Eigenlijk is Berlijn niet meer dan gewoon heel veel kleine dorpjes samengevoegd. Dat samenvoegen begon al vroeg toen Cölln en Berlin in 1307 besloten samen als één dorp door het leven te gaan. Daarna zijn er nog veel meer dorpjes bij Berlijn gevoegd die samen ervoor zorgen dat Berlijn een wereldstad is. Het leuke is dat vele oude gemeentehuizen van voormalige dorpjes nog steeds te bezoeken zijn. Ook de vele centra in de stad en de verschillende sfeertjes in elke wijk wijzen er heel duidelijk op dat Berlijn een aaneengegroeid dorp is. In Spandau en Schöneberg is het bijvoorbeeld nog heel duidelijk merkbaar, ook deze beide wijken hebben hun eigen Rathaus; Rathaus Spandau en Rathaus Schöneberg.
Een reis door de tijd..
20 maart 1307: Cölln en Berlijn besluiten om samen verder te gaan als een stad. Samen bouwen ze aan een nieuwe stadsmuur om hun nieuwe dorpje, ook krijgt deze nieuwe stad een eigen Rathaus. Cölln en Berlijn fuseren en gaan verder als “Berlijn” door het leven.
28 juni 1432: Cölln en Berlijn gaan nog steeds samen door het leven. Echter wordt het verdrag uit 1307 uitgebreid en krijgt het Berlijn van 1432 een eigen bestuur voor de beide stadsdelen.
1 januari 1710: Friedrichswerder, Dorotheenstadt en Friedrichstadt worden met Berlijn en Kölln samengevoegd.
tot 1825: Dorotheenstadt en en Friedrichstadt ontwikkelen verder en worden alsmaar groter. Ook andere omliggende dorpjes worden langzamerhand tot Berlijn gevoegd waaronder de Innere Stalauervorstadt, de Spandauer Vorstadt en het Innere Köningsviertel.
1829: De regering legt vast dat ook de wijngaarden, de Berliner Hufen en zo zogeheten “Neue Welt” tot Berlijn behoren. Gelijktijdig sluit ook Niederschönhausen zich aan.
1841: Een paar jaar later is Berlijn nog verder aan het groeien. In 1841 komen vele dorpjes bij Berlijn zoals Oranienburger Vorstadt, Rosenthaler Vorstadt, Friedrichsvorstadt en het Äussere Köningsviertel.
1 januari 1861: Wedding, Moabit, Gesundbrunnen, Tempelhofer en Schöneberger Vorstadt melden zich aan bij Berlijn.
1867: Het gebied voor de Hallesche Tor, Kreuzberg en de noordelijke Hasenheide worden aangebeld.
1881: Het hele gebied Tiergarten wordt bemachtigd.
1912: Officiële oprichting van Gross-Berlin, maar met beperkte bevoegdheid. Tot Gross-Berlin behoorden toen Berlijn, zes nabij gelegen dropjes en twee districten.
1915: Jungfernheide wordt bemachtigd.
1920: Samengang van Berlijn met de zeven omliggende steden Charlottenburg, Wilmersdorf, Schöneberg, Neukölln, Lichtenberg, Spandau en Köpenick. Nog een aantal van 59 districten voegen zich bij Gross-Berlin.
1979: In oost Berlijn wordt de wijk Marzahn gebouwd. Veel huizen die aan de stadsrand van Berlijn stonden zijn in 1976 ernstig beschadigd en moesten worden opgeknapt.
1985: In oost Berlijn wordt de wijk Hohenschönhausen gebouwd. Veel huizen die aan de stadsrand van Berlijn stonden zijn in 1980 ernstig beschadigd en moesten worden opgeknapt.
1986: Hellersdorf wordt gebouwd.
Meer lezen over de ontwikkeling van wijken in Berlijn kun je lezen op Wikipedia.
Hallo Marjolein,
Belachelijke vraag, maar misschien kun je me heel makkelijk adviseren. Wij gaan met een groep vriendinnen naar berlijn binnenkort. Een van de dames is behoorlijk geblesseerd. We willen graag een scootmobiel voor haar huren. Heb jij enig idee of dat ergens te regelen is in Berlijn? Of een rolstoel?
Alvast dank voor je reactie.
Hartelijke groet,
Eva
Hoi Eva,
nee hoor, heus geen belachelijke vraag! Gelukkig is Berlijn heel goed begaanbaar voor minder validen, mijn vader zit helaas ook in een rolstoel maar die heeft nog nooit echt problemen ondervonden. Ook in de metro is alles goed geregeld! Scootmobielverhuur heb ik zo snel niet kunnen vinden, maar dit lijkt me een goede verhuurder van rolstoelen http://www.qype.com/place/1887219-Rollstuhlverleih-Rolli-King-Berlin-Berlin. Hij zit iets buiten het centrum van Berlijn maar krijgt wel goede reviews en de kosten zijn redelijk (€5/dag). Succes en veel plezier in Berlijn,
Marjolein.
Beste Eva,
In aanvulling daarop wil ik nog even de tip geven te overwegen al in Nederland de rolstoel te regelen. Bij een Thuiszorgwinkel kan je ze ‘huren’, wat gratis is door ons zorgstelsel. Een briefje van een huisarts is niet eens nodig. Die dingen zijn weliswaar niet mooi, maar ze werken wel en zijn inklapbaar, dus redelijk eenvoudig mee te nemen. Dat heb ik zelf een keer gedaan, en toen hebben we hem zelfs met stoptreinen heel Duitsland door getransporteerd. (Hoewel ik je dat, met rolstoel, niet wil aanraden i.v.m. het vele overstappen. ;))
Jurjen