Wie denkt dat Berlijn alleen maar bestaat uit hoge kantoorgebouwen, drukke infrastructuur en veel winkels, heeft het mis! Berlijn is één van de groenste en meest uitgestrekte steden van Europa: 13% van de stad bestaat uit parken en tuinen, 18% uit bos en nog eens 7% uit meren, rivieren en kanalen. Meer dan genoeg ruimte voor ontspanning dus, of voor een fijne wandeling. Dat de stad beschikt over zoveel groen en water is voor mij zelfs een van de redenen waarom ik zo van Berlijn hou.

20150821 - _DSF2522- BerlijnBlog Tiergarten

Het uitzicht over Tiergarten, het grootste stadspark van Berlijn, vanaf de Siegessäule.

In de winter (➤ lees ook: Berlijn wintertips) of de herfst (➤ lees ook: Berlijn herfsttips) is het heerlijk om een wandeling te maken en een frisse neus te halen in een Berlijns park, maar zeker in de lente (➤ lees ook: Berlijn lentetips) en de zomer (➤ lees ook: Berlijn zomertips) komen de parken echt tot leven. Veel mensen hebben geen tuin en gaan daarom naar het park om te ontspannen, met vrienden af te spreken of te barbecuen. In vele parken zoals in het Volkpark Friedrichshain en op de Hasenheide worden in de zomer openluchtbioscopen opgezet, erg leuk en knus!

Parken en tuinen in Berlijn

Op deze pagina vind je de meest bekende en mooiste parken van Berlijn, natuurlijk aangevuld met mijn persoonlijke favorieten!

Botanischer Garten
Königin-Luise-Straße 6-8, OV: S1 Botanischer Garten, Entree: € 6,-

De botanische tuin van Berlijn is één van de grootste van de wereld! Dat mag ook wel met een flinke oppervlakte van 43 hectare en wel meer dan 22.000 plantensoorten. En alsof dit nog niet alles is staat in deze botanische tuin ook één van de grootste vrijstaande broeikassen van de wereld. Naast deze indrukwekkende cijfers is de Botanischer Garten ook gewoon prachtig om te zien. Overal groeien bijzondere bloemen en planten en vooral de kas vol cactussen vond ik erg leuk om te zien. In de uitgestrekte tuin (vooral in het voorjaar erg mooi) kun je heerlijk wandelen of picknicken.

Britzer Garten
Sangerhauser Weg 1, Entree: € 2,-

De 90 hectare grote Britzer Garten geldt als één van de mooiste tuinen van Berlijn en is in 2002 zelfs verkozen tot één van de tien mooiste tuinen van Duitsland. Naast een aantal prachtige thematuinen (bijvoorbeeld de rozentuin) kun je er ook kunst, een oude spoorweg en een aantal meren bekijken. Met de parktrein krijg je een goed overzicht van het park. In de Britzer Garten ook vinden vaak evenementen plaats zoals het inluiden van het tulpenseizoen.

20160501 - P1210330- BerlijnBlog Britzer Garten

Gärten der Welt
Eisenacher Straße 99, Entree: € 5,-

De prachtige tuinen van het Erholungspark Marzahn behoren tot de meest prachtige stukjes natuur en de meest populaire recreatieve bestemmingen in Berlijn. De verschillende thematuinen maken het uitgestrekte park tot een kleine wereldreis. Je ziet sierlijke ornamenten in de Oriëntaalse tuin, een klassiek doolhof in de Engelse tuin en idyllische watervalletjes in de Japanse tuin. De Chinese tuin is een van de grootste Chinese tuinen buiten China en is met zijn theehuis aan het water bij mij favoriet. De verschillende tuinen zijn met een wandelpad en grasvelden met elkaar verbonden. Er is dus ook genoeg ruimte om te picknicken of lekker in de zon te liggen! Hoewel de tuin altijd prachtig is, vind ik de tuin in de lente (als de sakura in bloei staan) en in de herfst (als de verkleurde bomen de Chinese tuin nóg mooier maken) een bijzonder bezoekje waard.

20121020 - Garten der Welt 836- BerlijnBlog Garten der Welt Erholungspark Marzahn

Gleisdreieck Park
OV: U1, U2 Gleisdreieck

Het voormalige rangeerterrein tussen verschillende bovengrondse metrolijnen heeft een tijd lang braak gelegen. Tot het in 2011 als park opende. Tot grote vreugde van zowel omwonenden uit Kreuzberg en Schöneberg als zakenlui die rondom Potsdamer Platz werken. In het Park Gleisdreieck is vanalles te beleven! Er zijn faciliteiten om te skaten, basketballen en tafeltennissen. Het park wordt doorkruist door de oude spoorrails.  

20140426 - P1010221- BerlijnBlog Gleisdreieck Park

Görlitzer Park
OV: U1 Görlitzer Bahnhof

Gelegen in de bekende multicultiwijk Kreuzberg ligt het Görlitzer Park. Niet echt bekend bij toeristen en vooral drukbezocht door studenten en families uit Kreuzberg. Tijdens warme zomermaanden komt de barbecuelucht je hier tegemoet! Wees wel op je hoede in dit park want ook bij drugshandelaren is dit park erg geliefd.

Himmelbeet
Ruheplatzstraße 12, OV: U9 Leopoldplatz

In Wedding wordt gemeenschappelijk getuinierd, geoogst en gegeten. De Gemeinschaftsgarten Himmelbeet kun je gewoon binnenlopen voor een hapje of drankje met verse producten uit de tuin. Er worden regelmatig diners en workshops in de tuin georganiseerd om buurbewoners dichter bij elkaar te brengen en de kennis over duurzaam verbouwen te vergroten.

20150801 - DSCF1585- BerlijnBlog Himmelbeet Community Garden Wedding

Insel der Jugend
Alt Treptow 6, OV: S Treptower Park (dan 1,5 km wandelen door het park of bus (lijn 166,167 of 265) naar halte Rathaus Treptow)

Denk je aan een eiland in de Spree dan is het eerste wat in je opkomt waarschijnlijk het Museuminsel. Verder uit het Berlijnse centrum liggen echter ook nog veel eilandjes die een stuk rustiger en groener zijn! Een van die schattige natuurrijke plekjes is het Insel der Jugend in Treptow. Op het eiland is het goed vertoeven aan het water, in de Biergarten of bij een van de vele evenementen. Aan de oevers kun je waterfietsen en roeibootjes huren om de Spree mee te verkennen.

20150707 - DSCF0454- BerlijnBlog Insel der Jugend

Mauerpark
Tussen de Bernauer Straße (zuid) en de Gleimstraße (noord), OV: U2 Eberswalder Straße of U8 Bernauer Straße

Het Mauerpark is niet zozeer bekend om haar geweldige natuur, want die is niet zo bijzonder, maar wel om de goede sfeer. Elke zondag lijkt het wel festival te zijn in het Mauerpark. De vlooienmarkt, karaoke en vele bandjes die optreden, trekken de nodige bezoekers. Ook bijzonder is de historische waarde van het park: tijdens de Koude Oorlog stond op deze plek, de naam zegt het al, de Berliner Mauer. Een voormalig stuk muur doet tegenwoordig dienst als canvas voor graffiti-artiesten. Bij goed weer kun je toekijken hoe er nieuwe tags en tekeningen op de muur worden gespoten.

20150628 - DSCF0106- BerlijnBlog Mauerpark

Modellpark Berlin-Brandenburg
Eichgestell 4, OV: Tramhalte Hegemeisterweg (twee haltes met lijn 17, 27 of 37 vanaf S Karlshorst – zone B), Entree: € 4,50

In de bosrijke omgeving van de Wuhlheide kun je het madurodam van Berlijn bezoeken: het Modellpark Berlin-Brandenburg. Veel bekende bezienswaardigheden uit Berlijn en Brandenburg zijn op kleine schaal nagebouwd. Het is indrukwekkend om te zien met hoeveel liefde en oog voor detail de Reichstag, Karl-Marx-Allee en de Oberbaumbrücke zijn gemaakt.

20141101 - _MG_5116 - BerlijnBlog Fotodagboek 34 Modellpark Berlin-Brandenburg

Natur-Park Schöneberger Südgelände
Prellerweg, OV: S2 of S25 Priesterweg, Entree: € 1,-

Ten zuiden van Berlijn ligt een onbekend maar zeer bemind park, het Natur-Park Schöneberger Südgelände. Het is er prachtig, rustig en groot (zo’n 18 hectare) maar het meest bijzondere aan het Natur-Park Schöneberger Südgelände zijn waarschijnlijk de overblijfselen van een rangeerterrein uit 1890 en de enorme veelvoud aan planten- en dierensoorten in het park. Om deze redenen leent het park zich ook perfect als decor voor fotografen, maar een wandeling is hier ook erg fijn. Er heerst een immense rust en het is mooi om te zien hoe de natuur de resten van het rangeerterrein overneemt. Een gezellig restaurant/terras en oude treinen om op te spelen maken dit park ook geschikt voor een bezoekje met het gezin.

20121014 - IMG_6754- BerlijnBlog Schöneberger Südgelände

Pfaueninsel
Am Ende der Pfaueninselchaussee, OV: Bushalte Pfaueninsel (bus 218 vanaf S Heerstraße of S Wannsee), dan met de pont naar het eiland, Entree: € 4,- voor de pont

Het Pfaueninsel (pauweneiland) ligt in het stadsdeel Zehlendorf, zo’n 20 km ten zuidwesten van het centrum van Berlijn. Dit eiland in de rivier de Havel dankt haar naam aan de pauwen die er in het wild rondlopen. Het eiland is beschermd gebied en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De reden hiervoor is dat gaat om een combinatie van bijzondere gebouwen in een bijzondere natuurlijke omgeving. Het eiland is een oase van rust en zeer geschikt voor wie een paar uur aan de drukke stad wil ontsnappen.

20120925 - P1190888- BerlijnBlog Pfaueninsel

Prinzessinengärten
Prinzenstrasse 35 – 38, OV: U8 Moritzplatz

Midden in Kreuzberg ligt de gemeenschapstuin Prinzessinengärten. Een mooie groene oase midden in het drukke en multiculturele Kreuzberg. Op 6000 m² telen geëngageerde bewoners allerlei groente en kruiden in biokwaliteit. Je kunt er verse boodschappen halen maar ook lekker lunchen in de tuin.

Sanssouci Park (Potsdam)
Zur Historischen Mühle 1, Potsdam, OV: verschillende bussen (605, 606, 695 of X15) en trams (91 of 94) vanaf S Potsdam

Dit park is vernoemd naar het gelijknamige paleis in het park. Het begon allemaal in 1745, toen Frederik de Grote slot Sanssouci liet bouwen als zijn zomerresidentie. Dit slot is het oudste van de paleizen en parken van Potsdam en Berlijn en voorzien van een hoop pracht en praal. Naast Schloß Sanssouci zijn ook het Neues Palais, de Orangerie en enkele andere prachtige gebouwen in dit park te bewonderen. Dat is een ritje naar Potsdam wel waard! Het park is gratis te bezichtigen, de paleizen zijn tegen betaling te bezoeken.

20111013 - P1170018- BerlijnBlog Sanssouci

Schlossgarten Charlottenburg
Spandauer Damm 10-22, OV: S Westend, U7 Jungfernheide

Liever niet afreizen naar de paleistuinen van Potsdam? Dan is de paleistuin van Charlottenburg een zeer waardig alternatief! Het park bestaat uit een kleurrijke en strakke Engelse tuin en een wildere bosrijke omgeving. Hoewel je voor het Schloß Charlottenburg entree moet betalen is de paleistuin gratis te bezoeken. Een van de mooiste en meest romantische plekjes van Berlijn als je het mij vraagt, zeker in de lente!

20150502 - P1130911- Schloßgarten Charlottenburg

Tempelhof Park
Verschillende ingangen, o.a. toegankelijk vanaf U6 Platz der Luftbrücke of S+U6 Tempelhof

Het is al een tijdje over met het lawaai van vliegtuigen boven Tempelhof, deze voormalige luchthaven doet sinds oktober 2008 geen dienst meer als centraal vliegveld in Berlijn. Lange tijd heeft dit stuk grond in het centrum van Berlijn in het ongewisse gezeten. Wat moest er gebeuren met deze enorme oppervlakte midden in de stad? Nu doet het luchthaventerrein dienst als park. Een goede keuze! De landingsbanen van Tempelhofer Park worden veelvuldig gebruikt door sporters (inline skaten, vliegeren, fietsen, longboarden) en de uitgestrekte grasvelden bieden genoeg recreatiemogelijkheden (barbecuën, boekje lezen, zonnen). Het is een erg bijzondere gewaarwording om over de landingsbanen te wandelen en het grootste luchthavengebouw in nazi-bouw aan de horizon te zien.

20140813 - P1060428- BerlijnBlog Tempelhof

Tiergarten
Straße des 17. Juni, OV: S+U55 Brandenburger Tor, S Tiergarten of S Bellevue

Mooi, bekend… en groot. 210 hectare welteverstaan (ter vergelijking, het Amsterdamse Vondelpark is slechts 45 hectare groot) en te herkennen aan de Siegesäule in het midden van het park. Ik heb het natuurlijk over Tiergarten. Voor € 3,- kun je de Siegesäule beklimmen en vanaf de top heb je het mooiste uitzicht over het park. Maar ook voor een heerlijke natuurwandeling midden in Berlijn is het Tiergarten geschikt. In Tiergarten wonen zelfs meer vogelsoorten dan in de omliggende provincie Brandenburg. Ook op cultureel vlak is er veel te zien in Tiergarten: wandel bijvoorbeeld vanaf de Brandenburger Tor of het Holocaustmonument naar het Russische Monument en bezoek de Engelse tuin of de historische gaslantaarns. Bootje varen of chillen in de Biergarten kan aan de neuer See. Dat het park in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd is geraakt, zie je er amper meer aan af. Het is met recht de groene long van Berlijn.

20160117 - _DSF8277- BerlijnBlog Tiergarten Berlijn

Tierpark
Am Tierpark 125, OV: U5 Tierpark, Entree: € 12,-

Niet te verwarren met Tiergarten want Tierpark is niet het grootste stadspark van Berlijn maar de dierentuin van voormalig Oost-Berlijn. Na de opsplitsing van Berlijn na de Tweede Wereldoorlog werd de West-Berlijnse dierentuin Zoologischer Garten praktisch ontoegankelijk voor de Oost-Berlijners. Daarom werd op 2 juli 1955 op het landgoed Friedrichsfelde in Oost-Berlijn het Tierpark Berlin geopend. Met enorme dierenverblijven, grote gebouwen en heel veel verschillende diersoorten poogde het Tierpark Berlin zijn westerse equivalent te overtreffen. Uiteindelijk gingen beide Berlijnse dierentuinen na de hereniging van Duitsland intensief samenwerken. Met zijn oppervlakte van 160 hectare is het Tierpark de grootste landschapsdierentuin van Europa.

Berlin Tierpark -22

Treptower Park
Puschkinallee, OV: S Treptower Park

In het Treptower Park bevindt zich een van de Russische herdenkingsplaatsen. Het Sowjetisches Ehrenmal in het Treptower Park is een enorm monument dat is gebouwd in opdracht van de Sovjetbezettingsmacht om de omgekomen Russische soldaten tijdens de slag om Berlijn te herdenken. Een indrukwekkend stukje Socialistische architectuur. Daarna kun je in het Treptower Park langs de Spree flaneren of een drankje doen in een van de vele Biergartens aan het water.

20150707 - DSCF0485- BerlijnBlog monument Treptower Park

Viktoriapark

In het Viktoriapark ligt de berg waar de wijk Kreuzberg zijn naam aan heeft te danken: de “Kreuzberg”. Met een hoogte van 66 meter is de Kreuzberg bijna de hoogste natuurlijke berg van Berlijn. Het meest bijzondere aan dit park is de kunstmatige waterval en het prachtige uitzicht! Met oud en nieuw is dit ook een geliefde plek om uit te kijken over de stad.

20150822 - _DSF2641- BerlijnBlog Viktoriapark

Volkspark Friedrichshain

Het oudste Berlijnse Volkspark ligt in Friedrichshain, op de grens met Prenzlauer Berg. Het park werd in 1846 aangelegd met als hoofdattractie de Märchenbrunnen ten westen van het park. Het park is groot en dankzij zijn centrale ligging erg geliefd bij omwonenden. Je vindt hier veldjes, speelplekken, barbecuevelden, in de zomer een openluchtbioscoop (Freiluftkino Friedrichshain) en sportplekken. Mij mag je vooral altijd wakker maken voor een mooie herfstwandeling in het Volkspark Friedrichshain.

20130820 - _MG_9310- BerlijnBlog Volkspark Friedrichshain

Volkspark Humboldthain
Brunnenstrasse 110, S+U8 Gesundbrunnen of S Humboldthain

Flink klimmen geblazen in het Volkspark Humboldthain, dit uitgestrekte park aan de S-Bahnring is namelijk flink heuvelachtig. Een wandeling naar de top van het park is trouwens erg de moeite waard want daar kun je nog enkele luchtafweerbunkers vinden uit de Tweede Wereldoorlog. De bunkers werden in opdracht van Hitler gebouwd en konden tijdens de Tweede Wereldoorlog beschutting bieden aan zo’n 20.000 mensen. In tegenstelling tot de bunkers die bij Zoologischer Garten en in het Volkspark Friedrichshain werden gebouwd, zijn de bunkers in Humboldthain nog te bezichtigen en te beklimmen. Berliner Unterwelten organiseert tours door de bunker die erg de moeite waard zijn. Een gids voert je door de donkere gangen en gewapend met helm en zaklamp krijg je een beeld van hoe zo’n bunker er van binnen uit moet hebben gezien. Naast de FLAK (FLAK staat voor Flugzeugabwehrkanon, oftewel een luchtafweerkanon) is ook de rozentuin absoluut een bezoekje waard.

20150801 - DSCF1676- BerlijnBlog Fotodagboek 40

Zoologischer Garten

Na de geboorte van ijsbeertje Knut is de Zoologischer Garten wel bekend bij de meeste Hollanders. Maar onder liefhebbers is de dierentuin ook bekend om de pandaberen, het grote aquarium en de mooie oude uitstraling van de dierentuin. Zeker voor een dierentuin midden in de stad is de Zoologischer Garten van Berlijn best groot en erg groen. Het is een mooie dierentuin en leuk voor jong en oud. Te bereiken met de S-bahn, je kunt dan het beste uitstappen bij het station Zoologischer Garten waar vele verschillende S-bahnen en U-bahnen stoppen. Neem er wel de tijd voor, want er is genoeg te beleven en te zien in de Zoologischer Garten.

20070526 - 100_9420- BerlijnBlog Zoo Zoologischer Garten

Ik hoop dat er iets leuks voor jullie tussenzit! Heb jij een favoriet park in Berlijn? 

 

liebegruesse