Het nieuws staat er werkelijk bomvol van, de afgelopen dagen leek het alsof Tempelhof continue in de gaten werd gehouden en dat elke uitspraak van een belangrijk persoon een nieuwsitem waard was. Vorige week was het eindelijk zover, na een referendum en vele nieuwsberichten later zouden dan de laatste vluchten vanaf Tempelhof vertrekken. Echter zijn niet alle vluchten volgens planning vertrokken, 3 vliegtuigen zijn achtergebleven op de taxibaan van Tempelhof. De toestellen waren er niet in geslaagd tijdig voor de sluiting van het vliegveld donderdagavond om middernacht te vertrekken. De vliegtuigen mogen niet starten omdat Tempelhof, de oudste luchthaven ter wereld, sinds gisteren officieel geen vliegveld meer is. Overwogen wordt nu om de vliegtuigen met een dieplader weg te halen. Een last minute vergunning kon helaas ook niet meer worden geregeld. Voor veel mensen erg jammer, vooral oudere mensen wilden graag nog even afscheid nemen van dit levende stukje geschiedenis. Maar we moeten verder en…

Wat gaat er gebeuren met Tempelhof?

Het antwoord op de vraag is moeilijk te vinden. Één zekerheid hebben we wel, het gebouw blijft bestaan! Het gebouw Tempelhof is één van de grootste gebouwen van Europa en valt onder de monumentenzorg (het gebouw beslaat een omvang zo groot als de afstand van Hauptbahnhof naar Alexanderplatz).

Ideeën voor een nieuwe bestemming voor Tempelhof lijken er genoeg te zijn, geld minder. De verwachting onder de meeste (pessimistische) mensen is dan ook dat het terrein van 380 hectare nog wel even braak zal liggen voordat er iets nieuws is.

Tot nu toe zijn er vijf realistische plannen voor de toekomst van het vliegveld Tempelhof. Het project zal verder door het leven gaan onder de naam Tempelhofer Freiheit.

  • Park
  • Creatief / cultuur forum (in het gebouw)
  • Woonwijk Tempelhof
  • Woonwijk Columbia
  • Woonwijk Neukölln

De burgermeester van Berlijn liet wel weten dat de aandacht voor Tempelhof in de toekomst wel groter zou kunnen worden. Dat ben ik wel met hem eens, veel mensen beseffen nu pas wat Tempelhof voor Berlijn en veel inwoners heeft betekend. Het was de enige manier om west Berlijn te bereiken op een snelle makkelijke manier en dus de enige mogelijke weg voor toevoer van eten.

Geniet nog even na van Tempelhof met dit filmpje of deze reportage van Nu.nl.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This