In de tijd van de Koude Oorlog was het Balatonmeer een bekend toevluchtsoord voor zowel West-Duitsers als Oost-Duitsers, dit had onder meer te maken met de bijzondere status van het Balatonmeer. Je kon dit meer zowel als West-Duitser of als Oost-Duitser bezoeken. Waan je in 1988 als Duitser aan het Hongaarse Balatonmeer en je kunt je voorstellen dat dit dus een bijzondere situatie is. De Duitse productie Westwind vertelt het waargebeurde verhaal over de liefde tussen een West-Duitse en een Oost-Duitse welke opbloeit aan het Balatonmeer. De film is Duits, op een paar zinnen Hongaars na, en is vrij makkelijk te volgen.

Samenvatting

De 17-jarige tweeling Doreen en Isabel komen een jaar voordat de Berlijnse Muur valt vanuit de DDR voor een sportprogramma naar het socialistische buitenland. Ze zijn namelijk aan het trainen om als roeisters naar Berlijn te verhuizen. Tijdens hun werkvakantie aan het Balatonmeer leren ze een stel jongens kennen uit Hamburg, West-Duisters. Een relatie die niet zomaar wordt geaccepteerd en die de zusjesrelatie op het spel zet.

Review

De film kijkt lekker weg en is ondanks het “zware thema” luchtig gebracht. Zelf hou ik vooral van films die niet te lang duren, maar deze film had van mij best langer mogen duren. Het film heeft een open einde en natuurlijk was ik benieuwd of de liefde stand had gehouden.

Producent Susann Schimk heeft het verhaal daadwerkelijk zo beleefd en heeft het samen met regisseur Robert Thalheim uitgewerkt tot een goede film. Het is een luchtig verhaal waarin terloops wat feitjes over de Duitse scheiding naar voren komen. De dwang om te presteren op sportgebied, het verschil in bezittingen en kledingstijl en de uitdaging om als Oost-Duitse te vluchten zijn daar voorbeelden van. Verwacht verder geen blik in het leven van de DDR, want dat komt verder niet echt naar voren. Het eindresultaat is dus een luchtige, romantische film met een vleugje historie en cultuur. Ik zeg zien!

De film draait momenteel in de Duitse bioscopen, of en wanneer de film ook in Nederland wordt vertoond weet ik niet.

Trailer

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This