Zwemmen is niet meer hip. Dat is in ieder geval de indruk die je krijgt bij het zien van het grote aantal verlaten zwembaden in Berlijn. Er lijken in Berlijn meer zwembaden leeg te staan dan niet. Sommige verlaten zwembaden hebben een nieuw doel gekregen. Het Oderberger Stadtbad wordt bijvoorbeeld gebruikt voor markten en evenementen, het Stadtbad Wedding en het voormalige zwembad Club Charles voor feestjes en concerten.

Voor veel zwembaden echter ontbreekt het geld om de zwembaden te repareren en te onderhouden. Ondanks de historische waarde die vele zwembaden hebben blijven de meeste zwembaden vooralsnog gesloten. De Schwimmhalle Pankow is daar een voorbeeld van. Het zwembad sloot 13 jaar geleden zijn deuren en die zullen hoogstwaarschijnlijk altijd gesloten blijven. Met een schuld van 63 miljoen Euro is de kans klein dat hier snel iets gaat gebeuren.

IMG_2530Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2474Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2477Schwimmhalle Pankow Berlijn

Schwimmhalle Pankow toen

De Schwimmhalle Pankow werd gebouwd in 1971 als een aanvulling op het Freibad Pankow. Omdat er toen nog geen mogelijkheid bestond om binnen te kunnen zwemmen, werd het overdekte zwembad geopend.  Het door de architect Gunther Derdau ontworpen zwembad was hypermodern. Uitgerust met een modern filtersysteem en energiebesparende apparaten werd het zwembad een voorbeeld voor vele later gebouwde zwembaden in Berlijn.

Het dak is opgebouwd uit voorgespannen beton in een golvende vorm. Omdat deze vorm het dak zeer duurzaam en dun maakt, werd deze bouwvorm voor veel Oost-Duitse gebouwen gebruikt. Het zwembad zelf had een afmeting van 25 x 12,5 meter, een continue waterdiepte van 1.80 meter en 5 banen. Naast het grote zwembad bevond zich nog een poedelbad met een afmeting van 12 x 8,5 meter. In de kelder bevond zich nog een bescheiden sauna.

Schwimmhalle Pankow nu

In 1996 werd het zwembad overgenomen door de Berliner Bäderbetrieben. Toen de plannen eindelijk werden doorgevoerd om het zwembad compleet te renoveren, werd er enkele jaren later besloten het zwembad te sluiten omdat de onderhoudskosten te hoog waren. De omwonenden zouden graag zien dat het zwembad weer geopend wordt. Het leek er vorig jaar ook even op dat het zou gebeuren maar het budget werd geinvesteerd in een ander openbaar zwembad.

Het zwembad is momentaal in vrij slechte staat. Brandstichting en ander vandalisme hebben ervoor gezorgd dat de geschatte renoveringskosten van 7,5 miljoen Euro alleen nog maar verder stijgen en de kans dat het zwembad weer wordt geopend daalt.

Het terrein is slecht afgesloten en eenvoudig te betreden. Pas wel op, want er liggen veel glasscherven en de vloeren zijn erg glad.

IMG_2498Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2496Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2479Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2527Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2523Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2483Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2500Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2488Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2486Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2484Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2499Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2517Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2521Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2508Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2515Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2514Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2536Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2537Schwimmhalle Pankow Berlijn

IMG_2533Schwimmhalle Pankow Berlijn

Schwimmhalle Pankow
Adres: Wolfshagener Straße 91, 13187 Berlin ‎- Pankow
OV: S+U-Bahnhof Pankow is op 10-minuten loopafstand

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This