De Warschauer Brücke in Friedrichshain is misschien wel dé plek in Berlijn die ik als “typisch Berlijn” zou typeren. Veelzijdig, veranderend, divers, alternatief. Arm aber sexy. Het is de brug die ik dagelijks overmoet om naar mijn werk te komen. ’s Morgens zie je er zakenlui, ’s middags toeristen en ’s avonds feestbeesten (sommige van die feestbeesten zie je overigens ’s morgens weer). Vanuit die verschillende perspectieven ken ik de brug ook. En er is altijd wel wat te zien, zelfs na honderden keren over deze brug gefietst te hebben blijft me het uitzicht nog intrigeren. De brug biedt dan ook niet voor niets een van de mooiste uitzichten over Berlijns “skyline”.

Deze documentaire over de Warschauer Brücke van de RBB staat in zijn geheel in het teken van de burg en de mensen die de omgeving tekenen. ’s Nachts is de brug een ware magneet, als verkeersader, als dansvloer en als openbare woonkamer. Waar elders in Berlijn de lichten gedimd worden gaan de lichten hier nooit uit. Het epicentrum van het partytoerisme met het RAW Gelände, Berghain en de Simon-Dachstraße direct om de hoek.

Het woord wordt gegeven aan verschillende personen die dagelijks met de brug in aanraking komen. Een bestuurdster van de M10 (ook wel de partytram genoemd), aan de bouwvakkers die werken aan een nieuw metrostation Warschauer Straße, aan de bedrijfsleidster van de Kaiser’s welke 24 uur geopend is en natuurlijk de Dönerverkoper om de hoek. Ze vertellen over puberende meiden die zich klemzuipen in de tram en over daklozen die aan het einde van een lange nacht in de rij staan bij de lege flessen inname. Berlijn heeft vele gezichten.

Bekijk hier de documentaire (Duitstalig, 26 minuten):
Die rbb Reporter: Nachts auf der Warschauer Brücke

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This