Eigenlijk is Berlijn niet meer dan gewoon heel veel kleine dorpjes samengevoegd. Dat samenvoegen begon al vroeg toen Cölln en Berlin in 1307 besloten samen als één dorp door het leven te gaan. Daarna zijn er nog veel meer dorpjes bij Berlijn gevoegd die samen ervoor zorgen dat Berlijn een wereldstad is. Het leuke is dat vele oude gemeentehuizen van voormalige dorpjes nog steeds te bezoeken zijn. Ook de vele centra in de stad en de verschillende sfeertjes in elke wijk wijzen er heel duidelijk op dat Berlijn een aaneengegroeid dorp is. In Spandau en Schöneberg is het bijvoorbeeld nog heel duidelijk merkbaar, ook deze beide wijken hebben hun eigen Rathaus; Rathaus Spandau en Rathaus Schöneberg.

Een reis door de tijd..

20 maart 1307: Cölln en Berlijn besluiten om samen verder te gaan als een stad. Samen bouwen ze aan een nieuwe stadsmuur om hun nieuwe dorpje, ook krijgt deze nieuwe stad een eigen Rathaus. Cölln en Berlijn fuseren en gaan verder als “Berlijn” door het leven.


28 juni 1432: Cölln en Berlijn gaan nog steeds samen door het leven. Echter wordt het verdrag uit 1307 uitgebreid en krijgt het Berlijn van 1432 een eigen bestuur voor de beide stadsdelen.

1 januari 1710: Friedrichswerder, Dorotheenstadt en Friedrichstadt worden met Berlijn en Kölln samengevoegd.

tot 1825: Dorotheenstadt en en Friedrichstadt ontwikkelen verder en worden alsmaar groter. Ook andere omliggende dorpjes worden langzamerhand tot Berlijn gevoegd waaronder de Innere Stalauervorstadt, de Spandauer Vorstadt en het Innere Köningsviertel.

1829: De regering legt vast dat ook de wijngaarden, de Berliner Hufen en zo zogeheten “Neue Welt” tot Berlijn behoren. Gelijktijdig sluit ook Niederschönhausen zich aan.

1841: Een paar jaar later is Berlijn nog verder aan het groeien. In 1841 komen vele dorpjes bij Berlijn zoals Oranienburger Vorstadt, Rosenthaler Vorstadt, Friedrichsvorstadt en het Äussere Köningsviertel.

1 januari 1861: Wedding, Moabit, Gesundbrunnen, Tempelhofer en Schöneberger Vorstadt melden zich aan bij Berlijn.

1867: Het gebied voor de Hallesche Tor, Kreuzberg en de noordelijke Hasenheide worden aangebeld.

1881: Het hele gebied Tiergarten wordt bemachtigd.

1912: Officiële oprichting van Gross-Berlin, maar met beperkte bevoegdheid. Tot Gross-Berlin behoorden toen Berlijn, zes nabij gelegen dropjes en twee districten.

1915: Jungfernheide wordt bemachtigd.

1920: Samengang van Berlijn met de zeven omliggende steden Charlottenburg, Wilmersdorf, Schöneberg, Neukölln, Lichtenberg, Spandau en Köpenick. Nog een aantal van 59 districten voegen zich bij Gross-Berlin.

1979: In oost Berlijn wordt de wijk Marzahn gebouwd. Veel huizen die aan de stadsrand van Berlijn stonden zijn in 1976 ernstig beschadigd en moesten worden opgeknapt.

1985: In oost Berlijn wordt de wijk Hohenschönhausen gebouwd. Veel huizen die aan de stadsrand van Berlijn stonden zijn in 1980 ernstig beschadigd en moesten worden opgeknapt.

1986:
Hellersdorf wordt gebouwd.

Meer lezen over de ontwikkeling van wijken in Berlijn kun je lezen op Wikipedia.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This