Vorig jaar kwam er een interessante documentaire uit over de graffitiscene in Berlijn. De documentaire “Unlike U” richt zich in het speciaal op graffititi op metro’s, zowel de U-Bahn als de S-Bahn, in Berlijn. Er worden een aantal mensen gevolgd die al lange tijd bezig zijn als graffiti-artiest, sommige al langer dan 20 jaar en hebben al meer dan 1.000 treinen van een likje verf voorzien. Vaak zie je de metro’s bont bespoten voorbij flitsen, het verhaal erachter is alleen onbekend.

De documentaire “Unlike U” geeft ons een kijkje in het criminele leven dat de graffiti-artiesten leiden. Wat beweegt deze mensen, ook volwassen mannen, om hun nachtrust op te geven voor een paar uurtjes graffitispuiten? Wat geeft hen de kick om ermee door te gaan, om bewakingscamera’s te ontlopen, om de wacht te houden voor hun buddies om niet gepakt te worden? Vaak worden de bespoten treinen snel uit het circuit gehaald, maar het lijkt een soort verslaving te zijn. Als een metro met een kwartiertje klaar is dan wacht de volgende wel weer. En de volgende. Het is een never ending story voor de meesten. Dat verklaart ook waarom ze al zo lang in dit wereldje actief zijn. Ook laat de documentaire zien hoe de graffiti-wereld is veranderd de laatste jaren en hoe de politie met deze vorm van criminaliteit omgaat.

De makers zijn zeven jaar bezig geweest met de documentaire en proberen ons een objectief beeld te geven van wat er gaande is in deze subcultuur. Omdat er veel werk en tijd in de documentaire is gaan zitten willen de makers dat de documentaire voor iedereen gratis te zien is, tot ongenoegen van de BVG die tegen verdere verspreiding van Unlike U is. Anyway, de film is nu op Vimeo te zien.

UNLIKE U-Trainwriting in Berlin from HISKICK productions on Vimeo.

Wil je de makers steunen? Dat kan door geld te doneren. Gegevens vind je op de website www.unlike-u.com.

Nooit meer een artikel missen?

Meld je dan aan voor gratis e-mailnotificaties: zodra er een nieuw artikel verschijnt, ontvang je deze automatisch in je mailbox.

Bedankt voor je interesse in mijn artikelen!

Klik op de bevestigingslink in je mailbox om je inschrijving te voltooien. Dank je wel!