Glühwein, was da?
Glühwein is een warme wijn die voor mij onlosmakelijk verbonden is met de decembertijd. Op de kerstmarkten in Berlijn zijn vele lekkere versnaperingen te krijgen waar je traditieverplicht een glühweintje bij hoort te drinken. Deze Glühwein krijg je meestal in een mooie stenen of plastic beker waarop vermeld staat waar je de bewuste Glühwein hebt gescoord. Op de “Winterwelt am Potsdamer Platz” bijvoorbeeld in mijn geval.
Glühwein wordt gemaakt uit een basis rode wijn (of witte wijn) vermengd met kaneel, kruidnagel en citrusschillen (eventueel gezoet met suiker of honing). De wijn mag absoluut niet koken en wordt meestal warm gehouden rond de temperatuur van 70 graden celcius.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 sinaasappel
- 1 fles rode wijn
- 1 kaneelstokje
- 1 kruidnagel
- 2 eetlepels suiker
Glühwein recept
Boen de sinaasappel schoon en snijd hem in plakken.
Warm de wijn op op een laag vuurtje en voeg de plakken sinaasappel, kaneel, kruidnagel en suiker toe. Zorg ervoor dat de wijn niet gaat koken, dat komt de smaak niet ten goede en dan kan de alcohol vervliegen.
Laat het wijnmengseltje nog 30 minuten doorborrelen en giet het daarna in een stijlvolle kerstbeker. Genieten maar!
Wie kan mij vertellen waar ik suikerkegels kan bestellen voor de gluhwein? Ik zoek al zo lang, hier in Ned.kan ik het niet vinden.
Vriendelijke groeten,
lekker glühwein zelf maken dat ga ik zeker eens uit proberen binnenkort.
groetjes leonie
Dat klinkt goed, die variant ga ik ook een keer proberen! Vanavond is een mooie avond voor Gluhwein :D
Wij maakten vroeger thuis met oud-en-nieuw ook glühwein. Ik weet me nog te herinneren dat ik altijd die hele sinaasappel vol mocht prikken met kruidnagels. En dan hup, de wijn in en meeborrelen. Misschien een leuke variatie op dit recept ;-)