Berlijn staat erom bekend dat de prijzen doorgaans lager liggen dan in andere Europese hoofdsteden en daarmee is een tripje naar Berlijn an sich al vriendelijker voor je portemonnee dan een soortgelijke reis naar Londen of Parijs. Toch wil je ook met een beperkt budget net zoveel zien en genieten van de stad als met een groter budget. Of beter nog, je geld zo efficiënt mogelijk uitgeven zodat je meer tijd in de stad kunt doorbrengen! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alleen maar te wandelen in Berlijn, je eigen boterhammen mee te nemen of alle betaalde bezienswaardigheden links te laten liggen maar dat zijn niet de reisjes waar ik zelf gelukkig van zou worden. Ik zeg, besparen waar het kan om zo zoveel mogelijk uit je Berlijntrip te halen!

Ik verzamelde zoveel mogelijk budgettips om jullie een compleet overzicht te geven van waar je op kunt besparen tijdens je Berlijntrip. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

20120512 - IMG_5103- BerlijnBlog_

De enige echte Berlijnse waterval in het Viktoriapark in Kreuzberg

Auto, vliegtuig, trein of bus?

Er zijn verschillende manieren om naar Berlijn te reizen en de prijzen verschillen behoorlijk. Vergelijken loont!

Liften

In de meeste gevallen zal liften of carpoolen de meest voordelige optie zijn. Plaats een oproepje op verschillende carpoolsites of in Facebookgroepen om een ride te vinden of om een medepassagier een plekje aan te bieden en zo je eigen kosten te drukken. Meestal worden de benzinekosten door de inzittenden gedeeld (een enkele rit Berlijn heb je voor ongeveer € 20 a € 25) maar als je een lift aanbiedt kun je natuurlijk je eigen prijs bepalen.

Met de bus

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer maatschappijen die frequente en betaalbare busverbindingen naar Berlijn aanbieden. Met CityBusExpress of Flixbus kun je al vanaf € 21 vanuit verschillende Nederlandse grote steden naar Berlijn.

Vliegen

Onderschat ook het vliegtuig niet. Verschillende low cost airlines maken het makkelijk om goedkoop en snel naar Berlijn te vliegen. Check bijvoorbeeld Easyjet (vanaf Schiphol vanaf zo’n € 35 per enkele reis) of Ryanair (vanuit Keulen vanaf zo’n € 19 per enkele reis). Checken wanneer de vluchten het goedkoopst zijn kan via tix.nl.

20150621 - P1170257- BerlijnBlog

Met de trein

De trein (NS internationaal of Deutsche Bahn vanaf € 39 per enkele reis) kan ook een goedkope optie zijn, als je ruim van tevoren boekt dan kun je regelmatig een goede deal scoren. Woon je dichtbij de grens en vind je het niet erg om veel over te stappen? Check dan ook eens het schönes Wochenendeticket van de Deutsche Bahn. Je kunt een hele dag vrij reizen door Duitsland met de regionale treinen (dus geen Intercities en hogesnelheidstreinen) voor een vaste prijs. Hoe meer reizigers, hoe goedkoper! Een schönes Wochenendeticket voor 5 personen kost € 56,-.

Vergelijken

De prijzen van verschillende vervoersmogelijkheden en aanbieders vergelijken is absoluut de moeite waard. Hoewel het niet een bepaald vervoersmiddel is dat altijd het goedkoopst is, is het volgende cliché meestal waar: vroeg boeken is goedkoper. Ik weet meestal al maanden van tevoren wanneer ik naar Nederland ga en dan boek ik mijn vliegtickets alvast. Scheelt zo een paar tientjes! Wil je last-minute naar Berlijn? Check dan l’tur eens, deze aanbieder verkoopt vanaf 7 dagen voor vertrek overgebleven treintickets.

➤ Meer over reizen naar Berlijn

Goedkoop overnachten

Een van de grootste kostenposten is meestal de overnachting. Een budgetvriendelijke oplossing is om te gaan couchsurfen: je checkt de website en kijkt of iemand nog een plekje op de bank overheeft. Je hebt natuurlijk wel een goed gevuld profiel en de nodige flexibiliteit nodig. De Duitse verhuurwebsite WG-gesucht.de heeft meestal ook een groot aanbod van (studenten)kamers. Zeker als je alleen reist en iets langer blijft kan dit een prima uitkomst zijn. Als studenten op reis gaan verhuren ze hun kamer vaak onder via deze website. Handig! Als je met meerdere personen reist dan is een vakantie-appartement ideaal. Check verschillende aanbieders als AirbnbWimdu en Waytostay om te kijken wat er zoal voor jouw budget beschikbaar is.

Ga je liever voor een budgetvriendelijk ho(s)tel, dan kan ik de volgende accommodaties aanraden:

  • Motel One
    Dircksenstraße 36, Mitte, S+U Alexanderplatz
    Als ik in Duitsland reis dan boek ik graag een overnachting bij Motel One. De hotels zijn altijd modern en strak ingericht in de typerende Motel One kleuren wit en blauw. Omdat de kamers erg klein zijn kunnen ze goede prijzen aanbieden. En zeg nou zelf, veel ruimte heb je eigenlijk toch niet nodig? Deze locatie bij Alexanderplatz is bovendien nog hartstikke centraal ook.
  • Plus Hotel
    Warschauer Platz 6 – 8, Friedrichshain, S+U Warschauer Straße
    Het voormalige schoolgebouw waar het Plus Hotel in is gevestigd heeft een industriële touch, een zwembad en een sauna. En dat is gaaf! De kamers ruim, primitief en degelijk ingericht. De locatie is vooral voor clubliefhebbers een pluspunt: veel clubs in Friedrichshain en Kreuzberg bevinden zich op loopafstand maar met de S-Bahn ben je ook zo in een ander deel van de stad.
  • Wombats
    Alte Schönhauser Straße 2, Mitte, U Rosenthaler Platz
    Kekke kleurtjes en een gaaf dakterras, dat zijn de USPs van Wombats. Ook hier geldt dat de kamers (en slaapzalen) primitief zijn ingericht. Maar met Rosenthaler Platz om de hoek heb je veel leuke cafeetjes, restaurants en bezienswaardigheden op loopafstand.
  • Generator Hostel
    Oranienburger Straße 65, Mitte, S Oranienburger Straße
    Als je graag andere reizigers wilt ontmoeten dan is het Generator wat voor jou. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd, het hostel beschikt over een eigen club en in de lobby tref je altijd wel een paar andere reizigers. De goedkoopste optie is een gedeelde slaapzaal maar ze hebben ook privé kamers met een eigen badkamer. Het is trouwens een hostel met oog voor detail, overal vind je mooi design en in de tentoonstellingsruimte worden regelmatig werken van lokale artiesten getoond.

➤ Meer over accommodaties in Berlijn

20150619 - P1160610- BerlijnBlog

Bij welke Motel One je ook komt, de kamers zien er allemaal vrijwel hetzelfde uit. In dit geval helemaal niet erg!

Reis in januari

Nog een cliché, maar wel de moeite waard om te checken, zijn de prijzen buiten de schoolvakanties. Naast de schoolvakanties en feestdagen zijn april, mei, augustus en september doorgaans de periodes om te vermijden. Zowel reizen als accommodaties zijn buiten deze periodes vaak wat meer low budet. Januari is meestal de goedkoopste maand en qua toeristen ook de meest rustige maand.

Ritje met bus 100 en/of 200

Is dit je eerste reis naar Berlijn? Dan mag een ritje met stadsbus 100 of 200 zeker niet ontbreken in je programma! De bus brengt je in 30 minuten van Zoologischer Garten naar Alexanderplatz (of andersom) en rijdt daarbij langs de meeste klassieke Berlijnse bezienswaardigheden. Voor een rit heb je enkel een regulier OV-ticket nodig (bijvoorbeeld een enkeltje of een dagkaartje) en je kunt in- en uitstappen waar je maar wilt. De ultieme beginnerstip: stap op een beginpunt in en probeer een plekje voorin de dubbeldekker te bemachtigen, vanaf daar heb je een mooi zicht op het Berlijnse centrum. Bus 100 rijdt langs de noordkant van Tiergarten (Reichstag), bus 200 langs de zuidkant (Potsdamer Platz).  Ga bijvoorbeeld met bus 100 heen en terug met bus 200 (of andersom) om alles te zien. Wist je trouwens dat bus 100 de eerste stadsbus was die West-Berlijn met Oost-Berlijn verbond na de val van de Berlijnse Muur? Stadsbus M29 is trouwens ook een klassieker en voert je door het kleurrijke Neukölln, Kreuzberg en kruist de Friedrichstraße.

➤ Meer over bus 100

20140809 - _MG_0028- BerlijnBlog budgettips bus100

Sla het hotelontbijt over

Wat hotels voor een ontbijt rekenen is vaak buiten proportioneel veel voor een Berlijns ontbijt. Als je de kans hebt, boek dan een hotel of appartement zonder ontbijt. Voor die € 10 a € 15 die je per persoon bespaart, kun je namelijk uitstekend buiten de deur ontbijten! Op elke hoek van de straat vind je bakkers, cafés en restaurants waar je terecht kunt voor een kickstart van de dag. Snel een broodje halen bij de bakker is de goedkoopste optie, zelf strijk ik graag neer bij enkele van mijn favoriete ontbijtadresjes:

  • Zuckerstück
    Schivelbeiner Straße 7, Prenzlauer Berg, S+U Schönhauser Allee
  • Silo
    Gabriel-Max-Straße 4, Friedrichshain, S+U Warschauer Straße
  • Roamers
    Pannierstraße 64, Neukölln, U Hermannplatz
  • Distrikt Coffee
    Bergstraße 68, Mitte, S Nordbahnhof
  • 3 Schwestern
    Mariannenplatz 2, Kreuzberg, U Kottbusser Tor / S Ostbahnhof

➤ Meer over brunchen in Berlijn

20140705 - IMG_6728- BerlijnBlog budgettips zuckerstuck

Ontbijt bij Zuckerstück in Prenzlauer Berg

Ga warm lunchen

De warme lunch staat in Duitsland nog hoog in het vaandel en is een prima vervanger voor de warme avondmaaltijd. Veel werknemers hebben een uur pauze en dus de tijd om buiten de deur te eten. Restaurants spelen daar op in door een speciale lunchkaart aan te bieden. Doorgaans wisselen de gerechten dagelijks of wekelijks en eet je voor minder dan € 10 als een koning(in). Zelfs enkele luxere sterrenrestaurants bieden een goedkoper lunchmenu aan. Mocht je jezelf eens willen trakteren op een etentje bij Tim Raue maar vind je het te prijzig, overweeg dan eens een lunch. Dat scheelt al snel de helft in de prijs! Omdat Tim Raue zelfs voor een lunch geen budgettip is, hier enkele van mijn favoriete restaurants in Berlijn waar je voor minder dan € 10 super kunt lunchen:

  • Parker Bowles
    Prinzenstraße 85d, Kreuzberg, U Moritzplatz
  • Vabrique
    Ritterstraße 12, Kreuzberg, U Kottbusser Tor
  • Michelberger
    Warschauer Str. 39/40, Kreuzberg, S+U Warschauer Straße
  • Lavanderia Vechhia
    Flughafenstraße 46, Neukölln, U Boddinstraße
  • Eins 44
    Elbestraße 28/29, Neukölln, U Rathaus Neukölln

➤ Mijn favoriete lunchadresjes in Kreuzberg

20150303 - P1110463- BerlijnBlog budgettips parker bowles

Lunchen bij Parker Bowles in Kreuzberg

20141218 - P1090525- BerlijnBlog budgettips eins44

Lunchen bij Eins 44 in Neukölln

Aziatisch eten

Uit eten gaan in Berlijn is niet duur. Als je ’s avonds spontaan uit eten gaat, ben je gemiddeld stukken minder kwijt dan in Nederland. En vaak ook nog minder dan wanneer je zelf gaat koken. Dat doe ik hier dus ook regelmatig… De beste prijs-kwaliteitsverhouding krijg je waarschijnlijk bij Aziatische restaurants. Voor € 15 p.p. heb je alles d’r op en d’r aan! Veel goede Aziatische restaurants zitten in de Kantstraße (ookwel het Chinatown van Berlijn) maar ook in Mitte kun je prima terecht voor zowel Vietnamees, Thais, Koreaans of Japans:

  • Umami
    Knaackstraße 16, Prenzlauer Berg, U Senefelder Platz
  • Monsieur Vuong (Vietnamees)
    Alte Schönhauser Straße 46, Mitte, U Rosa-Luxemburg-Platz
  • Lon-Men’s Noodle House (Taiwanees)
    Kantstraße 33, Charlottenburg, S Savignyplatz
  • Saigon Green (Vietnamees)
    Kantstraße 23, Charlottenburg, S Savignyplatz
  • Cocolo Ramen (Japans)
    Paul-Lincke-Ufer 39, Kreuzberg, U Kottbusser Tor

20150502 - IMG_7352- BerlijnBlog budgettips lon-mens noodle house

Een lekkere, vullende én budgetvriendelijke hap bij Lon-Men’s Noodle House

Berlijnse street food cultuur

Het meest traditionele Duitse street food is worst maar Berlijn heeft meer te bieden dan dat alleen. Wist je bijvoorbeeld dat döner kebab ook in Berlijn is uitgevonden? Daarnaast vind je op iedere hoek van de straat burgerzaken waar de burgers voor je neus vers worden gebakken. Het mooiste is dat je voor een zacht prijsje hele goede kwaliteit kunt krijgen. Dit zijn een aantal van mijn favorieten:

  • Burgermeister (Burgers)
    Oberbaumstraße 8, Kreuzberg, U Schlesisches Tor
  • Shiso (Aziatische burgers)
    Auguststraße 29 c, Mitte, Rosenthaler Platz
  • Curry 36 (Currywurst)
    Mehringdamm 36, Kreuzberg, U Mehringdamm
  • Mustafa’s Gemüse Kebab (Kebab)
    Mehringdamm 32, Kreuzberg, U Mehringdamm
  • Thaipark (Thais street food – alleen op zonnige weekenden)
    Preußenpark, Wilmersdorf, U Fehrbelliner Platz

➤ Meer over street food markten in Berlijn

20140916 - P1070805- BerlijnBlog budgettips burgermeister

Burgermeister wordt steevast genoemd in het rijtje beste burgers van Berlijn

20130818 - _MG_9031- BerlijnBlog budgettips thaipark

Elk weekend Thaise markt in het Preußenpark

Gratis rondleidingen

Er zit geen vaste prijs aan deze tours, je betaalt zoveel je kunt en wilt. De rondleidingen worden op vaste tijdstippen gegeven en je kunt na aanmelden gewoon lekker aanhaken. De tours maken het voor iedereen mogelijk om meer over de stad te leren kennen. Ben je tevreden met je gids? Dan betaal je zoveel als dat jij de tour waard vond:

➤ Een overzicht van rondleidingen in Berlijn

Rondje klassieke bezienswaardigheden

Een wandeling langs Berlijns bekendste bezienswaardigheden hoeft ook helemaal niets te kosten. Loop bijvoorbeeld vanaf Hauptbahnhof naar de Reichstag (voor een gratis bezoek aan de koepel kun je vooraf online reserveren), langs de Brandenburger Tor, door het Holocaust Monument en over Potsdamer Platz. Een rondje bekende bezienswaardigheden voor noppes! Niet helemaal gratis maar voor € 3,50 wel enorm de moeite waard is een kijkje in de voormalige DDR wachttoren in de Erna-Berger-Straße. Je kunt daarna nog verder lopen over Unter den Linden, de Gendarmenmarkt en het Museuminsel. Voor meer achtergrondinformatie van de genoemde bezienswaardigheden kun je een bijvoorbeeld reisgids uit de bibliotheek meenemen of een printje van mijn blog.

20140204 - IMG_2641- BerlijnBlog budgettips reichstag

De Reichstagkoepel is absoluut een bezoekje waard – vergeet voor een gratis bezoek niet te reserveren!

Besparen bij musea

Kortingen

Berlijn barst van de interessante musea! Kinderen en jongeren onder de 18 kunnen bij veel staatsmusea gratis naar binnen. Ben je student? Vergeet dan zeker je studentenkaart niet mee te nemen. Bij het vertonen van een geldige studentenkaart krijg je bij veel musea een aantrekkelijke studentenkorting. Voor minder validen (en begeleiding) geldt ook vaak een kortingstarief, zorg ervoor dat je hier (ook als je in een rolstoel zit) geldig bewijs van kunt tonen.

Museumskaarten

Wil je veel van Berlijns gerenommeerde musea bezoeken dan raad ik de museumkaart aan, voor € 24 heb je drie dagen lang onbeperkt toegang tot vele tentoonstellingen. O.a. het Hamburger Bahnhof museum voor hedendaagse kunst, het Joods Museum en het Pergamonmuseum kun je bezoeken. Dan is je kaart er al snel uit! Als je daarnaast ook veel van het OV gebruik wilt maken kan de Berlin Welcome Card aantrekkelijk zijn. Met deze OV-kaart voor 2, 3 of 5 dagen kun je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je bij veel musea tot 50% korting. De Lange Nacht der Museen is ook altijd erg leuk en vindt jaarlijks plaats in augustus. Voor een vaste ticketprijs (€ 18) krijg je de hele avond toegang tot tientallen musea. Met pendelbussen kun je makkelijk van het ene naar het andere museum hoppen. Wil je het hele jaar door regelmatig dezelfde staatsmusea bezoeken, bijvoorbeeld omdat er veel wisselende tentoonstellingen zijn? Dan is de museumjaarkaart wellicht interessant voor jou.

Gratis tentoonstellingen en musea

  • Alltag in der DDR
    Een tentoonstelling in de Kulturbrauerei waar veel te zien is over het dagelijks leven in de DDR.
  • Haus der Wannsee-Konferenz
    In deze prachtige Villa aan de Wannsee is in 1942 de planmatige jodenmoord op touw gezet. Een huiveringwekkende tentoonstelling op een idyllische plek.
  • Hohenschönhausen tentoonstelling
    In de voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen kun je een gratis tentoonstelling bezoeken waar je veel audiofragmenten en interviews kunt beluisteren van voormalig gevangenen. Voor € 5 kun je ook mee met een rondleiding door de gevangenis.
  • Musuemswohnung Hellersdorf
    Een typische Oost-Duitse Plattenbauwoning met dito interieur. Hier mag je ongegeneerd rondsnuffelen in keukenlaatjes en boekenkasten. Het museum is alleen op zondagen of op aanvragen geopend.
  • Topographie des Terrors
    Op de plek waar ooit de hoofdkantoren van de Gestapo en de SS stonden, bevindt zich een documentatiecentrum over de gruweldaden van de nationaalsocialisten.
  • Tränenpalast
    De voormalige grensovergang bij station Friedrichstraße is een indrukwekkende plek om meer te weten te komen over de grensprocedures langs de Berlijnse Muur.

20140224 IMG_2445 BerlijnBlog Tränenpalast

De voormalige grensovergang bij station Friedrichstraße is nu een gratis museum

Gratis monumenten en gedenkplaatsen

  • Gedenkstätte Berliner Mauer
    Documentatiecentrum, uitzichtsplatform en museum waar je meer te weten kunt komen over de Berlijnse Muur. Hier staat nog een stuk muur en een observatietoren.
  • Gedenkstätte Plötzensee
    Hier bracht het nationaalsocialistische regime de belangrijkste politieke gevangenen op gruwelijke wijze om het leven. Een monument herinnert daar aan.
  • Gleis 17
    Vanaf station Grunewald hebben vele deportaties plaats gevonden. Op het spoor waar de treinen vertrokken is nu een indrukwekkend monument ingericht.
  • Sachsenhausen
    In nazi-Duitsland was Sachsenhausen een van de grootste concentratiekampen. Zo’n 12.000 mensen zijn hier in totaal overleden en een bezoek is zwaar indrukwekkend.

➤ Een overzicht van meer gratis musea bij Berlin.de
➤ Een overzicht van musea in Berlijn op mijn blog

20140309 - IMG_3476- BerlijnBlog budgettips gedenkstätte berliner mauer

Kom meer te weten over de Berlijnse Muur bij Gedenkstätte Berliner Mauer

Gratis kunst

Voor kunst hoef je in Berlijn echt niet special naar een galerie, dat vind je gewoon op elke hoek van de straat. Ik ken weinig andere steden die zó kleurrijk zijn door alle toffe street art als Berlijn. Misschien wel het meest bekende stuk kunst is de East Side Gallery. 118 verschillende internationale kunstenaars hebben dit stuk Berlijne Muur beschilderd. Wandel ook eens het Haus Schwarzenberg binnen of struin over het RAW-Gelände voor een bonte collectie muurschilderingen. De wijken Kreuzberg en Friedrichshain zijn een groot openluchtmuseum. Als je graffiti-artiesten aan het werk wilt zien kun je op zonnige dagen naar het Mauerpark, grote kans dat er net een nieuwe mural op de muur wordt gespoten!

Liever binnen iets bekijken? Dat kan hier:

  • Bethanien
    In het voormalige ziekenhuis Bethanien zijn enkele kunstenaars gevestigd: de lange ziekenhuisgangen zijn voorzien van muurschilderingen en er vinden regelmatig tentoonstellingen plaats. In het restaurant 3 Schwestern kun je erg goed goedkoop ontbijten of lunchen.
  • Camera Work
    Wisselende foto-exposities met focus op modefotografie.
  • Hamburger Bahnhof
    Het gaafste museum voor hedendaagse kunst bevindt zich in een omgebouwd 19e-eeuws treinstation. Iedere eerste zondag van de maand is de entree kostenlos!
  • Mies van der Rohe Haus
    De bungalow in Bauhaus-stijl, ontworpen door Mies van der Rohe himself, is een kunstwerk opzich. Binnen zijn regelmatig exposities moderne kunst te zien.

20070509 - 100_9217- BerlijnBlog

Dit stuk Berlijnse Muur is nu een grote open air gallery

20150628 - DSCF0110- BerlijnBlog

Graffiti in het Mauerpark

20150507 - P1140015- BerlijnBlog budgettips street art

Street art gemaakt met afval op het RAW-Gelände

Markten

Als ik in een onbekende stad ben vind ik het heerlijk om over de markt te struinen. Het is een leuke manier om te zien hoe de lokale bevolking boodschappen doet en vaak komt er een leuke mix van verschillende mensen samen. Ook in Berlijn struin ik nog regelmatig een markt af. Om boodschappen te doen of gewoon lekker te snuffelen tussen tweedehands spulletjes.

  • Arminiushalle
    Berlijn kent nog een aantal overdekte markthallen en de Arminiushalle is daar een van. Met de hoge ijzeren plafonds is de markthal een plaatje om te zien maar ik kom hier vooral graag voor een lekkere en snelle lunch.
  • Marheinekeplatz
    De sfeer die in de Marheinekehalle hangt is eerder te omschrijven als mediterraan en je hebt hier eigenlijk helemaal niet het gevoel dat je in Berlijn bent. Bij een van de vele Italiaanse, Griekse en Spaanse barretjes kun je prima wat eten of drinken. Elke zaterdag en zondag wordt er voor de markthal een gezellige vlooienmarkt opgebouwd.
  • Mauerpark
    De zondagse vlooienmarkt in het Mauerpark is een waar begrip en bij jullie vast niet onbekend. De beste koopjes scoor je natuurlijk bij de particulieren die net hun zolder hebben opgeruimd. Helemaal achterin het terrein staan de kraampjes met tweedehandsspulletjes, vooral kleding kun je hier goedkoop scoren. Vaak al voor een Euro per kledingstuk!
  • Maybachufer
    In Berlijn woont een hele grote Turkse community en die willen allemaal goede en verse groente voor een eerlijke prijs. Waar zij hun boodschappen doen weet je dus dat het goed is! En dat is op de markt aan de Maybachufer. Bovendien kun je hier nog lekker lunchen ook! Haal ergens een lekkere Turkse hap en eet dit op langs het Landwerhkanal.
  • Winterfeldtplatz
    In Schöneberg vind je op woens- en zaterdagen de grootste Wochenmarkt van Berlijn. Tussen de vele aanbieders van groente, fruit, noten, kruiden, bloemen en natuurlijk warme snacks raak je niet snel uitgekeken. En als je dat toch bent kun je in de omliggende wijk rondstruinen langs leuke boetiekjes en cafeetjes. Omdat Schöneberg nog niet echt een hele gehypte wijk is, zijn de prijzen zelfs voor Berlijnse begrippen nog zeer schappelijk.

➤ Meer over vlooienmarkten in Berlijn

20140314 - IMG_3694- BerlijnBlog Vlooienmarkt Maybachufer

Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag is er markt aan de Maybachufer

20150126 - _MG_6622- BerlijnBlog Arminiushalle Moabit

Er staan nog een aantal historische markthallen verspreid door Berlijn

Cosmetica shoppen

Als er iets goedkoper is in Duitsland dan zijn het wel cosmetica- en verzorgingsproducten. Ik wist niet wat ik zag toen ik hier de eerste keer de prijzen bij de drogisterij zag. Bijna de helft goedkoper dan in Nederland voor precies dezelfde producten! Vooral bij haarverf en scheerproducten kun je je slag slaan maar ook deodorant, douchegel en shampoo is doorgaans stukken goedkoper. Zelf ben ik groot fan van de drogisterijketen DM en nam toen ik nog in Nederland woonde regelmatig wat producten mee de grens over. Een tip voor de echte Schnäppchenjäger (koopjesjagers)!

Budgetalternatieven voor de Fernsehturm

Een bezoekje aan de Fernsehturm mag voor velen bij een eerste bezoek aan Berlijn niet ontbreken. Hartstikke leuk maar als je het mij vraagt ook hartstikke prijzig. Maar liefst € 13 kost het (met de Berlin Welcome Card krijg je 25% korting) om op het uitzichtplatfom in de TV-toren te komen. Het uitzicht op 368 meter hoogte is geweldig maar er zijn goede alternatieven die ook een leuk uitzicht bieden en een stuk meer budgetproof zijn:

  • Siegessäule (€ 3,50)
    Geen razendsnelle lift maar 285 traptreden brengen je naar het uitzichtsplatform op 67 meter hoogte. Vanaf het platform heb je een mooi uitzicht over het stadspark Tiergarten.
  • Park Inn dakterras (€ 4)
    Tegenover de Fernsehturm staat het Park Inn hotel. Vanaf het dakterras sta je oog in oog met de bol van de TV-toren. En da’s het leuke, vanaf hier zie je de Fernsehturm tenminste!
  • Monkey Bar
    Eerlijk is eerlijk, een goedkope bar is de Monkey Bar niet. Maar voor de prijs van een luxe cocktail heb je wel een mooi gratis uitzicht inbegrepen.
  • Klunkerkranich
    Het parkeerdek op de Neukölln Arcaden is een urban garden, bar en club in een. Een prima plek om een drankje te doen en van het uitzicht over de stad te genieten.

20140419 - IMG_4391- BerlijnBlog budgettips siegessaule

Het is even wandelen maar vanaf de top van de Siegessäule heb je prachtig uitzicht over Tiergarten

20141028 - P1080497- BerlijnBlog budgettips park inn

Het uitzicht vanaf het Park Inn hotel is vooral bij zonsondergang adembenemend

20140524 - IMG_4862- BerlijnBlog Klunkerkranich

Een drankje doen in de urbane tuin van Klunkergarten

Parken en tuinen

Berlijn is de meest uitgestrekte en groene stad die ik ken. Alleen al 6,7% van de stad bestaat uit water! En dan is er ook nog eens 18% gereserveerd voor bos en beslaan parken zo’n 11,9% van de stadsoppervlakte. Elke wijk heeft zo zijn eigen parken dus je bent nooit ver van een volgend stukje groen. Deze parken en tuinen zijn echter de moeite waard om even voor in de S-Bahn te zitten:

  • Paleistuinen van Charlottenburg
    Met een lange Pruisische geschiedenis heeft Berlijn een behoorlijk aantal paleizen. En niet alleen die paleizen zijn mooi om te zien, de paleistuinen zijn minstens zo mooi. En in tegenstelling tot de paleizen zelf, gratis! De paleistuin van Charlottenburg is uitgestrekt en zeker in de lente, met alle bloemen in bloei, een plaatje om te zien.
  • Prinzessinnengärten
    In deze tuin krijg je urban gardening op zijn best! Midden in het bruisende Kreuzberg worden groente, fruit en verse kruiden gekweekt. Elke dag kun je hier lunchen met verse producten uit de tuin en van handelaren uit de buurt.
  • Viktoriapark
    Wist je dat Berlijn een eigen waterval heeft? En kunstmatige weliswaar maar dat mag de pret niet drukken. Vanaf 66 meter hoogte klettert het water naar beneden, een maf gezicht zo tussen de stedenbouw. Een kleine wandeling brengt je naar de top vanwaar je trouwens een leuk uitzicht hebt over de stad.
  • Tempelhof
    De voormalige luchthaven Tempelhof is een enorme vlakke oppervlakte midden in Berlijn. De landingsbanen die er nog liggen bieden talloze recreatieve mogelijkheden.

➤ Meer over parken en tuinen in Berlijn

20140823 - _MG_1546- BerlijnBlog_

De voormalige landingsbanen in park Tempelhof zijn multifunctioneel inzetbaar

20150502 - P1130935- BerlijnBlog budgettips charlottenburg tuin

De paleistuinen van Charlottenburg zijn een van de mooiste plekken van de stad. En gratis!

Zondagskaraoke in het Mauerpark

Op zonnige zondagen rond 15:00 stroomt het amphitheater in het Mauerpark vol voor de Bearpit Karaoke. Zodra Joe met zijn bakfiets en geluidsinstallatie komt aangefietst begint het publiek al enthousiast te klappen. En dat enthousiasme blijft eigenlijk aanwezig totdat Joe ergens in de avond weer vertrekt. Een voor een passeren popsterren in de dop, meiden met gouden keeltjes en flitsende dansacts de revue. En soms ook een valse kraai. Maar dat maakt allemaal niet uit, de karaoke is het ultieme zonsdagsvermaak! Haal ergens op de markt een koud drankje en schuif gezellig aan want de karaoke is gewoon openbaar toegankelijk.

20150628 - DSCF0131- BerlijnBlog Bearpit Karaoke Mauerpark

Het uitgaansleven

In de zomermaanden verandert Berlijn in een groot terras. Haal een drankje bij de lokale Späti, een avondwinkel die ook drank verkoopt, en plof daarna neer in een park of ergens op een mooie plek langs het Landwerhkanal. Een prima alternatief voor een hippe bar! Wil je daarna nog van het Berlijnse nachtleven genieten? Ga dan vroeg richting clubbestemming. Vaak is de entree vroeger op de avond goedkoper of zelfs gratis dan later op de avond.

20130519 - _MG_7577 - 2013-05-19 at 18-16-05- BerlijnBlog budgettips Admiralbrücke

Geliefd bij veel reizigers is de Admiralbrücke in Kreuzberg

Gratis concert in de Philharmonie

Bijna elke dinsdag vindt er om 13:00 in de foyer van de Philharmonie een gratis lunchconcert plaats. Stukken van Mozart, Haydn en Beethoven komen allemaal in 30 minuten voorbij. Zorg dat je om 12:00 aanwezig bent om een plek te kunnen bemachtigen. Daarbij eet je een kleine snack, een broodje of een warme maaltijd. Natuurlijk ook allemaal voor een zacht prijsje!

➤ Meer informatie op www.berliner-philharmoniker.de/konzerte/lunchkonzerte

Gratis evenementen

Hoe duur Berlijn is? Dat valt best mee. Veel evenementen zijn zelfs gratis! In mijn evenementenoverzicht vind je een groot aantal jaarlijkse straatfeesten die gratis te bezoeken zijn, wat dacht je bijvoorbeeld van het Karneval der Kulturen, de dag van de arbeid of het Festival of Lights. Om in contact te komen met de lokale (foto)community kan het leuk zijn om deel te nemen aan een Instawalk. De lokale Instagramcommunity komt ongeveer maandelijks samen om de stad te verkennen en foto’s te maken. Vaak kom je op leuke plekken en ga je de stad door je camera ineens heel anders zien. Komende wandelingen worden vaak op Facebook aangekondigd dus hou die page in de gaten. Als aanvulling daarop is www.gratis-in-berlin.de ideaal. Deze website is altijd goed gevuld met de laatste evenementen, tentoonstellingen, concerten en feestjes. Natuurlijk allemaal kostenvrij. Je kunt ze ook volgen op Facebook of Twitter.

20141012 - _MG_4394- BerlijnBlog Festival of Lights 2014

Vragen, tips, aanvullingen? Ik hoor ze graag bij de reacties. Zo kunnen we elkaar hopelijk een beetje helpen!

liebegruesse

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This