Zondagen in Berlijn zijn de beste dagen van de week want alles gaat een tandje langzamer. Je kunt rustig opstarten met een uitgebreid ontbijt en vervolgens lekker de hele middag in een park hangen of over een van de vele zondagse vlooienmarkten struinen. De winkels mogen dan wel grotendeels dicht zijn, Berlijnse zondagen zijn alles behalve saai!

Bijna elke wijk heeft zijn eigen vlooienmarkt waar je een gemengd aanbod kunt vinden aan professionele handelaren, designers, hobbyisten en eetstands. Ik vind het heerlijk om tussen het aanbod aan boeken, platen, oude foto’s en ansichtkaarten te snuffelen maar ook de vintage meubelstukken en keukenaccessoires trekken vaak mijn aandacht. Wil je weten welke vlooienmarkten bij jou in de buurt zijn? Op deze pagina zet ik de leukste vlooienmarkten en rommelmarkten van Berlijn voor je op een rijtje.

Mauerpark

De bekendste en misschien ook één van de sfeervolste vlooienmarkten in Berlijn is die in het Mauerpark. Op de plek waar vroeger de Berlijnse Muur de stad in een West-Berlijn en in een Oost-Berlijn scheidde, is na de val van de muur een veelzijdig park ontstaan. Jongeren komen samen om te ontspannen, muziek te maken, te basketballen of graffiti te spuiten op een resterend stuk Hinterlandmauer.

Elke zondag staat het Mauerpark in het teken van de vlooienmarkt. Er staan veel verschillende marktkramen maar dankzij het grote terrein is de markt ruim opgezet. Je vindt er vintage kleding, nog net rijdende fietsen, technoplaten, boeken, muziekinstrumenten, oude electronica, sierraden, goedkope apparatuur of antieke schilderijen. Eigenlijk alles wat je op een vlooienmarkt verwacht. Het aanbod is erg breed en de marktstands worden vergezeld door kraampjes met Currywurst of Turkse lekkernijen (probeer bijvoorbeeld eens Gözleme, handgerolde deegrolletjes met een vulling van bijvoorbeeld spinazie).

Uitgekeken op de markt? Maak dan nog een rondje door het park en plof in het gras bij één van de vele bands die hier bij zonnig weer spelen. Zondagen in het Mauerpark hebben nog het meest weg van een muziekfestival – heel gezellig! Vanaf 15:00 vindt er bij mooi weer een geweldige karaoke plaats waar vele Berlijners en toeristen goede acts of valse deuntjes presenteren.

20130630 - _MG_7764 - 2013-06-30 at 12-49-34- BerlijnBlog Vlooienmarkt Mauerpark

20140817 - _MG_1026- BerlijnBlog Vlooienmarkt Mauerpark

20140817 - _MG_1042- BerlijnBlog Vlooienmarkt Mauerpark

20140817 - _MG_1086- BerlijnBlog Vlooienmarkt Mauerpark

Arkonaplatz

Op slechts een Katzensprung verwijderd van het Mauerpark, vind je de Arkonaplatz. Omdat deze vlooienmarkten zo dicht bij elkaar in de buurt liggen, kun je ze uitstekend met elkaar combineren. De Arkonaplatz is een prachtig open plein in een woonbuurt in Mitte, waar het alleen al een genot is om naar alle prachtige gebouwen te kijken. Elke zondag verkopen semi-professionele handelaren hier vintage items. Je vindt hier meubels, antiek, kunst en producten uit de DDR. Als je op zoek bent naar de beste koopjes moet je vroeg komen. Wil je vooral genieten van een goede – bijna dorpelijkse – sfeer? Kom dan op een zonnige zondagmiddag.

20150118 - P1100465- BerlijnBlog Arkonaplatz

20150118 - P1100442- BerlijnBlog Arkonaplatz

20150118 - P1100447- BerlijnBlog Arkonaplatz

Boxhagener Platz

Een sfeervolle vlooienmarkt is de zondagse vlooienmarkt op Boxhagener Platz in Friedrichshain. Voor oude fietsen, posters, meubels, boeken en platen moet je hier zijn. Ook staan er regelmatig Berlijnse designers die sierraden of leuke asseccoires verkopenOp dit plein met nog een vleugje alternatieve sfeer uit de jaren ’90 is het altijd gezellig en de prachtige hoge bomen bieden een verkoelende schaduw op warme zomerdagen. Als het mooi weer is kun je na het struinen over de vlooienmarkt een drankje halen bij een van de vele Spätis (avondwinkels) om de hoek en tussen het gemixte Berlijnse publiek neerploffen op het grasveld. Ook zijn er veel barretjes in huiskamersfeer en internationale restaurantjes in de directe omgeving te vinden waar je terecht kunt voor een ontbijt of brunch.

Op zaterdag is er een gewone weekmarkt op Boxhagener Platz te vinden met vele verse lekkere (biologische) producten. Aanrader voor je wekelijkse boodschappen of om een lekkere lunch of een smoothie te scoren.

20140831 - P1070252- BerlijnBlog Vlooienmarkt Boxi

20140831 - P1070256- BerlijnBlog Vlooienmarkt Boxhagener Platz

20140907 - P1070590- BerlijnBlog Vlooienmarkt Boxhagener Platz

RAW-Gelände

Het RAW-Gelände was ooit een rangeerterrein in de DDR maar is tegenwoordig één van de meest bruisende culturele plekken van Berlijn. Naast een vlooienmarkt op zondag is er ook een Biergarten en zijn er meerdere clubs, een klimmuur, een skatehal en een street food markt te vinden. Op het vervallen terrein wisselen échte rommelmarktkraampjes zich af met kraampjes van startende ontwerpers. Naast dat het heerlijk snuffelen is op deze markt, is het ook een gaaf terrein om eens overheen te lopen, de sfeer is rauw en industrieel en de vele graffi’s maken het terrein tot een kleurrijk geheel. Trek gekregen? Loop dan zeker even door naar de Village Market, één van mijn favoriete street food markten van Berlijn.

20110904 - DSC03918- BerlijnBlog Vlooienmarkt RAW_

20111009 - DSC04433- BerlijnBlog Vlooienmarkt RAW_

20140809 - P1020688- BerlijnBlog Vlooienmarkt RAW_

Leopoldplatz

Elke zaterdag kun je in Wedding terecht op de leuke vlooienmarkt op de Leopoldplatz. Je krijgt er toffe vintage meubeltjes, tweedehands kleding en retrolampen. Natuurlijk is het ook hier een kwestie van afdingen voor de beste prijs! En daarna lekker binnenhoppen bij een van de leuke cafeetjes in de buurt of een bezoek brengen aan de gemeenschapstuin Himmelbeet voor een drankje. Omdat de Leopoldplatz nog redelijk onbekend terrein is voor de meeste toeristen, struin je hier voornamelijk tussen de koopjesjagende locals en liggen de prijzen iets lager dan bij de bekendere vlooienmarkt in het Mauerpark en op Boxhagener Platz.

 • Wanneer? Elke zaterdag, 10:00 tot 17:00
 • Waar? Leopoldplatz, Berlijn-Wedding
 • OV: U9 Leopoldplatz
 • Meer lezen: Vlooienmarkt Leopoldplatz – Zondagse vlooienmarkt in Wedding

20150801 - DSCF1542- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

20150801 - DSCF1540- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

20150801 - DSCF1553- BerlijnBlog Vlooienmarkt Leopoldplatz

Marheinekeplatz

Voor de authentieke overdekte Marheineke markthal vindt elk weekend een gezellige vlooienmarkt plaats. Na een rondje over de vlooienmarkt kun je wat lunchen aan de bar van een van de vele restaurantjes in de Marheinekehalle of struinen door de Bergmannstraße met zijn vele cafés en (tweedehands)winkels. Maar niet voordat je de toffe oude reclameletters hebt gefotografeerd. Deze doen het namelijk uitstekend op Instagram!

 • Wanneer? Zaterdag en zondag, 10:00 – 16:00
 • Waar? Marheinekeplatz, Berlijn-Kreuzberg
 • OV: U7 Gneisenaustraße

20140308 - IMG_3320- BerlijnBlog

20140308 - IMG_3323- BerlijnBlog

Fehrbelliner Platz

Op de vlooienmarkt aan de Fehrbelliner Platz vind je voornamelijk kunststukken en antiek. De ideale plek als je nog wat vintage items zoekt voor in je interieur. Na een rondje over de vlooienmarkt is een bezoekje aan het Preußenpark een must, hier verkopen Thaise dames zelfgemaakt street food op geheel geïmproviseerde wijze. Mmm!

 • Wanneer? Zaterdag en zondag, 10:00 – 16:00
 • Waar? Fehrbelliner Platz, Berlijn-Wilmersdorf
 • OV: U7 Fehrbelliner Platz

20130818 - _MG_8956- BerlijnBlog Vlooienmarkt Fehrbelliner Platz

20130818 - _MG_9035- BerlijnBlog

Rathaus Schöneberg

Veel boeken, goedkoop servies en andere handige hebbedingetjes voor het stadsdeelkantoor van Schöneberg. Het raadhuis, het omliggende plein en de daarop aansluitende straten waren de plaats voor veel politieke toespraken. Tijdens zijn staatsbezoek hield president John F. Kennedy hier bijvoorbeeld een toespraak en sprak zijn beroemde woorden ‘Ich bin ein Berliner‘. Ter nagedachtenis aan Kennedy werd het plein voor het raadhuis na zijn dood in John-F.-Kennedy-Platz omgedoopt.

 • Wanneer? Zaterdag en zondag, 08:00 – 16:00
 • Waar? Voor het Rathaus Schöneberg, John-F-Kennedy-Platz 1, Berlijn-Schöneberg
 • OV: U4 Rathaus Schöneberg

Straße des 17. Juni

Deze antiekmarkt is opgesteld pal naast het S-Bahnhof Tiergarten en naast de rommelmarkt in het Mauerpark is dit een van de meest bekende rommelmarkten van de stad. Door zijn centrale ligging en makkelijke bereik zijn hier altijd toeristen en Berlijners aan het rond snuffelen naar antieke spulletjes. Kom je voor goede antieke koopjes? Kom dan vroeg! De beste antieke vondsten doe je hier. Een bezoek aan de vlooienmarkt kun je uitstekend combineren met een wandeling door stadspark Tiergarten, een bezoek aan de Siegessäule voor een mooi uitzicht over Berlijn of een drankje in de fijne biergarten Café am neuen See.

 • Wanneer? Zaterdag en zondag, 10:00 – 17:00
 • Waar? Straße des 17. Juni, Berlijn-Tiergarten
 • OV: S Tiergarten
 • www.berlinertroedelmarkt.com

Bode Museum

Direct aan het historische Museuminsel wordt ieder weekend de straat afgezet voor de Antik- und Buchmarkt am Bode Museum. Met blik op de Spree en op het Bose Museum kun je hier truinen tussen de vele boeken, platen, CD’s, sierraden, bestek, munten, postzegels, bestek en ander spul voor in huis. Zo’n 60 handelaren staan hier met hun kraam.

 • Wanneer? Elke zaterdag, zondag en op feestdagen, 11:00 – 17:00
 • Waar? Am Zeughaus, Am Kupfergraben 1, Berlijn-Mitte
 • OV: S Hackescher Markt

Maybachufer

Rondom de Maybachufer (tussen de Friedelstraße en Pannierstraße) in de hippe multicultiwijk Kreuzberg wordt twee keer per maand een bonte Turkse vlooienmarkt georganiseerd. De vlooienmarkt is hier net zoals de gehele wijk een beetje in oriëntaalse sfeer opgebouwd. Je kunt hier veel Turkse stoffen, hapjes,  kunst en design krijgen. De markt staat ook bekend om de live-muziek, veel bandjes doen hier hun ding. De vlooienmarkt vindt plaats op zondag (om de week), maar doordeweeks is het ook goed vertoeven hier. Op dinsdag en vrijdag vindt hier namelijk de reguliere Wochenmarkt plaats, de plek waar je voor je dagelijkse boodschappen terecht kunt maar ook voor een lekkere lunch die je daarna op een mooie plek langs het Landwehrkanal op kunt eten.

20140314 - IMG_3687- BerlijnBlog Vlooienmarkt Maybachufer

20140314 - IMG_3690- BerlijnBlog Vlooienmarkt Maybachufer

20140314 - IMG_3694- BerlijnBlog Vlooienmarkt Maybachufer

20140314 - IMG_3717- BerlijnBlog Vlooienmarkt Maybachufer

Ostbahnhof

Deze pas gerenoveerde markt in de Erich-Steinfurth Straße voorziet voornamelijk in de behoefte van antieke spulletjes en meubels. Het aanbod is zeer wisselend want er staan telkens weer nieuwe handelaren. Als je op zoek bent naar oude spulletjes uit de DDR zou je hier nog wel eens kunnen slagen. Bovendien is deze Antikmarkt ook iets minder commercieel dan de meeste andere rommelmarkten. De rommelmarkt is eenvoudig te vinden als je bij de achterkant het station Ostbahnhof uitloopt.

 • Wanneer? Elke zondag, 8:00 – 16:00
 • Waar? Achter station Ostbahnhof, Erich-Steinfurth-Straße 1, Berlijn-Friedrichshain
 • OV: S Ostbahnhof

Hallentrödelmarkt

De naam zegt het eigenlijk al. De Hallentrödelmarkt is een vlooienmarkt in een overdekte hal en daarmee is het ook de enige echte overdekte vlooienmarkt in dit rijtje. Sinds 1996 verkopen handelaren op de Hallentrödelmarkt de meest toffe items voor in huis. Lampen, meubelstukken, schilderijen, dat werk. Ik zeg er wel meteen bij dat je een beetje van een georganiseerde chaos moet houden als je de Hallentrödelmarkt gaat bezoeken. De spullen staan hier werkelijk o-ve-ral en soms zelfs helemaal opgestapeld tot het plafond. Een ware kunst om hier net dat vintage item te vinden wat je altijd al zocht maar juist dát maakt de Hallentrödelmarkt zo leuk.

Meer vlooienmarkten in Berlijn

Leukste vlooienmarkt in Berlijn?

Bekijk resultaten

Laden ...
 Laden ...

Meer handige links voor shopfans:

Heb jij al eens een mooi item gescoord op een Berlijnse vlooienmarkt? Of heb je nog een Geheimtipp die niet in dit lijstje mag ontbreken? Ik lees jullie ervaringen graag bij de reacties onder dit artikel!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This