bürgerambst ummeldung
Inmiddels woon ik alweer ruim anderhalf jaar in Berlijn, sinds ik in november 2011 besloot permanent naar Berlijn te verhuizen. En in de afgelopen tijd is er, afgezien van mijn liefde voor Berlijn die is gebleven, een hoop veranderd. Zo heb ik mijn Duitse lover leren kennen en was ik het pendelen tussen het prachtige Friedrichshain en het iets minder prachtige Oberschöneweide wel vrij snel zat. Het startschot voor de gezamelijke huizenjacht was daarmee gegeven!

En daarmee heb ik de afgelopen weken (maanden?) genoeg ervaring opgedaan om even een update te geven over de Berlijnse huizenmarkt. Deze is in vergelijking met Nederlandse steden nog altijd een verademing hoewel de echte cheap ass woningen wel steeds schaarser worden. De tijd dat ik voor €160 een studentenkamer huurde (2006), is voorbij. Daarvoor zijn massabezichtigingen en huurstijgingen van 7% per jaar (in Friedrichshain) in de plaats gekomen.

1. Zoeken

Het meeste aanbod vind je op www.immobilienscout24.de en dit is ook de plek waar wij onze woning hebben gevonden. Filteren kun je naar alle criteria die je lief zijn en je kunt e-mailmeldingen instellen zodra er nieuwe woningen vrijkomen. Houd updates nauwlettend in de gaten (elke paar uur), want sommige woningen gaan snel weer offline. Dit zijn tevens de woningen waar je het meeste kans maakt, want hoe korter een woning online staat, hoe minder aanvragen. Een standaard berichtje sturen is meestal voldoende om een woning te kunnen bezichtigen. De bezichtigingen vinden op alle mogelijke tijdstippen plaats (overdag, ’s avonds, doordeweeks, in het weekend etc.). Mocht je overigens nog een job zoeken, bij ImmobilienScout24 zoeken ze regelmatig mensen, het is een erg gaaf bedrijf!

Terug naar het zoeken. Om je kansen om snel een woning te vinden te vergroten moet je flexibel zijn. Een groot eisenpakket verkleint het aantal woningen en de concurrentie van medezoekenden neemt toe. Ondanks onze redelijke wensenlijst (Friedrichshain, >75m2, 3 of meer kamers, woonkeuken, balkon, uitzicht op de straat ipv enkel hinterhof, niet aan een drukke weg, inbouwkeuken etc.) hebben wij na 10 woningsbezichtigingen in 3 maanden ons droomappartement gevonden die zowaar voldeed aan alle eisen. Nou ja, een vaatwasmachine had nog wel leuk geweest. De woonprijs van zo’n woning ligt in Friedrichshain ongeveer tussen de 7€ en 10€ p/m2 en ik hoefde er mijn postcodegebied niet eens voor uit.

Tips


Ik zal mijn oude straat, de Bänschstraße, erg missen.

2. Vinden

Tijdens woningbezichtigingen heb ik veel meegemaakt, zo’n beetje alles tussen massabezichtigingen en private rondleidingen in. Lege appartementen en nog bewoonde appartementen. De meest bizarre bezichtiging was in Prenzlauer Berg waar, geheel naar stereotype, ongeveer 25 stelletjes met kinderwagens op een massabezichtiging afkwamen. Als mieren krioelden ze door de woning, ik wist niet wat ik meemaakte (en hoe snel ik de benen moest nemen). Afgezien dat die massabezichtigingen voor niemand leuk zijn vind ik het een schande dat makelaars daar tot 2 maanden huur (plus belasting) aan provisie voor kunnen opstrijken. De provisiekosten komen voor de rekening van de huurder.

Van de 10 woningen die wij uiteindelijk hebben bezocht hebben we daadwerkelijk gesolliciteerd op 4 woningen. Het voelt echt een beetje als solliciteren wanneer je de verzameling aan “Unterlagen” naar de makelaar verstuurd. Loonstrookjes, uittreksel van de Schufa, een Mietschuldenfreiheitsbescheinigung en vragenformulieren. Het is aan te raden deze documenten al paraat te hebben voordat je begint met zoeken. Bij makelaars draait alles om de hoogte van je inkomen en je kredietwaardigheid. Elke keer is het maar weer hopen dat je het meeste verdient, of dat je toevallig een hele positieve indruk hebt achtergelaten. Aangezien veel woonblokken grote coorperaties toebehoren en de bezichtigingen meestal via makelaars of Hausmeisters verlopen moet je het vooral hebben van je documenten.

Tips

  • Verzamel loonstrookjes, Schufa en Mietschuldenfreiheitsbescheinigung voor de woningbezichtiging
  • Zet breed in en bezichtig vele woningen, zo krijg je een goed idee van het aanbod

3. Verhuizen

Opeens kwam het telefoontje. Of we nog interesse hadden in de woning. JA! En dan begint het regelwerk. We zouden er over 3 weken inkunnen dus het inpakken kon beginnen. Gelukkig had ik, zoals de meeste Altbauwohnungbewoners in Berlijn, een kelder waar je U tegen zegt en had ik al mijn bananendozen van mijn verhuizing van Nederland naar Berlijn bewaard. Voor de verhuizing zelf raad ik aan een verhuisbureau in te schakelen, niet heel duur, snel en professioneel. Er zijn zowel veel shabby vrijetijdsverhuizers actief als ook professionele verhuisbedrijven. Zelf waren we wel bereid wat meer geld uit te geven aan een verhuisbedrijf omdat het toch wat meer zekerheid biedt. Een indruk van de prijzen krijg je gemakkelijk wanneer je een offerte aanvraagt op www.my-hammer.de. Je kunt hier aangeven hoeveel inboedel je hebt en van welke diensten je gebruik wilt maken en op basis daarvan kunnen bedrijven offertes sturen. Je kunt dan eenvoudig sorteren op prijs, maar ook op waarderingen. Bij MyHammer kun je trouwens voor meer klusjes offertes aanvragen, werkt ideaal.

Onze verhuizing kostte €390 (2 woningen, 3 verhuizers, 6 uur). Als ik ga doorrekenen wat die gasten verdienen zet ik er mijn vraagtekens bij maar met de service was ik tevreden. Officieel heb je een Halteverbotszone nodig maar omdat de boetes voor de straat blokkeren in Berlijn zo laag zijn doen veel verhuisbedrijven hier niet eens aan. Je kunt ook zelf met een briefje de straat afzetten.

Goedkoper kan natuurlijk ook als je zelf een busje huurt. Dat kan bij www.robben-wientjes.de.

4. Regelen

Internet
Regel dit op tijd. Wij zitten nu 3 weken zonder internet. Aanbieders die hier niet actief zijn, signalen die niet doorkomen… THANK GOD voor internet hotspot op de iPhone.

Adreswijziging gemeente
Officieel binnen 3 weken doorgeven bij de gemeente. Maak online een afspraak (ca. 2 weken van tevoren) om lange wachttijden te voorkomen.

Post
Ook in Duitsland kun je de post laten doorsturen naar je nieuwe adres. €15 p/half jaar. Umzugsservice Deutsche Post.

Je huidige woning
Opzegtermijn huurcontract is standaard 3 maanden in Duitsland. Maar, het is heel gangbaar zelf “Nachmieter” (nieuwe huurders) te zoeken voor je oude woning en aan te dragen bij je huurbaas. Zoek in je vriendenkring of plaats een advertentie bij een woningportal. Scheelt je al snel twee maanden aan huur en vaak kun je ook nog wat inboedel doorverkopen.

5. Inrichten

Yes, shoppen! Vintage, modern, klassiek… Wat je ook zoekt, je vindt het vast wel ergens in Berlijn.

Vaak kun je leuke spulletjes op de kop tikken op vlooienmarkten (Mauerpark, Boxhagener Platz) of verschillende tweedehandswinkels in Friedrichshain. Verder ben ik groot fan van bouwmarkt Toom (de Duitse Gamma) en van woonwinkel Butlers. Andere meubelzaken waar ik graag kom zijn Exil en Stilwerk. Geen nood, er zijn ook 4 Ikea’s in Berlijn!

6. Einzugsparty

En dan, als alles helemaal klaar is, is het tijd voor een Einzugsparty (housewarming party). Ook in Duitsland is dat erg gangbaar. Sta niet vreemd te kijken als je brood met zout geschenkt krijgt, dat is een oud gebruik en wenst stabiliteit en geluk in de nieuwe woning. Omdat brood en zout vroeger luxegoederen waren, was het een welkom cadeau. De traditie bestaat nog steeds!

brood en zout

Iemand nog tips? Graag in de reacties onder dit artikel!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This