Caribische sferen in Berlijn? Jazeker! Bij Yaam, een kleurrijke en gezellige strandbar aan de Spree. De perfecte plek om neer te ploffen na een wandeling langs de East Side Gallery of juist als startpunt voor een avondje uit in Kreuzberg of Friedrichshain. Maar Yaam is meer dan een strandbar alleen, het is ook club, openluchtsportplaats, tentoonstellingsruimte en geliefd trefpunt voor de reggaecommunity in Berlijn. En één ding is zeker, bij Yaam is altijd wat te zien!

20150701 - DSCF0254- BerlijnBlog strandbar Yaam

Yaam is al jarenlang een bekende naam in Berlijn. Reeds 20 jaar komen er muziekliefhebbers naar de Spree om hier te dansen. De Youth African Art Market, afgekort Yaam, is een wereldje op zich. Direct achter de touristenmassa’s die zich langs de East Side Gallery bewegen, heerst hier namelijk een uiterst ontspannen sfeertje. De mengelmoes aan culturen en subculturen vormt een een ware internationale community. Toen Yaam aan de Stralauer Platz vorig jaar moest wijken voor een nieuw bouwproject kwam dat goed tot uiting. Vele Yaam-liefhebbers hebben geholpen de club te verhuizen. De organisatoren hadden al snel een nieuwe locatie gevonden op slechts een paar honderd meter afstand: het – voor de clubkenners – voormalige terrein van Maria am Ostbahnhof en Magdalena. Het terrein was niet veel meer dan een braakliggend terrein en er moest een hoop gebeuren. Het meest bijzondere aan dat alles vind ik dat er al snel 100 vrijwilligers bijeen kwamen om de boel te verhuizen. In iets meer dan een maand tijd was Yaam an der Schillingbrücke compleet met bakken zand, strandstoelen en een bar gereed om haar eerste bezoekers op de nieuwe locatie te ontvangen. Die groepsmentaliteit voel je bij een bezoek aan Yaam en dat is een van de redenen waarom deze strandbar zoveel meer is dan simpelweg een fijne plek om een drankje te doen. Hier is iedereen welkom: jonge gezinnen uit Mitte, de Turkse kinderen uit Kreuzberg de hipsters die ergens langs de Mediaspree werken (sorry voor de clichés…). Respect is hier het codewoord.

20150701 - DSCF0275- BerlijnBlog strandbar Yaam

Maar wat is er nou allemaal te doen in deze multifunctionele strandbar? Als je binnenkomt, struikel je eerst over een handvol food trucks. Je krijgt hier vooral veel specialiteiten uit de Afrikaanse en Caribische keukens. Persoonlijk zwicht ik altijd voor gebakken bananen of de Jerk Chicken. Smaakt prima bij een Jamaicaans biertje met je voeten in het zand! Als je iets verder loopt kom je vanzelf bij de vrolijk versierde strandbar uit. Onderweg passeer je een aantal kraampjes met alternatieve kleding en muren vol gave street art. Op het terrein spot je o.a. paste ups van El Bocho (een van mijn favorieten!), uit de muur gehakte portretten van Vhils en klassieke sprayart van Sokar Uno. Omdat street art hier legaal is en kunstenaars vaak op uitnodiging komen, ontstaan hier de meest prachtige werken. Als je mazzel hebt, zijn er zelfs street artists aan het werk. Altijd fascinerend om een artiest met spuitbussen in de weer te zien en te bekijken hoe een nieuwe mural tot stand komt. Man, wat lijkt me dat gaaf om dat te kunnen. Misschien moet ik eens deelnemen aan een van de vele meet ups die Yaam voor street artists organiseert… In de overdekte art gallery zijn regelmatig tentoonstellingen van straatartiesten te bekijken en kun je er ook werken kopen. Hoewel veel mensen niet achter de commercialisering van street art staan, vind ik het juist erg gaaf dat ook straatartiesten steeds meer de ruimte krijgen om hun werk tentoon te stellen én te verkopen.

20150701 - DSCF0248- BerlijnBlog

Ik kom het liefst naar Yaam voor de strandstoelen aan het water om lekker te relaxen. De actievelingen onder ons kunnen echter ook terecht op het volleybalveld of voetbalveld. Voor de kleine bezoekers wordt er regelmatig een zondagprogramma georganiseerd met schminken, kinderdisco, graffitiworkshops en capoeiralessen. Kinderen ravotten in de Kidzcorner tot de avond valt en dan nemen de partygangers het terrein over. In de overdekte hal vinden regelmatig concerten en clubavonden plaats. Vooral liefhebbers van reggae, hiphop en drum and bass komen hier ’s avonds goed aan hun trekken maar zoals je leest is er eigenlijk voor iedereen wel wat te beleven bij Yaam. En dat is precies wat de organisatie wil: mensen samen brengen. Gezien de altijd multiculturele en goede sfeer bij Yaam lukt dat erg goed. Ja, dit is een fijne plek aan de Spree en ik hoop dat we Yaam nog lang mogen bezoeken!

Zoek je nog meer inspiratie voor een zomerse dag in Berlijn? Bekijk dan ook mijn artikel met Berlijnse zomertips!

Yaam
Adres: An der Schillingbrücke 3
OV: S Ostbahnhof
Entree: gratis (m.u.v. speciale evenementen)
www.yaam.de

20150701 - DSCF0278- BerlijnBlog strandbar Yaam

20150701 - DSCF0277- BerlijnBlog strandbar Yaam

20150701 - DSCF0274- BerlijnBlog strandbar Yaam

20150701 - DSCF0264- BerlijnBlog strandbar Yaam

20150701 - DSCF0272- BerlijnBlog strandbar Yaam

20150701 - IMG_8093- BerlijnBlog strandbar Yaam

20150701 - IMG_8092- BerlijnBlog strandbar Yaam

20150701 - DSCF0238- BerlijnBlog strandbar Yaam

20150701 - DSCF0239- BerlijnBlog strandbar Yaam

20150701 - DSCF0252- BerlijnBlog strandbar Yaam

20150701 - DSCF0246- BerlijnBlog strandbar Yaam

20150701 - DSCF0240- BerlijnBlog strandbar Yaam

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This