Berlijn is een stad van cultuur, historie en ontelbaar bezienswaardigheden. De stad is zwaar getroffen door de Tweede Wereldoorlog en is jarenlang in tweeën gesplitst geweest door de Berlijnse Muur. De stad is daardoor als een groot openluchtmuseum. De geschiedenis ligt op elke hoek van de straat. Maar ook als je graag moderne kunst ontdekt, de stad van boven wilt bekijken of van de natuur wilt genieten ben je in Berlijn aan het juiste adres. Op deze pagina heb ik geprobeerd de bekendste, bijzonderste en leukste bezienswaardigheden van Berlijn voor jullie te verzamelen.

Wat lees je allemaal op deze pagina?

Benieuwd naar mijn persoonlijke favoriete bezienswaardigheden? Neem dan ook eens een kijkje in het artikel mijn Berlijn tips.

Top 10 bezienswaardigheden in Berlijn

Kom je voor het eerst naar Berlijn? Dan wil je vast een aantal ‘must sees’ van je lijstje strepen! In dit overzicht heb ik de meest bekende bezienswaardigheden van Berlijn verzameld. Dat betekent trouwens niet dat je deze móet zien maar zo krijg je wel een idee waar Berlijn bekend om staat.

Brandenburger Tor

Pariser Platz, OV: U55 of bus 100 Brandenburger Tor

Zoek je in Google naar Berlijn dan krijg je gelijk een hoop foto’s te zien van een oude stadspoort. Dat is de Brandenburger Tor, het meest bekende symbool van Berlijn. Ooit gebouwd als stadspoort bood de Brandenburger Tor toegang tot de stad achter de stadsmuur. De poort heeft het Pruisische Rijk, het Derde Rijk en de Koude Oorlog meegemaakt. De poort kwam tussen 1961 en 1989 op Oost-Berlijns grondgebied te staan en werd omsloten door de Berlijnse Muur. Toen de Berlijnse Muur viel kwam de Brandenburger Tor symbool te staan voor de Duitse eenwording. Extra bijzonder dus om vandaag de dag onder deze poort door te lopen.

20131013 - IMG_0511- BerlijnBlog bezienswaardigheden fernsehturm

Fernsehturm

Panoramastraße 1A, OV: S+U (U2, U5, U8) Alexanderplatz, Entree: € 13,-

De Fernsehturm is mijn persoonlijke favoriete herkenningspunt in de stad. Verdwaald? Wandel richting Fernsehturm en je komt vanzelf in centrum Berlijn uit. De Fernsehturm werd in 1969 in het toenmalige Oost-Berlijn geopend. Als televisietoren maar ook om te laten zien hoe modern de DDR was. Je kunt de bol bezoeken, vanaf 350 meter hoogte heb je een geweldig uitzicht over de stad. Je kunt er zelfs eten!

➤ Tip: Koop vooraf online je tickets om lange wachtrijen te vermijden.

Reichstag

Platz der Republik 1, OV: S+U (U55) Hauptbahnhof of U55 Bundestag, Entree: gratis

De Rijksdag is sinds 1999 de zetel van het Duitse parlement. Weer, moet ik eigenlijk zeggen, want voor de Koude Oorlog zetelde het Duitse parlement ook al in de Berlijnse Rijksdag. Moderne architectuur gaat hier hand in hand met een eeuwenoud monument. Vanuit de moderne glazen koepel heb je een fantastisch uitzicht over de skyline van Berlijn.

➤ Tip: Registreer je vooraf gratis online om lange wachtrijen te vermijden.

Holocaust Monument

20150718 - DSCF0691- BerlijnBlog bezienswaardigheden holocaustmonumentCora-Berliner-Straße 1, OV: S+U (U2) Potsdamer Platz, S+U (U55) Brandenburger Tor of U (U6) Französische Straße, Entree: gratis

Als je het mij vraagt is het Holocaust Monument (Denkmal für die ermordeten Juden Europas) een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Berlijn. Het monument bestaat uit meer dan 2.700 betonnen blokken die de omgekomen joden in de Tweede Wereldoorlog herdenken. Je kunt tussen de blokken doorlopen en je zo verdwaald en oriëntatieloos voelen. Een expliciete betekenis heeft de architect Peter Eisenman er niet aan gegeven. Onder het blokkenveld bevindt zich een gratis expositie.

Museuminsel

Platz der Republik 1, OV: S+U (U2, U5, U8) Alexanderplatz of bus 100 Lustgarten 20150829 - _MG_9318- BerlijnBlog bezienswaardigheden museuminsel

Het museumeiland is een must voor elke museumliefhebber! Hier staan de meest belangrijke kunstmusea van Berlijn die samen een belangrijk aandeel bezitten van de kunstgeschiedenis. Het Museuminsel omvat de volgende musea: Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum, Neues Museum en het Pergamonmuseum. Die laatste is mede om het Pergamonaltaar en de Poort van Babylon bij mij favoriet. Wil je meerdere musea bezoeken? Met de Berlin Welcome Card krijg je korting op de toegangsprijs.

➤ Tip: Koop vooraf online je tickets om lange wachtrijen te vermijden.

Gedenkstätte Bernauer Straße

20140309 - IMG_3487- BerlijnBlog bezienswaardigheden berlijnse muur bernauer straße gedenkstatteBernauer Straße 111, OV: S Nordbahnhof of U8 Bernauer Straße, Entree: gratis

Nadat de Berlijnse Muur in 1989 is gevallen, zijn de meeste stukken muur zo snel mogelijk uit de stad verdwenen. Iedereen, op de DDR-staatshoofden na, was blij dat die verdomde muur eindelijk weg was. Waarom zou je die dan nog behouden? Voor diegenen die de Koude Oorlog niet bewust hebben meegemaakt, is het nu dus lastig een voorstelling te maken hoe het leven met de muur was. Een idee krijg je bij de Gedenkstätte Bernauer Straße. Naast een origineel stuk muur met wachttoren staan er ook veel informatieborden over vluchtpogingen die in de Bernauer Straße hebben plaats gevonden.

Hackesche Höfe

Rosenthaler Straße 40-41, OV: S Hackescher Markt

20140206 - IMG_8758- BerlijnBlog bezienswaardigheden hackesche hofeDe Hackescher Höfe zijn kleine hofjes met verschillende barretjes, restaurantjes en winkeltjes. De verschillende hoven zijn allemaal met elkaar verbonden en de gevels in Jugendstil zijn onlangs geheel in originele staat opgeknapt. Zo’n aaneenschakeling van hoven is erg typisch voor Berlijnse architectuur. Op loopafstand vind je ook het Haus Schwarzenberg (hof vol street art), de Rosenhöfe (hof vol winkeltjes) en de Heckmannhöfe (een groter hof met galerieën).

Gedenkstätte Sachsenhausen

Sachsenhausen concentratiekamp berlijn

Straße der Nationen 22, OV: S Oranienburg, Entree: gratis

Voormalig concentatiekamp Sachsenhausen ligt ongeveer 25 kilometer ten noorden van Berlijn. In de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden minderheden naar Sachsen getransporteerd en hier om het leven gekomen. In Sachsenhausen hebben van 1939 tot 1945 alleen al ongeveer 200.000 mensen gevangengezeten. Volgens de ‘officiële’ cijfers zijn er ca. 30.000 tot 50.000 mensen omgekomen.

Gendarmenmarkt

20160618 - _DSF5945- BerlijnBlog bezienswaardigheden gendarmenmarktGendarmenmarkt, OV: U2 Hausvogteiplatz

De Gendarmenmarkt wordt door menig reisgids het mooiste plein van Berlijn genoemd. Wanneer je er bent zul je ook begrijpen waarom, het is gewoon erg mooi om te zien. De twee identieke doms en het concertgebouw uit de 19e eeuw nemen je mee naar het vooroorlogse Berlijn. Het 3,3 hectare grote plein ligt in het stadsdeel Mitte, vlak achter de boulevard Unter den Linden. In de Adventstijd wordt hier een prachtige kerstmarkt opgebouwd die het plein er nog sprookjesachtiger uit laat zien.

Siegessäule

20151101 - P1170858- BerlijnBlog bezienswaardigheden siegessauleGroßer Stern, OV: bus 100 Großer Stern, Entree: €3,-

De Siegessäule (1864-1873) werd opgericht op verzoek van keizer Wilhelm I om de overwinning van Pruisen op Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken te herdenken. Op de top staat een gouden beeld van Viktoria, godin van de overwinning. Voor een kleine prijs kun je de Siegessäule in, een tentoonstelling bekijken en genieten van het verbluffende uitzicht vanaf het uitzichtsplatform over stadspark Tiergarten.

Tip: ritje met bus 100

 

Iedereen die naar Berlijn komt, raad ik altijd een ritje met bus 100 aan. Deze buslijn rijdt van Alexanderplatz naar Zoologischer Garten en komt onderweg langs de meeste bekende bezienswaardigheden van Berlijn.Leuk feitje: dit was de eerste busverbinding die het voormalige West-Berlijn met het voormalige Oost-Berlijn verbond. Omdat de lijn onderdeel is van het reguliere openbaar vervoer kun je met een enkeltje of dagkaart de bus in:

  • Stukken goedkoper dan een sightseeingbus
  • Je kunt in- en uitstappen waar je wilt
  • Bij een beginpunt instappen om een plekje bovenin de bus te bemachtigen

Meer bezienswaardigheden in Berlijn

In Berlijn is zo ontzettend veel te zien. Ook als je bovenstaande top 10 hebt afgewerkt blijft er nog genoeg te ontdekken in de Duitse hoofdstad. Speciaal voor BerlijnBlog stelde ik een lijstje samen met nóg meer bezienswaardige plekken.

Alexanderplatz
Ontstaan is Alexanderplatz als een markt, momenteel een ontmoetingsplek voor jongeren, een winkelparadijs en de thuisbasis van vele andere bezienswaardigheden: Fernsehturm, Marienkirche, Weltzeituhr en het Rotes Rathaus.

Berliner Unterwelten
Ontdekt het ondergrondse Berlijn met Berliner Unterwelten. Deze organisatie biedt verschillende rondleidingen aan door bunkers die werden gebruikt in de Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog.

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie was een controlepost langs de Berlijnse Muur tussen de Amerikaanse en Russische sectoren in. Toeristen kunnen Checkpoint Charlie dagelijks bezoeken en meer te weten komen over de koude oorlog in het Mauermuseum. Let wel: het is érg toeristisch.

East Side Gallery
De East Side Gallery is het langste overgebleven stuk Berlijnse Muur. Maar het is meer dan dat alleen! Zoals de naam al doet verklappen is het een gallery, een openluchtkunstwerk met graffiti’s van meer dan 100 verschillende kunstenaars die hun visie op vrijheid op de muur hebben getekend.

Erholungspark Marzahn
Midden in de Oost-Berlijnse Plattenbauwijk Marzahn ligt een van de mooiste tuinen van Berlijn. Waan je even in Japan, China of Marokko terwijl je door de thematuinen van Gärten der Welt wandelt.

Hauptbahnhof
Het Hauptbahnhof is het Centraal Station van Berlijn, al een hele attractie op zich want het is net een glazen vliegveld met al zijn winkels. Ook de aparte moderne architectuur is wel een knip waard.

Joods Museum
In het Joods Museum kom je alles te weten over de eeuwenoude Joodse cultuur en tradities. Natuurlijk is er veel aandacht voor de Holocaust. Zowel als tentoonstelling als in de vorm van bijzondere gedenkplaatsen.

Gedächtniskirche
De Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche was ooit een reusachtige kerk, door de tweede wereldoorlog is deze kerk ernstig verwoest. Er staat nog 1 toren waarvan het puntje ontbreekt. De Gedächtniskirche staat er deels nog ter herdenking van de tweede wereldoorlog.

Parken en natuur
Naast veel architectuur beschikt Berlijn ook over ontzettend veel groen. Op deze pagina kun je alles vinden over parken en dierentuinen in Berlijn, zo ook de enorme botanische tuin van Berlijn.

Nikolai Kirche
De oudste kerk van Berlijn stamt uit 1230. Hoewel ook de Nikolai Kirche erg verwoest is in de Tweede Wereldoorlog is deze onlangs gerenoveerd en weer te bezoeken.

Oberbaumbrücke
De Oberbaumbrücke is de mooiste brug van Berlijn en verbindt de wijken Friedrichshain en Kreuzberg met elkaar. In de Koude Oorlog diende de brug als grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn.

Olympisch Dorp
Verlaten, verwoest, vervallen, vergeten. Het Olympische dorp van Berlijn als onderdak voor de Olympische atleten van 1936 en later als basis voor eerst het Duitse en daarna het Russische leger. Van april tot oktober is het dorp dagelijks te bezoeken, met of zonder rondleiding.

Potsdam
Potsdam is een leuk stadje op ongeveer 30 kilometer van Berlijn. Je vindt hier prachtige paleizen in barok stijl, mooie tuinen om in de wandelen en het historische Holländische Viertel.

Potsdamer Platz
Potsdamer Platz is al jaren lang de belangrijke handelsplaats van Berlijn, met pauzes tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Jarenlang is Potsdamer Platz in tweeën gesplitst door de Berlijnse Muur. Restanten van de muur en de wachttoren in de Erna-Berger-Straße herinneren daar nog aan. Vandaag de dag staat het plein vol moderne architectuur. Loop sowieso even bij SonyCenter binnen, een indrukwekkend glazen gebouw.

Sowjetisches Ehrenmal in Treptower Park
In het Treptower Park bevindt zich een enorm monumentencomplex voor de gestorven Sowjetsoldaten in de Tweede Wereldoorlog. In totaal liggen hier zo’n 7.000 soldaten van het Rode Leger begraven.

Tempelhof
De voormalige luchthaven Tempelhof heeft in 2008 haar deuren moeten sluiten. Nu is het terrein omgebouwd tot park en kun je er waanzinnig skateboarden, fietsen of hardlopen. Aan de rand van het park zijn community tuintjes aangelegd en in het luchthavengebouw in nazi-bouwstijl worden rondleidingen gegeven.

Bezienswaardigheden op de kaart

Wat is waar te zien in Berlijn? Deze kaart biedt (hopelijk) uitkomst! De meest bijzondere, mooie en indrukwekkende bezienswaardigheden heb ik verzameld.

Fernsehturm

IMG_0326 FernsehturmFernsehturm
Panoramastr. 1A, 10178 Berlijn

Met  365 meter hoogte is de Fernsehturm (1965 – 1969) het hoogste bouwwerk van Duitsland en een bekend herkenningspunt voor Berlijn. Vanaf het uitzichtsplatform kun je mijlenver over de stad kijken, en zelfs tot ver daarbuiten.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Fernsehturm
➤ Bespaar wachttijd en koop je tickets vooraf online

Brandenburger Tor

20140415 P1000930 BerlijnBlog Brandenburger Tor_Brandenburger Tor
Pariser Platz, 10117 Berlijn

Misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Berlijn: de Brandenburger Tor (1778 – 1791). Deze poort verschafde ooit toegang tot het Berlijn binnen de stadsmuren. Van alle stadspoorten die de stad rijk was, is de Brandenburger Tor de enige overgeblevene. Omdat de poort op de patrouilleweg tussen de Berlijnse Muur kwam te liggen, was deze tijdens de Koude Oorlog onbereikbaar. Na de val van de Berlijnse Muur kwam de poort symbool te staan voor de Duitse hereniging.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Brandenburger Tor

Gedächtniskirche

De oude toren van de Gedächtniskirche die nog staat, zonder topjeGedächtniskirche
Breitscheidplatz, 10789 Berlijn

De Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche (1891 – 1895), zoals de verwoeste kerk officieel heet, was ooit het symbool voor Pruisen. De kerk is in de Tweede Wereldoorlog (1943) zwaar door bombardementen getroffen. Alleen de westelijke toren staat er nog. In de toren kun je meer informatie vinden over de geschiedenis, en historische foto’s, van de kerk. Naast de Gedächtniskirche zijn twee nieuwe kerken gebouwd die nog worden gebruikt voor kerkdiensten.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Gedächtniskirche

Gendarmenmarkt

Weihnachtsmarkt Gendarmenmarkt Berlijn MitteGendarmenmarkt
Gendarmenmarkt, 10117 Berlijn

De Gendarmenmarkt staat bekend als het mooiste plein van Berlijn. Als je er komt, zie je direct waarom. De historische Französische en Deutsche Dom prijken tegenover elkaar en zorgen voor een romantische sfeer. In het Konzerthaus treden regelmatig orkesten op. Kom je in december naar Berlijn? De kerstmarkt op de Gendarmenmarkt is een van de mooisten van de stad.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Gendarmenmarkt

Reichstag

IMG_0571 ReichstagReichstag
Platz der Republik 1, 11011 Berlijn

De Reichstag is de plek waar het Duitse parlement zetelt. Een prachtig historisch gebouw met een rijke geschiedenis. Vanaf de moderne glazen koepel heb je een gaaf uitzicht over de stad. Toegang is gratis, maar je moet je wel even aanmelden van tevoren.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Reichstag
Gratis online aanmelden voor een bezoek

Museuminsel

Pergamonaltar BerlijnMuseuminsel

De vijf historische musea die deel uitmaken van het befaamde museumeiland zijn bekend om hun kunstverzamelingen en historische schatten. Het Pergamon Museum is met een grote verzameling aan Griekse en Babylonische kunstvoorwerpen een absolute aanrader. De Ishtar poort van Babylon en het enorme Pergamon Altaar mag je niet missen! Ook het Neues Museum (collectie Griekse en Egyptische kunstwerken) en de Neue Nationalgalerie (verzamelingen 19e eeuwse beeldhouwwerken en schilderijen van voornamelijk Duitse kunstenaars) zijn zeer de moeite waard.

➤ Meer informatie op mijn blog over het Museuminsel

Oberbaumbrücke

20140309 - IMG_3662- BerlijnBlog Mauerweg OberbaumbrückeOberbaumbrücke
Warschauer Brücke, 10243 Berlijn

De prachtige neogotische Oberbaumbrücke verbindt de wijken Kreuzberg en Friedrichshain met elkaar. Dat vind ik bijzonder, want deze brug scheidde ooit West- en Oost-Berlijn van elkaar. Nu heerst er altijd een bijzondere vrij sfeer op de brug: er treden regelmatig spontaan bandjes op, en je hebt een mooi uitzicht over de Spree en de Berlijnse skyline.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Oberbaumbrücke

Potsdamer Platz

potsdamer-platz squarePotsdamer Platz
Potsdamer Platz, 10785 Berlijn

Potsdamer Platz was ooit een van de drukste kruispunten in Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebied echter volledig in puin gelegd. Tijdens de Koude Oorlog scheidde de Berlijnse Muur hier West- en Oost-Berlijn van elkaar. Na de val van de muur werd het plein volledig heropgebouwd en staat het vol moderne kantoorgebouwen en winkelcentra. Enkele stukken Berlijnse Muur en een verlaten wachttoren herrineren nog aan DDR-tijden.

➤ Meer informatie op mijn blog over Potsdamer Platz

Hackesche Höfe

Hackesche Höfe
Rosenthaler Straße 40-41, 10178 Berlijn

Berlijn stikt van de prachtige hofjes. Het was vroeger een efficiente manier van bouwen (lees hier meer over de Mietskaserne) en tegenwoordig vind je er vaak leuke winkeltjes, cafeetjes en een kijkje in het Berlijn van toen. De Hackesche Höfe is een aaneenschakeling van wel acht verschillende hofjes en met de prachtig betegelde muren in Jugendstil, een van de mooiste hofjes van Berlijn.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Hackesche Höfe

Holocaust Monument

IMG_2716 Holocaust Monument BerlijnHolocaust Monument
Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlijn

De 2.711 botonnen blokken herinneren de 6 miljoen Joden die onder het nazi-regime zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument beslaat een enorme oppervlakte en het bijzondere is dat je zelf door de blokken heen kunt wandelen. De smalle paadjes en de hoge botonnen blokken geven een gedesorienteerd en beklemmend gevoel. Erg indrukwekkend.

➤ Meer informatie op mijn blog over het Holocaust monument

Siegessäule

20140419 IMG_4390 BerlijnBlog bus100Siegessäule
Straße des 17. Juni/ Großer Stern

De overwinningszuil (1864 – 1873) werd gebouwd ter ere van de Pruisische overwinning in de Pruisisch-Deense oorlog van 1864. Viktoria, de goding van de overwinning, prijkt bovenop de zuil en schittert in de zon. Een wenteltrap brengt je op 67 meter hoogte vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het stadspark Tiergarten.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Siegessäule

Joods museum

20150110 - _MG_6140- BerlijnBlog Joods MuseumJoods Museum
Lindenstraße 9-14, 10969 Berlijn

In het Joods Museum (2001) kun je alles te weten komen over de geschiedenis van het Joodse volk. Natuurlijk speelt de Holocaust daarin een grote rol. Het bijzondere van het museum is, naast de uitgebreide tentoonstelling, de bijzondere architectuur en de monumenten die zich in het gebouw bevinden. Sla zeker de Holocausttoren, de Garden of Exile en de Memory Void niet over.

➤ Meer informatie op mijn blog over het Joods Museum

Boxhagener Platz

P1010279 09. May 2014 BerlijnBlog Boxhagener PlatzBoxhagener Platz
Boxhagener Platz 1, 10245 Berlijn

De Boxhagener Platz is het centrale plein van de voormalige Oost-Berlijnse wijk Friedrichshain. Op zaterdag vindt je er de weekmarkt, op zondag kun je er snuffelen op de vlooienmarkt. Bij mooi weer zitten Berlijners met een biertje op het grasveld of strijken ze neer bij een van de vele terrasjes rondom het plein.

➤ Meer informatie op mijn blog over de weekmarkt en de vlooienmarkt op Boxhagener Platz

Modellpark

20141101 - _MG_5039 - BerlijnBlog Fotodagboek 34 Modellpark Berlin-BrandenburgModellpark Berlin-Brandenburg
Eichgestell 4, 12459 Berlijn

Op je dooie akkertje rondwandelen tussen de Siegessäule, de Brandenburger Tor en de Karl-Marx-Allee? Dat kan in het miniatuurpark. Veel Berlijnse bezienswaardigheiden zijn als model nagebouwd. De details van de miniaturen zijn indrukwekkend!

➤ Meer informatie op mijn blog over Modellpark Berlin-Brandenburg

Karl-Marx-Allee

_MG_8660Karl Marx AlleeKarl-Marx-Allee
Karl-Marx-Allee, 10178 Berlijn

De allee tussen Alexanderplatz en de Frankfurter Tor was de paradestraat van de DDR. Hier werden moderne woningen en winkels gebouwd om te laten zien hoe goed de burgers het in Oost-Berlijn hadden. Ook nu nog is dit de plek waar je potserige socialistische architectuur kunt spotten, de hele straat staat er vol mee.

Unter den Linden

Ton Maasland Unter den Linden (2)Unter den Linden
Unter den Linden, 10117 Berlijn

Unter den Linden is de historische prachtboulevard van Berlijn, ooit laten bouwen door de Pruisische keurvoorst Hertog Friedrich Wilhelm. De boulevard moest het Berliner Stadtschloß verbinden met het stadspark Tiergarten. Tegenwoordig vind je er veel bekende bezienswaardigheden zoals de Neue Wache, de Staatsoper en het Duits Historisch Museum.

➤ Meer informatie op mijn blog over Unter den Linden

Gärten der Welt

garten der welt 18Gärten der Welt
Eisenacher Straße 99, 12685 Berlijn

Op een dag het gevoel hebben dat je in Japan, Korea en Marokko bent geweest? Dat kan in de prachtige thematuinen van het Gärten der Welt. Het uitgestrekte park herbergt zelfs de grootste Chinese tuin buiten China, in de Chinese theetuin kun je ook nog eens terecht voor een heerlijke kop groene thee.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Gärten der Welt

Natur-Park Schöneberger Südgelände

Park Südgelände 2012 16Natur-Park Schöneberger Südgelände
Prellerweg, 12157 Berlin

Een oud rangeerterrein in de wijk Schöneberg doet nu dienst als prachtig park. De bomen en de graffiti kleuren uitstekend bij de verroeste sporen. Wist je dat het park bekend staat om het grote aantal vogelsoorten dat hier leeft?

➤ Meer informatie op mijn blog over het Schöneberger Südgelände

Teufelsberg

TeufelsbergTeufelsberg
Teufelsseechaussee, 14193 Berlijn

Wat in de Koude Oorlog een afluisterstation was van de Amerikaanse geheime dienst (NSA), is nu een verlaten gebouw vol graffiti. Gelegen midden in het Grunewald biedt het een waanzinnig uitzicht over het bos met de Berlijnse skyline aan de horizon. Je kunt meer te weten komen over het terrein tijdens de rondleiding.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Teufelsberg en de rondleiding

Berliner Unterwelten

Berliner unterweltenBerliner Unterwelten
Brunnenstraße 105, 13355 Berlijn

Het ondergrondse Berlijn biedt vele mysterieuze geheimen. Bunkers, vluchttunnels, schuilkelders, er valt een hoop te ontdekken. De organisatie Berliner Unterwelten organiseert verschillende rondleidingen door het ondergrondse Berlijn, de meeste beginnen bij station Gesundbrunnen.

➤ Meer informatie op mijn blog over Berliner Unterwelten
➤ Check de tijden en punt van vertrek vooraf online

Checkpoint Charlie

Replica van de grenspost Checkpoint CharlieCheckpoint Charlie
Friedrichstraße 43-45, 10117 Berlijn

Checkpoint Charlie was een controlepost langs de Berlijnse Muur tussen de Amerikaanse en Russische sector. Tegenwoordig staat hier een replica van de controlepost en kun je hier meer te weten komen over de Koude Oorlog in het Mauermuseum.

➤ Meer informatie op mijn blog over Checkpoint Charlie
➤ Heel eerlijk? Ik vind Checkpoint Charlie eigenlijk te commercieel. Er zijn goede alternatieven!

Tränenpalast

20140224 IMG_2445 BerlijnBlog TränenpalastTränenpalast
Reichstagufer 17, 10117 Berlijn-Mitte

Station Friedrichstraße was tijdens de Koude Oorlog het enige station waar je over kon stappen van West-Berlijnse, op Oost-Berlijnse, treinen (en vice versa). Natuurlijk alleen als je de juiste papieren in je bezit had. De grenscontrole vond plaats in het Tränenpalast, het gebouw herbergt nu een erg interessante tentoonstelling over de Berlijnse Muur met veel persoonlijke herinneringen aan deze grensovergang.

➤ Meer informatie op mijn blog over het Tränenpalast

Gedenkstätte Berliner Mauer

Gedenkstätte Berliner Mauer 22Gedenkstätte Berliner Mauer
Bernauer Straße 111, 13355 Berlijn

Omdat de Berlijnse Muur heel dicht op de Bernauer Straße stond, zijn er aardig wat Oost-Berlijners geweest die op deze plek naar West-Berlijn zijn gevlucht. Een openluchttentoonstelling herinnert daaraan. Vanaf het documentatiecentrum kijk je uit op een overgebleven stuk Berlijnse Muur met patrouilleweg en wachttoren.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Gedenkstätte Berliner Mauer

Gedenkstätte Hohenschönhausen

Gedenkstätte HohenschönhausenGedenkstätte Hohenschönhausen
Genslerstraße 66, 13055 Berlijn

De voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen is een plek waar gruwelijke misdaden hebben plaats gevonden. Mensen die in opstand kwamen tegen het communistische regime kwamen hier vast te zitten. De rondleidingen door ex-ingezetenen zijn erg indrukwekkend maar ook de tentoonstelling mag je zeker niet overslaan.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Gedenkstätte Hohenschönhausen

Tempelhof

park tempelhofTempelhofer Feld

Elke keer als ik de voormalige landingsbanen op Tempelhof betreed, bekruipt me een gevoel van vrijheid. Over de landingsbanen kunt skateboarden, hardlopen of fietsen is een geweldige ervaring! Op het terrein kun je ook prima picknicken, barbecuen, in een van de volkstuinetjes zitten of vogels spotten. De mogelijkheiden zijn eindeloos!

➤ Meer informatie op mijn blog over Park Tempelhof

Gedenkstätte Plötzensee

Ploetzensee3_Gedenkstätte Plötzensee
Hüttigpfad, 13627 Berlijn

Verstopt op een wat schimmig bedrijventerrein in Noord-Charlottenburg ligt Gedenkstätte Plötzensee. Hier bracht het nationaalsocialistische regime de belangrijkste politieke gevangenen op gruwelijke wijze om het leven.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Gedenkstätte Plötzensee

Luchthavengebouw Tempelhof

Tempelhof 4906Luchthavengebouw Tempelhof
Tempelhofer Damm 1-7, 12107 Berlijn

Luchthaven Tempelhof werd gebouwd in 1923, maar kreeg zijn huidige vorm in 1941. Het hoofdgebouw is het grootste en meest indrukwekkende overgebleven stuk nazi-architectuur, nog altijd is het een van de grootste gebouwen ter wereld. Tijdens de Koude Oorlog kwam het vliegveld in West-Berlijn te liggen en werd het als luchtbrug gebruikt, zo konden goederen naar West-Berlijn worden geimporteerd. Er zijn dagelijks rondleidingen door de gebouwen.

➤ Meer informatie op mijn blog over luchthavengebouw Tempelhof

Nikolaikirche

Nikolaikirche_BerlinNikolaikirche
Nikolaikirchplatz, 10178 Berlijn

Het Nikolaiviertel is de plek waar het allemaal begon, je zou het het historische centrum van Berlijn kunnen noemen. De Nikolaikirche is de oudste kerk van de stad, daaromheen liggen kleine schattige straatjes en traditionele restaurants (al dan niet replica daarvan). Toeristisch, maar wel leuk om even doorheen te wandelen.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Nikolaikirche

Rondvaart over de Spree

SpreefahrtRondvaart over de Spree
Achter station Friedrichstraße

De voetjes even rust geven? Berlijns bezienswaardigheden bewonderen van het water? Lekker van het zonnetje genieten op een boot? Klinkt goed he? Dan moet je eens op een rondvaart over de Spree mee gaan. Verschillende rederijen vertrekken achter station Friedrichstraße.

➤ Meer informatie op mijn blog over rondvaarten over de Spree

Gleis 17

Gleis 17 20150104 - _MG_5834- BerlijnBlogMonument Gleis 17
S-Bhf Grunewald

Vanaf station Grunewald werden in de Tweede Wereldoorlog duizenden Joden naar concentratiekampen gedeporteerd – hier wisten ze dat dit de reis was naar hun waarschijnlijk laatste rustplaats.  Op het station is een spoor als monument ingericht ter nagedachtenis van de slachtoffers. Een serene en zeer indrukwekkende plek.

➤ Meer informatie op mijn blog over het monument Gleis 17

Parkfriedhof Marzahn

IMG_1906 2014 January 18 Parkfriedhof MarzahnParkfriedhof Marzahn
Wiesenburger Weg 10

Parkfriedhof Marzahn (1909) is een mooie combinatie tussen een park en een begraafplaats. De begraafplaats is in eerste instantie aangelegd voor de arme en minder welvarende Berlijners uit de oostelijke buitenwijken. Al snel werd deze begraafplaats ook gebruikt om oorlogsslachtoffers, waaronder een groot aantal gevallen Russische soldaten om de slag om Berlijn, een laatste rustplaats te bieden.

➤ Meer informatie op mijn blog over de Parkfriedhof Marzahn

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide 20_Russisch monument Pankow
Germanenstraße, 13156 Berlijn

In Berlijn bevinden zich verschillende monumenten waar Russische soldaten die zijn omgekomen bij de slag om Berlijn liggen begraven. Maar de monumenten zijn meer dan een rustplaats alleen. Ze zijn een bijzonder stukje patserige communistische architectuur.

➤ Meer informatie op mijn blog over het Russiche monument in Schönholzer Heide
➤ Andere Russische monumenten in Berlijn

Sowjetisches Ehrenmal Tiergarten

20140204 - IMG_2685- BerlijnBlog Russisches Ehrenmal TiergartenRussisch monument Tiergarten
Straße des 17. Juni, 10557 Berlin

Middenin het prachtige uitgestrekte stadspark Tiergarten staat een bombastisch monument. Hier liggen Russische soldaten begraven die zijn omgekomen bij de slag om Berlijn. Het monument biedt hen een prachtige laatste rustplaats met alle communistische leuzen van dien.

➤ Meer informatie op mijn blog over het Russiche monument in Tiergarten
➤ Andere Russische monumenten in Berlijn

Sowjetisches Ehrenmal Treptower Park

_MG_8476 Berlijn Treptower ParkRussisch monument Treptower Park
Puschkinallee, 12435 Berlin

Treurwilgen, trotse leuzen, beelden van strijdende soldaten. Aan niets mag het ontbreken om de soldaten uit het rode leger te herdenken en te eren. Meer dan 7.000 liggen er hier begraven. Ze zijn om het leven gekomen bij de slag om Berlijn.

➤ Meer informatie op mijn blog over het Russiche monument in het Treptower Park
➤ Andere Russische monumenten in Berlijn

East Side Gallery

East side gallery - Dancing to freedomEast Side Gallery
Mühlenstraße, 10243 Berlijn

Met 1,7 kilometer is de East Side Gallery het laatste overgebleven stuk Berlijnse Muur. Maar het is vooral een canvas voor artiesten. Na de val van de Berlijnse Muur werd dit stuk beton door internationale kunstenaars beschilderd. Het centrale thema? Vrijheid. Loop van Ostbahnhof naar de Oberbaumbrücke en laat je verrassen door de kunstwerken.

➤ Meer informatie op mijn blog over de East Side Gallery

Haus der Wannsee-Konferenz

20150104 - _MG_5771- BerlijnBlog Haus der Wannsee KonferenzHaus der Wannsee-Konferenz
Am Großen Wannsee 56-58

In deze vredige villa aan de Wannsee besloot de nazitop over te gaan op systematische uitroeiing van alle Joden in Europa. Een bezoek aan de tentoonstelling in het Haus der Wannsee-Konferenz gaat je dan ook niet in de koude kleren zitten. Misselijkmakend. Maar ik had daarna ook een groot gevoel van dankbaarheid, dat we nu in een vrij land wonen. Deze geschiedenis mogen we nooit vergeten.

➤ Meer informatie op mijn blog over het Haus der Wannsee-Konferenz

Bezienswaardigheden per seizoen

Weet je al in welk seizoen je Berlijn gaat bezoeken? Bekijk dan mijn seizoensgebonden themapagina’s eens. Hier heb ik al mijn tips verzameld voor een lente, zomer, herfst of winter in Berlijn. En geloof mij… Elk seizoen heeft zijn charme!

Lente

Straatfestivals, bloesems langs de muur, aspergetijd en meer.

Mijn Berlijnse lentetips.

Zomer

Open air feestjes, strandbars, openluchtbioscopen en meer.

Mijn Berlijnse zomertips.

Herfst

Herfstwandelingen, vliegeren, het lichtfestival en meer.

Mijn Berlijnse herfsttips.

Winter

Schaatsen, kerstmarkten, knusse boekenwinkels en meer.

Mijn Berlijnse wintertips.

Op zoek naar nog meer leuke dingen om te doen in Berlijn? Ik heb nog veel meer verzamelartikelen geschreven, wellicht zit hier nog iets voor je tussen:

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Berlijn? Of kan ik je nog ergens bij helpen? Laat gerust een reactie achter!liebegruesse