De Bastei is een prachtige rotsformatie in het natuurgebied Saksisch Zwitserland (Sächsische Schweiz), wat onderdeel is van de Duitse deelstaat Saksen. Kenmerkend voor het natuurgebied zijn de steile rotsen die de oevers van de rivier de Elbe sieren. Het gebied is met zijn veelzijdigheid en prachtige uitzichten geliefd onder toeristen, wandelaars en bergbeklimmers. Al een geruime tijd stond dit gebied op mijn toplijstje “nog te bezoeken plekken in Duitsland” en afgelopen weekend was het eindelijk zo ver! De Bastei komt voor mij wel heel dicht in de buurt van de mooiste plek in Duitsland, al dan niet de mooiste plek die ik tot nu toe heb gezien in mijn nieuwe thuisland.

Wandelroute

In de Bastei zijn overal wandelpaden aangelegd die je via verschillende uitzichtsplatformen naar de top van de 195 meter hoge rotsformatie brengen. Wij hebben een wandelroute voor beginners afgelegd die langs de meest bekende plekken slingert, ideaal voor iedereen die dit gebied voor de eerste keer bezoekt. De duur van de tour zou 3 uur zijn, maar wij hebben er ongeveer 5 uur over gedaan. Ik heb dan ook flink de toerist uitgehangen en bij elk uitzichtspunt ongeveer 30 foto´s gemaakt, daarnaast zijn we onderweg gestopt voor een picknick met Buletten (in Sachsen ook wel Beefsteak genoemd) en voor een Glühwein op het panoramaterras. Een heerlijk dagvullend programma!

Kurort Rathen – Startpunt

Vanaf de parkeerplaats/station in Oberrathen kun je met de pont naar Niederrrathen, het dorpje aan de voet van de berg. Het bijzondere aan deze pont is dat deze volledig door de kracht van de natuur wordt aangedreven. De pont is met kettingen aan de bodem van de Elbe bevestigd en wordt door de stroming aangedreven. Eenmaal aangekomen in het deel van Rathen dat aan de voet van de rotsformatie ligt, start de tour! In Niederrathen tref je veel wandelaars en hotels, en doordat enkel inwoners en hotelgasten hier met de auto mogen komen is het heerlijk rustig.

Helaas is ook dit dorp aan de Elbe zwaar getroffen door de hoge waterstand eerder dit jaar, hierdoor zijn helaas nog veel cafés gesloten. Het blijft een bizar idee dat het water zo hoog heeft gestaan dat veel huizen aan de oever onder water zijn komen te staan. Erg treurig voor alle betrokkenen.

IMG_0921Bastei BerlijnBlog

Zicht op de Bastei vanaf de pont.

IMG_0855Bastei BerlijnBlog

Zicht op Rathen vanaf de Bastei (links Niederrathen, rechts Oberrathen).

Amselsee

Het dorpje Rathen loopt naadloos over in een prachtig bos waar je de Amselsee vindt. Dit kleine stuwmeer in het dal is in 1934 kunstmatig aangelegd, hiervoor werd het gebied vooral gebruikt voorvoor de jacht.

IMG_0705Bastei BerlijnBlog

IMG_0707Bastei BerlijnBlog

IMG_0598Bastei BerlijnBlog1

IMG_0880Bastei BerlijnBlog

 

Schwedenlöcher

Via de Almsee kom je aan de voet van de Schwedenlöcher. Met gaten hebben de Schwedische Löcher (Zweedse gaten) eigenlijk niets te maken. Deze kloof heeft zijn naam te danken aan de dertigjarige oorlog met Zweden (1618-1648). Toen Zweedse troepen Rathen binnenvielen gebruikte de bevolking de kloven om hun bezittingen in zekerheid te brengen.

De diepe kloof is ontstaan door erosie van het zandsteen. Tussen de kloven zijn wandelpaden en trappen aangelegd die je naar de top van de Bastei brengen. Onlangs is deze wandelroute een tijdje afgesloten geweest omdat het poreuze zandsteen op sommige plekken losliet. Ondanks het risico is deze route naar de top van de Bastei echt een aanrader!

IMG_0732Bastei BerlijnBlog

IMG_0634Bastei BerlijnBlog

IMG_0865Bastei BerlijnBlog

Het panoramaterras

Even bijkomen van de klim naar boven? Dan kan ik het Panoramaterras van harte aanbevelen. Vanaf hier kun je genieten van het uitzicht over de Elbe terwijl je van een opwarmertje of wat verkoeling geniet. De Glühwein smaakte hier in ieder geval top!

IMG_0774Bastei BerlijnBlog

IMG_0673Bastei BerlijnBlog

Basteibrücke

Het meest bekende onderdeel van de wandelroute is definitief de Basteibrücke, de brug die meerdere rotsen met elkaar verbindt. In 1851 werd de oorspronkelijke houten brug met de huidige brug uit zandsteen vervangen. De 76 meter lange brug is sprookjesachtig mooi en biedt een geweldig uitzicht over de onderliggende kloof.

IMG_0873Bastei BerlijnBlog

IMG_0831Bastei BerlijnBlog

IMG_0708Bastei BerlijnBlog

Felsenburg Neurathen

Achter de Basteibrücke bevond zich de Felsenburg Neurathen, verstopt tussen en in de rotsformaties van de Bastei. Het kasteel werd al genoemd in historisch materiaal uit 1289, bizar! Nu kun je tegen een kleine vergoeding (€1,50) de ruïnes bezoeken. In de openluchttentoonstelling zijn nog oude wachtposten en defensiemateriaal te vinden. Met een beetje fantasie kun je je wel voorstellen dat hier een kasteel heeft gestaan, maar de entree is vooral om het mooie uitzicht vanaf de brug de moeite waard.

IMG_0896Bastei BerlijnBlog

IMG_0945Bastei BerlijnBlog

IMG_0822Bastei BerlijnBlog

IMG_0767Bastei BerlijnBlog

Uitzichtpunten

Langs de wandelroute kom je veelvuldig uitzichtpunten tegen, en elke keer is het uitzicht weer even indrukwekkend en nodigt uit tot nog een tiental foto’s schieten. Op de bordjes staat aangegeven welke rotsformaties je ziet, de namen zijn meestal geïnspireerd op de vorm van de rotsen. De locomotief, de gans, de monnik. Herken jij ze?

20131019 IMG_0886 BerlijnBlog Bastei

IMG_0790Bastei BerlijnBlog

IMG_0733Bastei BerlijnBlog

IMG_0668Bastei BerlijnBlog

 

Klimmen

Mocht je nou op zoek zijn naar meer spanning? Dan kun je er ook voor kiezen om de Bastei te beklimmen. Zelfs voor gevorderde klimmers is het gebied nog een echte uitdaging. Omdat mijn ervaring niet toereikend is verwijs ik graag door naar Wikipedia. Zelf hield ik het vooral bij het nauwkeurig bekijken van de klimmers, lijkt me onwijs gaaf om zo’n rots te beklimmen!

IMG_0784Bastei BerlijnBlog

IMG_0688Bastei BerlijnBlog

IMG_0687Bastei BerlijnBlog

IMG_0726Bastei BerlijnBlog

De Bastei

Omgeving:
De Bastei ligt op ongeveer 250 kilometer afstand vanaf Berlijn, en op 750 kilometer afstand vanaf Utrecht. Het gebied is uitstekend te combineren met een paar dagen Dresden (ook echt een aanrader!) en omgeving (Meißen, Moritzburg, Praag etc.). Wil je nog meer wandelen dan kun je ook andere gebieden in de omgeving meepakken zoals de Königstein of de Lilienstein. Net over Tsjechische grens bevindt zich de Böhmische Schweiz, het Tsjechische deel van het Elbzandsteengebergte.

Wanneer te gaan:
Zoals op mijn foto’s duidelijk te zien is was ik er op een zonnige herfstdag in oktober, ik kan me geen mooiere tijd van het jaar voorstellen. De kleurrijke bomen, de mooie val van het licht, de milde temperaturen. Heerlijk, ik heb er echt van genoten! Maar ook foto’s van de Bastei in andere jaargetijden zien er prachtig uit dus in principe kun je de Bastei het gehele jaar bezoeken.

Wandelkaarten:
Veel kaarten van de Sächsische Schweiz schijnen niet te kloppen. De volgende kaarten worden vaak aangeraden:

    • Dr. Rolf Böhm Kartographischer Verlag Bad Schandau
    • Sachsen Kartographie Dresden GmbH
    • Geobasisinformation und Vermessung Sachsen

Eigen vervoer:
Het gebied is uitstekend te bereiken met zowel eigen vervoer en openbaar vervoer. Volg met de auto de B172 vanuit Dresden richting Pirna/Rathen. Er zijn de nodige parkeerplekken te vinden. Het meest dichtbij is de “Elbparkplatz” direkt aan de oevers van de Elbe.

Openbaar vervoer:
Vanuit Dresden rijdt er een S-Bahn (S1 richting Meißen/Triebischtal/Bad Schandau) direct naar de Bastei, deze doet er ongeveer 30-45 minuten over. Uitstappen bij station Rathen. In het hoogseizoen (april-oktober) vaart er ook een boot vanuit Dresden. Je kunt er ook voor kiezen een enkele reis met de boot te maken, en een enkele reis met de S-Bahn.

IMG_0805Bastei BerlijnBlog

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This