Kreuzberg

Toen de Berlijnse Muur er nog stond was Kreuzberg het dichtst bevolkte stukje Berlijn waar buitenlanders, alternatievelingen en Duitsers met elkaar samen woonden. Nog steeds hangt er altijd een gezellige multiculti sfeer in Kreuzberg waar vele soorten bevolkingsgroepen met elkaar samen leven.

Omdat Kreuzberg redelijk centraal ligt zijn hier ook veel hippe restaurants en cocktailbars te vinden.

Kreuzberg behoort samen met Friedrichshain sinds 2001 tot het gezamelijke district Friedrichshain-Kreuzberg wat tevens het kleinste district van Berlijn is. Kreuzberg is ook weer onderverdeeld in 2 delen, het grotere “Kreuzberg 61” (eigenlijk „Südwest 61“) en het iets kleinere “SO 36” (“SO staat voor “Südost”). Tevens is er in deze wijk relatief veel werkloosheid.

Bezienswaardigheden in Kreuzberg

Het mooie van Kreuzberg is vooral de sfeer die erg hangt, er zijn veel kleine imbisjes te vinden op elke hoek van de straat. Tevens beschikt Kreuzberg over een aantal bekende musea en gezellige straatjes.

Checkpoint Charlie

Ten tijden van de Berlijnse muur was Checkpoint Charlie een van de grensovergangen. Voor buitenlanders was deze plek zelfs de enige plek waar ze de grens konden passeren. Na de val van de muur in 1989 is Checkpoint Charlie opgeheven maar nog altijd kun je de plek bezoeken. Momenteel staat er een nagebouwde controlepost en er is een Mauermuseum.

Joods Museum

Het Joods Museum is een heel uitgebreid museum over joden en aanverwandte zaken, er zijn veel foto’s en videobeelden te zien. Het bijzondere van het uit 2001 stammende museum is de architectuur en de Holocaust-Turm.

Görlitzer Park

Het Görlitzer Park is een gezellige plek om samen te komen voor veel mensen. In de zomer vind je hier barbecuende Turkse families, studerende jongeren en spelende kinderen. Het park is een ideale plek om lekker te lunchen of te ontspannen tijdens de sightseeing tocht.

Techniek Museum

In het techniek museum kun je voor een paar euro een heleboel te weten komen over verschillende soorten van techniek. Zo zijn er tentoonstellingen over treinen, luchtvaart, papierdruk en over bier brauwen. Meer over het techniek museum Berlijn.

Bethanien

Het oude ziekenhuiscomplex Bethanien is een sprookjesachtig gebouw. Met haar enorme omvang en spitse torentjes zie je het al van verre! Tegenwoordig kun je er eten, in de Biergarten zitten, een kunsttentoonstelling bezoeken of naar de openluchtbioscoop gaan. Een multifunctioneel complex en leuk om even naar binnen te lopen!

20160213 - _DSF8916- BerlijnBlog Kreuzberg

Viktoriapark

Het Viktoriapark is het bekendste park van Kreuzberg wat tevens gelegen ligt op de gelijknamige berg. Op de berg is een kunstmatige waterval aangelegd en met oud en nieuw komen er altijd mensen samen om van het vuurwerk te genieten.

  • Berlinische Galerie – moderne kunst

Kreuzberg = little Istanbul?

Ten tijde van de koude oorlog was het stadsdeel Kreuzberg vooral bekend vanwege de alternatieve scene en de grote populatie aan Turken en ander buitenlanders. Vooral het oostelijk deel van de wijk met de beroemde postcode SO36 (waar ook een club naar is vernoemd), de omgeving van de Oranienstrasse, droeg bij aan dit beeld van Kreuzberg. Het gebied lag in een uithoek van West-Berlijn tegen de muur aan. Het stadsdeel SO36 werd zelfs aan 3 kanten omringd door de Berlijnse muur.

Voor mensen met geld was dit deel van de stad niet interessant, dit resulteerde in een bevolking van voornamelijk links geörienteerde jongeren en Turkse families. Hierdoor is Kreuzberg ook aan zijn bijnaam Little Istanbul gekomen.

Na de val van de muur raakte Kreuzberg in een dip. Veel mensen vertrokken naar de oostelijke stadsdelen waar wonen veel goedkoper was. De laatste jaren komt Kreuzberg weer sterk terug. Veel kunstenaars en muzikanten vestigen zich hier. Het is weer gezellig in de straten en cafés. Vooral het gebied rond de Schlesische Strasse maakt een enorme opleving door. Er openen veel clubs, cafés en kleine winkeltjes.

Uitgaan in Kreuzberg

De Oranienstrasse is een typische straat in Kreuzberg. Je vindt hier allerlei winkeltjes waaronder Turkse bakkers en winkeltjes waar ze zelf t-shirts kunt maken. Na een middagje rondhangen in deze buurt die zich ook wel SO36 laat noemen, kun je hier ook heerlijk relaxen in een van de trendy barretjes. Het leuke aan deze straat is dat het is vernoemd naar het Nederlandse koningshuis van oranje (in het Duits: Oranien).

Een bekende club vernoemd naar dit stukje in Kreuzberg is SO36. Een plek voor veel concerten en verschillende evenementen.

Hotels in Kreuzberg

Omdat je in Kreuzberg niet direct in het centrum van Berlijn zit zijn hotels in Kreuzberg meestal iets goedkoper dan die in centraler liggende delen van Berlijn zoals Mitte en Charlottenburg. Als je van gezelligheid, uitgaan en terrasjes houdt is het een aanrader om een hotel in Kreuzberg te zoeken.

Angleterre Hotel

Het Angleterre hotel ligt in het historische centrum van de stad aan de Friedrichstraße, dicht bij Checkpoint Charlie en de Gendarmenmarkt. Het is een simpel hotel maar door zijn centrale ligging (bezienswaardigheden en metro op loopafstand) toch erg aan te raden. Voor de ontspanning is hier een sauna aanwezig. Prijzen vanaf € 54.

Kijk hier voor een totaaloverzicht van alle hotels in Kreuzberg of snuffel nog even verder tussen mijn reviews op hotels in Berlijn.

26 Reacties

  1. Hilde

    Dag Marjolein, wat een geweldig leuke site heb je! Ik heb hier al veel tips uit gehaald. Toch nog 2 vraagjes: eind oktober gaan we voor de 2e keer naar Berlijn (1e keer is pas een jaar geleden maar helemaal de smaak te pakken!), en op zondag wou ik starten met een wandeling door Kreuzberg, omgeving Bergmannstrasse en zo, de markt rond Marheineke markthalle lijkt me ook heel leuk en dat moet wel op zondag. Alleen, is de rest van de buurt dan niet doods op zondag en is dat bijgevolg geen topplan? We kunnen natuurlijk ook op een andere dag Kreuzberg ‘doen’ maar dan geen markt.
    En omdat we met de auto komen (en omdat die dus toch maar bij het hostel -in Kreuzberg- staat) overwegen we om naar Hohenschönhausen en het Stasimuseum te gaan met de auto: vinden we daar dan makkelijk parking? Dankjewel alvast voor je reactie.

    Antwoord
  2. Sasvha

    Hej marjolijn

    Gefelisireerd met je huwlijkse avontuur.
    Wij komen vanuit zweden 4 nachten in het eko hotel,almodovar.van 21 tot 25 dec.
    Wat te doen. We houden van kunst,lekker eten en elkaar.we zijn 45.
    Hoop ban je te horen.
    Sascha

    Antwoord
  3. INeke

    Hallo,

    Ik kreeg de tip om jouw blog te lezen ter voorbereiding van een weekendje let mijn metekind Caroline (20 jaar) aanstaande zaterda 26 & 27 november. Wij logeren in Motel One Mitte ( Prinzenstrasse) Ligt volgens mij eerder in Kreuzeberg? Heb jij een tip voor stemmig restaurantje in de buurt? En ontbijtadres voor zondag? Ik vind het moeilijk om een programma samen te stellen. We landen zaterdag om 9u45 in Schönefeld, nemen dan best de trein tot Alexanderplatz. Ik twijfel of Berlin card de moeite is? We willen zeker wat shoppen ( eerder kleinere leuke boetiekjes, kerstsfeer opsnuiven ( help, welke van de vele kerstmarkten is het gezelligst?) en toch een beetje cultuur (ik dacht aan Joods museum op zondag?) en dat op slechts 36 u tijd…want zondag om 20 u vliegen we al terug… Hellup…alle tips zijn welkom ..heel erg bedankt alvast, vriendelijke groetjes, Ineke

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Ineke,

      met mijn reactie ben ik helaas te laat (kom zo juist terug van 3 weken huwelijksreis in Hawaii waar ik even pauze heb genomen van het internet ;-)) om je nog op tijd van tips voor jullie trip te kunnen voorzien. Ik hoop dat jullie een heerlijke tijd hebben gehad in Berlijn en dat 36 genoeg was om een beetje van de sfeer te proeven. Kreuzberg is een leuke en alternatieve wijk waar genoeg leuke ontbijttentjes en shopmogelijkheden te vinden zijn en waar 36 uur eigenlijk te weinig zijn. Tot hopelijk een volgende keer in Berlijn!

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  4. femke maas

    leuke blog goede tips wij vetrekken morgen v(ader met 2 volw dochters) en hebben bruikbare ideetjes opgedaan, heb je nog een tip of must see voor het weekend 24/28 juni? zin in.

    Antwoord
    • Marjolein

      Bergmannstraßenfestival! Is ook nog eens in Kreuzberg! Veel plezier nog :-)

      Antwoord
  5. Karla Moust

    Hoi Marjolein,

    Wat een leuke site, hier ga ik zeker veel gebruik van maken de komende dagen. Ik ga namelijk maandag t/m donderdag samen met mijn vriend naar Berlijn en verblijf via AirBnB aan de Görlitzerstraat in Kreuzberg. Speciaal hiervoor gekozen om niet te toeristisch te willen verblijven en het een mooi appartement lijkt aan een park. Nu las ik alleen net ergens op je blog dat dit niet een hele prettig wijk is in verband met een hoog criminaliteitsgehalte. Maar verder kan ik inhoudelijk niets vinden online. Zou je mij hier e.e.a. over kunnen toelichten? (Hopelijk geruststellen ;-))

    Groetjes,
    Karla

    Antwoord
  6. Martin

    Hi Marlolein,

    Super je site! Bedankt voor alle tips.
    Ook tof dat je laatst op TV was bij BNN op reis.
    Over 2 weken ga ik voor 5 dagen naar Berlijn, super veel zin in.
    We verblijven bij Jetpak Alternative in Kreuzberg. We gaan met de auto. Jetpak geeft aan dat parkeren gratis en relatief veilig is. Is de wijk veilig genoeg om te parkeren? Volgens mij heb ik ook een Umweltplakette‎ nodig? Alvast dank voor je reactie en ga zo door!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Martin,
      bedankt voor je leuke reactie en wat leuk dat je me hebt herkend bij 3 Op Reis! Het was ook echt superleuk en een ware eer om aan het item mee te mogen werken!
      De wijk die je noemt is best veilig, maar ik wil je toch even waarschuwen voor het Görlitzer Park en de Görlitzer Straße, daar wordt namelijk veel gedeald en regelmatig loopt er intimiderend volk rond. Een plek om ’s avonds liever te vermijden. Parkeren moet geen problemen opleveren denk ik maar je hebt inderdaad wel een Umweltplakette nodig (tenzij je ten oosten van S-Bahnhof Treptower Park parkeert).
      Ik wens jullie heel veel plezier in Berlijn!
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  7. Anne

    Hoi!

    Ik ga binnenkort naar Kreuzberg en ben op zoek naar het authentieke Kreuzberg (niet zo toeristisch). Heb je nog tips?

    Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Koos

      Anne, ik ben bang, dat het authentieke Kreuzberg al lang niet meer bestaat. Maar het is nog steeds een erg leuke wijk. De Bergmannstr. en omgeving is wat “burgerlijker”. Hier zijn vooral eettentjes en prachtig gerestaureerde panden. Van Kottbusser- tot Schlesisches Tor is het wat ruwer, wellicht wat jij onder authentiek verstaat. Hier zijn veel kroegen en veel jong volk. De meesten daarvan zijn hier op bezoek en dus eigenlijk toeristen…. Veel plezier.

      Antwoord
  8. vera thomaere

    Hallo Marjolein
    Genoten van je blog.
    Wij zijn dit jaar 52 jaar gehuwd en willen dit in Berlijn vieren onder ons tweetjes. Hebben via Airbnb een appartement gehuurd in de Genterstrasse.Is het duur om met een taxi van het vliegveld naar ons adres te rijden? Is er vanaan de Genterstrasse vervoer met metro of bus naar centrum? Kijk er al naar uit.
    Wij waren hier reeds 2x maar dan met onze camper en stonden toen op de camping. Hebben rondvaart op de Spree gedaan, een aanrader!
    Groetjes
    Vera

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Vera,

      dank je wel! En gefeliciteerd met 52 jaar huwelijk. Wat een prachtige tijd!

      Op welk vliegveld komen jullie aan? Vanaf Tegel is het zo’n € 15,-, vanaf Schönefeld wel het dubbele denk ik. Ik zie dat station Leopoldplatz in de buurt is, daar kun je opstappen op de metrolijnen U6 (bijvoorbeeld rechtstreeks naar Friedrichstraße) of U9 (rechtstreeks naar Zoologischer Garten).

      Groetjes en geniet van jullie tijd in Berlijn!
      Marjolein

      Antwoord
  9. Coby Verbeek

    Beste Marjolein, we zijn al 1 keer in Berlijn geweest met een busreis. Nu individueel eind augustus met 4 personen, 77, 76, 75 en 74 jaar.
    Best spannend. Gaan 6 dagen en willen ook een dag naar Potsdam, dus een weekkaart A,B en C is dan misschien de beste optie denk ik. Kunnen we die al op de luchthaven aanschaffen en is dat bij een loket of uit de automaat. Kan dat dan gepind worden en is de kaart ook geldig voor de trein naar het centrum?
    Groeten, Coby Verbeek, 76 jaar.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Coby, wat gezellig dat jullie met een groepje naar Berlijn gaan! Voor Potsdam heb je inderdaad een kaartje in zone C nodig. Mijn antwoord op al je vragen is ‘ja’. Je kunt de kaart op de luchthaven kopen, bij een loket of automaat en de kaart is ook geldig voor het OV naar het centrum. Veel plezier! Groeten, Marjolein.

      Antwoord
  10. Rutten Nadine

    Dag Marjolein, proficiat met je leuke blog ! Wij gaan een 2e x naar Berlijn, hotel H10 op Ku’damm. Zijn er in die buurt betaalbare parkeergarages? Bij ons vorig bezoek deden we veel met de metro, waardoor ik mijn orientatie volledig miste, en niet weet welke wijken we te voet kunnen bezoeken vanuit Charlottenburg? Is het überhaupt te doen om zoveel mogelijk te voet te doen? We hebben al heel veel info gehaald uit je geweldige blog !

    Antwoord
  11. marc

    Dit is een must voor elke berlijn ganger. Wij gaan zondag weer voor de twwede keer naar Berlijn met onze twee dochtrs. Weer een hoop ideëen opgedaan

    Marc

    Antwoord
  12. Agnes en edwin

    Hoi wat een leuke site.

    Na 5 jaar geleden in berlijn geweest te zijn gaan we in maart weer terug.
    Nu zitten we in kreuzberg in een hotel.
    Maar we zijn op zoek naar alternatieve winkels ( tjes ).
    Verder alles wat maar met de DDR te maken heeft. Agnes haar eerste auto was en trabant de lux uit 1968. Zelf altijd een ost mercedes ( lada ) gereden. Nu nog een motor Dnepr 1964 ene een skoda maar dan een nieuwe.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Agnes en Edwin,

      Kreuzberg is een goede keuze als je houdt van alternatieve winkeltjes. Ga zeker even een kijkje nemen in de Oranienstraße en rondom de Bergmannstraße/Mehringdamm. Hier zitten veel alternatieve winkeltjes en ook tweedehands winkeltjes. Als je naar resten van de DRR zoekt raad ik de vlooienmarkten in het Mauerpark en op de Boxhagener Platz aan, hier kun je voor een prikke vaak leuke dingen kopen. Over de geschiedenis van de DDR vind je meer in het DDR of het Stasi museum, ook de Gedenkstätte Hohenschönhausen zijn echt het bezoeken waard!

      Veel plezier en groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  13. Veerle

    Oh en Marjolein,
    Heel veel complimenten voor je site! Ik zou niet weten welke informatie er ontbreekt!

    Antwoord
  14. Christina

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hallo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Het is heel interessant te rommelen en deze blog… Op het moment ler ik de nederlandse taal omdat ik en september naar Arnhem ga verhuizen om modedesign te studeren – hebt iemand zin in tandem nederlands-duits? Of ken je een/e vriend/in?
    Wij kunnen elkaar en verschillende platsen ontmoeten zo kan je Berlijn leren kennen! Ik kenn Neukölln, Kreuzberg, Wedding heel goed…. tot gauw!
    Christina
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Antwoord
    • Veerle

      Hallo Christina,

      Ik ben een student uit Nijmegen en ga vanaf februari tot mei in Berlijn stage lopen.
      Heb je zin om een keer iets te gaan drinken? (Nijmegen en Arnhem liggen dicht bij elkaar, en ik wil graag Duits leren spreken. Dan kunnen we elkaar helpen met de talen!

      Groetjes
      Veerle

      Antwoord
  15. anja

    hallo, deze site is echt geweldig, was al 2x eerder in Berlijn geweest maar vond toch nog goede info! 2 tips;via iemand te horen gekregen dat je voor de Reichstag minimaal 3 dagen via internet Bundestag moet reserveren! daar moet je via een code aanmelden en van iedereen die met je meegaat geboortedata en naam opgeven. je kunt minimaal 3 “tijdszones” aangeven, heel handig voor als je later bent. je krijgt een mail terug…niet gebruikt!? neem allemaal je ID mee want het is enorm beveiligd. entree en nederlandse audiotour is GRATIS!!! had erg veel geluk met deze info want in het verleden al 2x voorgestaan en vond de wachtrij errug lang…maar 3x is scheepsrecht. geweldige panoramisch uitzicht!
    verder was de gedenkstätte Berliner Mauer in de Bernauer Strasse erg indrukwekkend. heb daar met een “wessie” 30min. gepraat, hij is bijna 70jr en daar geboren! hij vertelde allemaal dingen die je anders niet meekrijgt, eerstehand-info. ook zijn er 2 films en een goede docucentrum, ik vond het allemaal emotioneel.was al ooit in Sachsenhaussen geweest en nu hier, denk dat ik wel voldoende heb gezien! wel goed om te doen…hopelijk zijn deze gebeurtenissen eens en nooit meer!

    Antwoord
  16. Brenda

    Hallo Marjolein.

    Ik had een vraagje. Ik lees op deze pagina over het joods museum etc. Nu had ik gehoord dat er een apart holocaust museum ziu zijn die net nieuw is. Ik kan het echter nergens echt goed terug vinden. Kan het zijn dat het joods museum en het holocaust museum hetzelfd is?
    Of is het een apart gedeelte in het joods museum?

    Graag hoor ik van je!

    Komend weekend zijn wij in Berlijn!

    Groetjes

    Brenda

    PS via jouw site wimdu ontdekt, echt top!

    Antwoord
  17. Joeri

    Hallo Lillie,

    Kijk op http://www.wg-gesucht.de.
    wijken die leuk zijn..kreuzberg,friedrichshain en prenzlauer berg. In ieder geval niet rond Kurfurstendamm ofzo.
    340 euro moet je makkelijk een grote kamer van kunnen vinden..20 m2
    Iedereen spreekt engels maar duits moet je in 5 maanden toch wel echt goed kunnen leren..zeker als je stage loopt e.d.. Verder is uit eten en uitgaan ZEER goedkoop!

    Groet Joeri

    Antwoord
  18. lillie

    Hallo!

    Wat een fijne site zeg! precies wat ik nodig heb als ik in september 5 maanden op stage ga in Berlijn.
    Mijn vraag is; hoe kan ik het beste een kamer zoeken? Ik wil graag mensen/(internationale) studenten ontmoeten, dus studenten huis is een pre.
    Mijn kamer in amsterdam verhuur ik onder en is 340 euro per maand.. kan ik in deze prijsklassen een kamer in leuke wijk vinden? Moet ik bijvoorbeeld Duits kunnen praten.. want dat kan ik niet zo goed

    Groetjes,

    Lillie

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This