Berlijn is dé street art hoofdstad van Europa. Je hoeft niet te zoeken om het te vinden, maar hoe beter je kijkt, hoe meer de veelzijdigheid opvalt. Kleurrijke tags op verlaten gebouwen maar ook patronen gemaakt met papierstencils op façades, breiwerken om lantaarnpalen en enorme gesprayde murals op buitenmuren. De verscheidenheid aan verschillende vormen van street art is enorm.

Omdat de stad andere prioriteiten heeft dan het schoonpoetsen van muren vol street art, en er relatief veel plekken zijn waar het zetten van street art legaal is of waar zelfs kunstenaars voor worden uitgenodigd, kom je deze kunstvorm overal tegen. Vaak zit er een diepgaandere boodschap achter of zorgt het voor meer kleur op straat. Ik hou d’r van en zie het als een sport om steeds weer nieuwe pareltjes te ontdekken!

Street art komt en gaat, maar op deze acht locaties kom je altijd wel aan je trekken als je houdt van street art. Op de meeste van deze plekken is het plaatsen van street art legaal en er komen regelmatig artiesten om nieuw werk te plaatsen. Dat is ook de reden dat ik deze locaties heb uitgezocht. Het is er altijd weer een verrassing wat voor nieuws je er tegenkomt! Niet de grote murals (daar wil ik nog eens een ander artikel over schrijven) maar juist de kleinere werkjes.

Haus Schwarzenberg

Rosenthaler Straße 39, S Hackescher Markt of U8 Weinmeister Straße

De jaren ’90 in Berlijn heb ik niet meegemaakt maar als ik ervaringsdeskundigen mag geloven, vind je de vrije sfeer van toen nog een beetje terug in het hof Haus Schwarzenberg. In tegenstelling tot de meeste andere gebouwen in Mitte, is dit hof nog niet gerestaureerd en zijn ook de grote internationale winkel- en horecaketens nog ver te zoeken. Wat er nog wel is? Veel ruimte voor kunst en cultuur. Dat is de reden dat de initiatiefnemers het complex in 1995 hebben opgezet en die sfeer hebben ze volgens mij goed weten vast te houden. Ateliers, tentoonstellingen, winkels, bars en vooral muren vol street art. Er worden regelmatig bekende straatartiesten uitgenodigd om hun werk hier op de muur te zetten. Dat resulteert in zowel enorme muurtekeningen en in kleinere geplakte papierdrukken. Een kale wand ga je hier in ieder geval niet vinden. Een must voor ieder (eerste) bezoek aan Berlijn!

20150731 - DSCF1388- BerlijnBlog Haus Schwarzenberg
20150404 - P1120398- BerlijnBlog Haus Schwarzenberg
20150404 - P1120395- BerlijnBlog Haus Schwarzenberg

Dircksenstraße

Dircksenstraße, tussen S Hackescher Markt en S+U Alexanderplatz

Vraag me niet waarom, maar de Dircksenstraße lijkt een soort hub te zijn geworden voor gerenommeerde straatartiesten. Ik heb trouwens wel een klein vermoeden waarom… De straat is namelijk:

A: heel centraal (lees: veel mensen zien het werk van deze artiesten)

en

B: toch heel rustig en ietwat afgelegen (lees: er is weinig horeca en ’s nachts lopen er weinig mensen op straat, artiesten kunnen dus in alle rust hun werk op de muur plaatsen).

De Dircksenstraße ligt midden in het toeristische Mitte, langs het S-Bahnspoor tussen Hackescher Markt en Alexanderplatz, en is dus makkelijk even mee te pikken tijdens een bezoek aan Berlijn. Vergeet ook niet in de steegjes onder het spoor en af en toe omhoog te kijken, daar vind je vaak de meest verrassende werken. Laatst werd ik o.a. blij verrast door Lucy van El Bocho, paste up portretten van de Berlijnse Various & Gould en de dansende dames van Sobre.

20150731 - DSCF1420- BerlijnBlog Dircksenstraße
20150731 - DSCF1408- BerlijnBlog Dircksenstraße

Yaam

An der Schillingbrücke 3, S Ostbahnhof

Eerder schreef ik al over mijn liefde voor strandbar Yaam, klein Jamaica aan de Spree. Direct achter de touristenmassa’s die zich langs de East Side Gallery bewegen, heerst hier een uiterst ontspannen sfeertje. De Youth African Art Market is echt een wereld op zich met een zandstrand, reggaefeestjes, street food trucks vol Afrikaans eten en… heel veel street art op de muur! De meeste street art die je bij Yaam ziet, is op uitnodiging gemaakt en de kans is aanwezig dat je een artiest live met spray cans aan het werk ziet. Yaam heeft zelfs een expositieruimte waar werk van bekende street artists te bekijken en/of te koop is.

20150701 - DSCF0265- BerlijnBlog Yaam
20150701 - DSCF0249- BerlijnBlog Yaam

East Side Gallery

Mühlenstraße, tussen S Ostbahnhof en S+U Warschauer Brücke

Als je Yaam uitloopt, sta je aan het begin van de East Side Gallery. Het langste overgebleven stuk Berlijnse Muur staat ook wel bekend als de langste open air gallery ter wereld. Het is namelijk niet zomaar een stuk Berlijnse Muur. Een paar maanden na de val van de Berlijnse Muur zijn 118 kunstenaars uitgenodigd om hun visie op de politieke situatie in Berlijn, en op vrijheid in het algemeen, op de oostkant van de muur te tekenen. Een prachtig initiatief! Toch heb ik een beetje een haat-liefdeverhouding met de East Side Gallery. De werken zijn divers, de meeste tekeningen vind ik mooi en de boodschap erachter zet aan tot nadenken. Het nadeel? Veel werken zijn beschadigd of bekliederd en dat vind ik erg zonde. Desalniettemin is het de moeite waard om de East Side Gallery te bezoeken. Aan de westkant (waterkant) van de muur zijn veel tags geplaatst en kun je lekker aan het water zitten.

20150903 - _DSF2779- BerlijnBlog East Side Gallery

RAW-Gelände

Revaler Straße 99, S+U Warschauer Straße

RAW staat voor Reichsbahnausbesserungswerk. In simpel Nederlands: op deze plek werden in het voormalige Oost-Berlijn treinen onderhouden en gerepareerd. Het oude industrieterrein is nu een verzamelplaats voor allerlei culturele initiatieven. Van biergarten tot club, van vlooienmarkt tot jazzcafé, hier vind je het! Als je vanaf de Warschauer Brücke komt, is de kans groot dat je de grote murals al aan je rechterhand ziet verschijnen. De galerie voor urbane kunst Urban Spree dient namelijk regelmatig als canvas voor bekende straatartiesten. Neem de tijd om ook de rest van het terrein te verkennen en alle hoeken en gaten te checken, bij elk bezoek zul je weer iets nieuws ontdekken. Vergeet ook de buitenmuur in de Revaler Straße niet!

20141206 - DSCF0408- BerlijnBlog RAW Gelände
20150813 - _DSF2322- BerlijnBlog RAW Gelände
20110926 - DSC04192- BerlijnBlog RAW Gelände

Kino Intimes

Boxhagener Straße 107, U5 Frankfurter Tor

Eigenlijk is niet alleen de bioscoop Intimes, maar heel Friedrichshain de moeite waard om te checken als je een zwak hebt voor street art. Rondom Boxhagener Platz kun je je ogen goed de kost geven aan kleinere street art. Toch verdient Intimes een speciaal plekje in dit rijtje! De bioscoop staat niet alleen bekend om bewegende beelden maar ook om een groot aantal plakkaten aan de muur. ‘Diary/guestbook’ wordt de muur die altijd in verandering is genoemd. Kris kras worden de plakkaten op de muur geplakt en de vele paste ups vormen gezamenlijk een vrolijk en kleurrijk zoekplaatje.

Het is trouwens ook een van de leukste filmhuizen van de stad dus je kunt hier ook prima terecht voor een leuke cultfilm of een drankje in het bijbehorende café.

20150227 - P1110206- BerlijnBlog El Bocho
20150227 - P1110211- BerlijnBlog Intimes

Mauerpark

Aan de Bernauer Straße, U8 Bernauer Straße of U2 Eberswalder Straße

De naam Mauerpark is relatief selbsterklärend. De troosteloze plek waar de Berlijnse Muur ooit stond is nu een park en gezellig trefpunt voor de hele stad. Een klein deel van de muur staat er zelfs nog! Deze wordt dankbaar door graffiti-artiesten gebruikt om te bespuiten met tags en andere kleurrijke tekeningen. De kans is groot dat je op een zonnige middag verschillende mensen aan het werk ziet en ik vind het altijd fascinerend om mee te kijken hoe zo’n werk tot stand komt. Nergens anders verandert de graffiti zo snel als in het Mauerpark. Het is er geen dag, vaak zelfs geen uur, hetzelfde! Het verandert terwijl je toekijkt.

20150628 - DSCF0110- BerlijnBlog Mauerpark
20150628 - DSCF0087- BerlijnBlog Mauerpark

Verlaten plekken

Berlijn barst van de leegstaande gebouwen. Voor graffiti- en straatartiesten de perfecte plek om hun werk op de muur te zetten, want zo zijn ze niemand echt tot last. Mijn persoonlijke favoriet voor het spotten van street art was de Teufelsberg. Helaas is het voormalige Amerikaanse afluisterstation momenteel niet te bezichtigen omdat het terrein met zware hekken is beveiligd en de legale rondleidingen zijn stopgezet.

Gelukkig zijn er genoeg andere leuke opties:

20150125 - _MG_6521- BerlijnBlog Fototour Alte Fleischfabrik
20150125 - _MG_6454- BerlijnBlog Alte Fleischfabrik

Naast verlaten plekken zijn ook veel clubs voorzien van gave street art. Grießmühle, Sisyphos en Salon zur wilden Renate zijn slechts een paar clubs die zijn omgeven door graffiti en andere vormen van street art.

Street art wandeling door Berlijn Mitte & Friedrichshain

De eerste zes locaties die ik noemde, liggen redelijk bij elkaar in de buurt. Dat bracht me op een idee! Om het wat makkelijker te maken heb ik een kaart samengesteld, waarop je alle locaties in één oogopslag kunt zien. De hele route is zo’n zes kilometer lang en prima te voet of met de fiets begaanbaar. Als je overal uitgebreid wilt kijken, raad ik aan een hele middag voor de route uit te trekken.

  • Beginpunt: Haus Schwarzenberg, Rosenthaler Straße 39, S Hackescher Markt of U8 Weinmeister Straße
  • Eindpunt: Kino Intimes, Boxhagener Straße 107, U5 Frankfurter Tor
  • Lengte: ongeveer 6 kilometer

Als je nog meer wilt zien dan raad ik aan om ook Kreuzberg (omgeving Schlesische Straße) nog even mee te pakken.

Veel plezier!

street art spotten in berlijn wandeling fietstocht

Street art rondleiding door Berlijn

Wil je meer over de geschiedenis en de huidige trends binnen de street art scène in Berlijn leren? Dan raad ik aan om te starten met een rondleiding, de tours van Alternative Berlin vind ik persoonlijk een aanrader. Voor een eerste bezoek is de Alternative Berlin wandeling een leuke manier om met deze kant van Berlijn kennis te maken, de street art-tour buiten de gebaande paden is een leuke tip voor iedereen die nog meer diepgang zoekt. Met de kennis die je tijdens de wandeling opdoet, kun je daarna veder op ontdekkingstocht!

Street art rondleiding in Berlijn

Ik ben dol op street art. Veel artiesten zijn met street art begonnen om een (politieke) boodschap uit te dragen en ik vind het mooi als een werk, groot of klein, aan het denken zet. Ook vrolijke kunstwerkjes die mensen aan het lachen brengen zijn wat mij betreft een welkome aanvulling op het straatbeeld. Ik zeg niet dat ik alles mooi vind, maar zoals met alle kunst, is het vaak een kwestie van smaak.

Wat vinden jullie van street art en waar kom je graag in Berlijn om street art te spotten?

liebegruesse
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This