Het is de tijd van het jaar, lekker verkleumen op de kerstmarkt met een grote beker Glühwein in je hand. Lekker opwarmen terwijl je de gemutste mensen om je heen bekijkt en lekker bijbabbelt met vrienden. Dat is een van de tradities in Duitsland waar ik graag aan wil wennen. Maar wat let ons om het in huis ook niet lekker gezellig te maken? Voor de centrale verwarming kan een Glühweintje ook zeer goed tot zijn recht komen.

Glühwein, was da?

Glühwein is een warme wijn die voor mij onlosmakelijk verbonden is met de decembertijd. Op de kerstmarkten in Berlijn zijn vele lekkere versnaperingen te krijgen waar je traditieverplicht een glühweintje bij hoort te drinken. Deze Glühwein krijg je meestal in een mooie stenen of plastic beker waarop vermeld staat waar je de bewuste Glühwein hebt gescoord. Op de “Winterwelt am Potsdamer Platz” bijvoorbeeld in mijn geval.

Glühwein wordt gemaakt uit een basis rode wijn (of witte wijn) vermengd met kaneel, kruidnagel en citrusschillen (eventueel gezoet met suiker of honing). De wijn mag absoluut niet koken en wordt meestal warm gehouden rond de temperatuur van 70 graden celcius.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 sinaasappel
  • 1 fles rode wijn
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 2 eetlepels suiker

Glühwein

Glühwein recept

Boen de sinaasappel schoon en snijd hem in plakken.

Warm de wijn op op een laag vuurtje en voeg de plakken sinaasappel, kaneel, kruidnagel en suiker toe. Zorg ervoor dat de wijn niet gaat koken, dat komt de smaak niet ten goede en dan kan de alcohol vervliegen.

Laat het wijnmengseltje nog 30 minuten doorborrelen en giet het daarna in een stijlvolle kerstbeker. Genieten maar!


Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This