. Aaahh – spannend! De afgelopen maanden heb ik daar veel tijd, liefde en energie in gestopt. Want zo’n boek schrijven, dat heeft nogal wat voeten in de aarde.

Een boek schrijven wat altijd al een droom van me. Niet zozeer omdat ik mezelf als auteur zie, maar meer omdat ik al mijn favoriete locaties, achtergrondverhalen en tips wilde bundelen. De meest gestelde vraag aan mij is zo’n beetje “heb je nog Berlijntips?”. En hoewel mijn blog er natuurlijk helemaal vol mee staat, lijkt het me ideaal mensen door te verwijzen naar een bundel vol Berlijntips waar mijn favorieten in staan. Zoek jij dus nog naar Berlijntips? In Mijn Berlijn ga je mijn persoonlijke favoriete Berlijntips allemaal terugvinden.

Ben je benieuwd hoe Mijn Berlijn tot stand is gekomen? In dit artikel vertel ik je alles over het proces!

Eerste contact met de uitgever

Precies een jaar geleden was ik voor het eerst bij Xander Uitgevers op kantoor in Amsterdam-Noord. Via via kwamen we met elkaar in contact en tijdens een Nederlandbezoek besloten we eens af te spreken om onze ideeën uit te wisselen. Ik sprak met Sander, de eigenaar, en de redactie. Ik wist al wat ik ongeveer wilde: de sfeer van Berlijn vangen en kunnen overbrengen in een boek, voorzien van mijn favoriete Berlijntips. Zodat je thuis op de bank het gevoel hebt in Berlijn te zijn en vast plannen kunt smeden voor je volgende bezoek. Dat leek me wel wat! Eerder had Xander Uitgevers al Ciao Tutti uitgegeven, een tof Italiëboek met insider tips en verhalen van Saskia, de oprichtster van het gelijknamige blog. Het idee van een persoonlijke reisgids sprak me ontzettend aan! Natuurlijk zou het Berlijnboek heel anders gaan worden, al is het alleen maar omdat de sfeer en opbouw van de stad heel anders is, maar over de insteek waren we het eens. Het was super dat we zo op een lijn zaten/zitten!

De naam was ook snel geboren. Mijn Berlijn. Kort én krachtig, het dekt precies de lading: ik neem je mee door het Berlijn waar ik zo van hou.

Bedenken van een concept

20150110 - _MG_5934- BerlijnBlog Hamburger Bahnhof
Oké, de insteek zou persoonlijk worden maar daar was ook bijna alles mee gezegd. Hoe – in godsnaam – zou ik mijn boek gaan structureren? Ik kreeg van Sander de tip om alles wat in me opkwam te noteren in een notitieboekje. En zo geschiedde dat er altijd een Moleskine in mijn tas zat die ik vol kladderde met random ideeën. Om je een idee te geven, mijn krabbels varieerden van de beste zonsondergang, tot East Side Gallery, van fotohokjes tot budgettips. Dat heb ik uiteindelijk allemaal gestructureerd naar thema’s die ik kenmerkend vind voor Berlijn. Geen klassieke indeling naar wijken, maar een indeling naar redenen waarom ik van Berlijn houd. Zo ga ik in het hoofstuk ‘Ons Berlijn’ in op de Berlijners die met hun initiatieven en attitude zorgen voor een bewuste en relaxte sfeer. Het hoofstuk ‘Grenzeloze vrijheid’ gaat over het gevoel van vrijheid dat ik altijd ervaar. Omdat Berlijn weer een herenigde stad is waar je je steeds weer bewust wordt van je vrijheid maar ook omdat de ruimte in de stad, de brede straten en en de vele parken me vrij doen laten voelen. ‘Een tweede leven’ vond ik ook een passend thema voor Berlijn. Zoveel gebouwen worden hergebruikt! Denk alleen maar aan het RAW-Gelände, Berghain of het Hamburger Bahnhof. Dat moest ook allemaal een plekje krijgen! Uiteindelijk bestaat het boek uit zeven verschillende thema’s. Andere thema’s zijn: ‘Mijn Berlijn’, ‘Een stad met een verhaal’, ‘(Verborgen) schoonheid’ en ‘Charme der seizoenen’. In elk thema komt ‘Proef Berlijn’ terug, een hoofdstuk met restauranttips. Want eten en drinken, da’s ook een reden waarom ik van Berlijn houd. Als je weet waar je moet zijn, kun je voor een eerlijke prijs extreem goed eten.

van blog naar boek 20150420 - P1130150- BerlijnBlog

Vormgeving omslag

20141024 - _MG_4883- BerlijnBlog buchstabenmuseum
Al vrij vroeg in het schrijfproces is de vormgeving voor de kaft vastgelegd. Dat zijn bijvoorbeeld dingen die ik vroeger niet wist. Maar voordat ik überhaupt ben begonnen met schrijven stond het boek, met omslagfoto, al in de reclamefolder van de uitgever. Een heel maf idee vond ik dat. Voor mij was dat het moment dat ik besefte dat ik bezig was met een boek. Het is nog altijd een gekke gewaarwording dat mijn blog me zo ver heeft gebracht.

Schrijven

Toen de structuur eenmaal stond, was het een kwestie van invullen. Ik zocht op mijn blog naar alle onderwerpen waar ik al eens over had geschreven. Uiteindelijk kwam het erop neer dat ik niet eens zoveel content kon hergebruiken. De content was verouderd of het paste niet meer helemaal binnen mijn schrijfstijl. Dus hoewel je wel wat onderwerpen in Mijn Berlijn tegenkomt waar ik al eerder over heb geschreven, is alles helemaal herschreven. Met het schrijven van de eerste versie van mijn manuscript ben ik ongeveer twee maanden bezig geweest. Daarmee heb ik de 50.000 woorden aangetikt, zo’n 100 pagina’s in Word. Vooraf dacht ik dat het onwijs veel zou zijn maar de teller ging eigenlijk vrij snel! Ik heb in ieder geval aardig wat weekenden en avonden achter mijn computer doorgebracht en tientallen potten thee weg gewerkt. Soms voelde het als het schrijven van mijn scriptie, daar was ik ook vaak tot diep in de nacht mee bezig. Ik bleef maar tikken en hoe later het wordt, hoe beter ik me kan concentreren. Aan inspiratie ontbrak het me gelukkig nooit. Er valt zoveel over Berlijn te vertellen!

Redactie

Nadat ik de eerste versie van mijn manuscript heb ingeleverd, heeft Anne alles geredigeerd. Flink wat leeswerk! En wat is het fijn als iemand anders kritisch naar je teksten kijkt. Ze heeft gekeken naar foutjes in de teksten maar vooral naar de opbouw. Sluiten de hoofdstukken goed op elkaar aan? Is het verhaal niet te langdradig? Gebruik ik dezelfde zinsconstructies niet te vaak? Val ik niet in de herhaling? Welk restaurant kan ik nog gedetailleerder omschrijven? Dat laatste vond ik denk ik het lastigste aan het schrijven. Een sfeer goed in woorden kunnen vangen is nog best een kunst. En ik zeg niet dat ik deze kunst helemaal beheers, maar goed redactiewerk heeft me ontzettend geholpen.

Fotografie

collagewerken
Terwijl Anne mijn manuscript redigeerde, ben ik als een bezetende door mijn fotocollectie gaan zoeken. Mijn computer staat vol met meer dan 50.000 Berlijnfoto’s. Van bijna alles waar ik over had geschreven had ik wel ergens foto’s staan. Sommige echter zo’n 8 jaar oud… De kwaliteit van die foto’s liet nogal te wensen over. Dus ik ben ook nog een paar keer op pad gegaan voor nieuwe foto’s. Wat heb ik daarvan geleerd? Foto’s maken voor een reisgids in januari is niet zo ideaal. Berlijn is grauw en ziet er zonder lentezonnetje een stuk minder aantrekkelijk uit. Ook dat het vroeg donker wordt, was een uitdaging. Dat ik bijna al mijn foto’s in landschapsformaat maak, bleek soms ook onhandig. In een boek komen portretfoto’s vaak wat beter uit.

Uiteindelijk had ik gelukkig meer dan genoeg foto’s en is het boek voorzien van veel fotomateriaal. En het toffe vind ik dat ik bijna alle foto’s zelf heb gemaakt! Hoe cool is dat? Alleen de portretten waar ik zelf op sta heb ik niet zelf gemaakt, daar heb ik mijn lieve vriend voor (check zijn fotografiewerk op Instagram of Facebook). Die inmiddels ook blij is dat ik weer eens een zondagavond met hem op de bank kan zitten.

Spellingscheck

Na het inleveren van de tweede versie van mijn manuscript werd het nogmaals gelezen om alle spel- en grammaticafouten eruit te vissen. Blijft gek dat je zelf vaak over je eigen fouten heen leest.

Vormgeving boek

Nog altijd werkte ik in een Word-document. 120 pagina’s vol tekst. Geen plaatje te bekennen! Daar kwam heel snel verandering in toen het naar de vormgeving ging. Zij hebben er een prachtig kleurrijk boek van gemaakt vol foto- en beeldmateriaal. De Google Maps-kaarten met alle adressen die ik had aangeleverd werden omgetoverd tot supertoffe kaarten. Langzaam maar zeker (hoewel, het gaat nu ineens ontzettend snel!) wordt het echt een boek. Vorige week had ik de laatste kans om mijn feedback te geven en toen moest ik er echt afstand van nemen. En dat is best een gek idee! In een blogartikel kan ik altijd nog iets aanpassen als dat nodig is. Als het adres verandert of als ik nog een spelfout vind. Dat dat in een gedrukt boek niet kan, vind ik een eng idee. Maar ik ben ook ontzettend trots en blij dat het allemaal is gelukt! Vorige week is het naar de drukker gestuurd en over een paar dagen heb ik het boek in handen. Tastbaar resultaat. Ik kan niet wachten!

Overig

En dat waren enkel de aspecten waar ik nauw bij betrokken was. Dan komen er nog andere zaken bij kijken zoals het drukken, het contact met de groothandels en boekenzaken, het organiseren van een boeklancering, de promotie en contact met de pers. Er komt toch nog best wat bij kijken, bij het uitbrengen van een boek. Maar het is een ontzettend leerzaam en leuk process. Hoe je van een brainstomsessie naar een echt boek van papier komt. Het is echt zo ontzettend gaaf! Ik ben heel erg benieuwd wat jullie van het boek zullen gaan vinden!

Zo. Dat is een flinke lap tekst geworden. Ik hoop dat jullie het interessant vonden om te lezen hoe Mijn Berlijn tot stand gekomen is! Nog 3 dagen tot de boeklancering. Spannend!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This