Berlijn is een stad die nooit zal zijn maar altijd in wording is. Dat maakt Berlijn ook zo spannend, want zo wordt het tenslotte nooit saai. Gebouwen komen en gaan, wijken worden van achterstandsbuurt hipsterwalhalla en ook graffiti is niet voor eeuwig. Dat werd deze week maar weer even goed duidelijk aan de Cuvrystraße in Kreuzberg. Brothers, de iconen van de Berlijnse graffitiscene, van Blu werden onaangekondigd overschilderd. De Berlijnse Twitterscene was in schock. Als het moment waarvan je wist dat het zou komen ineens daar is, blijft het toch een verrassing. Dat de werken van Blu werden bedreigd door nieuwbouw was namelijk al langer bekend, toch had ik niet verwacht dat ze zo snel weg zou gaan. Het meest beroemde graffitiwerk van Berlijn is er niet meer.
De twee werken van Blu sierden de muren aan een braakliggend terrein in de Cuvrystraße al sinds 2007/2008. Dat zijn werk bij mij en vele Berlijners zo geliefd was, had een bijzondere reden. Zonder het er te dik bovenop te leggen legde Blu met zijn werk een link met de geschiedenis en de verschillen tussen oost en west. Let bijvoorbeeld maar eens op de vingers van de gemaskerde personen. Ze beeldden een W (west) en een E (east) uit. Zijn andere werk toont een geketende persoon, vastgelegd aan het kapitalisme. Daaraast staan de werken voor mij ook voor een soort vrijheid en creativiteit die in Berlijn heers(d)en. Vanaf mijn werkplek keek ik daglijks op zijn werk. Het bleef imponeren en herinneren aan de geschiedenis en ontwikkelingen van Berlijn. Nu kijk ik uit op een grote zwarte vlakte, want dat is alles wat er nog over is van zijn werk…
Graffiti komt en gaat
Graffiti is niet bedoeld om voor eeuwig te zijn. Het is een vorm van straatkunst voor iedereen, niet weggestopt in een galerij of museum en leuk voor zolang het duurt.
Brothers kwamen in 2008 en gingen in 2014. Het was mooi. R.I.P.
- November 2008
De bekende Italiaanse graffiti-artiest Blu kwam met JR in 2007 naar Berlijn om zijn visie op de stad te tonen. Twee broers trekken elkaar de maskers van het gezicht. In 2008 kwam Blu nogmaals naar dezelfde plek voor het werk van de vastgeketende man. Van de actie is een mooie time-lapse video opgenomen die inmiddels al meer dan 1,3 miljoen kijkers heeft getrokken. - 2009 – 2012
Blu’s graffiti aan de Cuvrystraße werd internationaal bekend, graffititours kwamen langs het werk en er werden veelvuldig foto’s gemaakt. Ook kon je hier toen nog zo heerlijk op het grasveldje aan de Spree zitten. - Juli 2012
In 2012 waren er concrete plannen om het Güggenheim Lab te bouwen op het braakliggende Cuvryveldje. Protesten alom. De organisatie koos eieren voor zijn geld en opende op de Pfefferberg in Prenzlauer Berg. Ondertussen werd het veldje overgenomen door een stel kampeerders. - September 2014
Het aantal kampeerders op het veld werd steeds groter en zo ook de bergen afval en criminaliteit in de wijk. Er moest een eind aan komen. En dat kwam er ook. Een paar maanden geleden brak er een brand uit op het terrein, de maat was vol en het hele kamp werd in de dagen daarna geruimd.
- Oktober 2014
Met de ruiming van het veld, stijgt ook de angst dat de eigenaar van het terrein er nu eindelijk iets mee gaat doen. Een geplande nieuwbouw voor voornamelijk woningen brengt de graffiti in gevaar. Omwonenen starten een petitie voor het behoud van Blu’s werk. - December 2014
Het werk van Blu wordt overschilderd. Verschillende bronnen (Metronaut, Blogrebellen en polysingularity) melden als snel dat Blu de eer aan zichzelf houdt en zijn meesterwerk zelf laat overschilderen. Inmiddels heeft hij zelf ook bevestigd dat het tijd was om de kunstwerken te verwijderen. Naar het schijnt wil Blu zijn werk geen onderdeel laten zijn van kapitalisme – dat de eigenaar van het terrein de huurprijzen kan laten stijgen door zijn werk wil hij vermijden. Op 11 december 2014 komen aan het eind van de middag grote kranen naar het terrein om het werk te overschilderen. Er lijkt even sprake te zijn dat er een middelvinger van zijn werk blijft staan maar ook deze wordt naderhand overschilderd.
Goodbye friends #xberg #Cuvrybrache #cuvry #berlin #blu pic.twitter.com/Ee7eEmCCvp
— Marc Honninger (@MarcHonninger) December 11, 2014
Just like that #cuvry #xberg #berlin #Cuvrybrache #blu #streetart #graffiti pic.twitter.com/6EbkREnypw
— Marc Honninger (@MarcHonninger) December 11, 2014
Heartbreaking #cuvry #xberg #berlin #cuvrybrache #blu #graffiti #streetart #destruction pic.twitter.com/EzcqZA1UZa
— Marc Honninger (@MarcHonninger) December 11, 2014
- 2015?
Nu vraagt iedereen zich af wanneer er iets gaat gebeuren op het terrein. Gepland zijn de bouw van 250 woningen, een kinderdagverblijf, een supermarkt en vrije toegang tot de oevers van de Spree. Vooral met dat laatste ben ik erg blij trouwens en ook woningen zijn hard nodig. Mogelijke bouwstart: 2015. We gaan het zien…
Het is jammer dat Blu’s graffiti weg is maar zo gaat dat met graffiti. Het is niet voor eeuwig. Gelukkig hebben we de foto’s, herinneringen en veel andere Berlijnse werken van Blu nog!
toch jammer maar wie heeft die roze afbeelding overigens genereus gemaakt?
Wat is de meerwaarde van een zwarte muur!
Hadden ze het geld en de moeite maar in iets anders gestopt.
bv in het opknappen van deze tot de verbeelding sprekende gebouwen, met deze graffiti als kers op de taart
Zo’n uitgebreide info, je hebt je veldwerk goed gedaan!
Doet me zeer sterk denken aan de clip van Mirah, de clip is zo verslavend dat je uiteindelijk het liedje vanbuiten gaat kennen :)
http://www.youtube.com/watch?v=oBWKXvrGdk0
Prachtig artikel Marjolein, tout sera changer zoals de Fransen zeggen….
Dankjewel! En het zou ook maar saai zijn, als er nooit iets zou veranderen.