Onlangs verscheen op Berlijn-Blog een artikel over start-ups in Berlijn. Het bedrijf Wimdu is zo’n jonge internetonderneming en gespecialiseerd in een relatief nieuw fenomeen op het gebied van vakantie accommodaties. De site biedt avontuurlijk ingestelde reizigers de kans om tegen een aantrekkelijk tarief een kamer of appartement te huren direct bij de eigenaar. Doordat je direct contact hebt met de verhuurder en in sommige gevallen zelfs met de eigenaar in het appartement verblijft, biedt de site een persoonlijke manier van overnachten. Daarnaast kan je gastgever je vertrouwd maken met de omgeving en de cultuur.  Vandaar Wimdu’s slogan: Travel like a local. Berlijn-Blog was benieuwd en nam de proef op de som. Hieronder een ervaringsverslag:

Boekingsproces van Wimdu

De site is duidelijk en overzichtelijk opgezet en weet meteen te boeien met foto’s waar menig binnenhuisarchitect van begint te kwijlen. We vullen de gewenste data in voor een verblijf in Berlijn en direct rollen de Duitse huiskamers over ons scherm. Bij elk appartement wordt een foto van een vrolijk lachende host weergeven die we ook direct aan kunnen spreken via een contactformulier.

We filteren even op prijs en locatie en na enige tijd vinden we een geschikte woning bij host Jana-Marie in hip Friedrichshain. Bij de reacties van haar vorige gasten kunnen we lezen dat Jana-Marie uitstekende ontbijtjes verzorgd en ook het gezelschap van huiskat Tobi in de smaak viel.

Als we op de knop ‘ boeken’ hebben geklikt moeten we een profiel aanmaken en onze creditcard (of paypal) gegevens doorgeven voor de betaling. Wat in eerste instantie niet naar voren komt maar blijkt uit de eerste e-mail die we van Wimdu ontvangen, is dat onze kamer nog niet geboekt is maar dat we een aanvraag hebben gedaan waarop Jana-Marie binnen 24 uur zal antwoorden met een afwijzing of een bevestiging. Afwachten dus.

Redelijk snel ontvangen we afwijzing. Een behoorlijke domper want we hadden ons stiekem al een beetje verheugd op de lekkere croissants  en het riante ligbad die te zien zijn op de foto’s. Helaas, Jana-Maria bleek haar appartement al verhuurd te hebben en te zijn vergeten dit aan te geven op de website. Hetzelfde lot treft ons bij een kamer in Prenzlauerberg, maar bij nummer drie een privé appartement in Mitte hebben we prijs. De host bevestigd en stuurt direct een berichtje met zijn contactgegevens en stelt een datum en tijdstip voor de sleuteloverdracht voor.

Aankomst

De host met de heerlijk Duitse naam Christoph en het dito accent ( “I am waizing for you in zie yard”) stond pünktlich op de afgesproken tijd en plaats te wachten. Het appartement bleek zich te bevinden op de 10de verdieping van een flat vlakbij de bekende Oranienstraße in Kreuzberg. Onderweg naar boven wijst Christoph ons op het ‘Mülllraum’ en krijgen we een lesje in afval scheiden voor gevorderden (een Duitse volkssport). Christoph geeft een korte tour door het appartement en drukt ons op het hart dat we altijd kunnen bellen mochten we vragen hebben. Op de tafel ligt een stapeltje Reiseführer en een kaart van de stad zodat we ons in ieder geval niet hoeven te vervelen tijdens het verblijf.

Het appartement bleek zeer natuurgetrouw op de foto te zijn gezet en week op geen enkel punt af van de verwachtingen. Het uitzicht is tof en het buurtje barst van de leuke restaurantjes en winkeltjes. Vooral de locatie en de inrichting van de appartement maken het tot een unieke ervaring. De kneuterige retro-pannetjes met bloemenmotief, de quasi kunstige schilderijtjes van de hand van onze host en het badkameroverlevingspakket (inclusief zeer dubieuze tube – zie foto) maakten het helemaal af.

Wimdu: de voor- en nadelen op een rij:

Pluspunten

  • Unieke locatie met een persoonlijke touch
  • Relatief gunstige prijzen
  • (In ons geval) extraatjes als WiFi, wasmachine en fietshuur inbegrepen

Minpunten

  • Je kunt niet direct boeken. Je aanvraag moet binnen 24 uur door de host beantwoord zijn. Wanneer de host bevestigd wordt de betaling automatisch doorgezet. In sommige gevallen kan het dus een hele dag duren voordat je weet of je een kamer hebt kunnen regelen of niet.
  • Wanneer je de accommodaties op de website filtert op prijs wordt alleen de prijs per nacht weergegeven. De totaalprijs pakt meestal iets anders uit aangezien er nog servicekosten bijkomen.
  • Sommige appartement een gunstiger tarief voor gasten die langer dan een week blijven welke ook niet worden weergegeven in het totaaloverzicht.

Boeken kan direct via Wimdu.nl vanaf €39 per nacht/appartement. Een soortgelijke dienst is www.airbnb.com (de Amerikaanse variant).

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This