Zo ben je jarenlang niet ziek, en zo lig je ineens met koorts op bed. Shit happens! En natuurlijk een mooi moment om het Duitse systeem wat beter te leren kennen. Aangezien ik er zelf weinig over kon vinden via Google en ik wat vragen kreeg via Twitter dacht ik dat het wel nuttig zou zijn hier een artikel over te schrijven.
Wanneer je ziek bent in Duitsland, en je bent in vaste loondienst, dan heb je meestal een bewijs nodig voor je werkgever dat je ziek bent. Afhankelijk van de werkgever heb je dit al na één dag of pas na drie dagen nodig. Als je naar Duitsland verhuist heb je ook verplicht een Duitse zorgverzekering nodig, zelf heb ik voor de Techniker Krankenkasse gekozen.
De “Allgemeinarzt”
Het briefje ter bewijs dat je niet in staat bent om te werken krijg je meestal van de Allgemeinarzt/Hausarzt. Net als in Nederland is ook in Duitsland de huisarts je eerste aanspreekpunt als je je niet lekker voelt. Één groot voordeel in Berlijn, de drukte en wachtrijen zijn een stuk korter (althans, dit is wat ik zo hoor). Buiten de stad schijnt het wel wat drukker in praktijken te zijn. Ander bijkomend voordeel, je bent niet verplicht een vaste huisarts te hebben. Als je een arts nodig hebt kun je via Google eenvoudig vinden welke arts er bij jou in de buurt zit. Zoek op wanneer er spreekuur is, bel op voor een afspraak, en meestal kun je dan terecht.
Eigenlijk verschilt het systeem dus niet zo heel erg van het Nederlandse systeem.
Hoi Marjolein,
grappig, over “ziek zijn” heb ik op mijn blog een tijdje geleden vanuit het omgekeerde perspectief geschreven: http://www.buurtaal.de/blog/krankfeiern-und-baaldagen
Gute Besserung!
Hai Alexandra,
bedankt voor je reactie! Leuk ook om jouw blog over dit onderwerp te lezen. Je vindt er weinig over maar het is wel nuttig om te weten waar je moet aankloppen als je ziek bent. Nooit zonder geld naar een Duitse dokter gaan in ieder geval..
En bedankt, ben weer kipfit inmiddels ;)
Eigen bijdrage is afgeschaft in Duitsland. De info is dus niet up to date.
Klopt! De blog is ook alweer uit 2012. In 4 jaar kan er veel veranderen! Desalniettemin heb ik de informatie over de tieneurowet verwijderd. Bedankt voor je reactie Marianne!