Weissensee is een zesdelige serie die gaat over een onmogelijke liefde in Oost-Berlijn. Series kijken, ik ben er normaal gesproken niet zo´n hele grote fan van. Kost veel tijd en is me vaak te langdradig. Bij deze serie heb ik dat totaal niet, wat een aanrader!

Zoon van een Stasileider en dochter van een anti-DDR zangeres zijn hopeloos verliefd op elkaar maar worden door hun familie behoorlijk dwars gezeten. Beide partijen zijn niet echt te spreken over deze liefde die volgens hen niet meer is dan een simpele verliefdheid die wel weer overwaait. Toch zijn Martin en Julia vastberaden en zetten hun toekomstplannen voort, met de nodige problemen die daarbij komen kijken. Een onmogelijke liefde?

Weissensee is een meeslepend verhaal en geeft een goede indruk van het dagelijks leven in de DDR en in de absurde acties van de Stasi. Na het kijken van deze serie is het besef groot wat voor een geluk het is om in een vrij land te wonen waar je kunt denken en doen wat je wilt. Weissensee werd in 2010 op ARD uitgezonden, en is o.a. te bestellen op Bol.com.

Samenvatting

(DE) Im Mittelpunkt stehen die Familien Kupfer und Hausmann: Vater Hans Kupfer (Uwe Kockisch) hat sich zum Generalmaajor im Ministerium für Staatssicherheit hochgearbeitet. Seine Frau Marlene (Ruth Reinecke) versucht alles, um die Familie zusammenzuhalten. Der ältere Sohn Falk (Jörg Hartmann) ist ein skrupelloser Stasi-Scherge, seine Frau Vera (Anna Loos) ertränkt ihren Kummer im Suff.

Der jüngste Kupfer-Sohn Martin (Florian Lukas) arbeitet als Volkspolizist – und verliebt sich ausgerechnet in Julia Hausmann (Hannah Herzsprung). Sie ist die Tochter von Dunja Hausmann (Katrin Sass), einer systemkritischen Liedermacherin, die von der Stasi überwacht wird…

—————————————————————————————————————

(NL) In het middelpunt staan de families Kupfer en Hausmann. Vader Hans Kupfer (Uwe Kockisch) is werkzaam als hoge baas binnen het Ministerium für Staatssicherheit (de Stasi). Zijn vrouw Marlene (Ruth Reinecke) probeert er alles aan te doen om de familie bij elkaar te houden. De oudste zoon Falk (Jörg Hartmann) is een meedogenloze sergeant bij de Stasi en zijn vrouw Vera (Anna Loos) verdrinkt haar verdriet in drank.

De jongste zoon, Martin (Florian Lukas) werkt als politieagent en wordt verliefd op – uitgerekend – Julia Hausmann (Hannah Herzsprung). Zij is de dochter van Dunja Hausmann (Katrin Sass), een zeer DDR-kritische singer-songwriter, die wordt gecontroleerd door de Stasi…

Review

De serie geeft een goed beeld van de DDR, compleet met Trabi´s, stukken van de Muur en veel beelden van de werkwijze van de Stasi. Het neemt je helemaal mee naar het Oost-Berlijn van de jaren ´80. Het is interessant, en zeer contrasterend, om te zien hoe extreem uiteenlopend de meningen over de DDR waren en hoe dat van invloed kon zijn op het dagelijkse leven. Dit ‘Ossi’-drama is een absolute aanrader, ik heb de serie binnen een week uitgekeken. In de film zijn ook veel shots van Berlijn te zien, de voormalige Stasi gevangenis in Hohenschönhausen komt bijvoorbeeld regelmatig in beeld (tip: deze is te bezoeken en er worden rondleidingen gegeven).

De serie speelt zich af in de gelijknamige wijk Weissensee, een Berlijnse wijk dicht aan de Berlijnse Muur gelegen lag. De serie bestaat uit 6 delen en is o.a. te bestellen op Bol.com.

Trailer:

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This