Authentiek. Dát is het woord waarmee ik de zaterdagse vlooienmarkt op de Leopoldplatz het beste kan omschrijven. Veel Berlijnse vlooienmarkten binnen de ring worden gedomineerd door groothandelaren, professionele verkopers en werk van gevestigde kunstenaars. In de Noord-Berlijnse wijk Wedding gaat het er echter allemaal nog stukken onvervalster aan toe. Het doet me een beetje herinneren aan de middagen waarop ik met mijn moeder op de rommelmarkt stond nadat we de zolder hadden opgeruimd. De charme van het rondsnuffelen tussen de bananendozen en het handjeklappen is nog volop aanwezig! En daarom vind ik deze vlooienmarkt ook zo leuk. 

20150801 - DSCF1530- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

De Leopoldplatz herken je al van verre aan zijn strakke hoekige kerk. Boven de bomen zie je het kruis van de Oude Nazarethkerk uitsteken. Gebouwd is deze kerk in de 19e eeuw (1832-1835), in de tijd dat Berlijn razendsnel groeide en zich veel nieuwe stadsdelen rondom het historische centrum vormden. Wedding was toen één van die nieuwe stadsdelen. De koning Frederik Willem III van Pruisen liet vier kerken bouwen voor de groeiende stad en de Oude Nazarethkerk maakte deel uit van dat plan. De kerk is nog altijd in gebruik en zorgt voor een mooie coulisse achter de dorpse markt.

20150801 - DSCF1553- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

Op zaterdagen wordt het vredige plein rondom de kerk getransformeerd tot bruisende handelsplaats. Voornamelijk particuliere handelaren maar ook hobby-ontwerpers en mensen die net hun kelder hebben opgeruimd, zorgen voor een divers aanbod aan spulletjes. Als er een zomerbriesje over het plein waait, waan je je tussen de messing lampen, vloertapijten en stoffige spiegels bijna even op een Oriëntaalse souk. En dat is het leuke van Berlijnse vlooienmarkten, want elke markt heeft eigenlijk zijn eigen unieke sfeer. De vlooienmarkt op Leopoldplatz neemt je voor even een beetje mee naar de oosterse wereld. Dat is trouwens ook aan het publiek te merken. Minder jong, internationaal en hip publiek dan in bijvoorbeeld het Mauerpark, maar vooral veel bezoekers uit de wijk.

Als ik volop watermeloenen en vijgen zie liggen bij alle Arabische winkeltjes rondom het plein, voelt het even alsof ik weer op reis ben in Marrakech. Ook als ik op een dreigend toontje krijg toegeroepen dat foto’s maken toch echt niet op prijs wordt gesteld, moet ik weer even terugdenken aan mijn reis naar Marokko. Eerst wat kopen, dan foto’s, oké. Maar daarbij geldt ook – net als in Marrakech – dat onderhandelen op de markt de normaalste zaak van de wereld is. Heb je je oog laten vallen op die knusse lampenkap? Ga dan niet akkoord met de eerste de beste prijs. Gooi je onderhandelingskwaliteiten in de strijd en zet in op de helft van de prijs!

20150801 - DSCF1533- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

Naast dat ik de sfeer op Leopoldplatz wel een verfrissend alternatief vind voor alle andere hippe markten in de stad, heb ik ook het gevoel dat je hier betere koopjes kunt vinden. Het aanbod bestaat voornamelijk uit kleding, interieurspullen en andere prulleria voor in huis. Mijn hart gaat vooral sneller kloppen bij het zien van alle vintage meubeltjes. Stiekem vind ik dat altijd het leukste gedeelte van vlooienmarkten! Ik hoop nog altijd een mooie nieuwe salontafel of kast tegen het lijf te lopen. Ook als je op zoek bent naar een leuk stoeltje voor in huis, zou je hier best wel eens kunnen slagen!

Qua grootte kan de vlooienmarkt in Wedding zich misschien niet meten met de grotere vlooienmarkten in de stad. Maar daarvoor krijg je wel een ruimere markt voor terug met een authentiek sfeertje. Leuk voor de afwisseling!

20150801 - DSCF1532- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

20150801 - DSCF1556- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

20150801 - DSCF1546- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

20150801 - DSCF1540- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

20150801 - DSCF1545- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

20150801 - DSCF1544- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

20150801 - DSCF1542- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

20150801 - DSCF1549- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

Uitgekeken op ‘Leo‘? Dan biedt Wedding nog meer leuke activiteiten om een zaterdagmiddag te vullen. Ga bijvoorbeeld zwemmen of wandelen bij de Plötzensee, bezoek de community garden Himmelbeet of strijk neer bij een van de vele cafeetjes rondom het plein (tip: Tassenkuchen, Malplaquetstraße 33). De markt is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer, zowel de U6 als de U9 stopt op Leopoldplatz. Dus… Waar wacht je nog op? ;-).

Vlooienmarkt Leopoldplatz
Adres: Leopoldplatz
OV: U6 of U9 Leopoldplatz
Wanneer: Zaterdag van 9:00 – 15:00

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This