Appartementen in Berlijn

Wil je je helemaal thuis voelen in de stad? Overweeg dan eens om een appartement in Berlijn te boeken. In vergelijking met een hotel of een hostel heb je meestal net even wat meer ruimte, soms beschikking over een keuken (als je mazzel hebt zelfs een woonkamer) én verblijf je vaak op een plek tussen de locals. Persoonlijk kies ik op reis graag voor een appartement als ik langer op reis ben, graag wat langer op één plek verblijf of liever wat meer ‘huiselijke faciliteiten’ tot mijn beschikking heb. De selectie aan (vakantie)appartementen in Berlijn is nogal groot, daarom heb ik op deze pagina een persoonlijke selectie gemaakt van appartementen met een fijne ligging, goede faciliteiten en een betrouwbare host.

Een typisch ‘Altbau’ appartementenblok in Berlijn-Mitte

Waar vind ik een appartement in Berlijn?

Aanbieders van vakantie-appartementen

Bekende en betrouwbare sites om een vakantieappartement te huren zijn bijvoorbeeld Booking.com (mijn persoonlijke favoriet), Wimdu en Airbnb. In deze zoekmachines vind je zowel appartementen voor grote groepen als ook leuke studio’s. De huurperiode verschilt maar varieert meestal tussen een minimum van 3 dagen tot een maximum van een jaar.

Leuke wijken om te verblijven

Appartementen zijn in vrijwel elke wijk in Berlijn te vinden. Geliefde wijken zijn de meest centraal gelegen wijk Mitte (ideaal voor sightseeing), Prenzlauer Berg (hip, mooi en gezellig), Friedrichshain (veelzijdig uitgaansleven, leuke markten en veel street art) en Kreuzberg (clubben, veel horeca en leuke bars).

Kreuzberg is een levendige wijk vol prachtige appartementen én leuke horeca

Wat betaal ik voor een appartement in Berlijn?

Vaak liggen de prijzen p.p. van een appartement in Berlijn iets onder de prijs van een hotel van dezelfde kwaliteit. Zeker als je met een grote groep op pad gaat, en de huurkosten voor een appartement kunt delen, ben je vaak goedkoper uit.

Maak gebruik van de beste aanbiedingen

De prijs die je uiteindelijk voor een appartement betaalt hangt erg af van een aantal externe factoren: de locatie (hoe centraler, hoe duurder) van de accommodatie en het seizoen (hoe geliefder, hoe duurder) waarin je reist zijn erg van invloed op de prijs van het appartement. Ook kan het verschil uitmaken of je in het weekend of doordeweeks reist, sommige appartementen hebben weekendtoeslag. Ook rond geliefde feestdagen zoals kerst en oud en nieuw betaal je vaak een toeslag. En dan hebben we natuurlijk nog de uitrusting van het appartement (wifi? ligbad? lift?) en de eventuele inbegrepen schoonmaak.

Kortom

De prijzen voor een appartement beginnen rond de 50 Euro per persoon per nacht. De gemiddelde prijs voor een fijn appartement komt uit rond de 100 Euro per persoon per nacht. Je kunt het natuurlijk zo duur en luxe maken als je zelf wilt! Voor ongeveer 200 Euro per nacht heb je een ruim en luxe appartement met alle voorzieningen van thuis. Je kunt er voor kiezen om lekker zelf te koken in het appartement wat ook alweer een stuk goedkoper is dan eten in een hotel of bij een restaurant.

Appartement budgettips

Zo goedkoop mogelijk een appartement vinden in Berlijn? Houd dan rekening met deze tips:

  • Reis in rustige periodes (buiten vakanties, weekenden en feestdagen)
  • Huur een appartement buiten de populaire wijken van Berlijn (Mitte, Prenzlauer Berg en Charlottenburg zijn dure wijken)
  • Reis met meerdere personen (des te goedkoper wordt de prijs uiteindelijk per persoon)

Waarom verblijven in een appartement?

Waarom niet een hotel boeken maar juist een appartement? Omdat je je dan meer tussen de locals kunt begeven en meer de ruimte hebt. En als je slim boekt ben je nog goedkoper uit ook!

Ontdek de voordelen

  • Meer vrijheid – Bepaal zelf wanneer je opstaat, wanneer je de deur uitgaat en je hoeft geen rekening te houden met de openingstijden van een receptie want je kunt vaak contactloos in- en uitchecken.
  • Veel ruimte – Meestal heb je een grote ruimte tot je beschikking, vaak inclusief een woonkamer en eigen keuken. Toen ik zelf lang op reis was, waren dit de dingen die ik het meeste miste. In een appartement kun je gewoon doen alsof je thuis bent!
  • Tussen de locals – Veel appartementen worden verhuurd door eigenaren die op dat moment niet in Berlijn wonen of worden gerund door kleinschalige organisaties. De appartementen in Berlijn liggen vaak op plekjes waar niet veel hotels in de buurt zijn en dat maakt de reis iets minder “toeristisch” en je krijgt meer mee van het echte leven in Berlijn.
  • Deel de kosten – Wanneer je met meerdere mensen reist kan een appartement voordeliger zijn dan een hotel. Zeker wanneer je met meerdere mensen een appartement deelt en bespaart op de kosten door zelf te koken.
  • De luxe van je ‘eigen woonkamer’ – Meestal heb je luxe apparatuur tot je beschikking. Denk aan een smart-TV, snel wifi, een koffiezetapparaat, vaatwasser en wasmachine. Zo kun je optimaal ontspannen, ook eens een avondje bankhangen en jezelf thuis voelen op vakantie.

Waar moet je op letten

Verschillende boekingswebsites maken het mogelijk voor particulieren om hun privé appartement aan te bieden aan toeristen. Via deze websites kun je dus gewoon terecht komen in het huis van iemand anders, die in die week toevallig ook op vakantie is. Het leuke van appartementen op deze manier boeken is het gevoel van “thuiskomen”. Het maakt het veel makkelijker om Berlijn als een local te ontdekken en het biedt je de kans om een kijkje te nemen in het normale leven van een stel Berlijners.

Veel appartementen zijn ook nog eens hartstikke stijlvol ingericht, het zijn namelijk voornamelijk mensen in de creatieve sector die hun appartement verhuren. Zo heb ik zelf eens in een appartement gezeten van een stel waarvan de één schilder was en de ander fotograaf. Hartstikke leuk!

Het nadeel is echter als huiseigenaren of investeerders woningen die bedoeld zijn voor bewoners onderhuren aan toeristen. Hierdoor wordt het Berlijnse woningprobleem aangewakkerd: schaarste in het aanbod en stijgende huurprijzen. Het privé verhuren van appartementen met winstoogmerk aan toeristen is dan ook (terecht) verboden in Berlijn. Let erop dat je een appartement huurt dat een vergunning heeft voor het verhuren aan toeristen.

Persoonlijke selectie appartementen in Berlijn

Op basis van locatie, faciliteiten, prijs/kwaliteitverhouding en inrichting heb ik een persoonlijke selectie gemaakt van appartementen in Berlijn die ik aanbeveel.

Bensimon Apartments Prenzlauer Berg

Choriner Straße 37, Berlijn Prenzlauer Berg, OV: U Eberswalder Straße

Als geld en beschikbaarheid geen rol zouden spelen en ik kon een straat kiezen om te wonen? Dan zou ik zeker de Choriner Straße overwegen. Een prachtige straat vol mooie Altbau en vrolijke vlaggetjes in het hippe Prenzlauer Berg. Zowel aan de buitenkant als de binnenkant is het historische gebouw prachtig gerestaureerd en gemoderniseerd. Het ruime appartement is minimalistisch en praktisch ingericht en er is gebruik gemaakt van natuurlijke kleuren. Hoge plafonds, mooie houten vloer, fijn bed, groot balkon, fijne lichtinval. Mag ik intrekken?

  • Prijs per nacht: vanaf € 150,- p/nacht
  • Bijzonderheden: perfect gelegen in een knus deel van Berlijn in een prachtig gemoderniseerd appartementenblok met leuke ontbijttentjes om de hoek. Zithoek, groot terras en moderne keuken. Contactloos inchecken.
  • Bekijk beschikbaarheid: Bensimon Apartments Prenzlauer Berg bij Booking.com
De Choriner Straße is een knusse straat vol prachtige Altbau in Prenzlauer Berg. Mag ik hier wonen?

Stayery Apartments Friedrichshain

De studio’s zijn niet enorm maar groot genoeg en een fijne basis om een langere periode in Berlijn te verblijven of vanuit Berlijn te werken. Alle studio’s zijn voorzien van een kleine keuken, high-speed internet, een smart-TV, een werkplek en genoeg opbergruimte. De appartementen bieden toegang tot een gedeelde coworking ruimte, een lounge met spelcomputers, een wasruimte en een terras. Alle ruimtes zijn modern, licht en een tikkeltje industrieel ingericht. Love it! Gelegen in het bruisende Friedrichshain, een wijk vol leuke markten, koffiezaakjes en boetiekjes, met Boxhagener Platz en station Ostkreuz op loopafstand.

  • Prijs per nacht: vanaf € 100,- p/nacht
  • Bijzonderheden: moderne studio van alle (werk)gemakken voorzien. Met toegang tot een coworking space ideaal voor digital nomads of bezoekers die wat sociale interactie zoeken. Toffe locatie in Friedrichshain!
  • Bekijk beschikbaarheid: Stayery Apartments Friedrichshain bij Booking.com
Voor je boodschappen kun je in Friedrichshain terecht op de weekmarkt op Boxhagener Platz (iedere zaterdag)

75 Reacties

  1. Danique Wijland

    Hoi!
    Ik ga met een vriendin in de zomervakantie misschien naar Berlijn, we zijn 17 en 18 jaar oud en we willen een appartement in de buurt van leuke uitgaansgelegenheden. Weet jij een leuke wijk met goede en goedkope accommodaties of misschien zelfs wel een specifiek appartement?
    Alvast bedankt!

    Antwoord
  2. Egbert

    Volgende week gaan we, voor de vierde keer, naar Berlijn, dit keer voor 5 volle dagen. Dankzij je blog, hebben we aan paar dingen uitgezocht om te gaan bekijken. Dit keer eens geen hotel maar een appartement in Mitte. Op onze lijst staat.
    De F10 en F24 natuurlijk!
    Hackesche Höfe, Olypisch Stadion, Teufelsberg, Bunkerstour 3,
    Sprookjeskasteel Dammsmühle en Hohenschönhausen.
    En je prachtige boek gaat natuurlijk ook mit.
    Hartstikke bedankt voor alle tips, veels te veel eigenlijk, dus volgend jaar wieder!

    Antwoord
    • Marjolein

      Oeh, wat een leuke dingen staan er allemaal op jullie lijstje! Allemaal van die dingen die je bij een eerste bezoek wellicht niet bezoekt, maar des te leuker zijn voor een vervolgbezoek. Dat moet wel een superleuke trip gaan worden! Veel plezier en ik hoor graag wat jullie ervaringen zijn geweest!

      Antwoord
  3. Henriette

    Hallo,

    Wij willen misschien een na onze vakantie nog een paar dagen Berlijn eraan vast plakken, maar wij hebben een hond mee.
    Is het makkelijk om je hond overal mee naartoe te nemen? Mag hij ( zonder muilkorf) in de bus/trein/metro?
    Mag hij mee in de grote winkelcentra?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Henriette,

      voor het gemak kopieer ik even wat er op VisitBerlin staat, daar kun je veel handige informatie vinden over een bezoek aan Berlijn met honden:

      Dogs are allowed on the S-Bahn, U-Bahn, buses and trams and rail stations, as long as they are on a leash no longer than 1 metre. Certain dangerous breeds must also wear a muzzle in public. For large dogs, owners will have to purchase a ticket (at the child’s price); small dogs may be carried free of charge in an appropriate carrier. Guide dogs for the disabled may, of course, accompany you at no charge.

      Veel plezier!

      Antwoord
  4. Floor

    Hoi!

    Per februari gaan een vriendin en ik stage lopen in het vivantes klinikum in Neukolln in Berlijn.
    Waar kunnen wij het beste een appartement huren die tijdelijk kan.

    Groetjes Floor!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Floor,
      wat een leuk vooruitzicht! Ik raad aan om even op mijn pagina wonen in Berlijn te kijken, daar staan een aantal handige links op een rij waar je (tijdelijke) huurappartementen kunt vinden. Mocht je aan de hand daarvan nog concrete vragen, laat dan zeker even een reactie achter onder die pagina.
      Veel succes met de woningjacht en alvast een toffe stagetijd gewenst in Berlijn!
      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  5. King bala

    Ben heel blij met je Blog / website. En ik begrijp je liefde voor Berlijn , Berlijn heeft heel veel van Amsterdam in de jaren 70. en NYC van nu. het doet een aanval op je zintuigen en je bent gedwongen om met een heel andere visie naar het stads leven te kijken. Ben samen met mijn vrouw en 3 kids ( 17.18 & 20) net een week geweest, verblijf in Hotel Catalonia, prima hotel overigens . Ik vond het een geweldig ervaring en mijn vrouw en ik zou graag in de toekomst voor een langere tijd Berlijn en omstreek willen leren kennen. Wij zijn vaak in NYC geweest en Berlijn is mijn betreft de Europese tweeling van NYC. Wat op mij vooral indruk maakt was de complet “anarchie” dat in sommige delen van de stad heerst maar zonder enige gevoel van dreigement. (heb mij dag en nacht totaal relaxt gevoeld). er is een universum aan eet tenten en zoveel keus qua cuisine. en het hoeft allemaal niet veel te kosten. … we hebben het over een Europees hoofdstad, vergelijken met LONDON (waar ik vandaan kom) is het spot goedkoop.
    In kort en top stad, heeft veel te bieden voor ieder dat wat wil en wij gaan zeker terug.
    Ga door met je Blog ik denk dat je heel veel mensen hier mee heel blij maak.

    Antwoord
  6. Thecla berk

    Hoi Marjolein
    Wij hebben een appartement geboekt bij am brandenburger tor! Zoals je mss weet kun je daar pas om 15.00 in en je moet er weer vroeg uit. Dat is op zich geen probleem maar wij zijn om half 9 in de ochtend al in Berlijn en vertrekken pas om 16.00 naar het vliegveld.. Klopt het echt dat je je koffers daar niet mag laten staan zodat je er niet mee moet lopen zeulen?
    Gr. Thecla

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Thecla,

      hmm, dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Ik zou even kijken of je iets kunt afspreken met de mensen die het managen of schoonmaken. Soms is er wel iets mogelijk! Alternatief kun je de bagage in een van de grotere stations in een kluisje stoppen, bijvoorbeeld op Hauptbahnhof, da’s niet ver bij de Brandenburger Tor vandaan (directe verbinding met metrolijn U55).

      Veel plezier in Berlijn!
      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
      • Thecla berk

        Gewoon even aardig vragen Wij hadden zelf ook als alternatief om het in een kluis te doen, maar wisten niet of dat mogelijk was.
        Dank voor je antwoord. Gr. Thecla

        Antwoord
        • Marjolein

          Precies! En de kluisjes zijn anders een uitstekend alternatief. Veel plezier!

          Antwoord
  7. Judith

    Hoi Marjolein,
    Misschien onbekend maar ik gebruik vaak http://www.berlin-sofort.de voor een betaalbare slaapplaats in Berlijn. Zo heb ik afgelopen week in Britz/Neukölln overnacht.

    We hebben bekeken/gedaan: Britzer Garten (erg mooi met alle tulpen – tip uit jouw boek). Rondvaart Wannsee (Pauweneiland), Botanische tuin, Reichstag (bedankt voor de tip van het reserveren, we konden zo doorlopen), Loxx am Alex (mini-berlijn/ modeltreinbaan), Story of Berlin (incl. bunker). Bij de Britzer Molen gegeten en gewinkeld (KaDeWe).

    Kortom: genoten van top-stad Berlijn en het mooie weer.
    Bedankt voor al je blogs, foto’s en tips. Heeft goed geholpen met het voorbereiden van deze reis.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Judith! Bedankt voor je enthousiaste berichtje en je handige tip! Fijn om te lezen dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad. Daar doe ik het voor! <3

      Antwoord
  8. Remi

    Beste Marjolein,

    Aankomende augustus ga ik samen met mijn vriendin 5 dagen naar Berlijn. We zijn allebei begin twintig en zijn van plan de bekende bezienswaardigheden te bezoeken maar willen ook de typische, alternatieve Berlijnse sfeer proeven. We hebben als uitvalsbasis twee appartementen op het oog. Eén daarvan is aan de Kastanienallee en de ander is op de Wallstrasse (op de grens van Mitte en Kreuzberg net onder de Spree). Zou je op basis van de twee locaties één van beide appartementen verkiezen boven de ander? Alvast heel erg bedankt.

    Groeten Remi

    ps. Wat een geweldige website!

    Antwoord
    • Koos

      Deze reactie doet me denken aan Oscar Wilde: “The Importance of being Earnest”:

      Lady Bracknell: What number in Belgrave Square?

      Jack: 149.

      Lady Bracknell: The unfashionable side.

      Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Remi,

      wat een heerlijk vooruitzicht! Ik denk dat je met beide locaties prima zit! De buurt rondom de Kastanienallee is alleen ’s avonds wel iets gezelliger, veel leuke restaurants en cafes (Bonzana Coffee, Prater Biergarten, Nothaft + Seidel, Omomi, genoeg!) zitten op loopafstand en sowieso vind ik Prenzlauer Berg een hele fijne wijk om te verblijven voor een eerste bezoek. Gezellige sfeer maar toch niet te ver bij alle bekende bezienswaardigheden vandaan. In de Wallstraße ben je iets dichterbij bekende bezienswaardigheden en ook de meeste clubs zijn iets dichterbij.

      Bedankt voor je reactie en compliment! Ik wens jullie heel veel plezier in Berlijn!

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
      • Remi

        Hoi Marjolein,

        Bedankt voor je uitgebreide reactie en de tips wat betreft restaurants en cafés. We kiezen voor de Kastanienallee en zullen nog veel gebruik gaan maken van de informatie op je website.

        Heel erg bedankt!

        Groeten Remi

        Antwoord
  9. Ilonka van Bezooijen

    Hoi Marjolijn,

    Ik heb het plan opgevat om deze zomer in mijn eentje 3 of 4 weken naar Berlijn te gaan om te leven als een local. Ik ben afgelopen jaar ieder jaar al een paar dagen geweest, en ben echt in de ban van Berlijn (mede dankzij jouw tipjes en die van de groene meisjes:-). Lijkt me heerlijk om langer in de stad te zijn en dingen te doen waar je normaliter niet zo snel aan toe komt zoals urbexen, freiluftkino, zwemmen in een meer of fietsen langs de Mauerweg. Denk je dat ik me ga vervelen tijdens die 4 weken? ben ook een echte cultuur liefhebber dus wellicht heb je nog tipjes voor locatietheater voorstellingen. Is er echt genoeg te doen voor 4 weken (beetje retorische vraag misschien) of liggen zaak ook wel stil hartje zomer?

    Zou super zijn om jouw mening eens te horen.

    Bedankt alvast,
    groetjes,
    Ilonka

    Antwoord
    • Marjolein

      Hee Ilonka,

      wat supertof dat je nu ook bent aangestoken met het Berlijnvirus. Als je het eenmaal hebt, kom je er nooit meer vanaf, haha!

      En heel eerlijk? Je kunt jezelf niets beters cadeau doen dan 4 weken vakantie vieren in Berlijn! Ik heb het zelf ook eens gedaan in de zomer van 2011 en het was echt fantastisch. Lekker elke dag doen waar je zelf zin in hebt, heerlijk! Berlijn stil in de zomer? Integendeel! De stad leeft en bruist als in geen ander seizoen. Open air parties, openluchtbioscopen, vlooienmarkten, overal hangt een gezellige festivalsfeer. Echt heel leuk! Zeker als je ook fan bent van leuke evenementen, tentoonstellingen en voorstellingen dan kun je hier je hart ophalen. Komende evenementen zet ik vaak op een rijtje in mijn maandelijkse nieuwsbrief, als je het leuk vindt kun je je hier aanmelden daarvoor.

      Mocht je toch bang zijn dat je je gaat vervelen tijdens die vier weken (waar ik ook wel goed kan inkomen) dan raad ik aan om een kamer te huren in een gedeeld appartement (een WG, deze vind je bijvoorbeeld via WG-Gesucht.de) of om een cursus Duits (of een andere cursus) te volgen, zo kom je ook gelijk makkelijk in contact met andere mensen.

      Ik kan het in ieder geval onwijs aanraden! Mocht je nog meer vragen hebben dan help ik graag verder!

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
      • Ilonka

        Hoi Marjolijn,

        Inmiddels wordt mijn wensenlijstje voor Berlijn al langer en langer . Omdat ik ook fan ben van kleine theatervoorstellingen op bijzondere locaties (denk aan Oerol of de Parade in NL) ben ik benieuwd of zoiets ook in Berlijn te vinden is. Wellicht heb je tips van sites die ik in dat kader eens in de gaten zou kunnen houden?

        Tja Vorfreude ist die schönste Freude .

        Echt super bedankt alvast,

        Groetjes,
        Ilonka

        Antwoord
        • Marjolein

          Hai Ilonka,

          oef, daar vraag je me wat! Ik ben niet zo’n theaterganger en ik heb dus geen flauw idee. Misschien zit hier iets voor je tussen? http://www.visitberlin.de/en/feature/berlin-s-independent-theatre-scene. Ik fiets regelmatig langs het Theater unterm Dach en dat ziet er altijd erg leuk uit! Mocht je trouwens in de zomermaanden naar Berlijn komen dan kan ik ook aanraden om een openluchtbioscoop te bezoeken (bijvoorbeeld Insel op het RAW-Gelände of Freiluftkino Kreuzberg). Vind ik ook altijd een hele fijne sfeer hebben! Ook het Lollapalooza Festival zit er weer aan te komen, daar is theater ook altijd een onderdeel van het programma.

          Vorfreude is inderdaad fijn. Geniet ervan!

          Liebe Grüße,
          Marjolein

          Antwoord
  10. Michèle

    Super handige blog/site!
    Toch vroeg ik me af of je eventueel tips hebt voor als je voor zo’n 5 maanden een appartement wilt huren met daarbij het liefst 2 losse slaapkamers!

    Antwoord
    • Marjolein

      Dank je wel! Ik zou even kijken of je iets via WG-Gesucht kunt vinden, daar worden regelmatig appartementen voor een paar maanden aangeboden als mensen een tijdje in een andere stad gaan wonen. Je kunt ook reguliere woonsites als Immobilienscout24 proberen of kijken of je ergens via Airbnb een goede deal kunt scoren! Succes! Groetjes, Marjolein

      Antwoord
  11. Neelke

    Hoi Marjolein,

    Wat een fijne site! In juni ga ik met mijn vriend een paar dagen naar berlijn. We houden van barretjes, (hippe/industriële) koffietentjes, pop-up-stores, artistieke omgeving, een hapje eten…
    Verder komen we natuurlijk om veel cultuur te snuiven. Het liefst verblijven we in een omgeving van mooie oude panden en geen grootste flats. Via AirBnB willen we een appartement boeken? Welke omgeving zou je ons aanraden?

    Ik hoop dat je wat leuke tips hebt!

    Met goede groet,

    Neelke

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Neelke,
      mijn eerste gedachte: Prenzlauer Berg! Het is een prachtige wijk vol 19e eeuwse Altbau, leuke pleintjes en mooie straten. Bovendien zitten er talloze toffe boetiekjes, cafeetjes en goede restaurants. Vooral de buurt rondom Kollwitzplatz is bij mij favoriet en daar kun je ook een fijne biologische markt bezoeken. Omdat het redelijk centraal is gelegen, zit je vanaf daar ook snel in andere delen van de stad.
      Andere buurten die ik persoonlijk erg fijn vind zijn Friedrichshain (rondom Boxhagener Platz) en Kreuzberg (rondom Bergmannstraße). Vooral Friedrichshain is iets rauwer, daar vind je bijvoorbeeld wat minder hele mooie gebouwen maar meer street art.
      Kun je hier iets mee? Als je nog meer vragen hebt dan hoor ik het graag!
      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
  12. Irene

    Wat een leuke blog. Mijn zoon gaat 15 februari stage lopen in berlijn. Het is echter zo verschrikkelijk moeilijk om een beetje betaalbare studenten kamer te vinden. En de tijd gaat nu echt heel erg dringen. We zoeken dus waarschijnlijk op de verkeerde plekken naar een kamer. Heb jij nog tips waar we kunnen zoeken?

    Antwoord
  13. Johan

    Hoi Marjolijn!

    Sinds een paar dagen ben ik Airbnb aan het afstruinen om een leuk appartement te vinden voor onze volgende trip naar Berlijn in september.

    Nu krijg ik van sommige verhuurders reacties terug op mijn aanvragen waarbij ze aangeven dat de wetgeving in Berlijn vanaf mei gaat veranderen en dat het kort verhuren (=korter dan 60 dagen) van woningen niet meer zou mogen?!

    Ik heb al gezocht op internet, maar ik kan niet voldoende scherp krijgen wat er precies aan de hand is. Weet jij hier meer over? Kan ik nog met een gerust hart sites als Airbnb gebruiken of moet ik op zoek naar alternatieven (zoals hotels)?

    Alvast bedankt voor je reactie!!

    Groet, Johan

    Antwoord
  14. Chéneviéve

    Beste Marjolein,

    ik verhuis naar Berlijn voor 6 maanden in verband met mijn stage.

    Samen met een vriendin zouden we een kamer willen huren ( het liefst alles wat inbegrepen is zoals meubulair)

    Ik vind het zo moeilijk om iets te zoeken, ik kan maar niets vinden, ook qua site’s vind ik alles zo wazig.

    alvast bedankt.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Chéneviéve,

      heb je toevallig al op WG-Gesucht.de gekeken? Dat is de grootste website voor het verhuren van studentenkamers. Alternatief zou je bij de organisatie Studentenwerk na kunnen vragen, zij regelen veelal kamers voor internationale studenten. Op mijn pagina over wonen in Berlijn kun je er meer informatie over vinden. Mocht je na het lezen van die informatie nog vragen hebben dan hoor ik het graag!

      Succes en groetjes uit Berlijn,
      Marjolein

      Antwoord
  15. Simon

    Hi Marjolein,
    Ik begin in december aan mijn nieuwe baan in Berlijn. Nu vertrek ik deze week en wil ik komende 2 weken naar een appartement gaan zoeken.
    Is het mogelijk (en verstandig) om via airbnb.nl een tijdelijke woning te huren voor deze 2 weken en je alvast aan te melden bij de gemeente op dit tijdelijke adres?

    Love your website!
    Grt, Simon uit Amsterdam.

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Simon,

      jazeker! Dat is exact de manier die ik iedereen die naar Berlijn wil verhuizen aanraad. Het is makkelijker om vanuit een tijdelijk onderkomen verder te zoeken omdat je dan de mogelijkheid hebt meerdere woningsbezichtigingen vlak achter elkaar te plannen. Op mijn pagina ‘een woning zoeken in Berlijn‘ heb ik het nog iets gedetailleerder uitgelegd. Succes en vooral veel plezier!

      Liebe Grüße aus Berlin,
      Marjolein

      Antwoord
  16. Floor

    Beste Marjolein,

    Ik heb een vraagje over de wijken in Berlijn. Eind september ga ik voor in eerste instantie 4 tot 6 maanden naar Berlijn. Ik ben 33, houd van af en toe een drankje in de kroeg, hardlopen (liefst in groen) en leuke mensen ontmoeten ;-). Heb je tips voor betaalbare, leuke wijken om in te wonen (of heb je nog meer info nodig?)?

    Alvast bedankt!

    groetjes,

    Floor

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Floor,
      je zou naar Schöneberg, Moabit (vlak boven Tiergarten) Neukölln kunnen kijken. Deze wijken hebben veel groen in de buurt, veel leuke cafeetjes en barretjes maar het is nog relatief goed betaalbaar. En ook niet geheel onbelangrijk: het ligt relatief centraal en met het OV ben je er zo. Misschien kun je even een kijkje nemen om te kijken hoe de sfeer je bevalt? Laat maar weten als je nog meer vragen hebt!
      Succes en veel plezier,
      Marjolein

      Antwoord
  17. Olivier Korver

    Hoi Marjolein!

    Fantastisch blog heb je, heb er al véél aan gehad! Over zes weken verhuis ik naar mijn favoriete stad! Mijn werk helpt mij voor eerste maand (Augustus) aan tijdelijk verblijf, vanuit daar ga ik zoeken in Friedrichshain, Kreuzberg, Prenzlauer Berg & misschien ook Neukölln.

    Meeste aanbod wat ik volg (en leuk vind) op immonet / immoscout, lijkt binnen een week weg te zijn. Omdat een maand om te zoeken wellicht redelijk krap is, heeft het al zin om vanuit Nederland zelf iets te gaan zoeken of in ieder geval met toekomstige verhuurders te gaan praten, of raad je mij aan om echt te wachten tot ik er ben?

    Thanks!

    Antwoord
    • Marjolein

      Dank je wel Olivier! Wat fijn om te horen dat je werkgever je ondersteunt tijdens de eerste paar weken, da’s in ieder geval fijn aankomen. Ik denk dat je inderdaad het beste kunt wachten tot je er bent, verhuurders willen je meestal persoonlijk zien en willen vaak ook de nodige documenten (tip: regel z.s.m. een Schufa en een Mietschuldenfreiheitsbescheinigung). Vaak kun je de meeste appartementen die online komen ook al vrij snel betrekken. Ik denk dat je het wat makkelijker voor jezelf kunt maken door ook in andere wijken te kijken en misschien ook te kijken naar tijdelijke huur voor de tussentijd. Zelf heb ik mijn appartement via http://www.immobilienscout24.de/ gevonden. Laat maar weten als je nog vragen hebt. Veel succes! Groeten, Marjolein.

      Antwoord
  18. tess

    hoi!
    eindelijk is t zover, ik ga voor een half jaar in berlijn wonen!
    samen met 4 klasgenootjes zijn wij opzoek naar een appartement met 5 slaapkamers, opzicht heel lastig aangezien we ook nog in de stad willen zitten!
    heb je eventuele tips anders dan airbnb etc?
    ook snap ik de site wg-gesucht totaaaal niet. misschien een kleine bondige uitleg?

    heel erg bedankt alvast!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Tess,

      leuk dat jullie met een groepje naar Berlijn gaan! WG-gesucht is een website waar je voornamlijk terecht kunt voor het zoeken van een kamer (WG staat voor Wohngemeinschaft, een appartement dat door meerdere mensen wordt gedeeld). Aangezien jullie met meerderen zijn denk ik dat je beter direct voor een groot appartement kunt kijken, die zul je bij WG-gesucht niet (snel) vinden. Ik denk dat je het beste even bij http://immobilienscout24.de/ en soortgelijke online woningsites kunt kijken. Ik heb ook een pagina over een woning zoeken in Berlijn, ik denk dat je daar nog wel de nodige handige weetjes kunt vinden.

      Mocht je nog vragen hebben, laat het me weten!

      Veel succes!
      Marjolein

      Antwoord
  19. Desiree

    Toch vind ik AirBnb voor het buitenland nog steeds het meest ideaal. Desalniettemin vind ik je andere tips ook wel goed om te weten. Wij verhuren zelf alleen nog appartementen in Nederland.

    Antwoord
  20. Anouk

    Hoi Marjolein,

    Alles wat ik google over Berlijn; ik kom toch telkens weer op jouw blog uit :) Super overzichtelijk en duidelijk, leuk! Ik ga deze zomer met mijn zusje naar Berlijn, en nu lijkt het ons wel wat om een appartement/b&b te boeken. Is het veilig/vertrouwd om via wimdu.nl te reserveren, ook qua betaling? (En voor ons als 2 meiden) ;)

    Groetjes Anouk

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Anouk,

      hihi, wat goed zeg! Ik heb de laatste jaren ook al aardig wat artikelen geschreven over Berlijn dus het kan goed kloppen dat je bijna overal iets over kunt vinden. Ik boek zelf ook vaak een Wimdu (of Airbnb) als ik op vakantie ga. Nooit problemen mee gehad en ik vind het erg fijn om in een appartement te verblijven, zo proef je toch meer van de lokale sfeer dan in een hotel. Wel boek ik altijd een prive appartement, en geen kamer bij iemand in huis. Zo heb je toch je privacy en ik vind het ook een wat prettiger idee. Maar dat is natuurlijk persoonlijke voorkeur ;-).

      Veel plezier alvast in Berlijn!
      Marjolein

      Antwoord
      • karin

        Hoi Marjolein

        Wat een leuke website, heel veel informatie
        Kan je me ook iets budgets aanraden in berlijn voor een gezin van 5 plus hond. En hoe zit het met de ov met hond?? Karin

        Antwoord
  21. Renske

    Ha Marjolein,
    Dank voor de tips die ik al heb kunnen lezen op je blog!
    Ik ben van plan om met man en kind van 2 een week naar Berlijn te gaan in mei.
    Heb jij tips voor accommodaties die kindvriendelijk zijn en in een buurt met groen, speeltuintjes, maar ook genoeg eettentjes? Ik zit liever in een oud pand, dan in een flat. We koersen nu zelf op kreuzberg of friedrichshain. Past dat een beetje bij wat ik zoek qua buurt denk je?
    Veel dank alvast! Dag Renske

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Renske,
      ik heb geen ervaring met kinderen, dus een specifieke locatie zou ik niet weten. Ik denk dat een apartementje altijd wel fijn is, heb je lekker de ruimte met de kleine. Ik raad Prenzlauer Berg aan. Een hele jonge wijk met veel gezinnen, een hele toffe creatieve sfeer en prachtige 19e eeuwse panden. Koffietentjes op elke hoek van de straat, boetiekjes, markten, dat werk. Ik zou zoeken rondom de Kollwitzplatz, daar zitten prachtige straten met ook enkele speeltuintjes. Succes!
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  22. Ellen

    Hoi Marjolein!
    Ik ga van de zomer met een vriendinnetje lekker een paar dagen naar Berlijn toe! Nu zijn we via airbnb op zoek naar een appartement en filteren we op de centraal gelegen wijken (Mitte, Kreuzberg, Prenzlauer Berg, Friedrichshain, Tiergarten)
    Maar omdat we er beiden niet bekend zijn weten we toch niet helemaal wat wel en niet leuk is.
    Welke wijken kun je ons aan- en afraden?

    Ik geniet van je blog!
    Ellen

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Ellen,
      wat een heerlijk vooruitzicht zeg – leuk! Is het jullie eerste keer in Berlijn? Dan raad ik Mitte aan, daar bevinden zich de meeste bezienswaardigheden. Het noordelijke deel van Mitte (Scheunenviertel) is ook nog eens hartstikke gezellig. Je vindt er veel boetiekjes, restaurants en galerijen. Ik zou geen appartement boeken direct in het toeristische centrum (dus rondom Unter den Linden) omdat het daar ’s avonds nogal uitgestorven is. Prenzlauer Berg is ook leuk, vooral in de weekenden. Veel cafeetjes, markten en prachtige 19e eeuwse panden. Als je al vaker in Berlijn bent geweest is Friedrichshain (daar woon ik zelf) of Kreuzberg leuk. Deze wijken zijn wat alternatiever/creatiever. Veel street art, oude industriepanden, studenten, clubs etc. Tiergarten vind ik persoonlijk wat minder omdat je daar weinig horeca hebt. Kun je wat met deze informatie? Veel plezier alvast!
      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
      • Ellen

        Hoi Marjolein!

        Dankjewel voor je antwoord!
        We hebben een appartement gevonden bij het Volkspark Friedrichshain, heb je nog enige tips voor leuke lokale eettentjes in die buurt?
        Groetjes,
        Ellen

        Antwoord
  23. Raymond

    Hoi,

    ik heb laatst bij Lodge-Berlin.de in Friedrichshain overnacht, nu was de wijk wel leuk maar die appartemenent waren prima voor mij en mijn vrienden maar met vriendin zoek ik toch wat netters :)
    heb je ideeën

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Raymond,
      ik woon vlakbij het Ibis Styles Hotel in de buurt, de locatie is goed met het OV bereikbaar en het hotel ziet er mooi en modern uit. Boxhagener Platz en andere toffe plekjes in Friedrichshain zitten op loopafstand. Misschien is dat wat voor jullie?
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
      • Raymond

        Dan ga ik daar eens kijken, dank je wel!

        En succes met je boek :)

        Antwoord
  24. Marloes

    Hi Marjolein,
    Wat een super leuke site heb je! Ik ga binnenkort een paar dagen met mijn vriend naar Berlijn en we zoeken een leuk appartementje. Ik heb al zitten kijken op airbnb maar daar staat zo vreselijk veel op aangeboden dat ik door de bomen het bos niet meer zie, en alles wordt ook nog eens goed beoordeeld. Heb jij misschien een tip qua wijk of iemand waar je goede ervaringen mee hebt?
    Alvast bedankt!
    Groetjes,
    Marloes

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Marloes,
      klopt, op AirBnB staat echt heeeel veel. Ben je al eens eerder in Berlijn geweest? Voor de eerste keer zou ik de wijken Mitte (vooral de noordkant, het Scheunenviertel) en Prenzlauer Berg aanraden, daar vind je veel koffietentjes, boetiekjes, restaurants maar ook bezienswaardigheden en musea. Zelf vind ik Friedrichshain (daar woon ik zelf) en Kreuzberg erg leuk, ze moeten het niet van de bezienswaardigheden hebben maar vooral van de sfeer. Een beetje alternatief, veel street-art en meer het ‘local’ gevoel. Vooral leuk als je Mitte al kent en vooral de alternatieve sfeer een beetje wilt proeven. Oh, en je budget is ook belangrijk om te weten! Na wat snel bladeren lijkt me dit wel een gave, mooi appartement, en toffe locatie in het bruisende deel van mitte. Kun je hier iets mee?
      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  25. Sanara Raza

    Hallo,

    Ik ben een studente en ben opzoek naar een appartement met 2 slaapkamers voor 6 maanden voor max 800 euro per maand. Zou iemand mij een site kunnen aanraden?
    Alvast bedankt!

    Antwoord
  26. Ilonka

    Hoi Marjolein,

    We zijn een weekje in Berlijn geweest met 3 kinderen, een prima appartement geboekt via Mowitania, maar je kunt het ook rechtstreeks boeken: http://www.ermin-apartment.de Wij zaten vlakbij het Alexa winkelcentrum. Goede en centrale locatie, veel op loopafstand én voor de deur de Jannowitzbrucke (halte voor de S-Bahn) met een grote Lidl en een Burger King aan de overkant. 10. minuten lopen naar de TV-toren. Als je je vakantie betaalbaar wilt houden is dit een goed appartement! We zijn zelf met de trein gegaan maar zagen in de buurt genoeg parkeerplaatsen dus ook goed met de auto te doen.

    groet,
    Ilonka

    Antwoord
  27. Darja

    Hallo Marjolein,

    Dank voor je blog! Ik was vorige week in Berlijn en heb oa je tips over de buitenbios en Muggelsee gevolgd :)
    Nog een tip voor appartementen: ik had via tc-apartments echt een mooie plek. Wellicht ook iets voor andere lezers.

    Groet en succes,
    Darja

    Antwoord
    • Pat

      Beste Darja,
      Het is een schitterend stad en mooie omgeving. Ik ben van plan geregeld Berlijn te bezoeken. Mag ik weten welke deel jij logeerde, en kan ik de gegevens van jou krijgen mo eventueel te boeken.
      Dank je,
      Pat

      Antwoord
  28. Maartje

    Ik zit momenteel met man en kinderen in Berlijn, in een appartement (twee slaapkamers, tuin om in te spelen) in Karlshorst. Heel rustige buitenwijk. (Schlafenwiebeimuttern.de) 80 euro per nacht. We hebben onze fietsen in de trein meegenomen naar Berlijn. Veel uitstapjes voor kinderen in de buurt : FEZ, (speeltuinen, kinderboerderijen , zwembad en kindermuseum), veerpontje over de Spree, het verlaten pretpark Spreepark was een surrealistische ervaring…Ach en met de fiets ben je overal zo, we gebruiken de vele speeltuintjes in Berlijn als onderbreking voor de kinderen, daarna kunnen ze weer vol goede moet de pedalen op. De stoep wordt geregeld gebruikt door ons, soms wat veiliger dan de straat, zeker voor kids. Machmit kindermuseum is tevens een aanrader in prenzlauerberg. We hebben veel tijd dit keer , we blijven 10 dagen. Zo kun je ook eens een dagje rustig aan doen met de kinderen.
    Leuk blog overigens!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Maartje,

      bedankt voor je reactie, klinkt als een heerlijke Berlijnvakantie. Zo is het ook het fijnst om de stad te ontdekken, lekker de tijd nemen en genieten van de omgeving. Veel plezier nog!

      Antwoord
  29. Dick van der Hof

    Leuke blog. Ik reis regelmatig per trein naar Berlijn. Ik boek dan op internet bij de Deutsche Bahn en betaal dan € 39 voor een enkele reis. Dat is € 10 goedkoper dan bij NS Hispeed. Voor dezelfde plaatsen in dezelfde trein betaal ik dan voor een retour € 20 minder. Van dat geld kan ik dan fijn naar de Irish Pub in het Europa Center, om maar wat te nomene.
    groet,
    Dick

    Antwoord
  30. harma

    Hoi Marjolein,

    Wij gaan dit jaar voor het eerst naar berlijn en hebben ons appartement gehuurd via http://www.waytostay.com
    Een site met alle beschikbare appartementen met allerlei info die je er over wilt weten en reviews van mensen die er hebben gelogeerd. Misschien ook een aanrader om te kijken en in de lijst op te nemen?

    Groetjes Harma.

    Antwoord
  31. laurance

    Hey Marjolein,

    Je blog is echt top! mijn vriend en ik gaan deze zomer naar Berlijn, heb veel informatie hier kunnen vinden!

    Ik heb nog wel een klein vraagje over het huren van appartementen.. Is het de bedoeling dat je het appartement na het huren ook poetst voordat je weg gaat? Heb nog nooit een appartement gehuurd maar zou het wel eens willen proberen..
    Hopelijk heb je een antwoord voor mijn vraag.

    Super bedankt alvast!

    Antwoord
    • Jurjen

      Beste Laurance,

      Je hoeft het appartement voor het weggaan niet te poetsen. Je moet uiteraard geen gebruikte condooms of andere troep op de vloer laten liggen, dus even alle troep in de vuilnisbak gooien en de gebruikte vaat afwassen, maar voor het stofzuigen en soppen betaal je doorgaans een schoonmaaktoeslag. Die komt bovenop de prijs per nacht.

      Jurjen

      Antwoord
  32. Mat

    Hallo,
    Eigenlijk heb ik precies dezelfde vraag als hierboven van Pat.
    Dus ik ben benieuwd naar je antwoord.
    Gr,
    Mat

    Antwoord
  33. Pat

    Hi Marjolein,

    Ik vind jouw blog over Berlijn top!
    Leuk dat je zo enthousiast bent over Berlijn.

    Wij hebben 3 kids en willen met onze kinderen de stad bezoeken. Onze kinderen zijn nog jong dus dat is een leuke uitdaging.

    Gelukkig zijn er in Berlijn parken en jouw tips nemen we ook mee.

    Vorig jaar hebben wij met de kinderen Barcelona bezocht en toen zijn we verbleven in een appartement met zwembad. Voor de kinderen echt top. Aan het einde van de dag, gingen de kinderen heerlijk nog even een uurtje zwemmen.

    Mijn vraag is:
    1. Weet jij een appartement met een (gemeenschappelijk) zwembad in Berlijn?
    2. Weet je anders een leuk recreatie binnenzwembad voor kinderen in Berlijn (misschien kunnen wij in die buurt een appartement vinden..)?

    Groet,
    Pat

    Antwoord
  34. Loes de Bruin

    Beste Tina en Marjolein,
    Airbnb is ok.
    ik verhuur zelf mijn appartement in Rotterdam ook viaa die site. Voor huurders en verhuurders save. Je betaalt allebei een klein deel commissie aan ze. Je kunt makkelijk via de site met elkaar communiceren en pas als ze jouw reservering en commissie binnen hebben krijg je elkaars gegevens.
    Wimdu lijkkt er een beetje op.
    zelf google ik altijd als ik een appartement zoek en als ik op verschillende sites hetzelfde appartement tegen kom, probeer ik het direct van de verhuurder te huren.
    Nu gaan we eerst naar Bilbao, voor o.a. Gugenheim, en doen we de volgende keer Berlijn Gugenheim.
    hoe is de collectie in Berlijn?
    Hartelijke groet,
    Loes de Bruin

    Antwoord
  35. Tina

    Hoi Marjolein,

    Allereerst fijne site! Ik heb al veel nuttige info kunnen vinden via jouw blog en ik reis binnenkort (eind feb) met kind voor het eerst naar Berlijn. We zullen 1 week verblijven.

    Ik vroeg mij af of jij of iemand anders ervaring heeft met Airbnb? Het ziet er allemaal goed uit maar ook zo betrouwbaar? Aangezien wij een week zullen verblijven gaat onze voorkeur uit naar een veilig en centraal gelegen appartement in een veilige omgeving. Alle suggesties zijn welkom!

    Alvast veel dank!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Tina,

      bedankt voor je reactie! Zelf heb ik nog nooit direct bij Airbnb geboekt maar ik heb wel vrienden die er gebruik van hebben gemaakt (enkel huren, niet verhuren). Ik heb eigenlijk altijd alleen maar hele positieve verhalen gehoord en de appartementen die ik van binnen heb gezien waren over het algemeen ook goed onderhouden. Het enige nadeel is dat Airbnb nog best een bedrag aan commissie vraagt maar dat heb je natuurlijk ook als je een hotel boekt via een reisorganisatie. Als je iets centraals zoekt zou ik proberen iets rond Alexanderplatz te vinden, centraal & veilig :). Als je verder nog vragen hebt, let me know!

      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  36. Roy

    Wie heeft er nog meer ervaringen met Mowitania net als Dolf?

    Het ziet er uit als een goed concept maar ook betrouwbaar?

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Roy, ik heb hier zelf geen ervaring mee. Ik boek appartementen eigenlijk ook altijd bij Booking.com, of wanneer het om een langere tijd gaat bij WG-gesucht.de. Succes!

      Antwoord
    • Ruud

      Al heel wat keren via Mowitania geboekt (steeds een andere locatie) en steeds een goede sleuteloverdracht. Standaard 51 euro aanbetalen, de rest (meestal) contant bij aankomst. Veel keus.

      Antwoord
  37. Dolf

    We gaan in april 2011 met zes naar Berlijn en je blog was een fijn startpunt.
    Wat appartementen betreft voor verblijven van zo’n 3 dagen of langer, hebben we de site http://www.mowitania.de ontdekt, een soort van verzamelsite voor diverse aanbieders waar letterlijk honderden aanbiedingen op staan, te sorteren op wijk, aantal personen, prijs, data undsoweiter.
    Een aanrader.
    Laat je nog wel weten hoe het de facto verloopt. cheers

    Antwoord
  38. kem gommers

    Beste Marjolein,

    Wil je mijn recensie van appartement Isar alsjeblieft weghalen. Het is absoluut niet mijn bedoeling om hier te bekvechten (zie reactie Petra en Elish) met Junction Berlin, maar het gastenboek op hun site was geblokkeerd zodat ik er geen bericht kon achterlaten.

    Bij voorbaat dank,

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This