Uitgaan in Berlijn

Berlijn barst van de clubs, bars en straatfeesten. Het maakt niet uit in welk seizoen of op welke dag van de week je komt, uitgaan in Berlijn is altijd een feestje! De geschiedenisrijke technocultuur, gerenommeerde jazzclubs en het grote aanbod aan live-muziek in alle genres maken Berlijn tot een unieke uitgaansstad. Er zijn meer dan 300 clubs waar je uit kunt kiezen en sluitingstijden kennen ze vrijwel niet.

Op deze pagina lees je meer over:

Berlijn wordt door velen geroemd om het fantastische uitgaansleven. Terecht!

In welke wijk vind ik het beste Berlijnse uitgaansleven?

Waar zijn de leukste clubs in Berlijn?


De meeste clubs vind je in het oosten van Berlijn. De meest centrale uitgaanswijken zijn Mitte (hoofdzakelijk ten noorden van de Hackescher Markt en Rosenthaler Platz), Friedrichshain (rondom Revaler Straße in op het RAW-Gelände), Kreuzberg (Schlesisches Tor is het centrale middelpunt van het uitgaansleven in Kreuzberg) en Prenzlauer Berg (rond de Eberswalder Straße, alhoewel het clubleven steeds meer verdwijnt uit deze wijk). De beste clubs vind je vaak verder buiten de stad in de wat meer verlaten gebieden, hier doet menig voormalig fabrieksterrein dienst als club. Scroll naar beneden voor mijn lijstje met favoriete clubs in Berlijn.

20160908-p1230843-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn-friedrichshain
Friedrichshain is een geliefde uitgaanswijk in Berlijn, bijvoorbeeld op het voormalige fabrieksterrein en huidige RAW-Gelände

Waar zijn de leukste bars in Berlijn?

 • Oranienburger Straße (Mitte)
  Wel wat toeristisch maar daarmee ook goed bereikbaar. Hier vind je cocktailbars en een aantal fijne terrassen met verwarming. Steek ook de zijstraten in, vooral in de Auguststraße en Torstraße zitten een aantal fijne bars.
  OV: S Oranienburger Straße of S Hackescher Markt
 • Oranienstraße (Kreuzberg)
  Voor wie het liever alternatiever, rauwer en meer multiculti heeft zit in Kreuzberg rondom de Oranienstraße helemaal goed. Hier vind je nog typische Berliner Kneipen maar ook hippe cocktailbars en Späti’s. Luzia is favoriet, lekkere cocktails!
  OV: U1 Görlitzer Bahnhof of Kottbusser Tor
 • Simon-Dach-Kiez (Friedrichshain)
  Gevarieerd aanbod van cocktailbars en alternatieve tentjes. De Simon-Dach-Straße zelf is echter ook erg bekend (en dus druk bezocht) bij toeristen, dus steek absoluut de zijstraten in voor een minder toeristische beleving, bijvoorbeeld richting Boxhagener Platz. Favorieten hier zijn Booze Bar (cocktails), Noble Rot (wijnbar) en Hopfenreich (lokaal bier).
  OV: U5 Frankfurter Tor of S Warschauer Straße
 • Weserstraße (Neukölln)
  Meng je je liever tussen de locals in een creatieve, diverse en jonge wijk? Dan zit je in Neukölln goed, hier vind je veel van de hipste bars en restaurants van de stad. Favoriet is Beuster Bar.
 • Bergmannstraße (Kreuzberg)
  Hier vind je een aanéénschakeling van bars, restaurants en boetiekjes.
  OV: U6 Mehringdamm
In de zomer mag een bezoek aan een typische Biergarten (op de foto: Prater) niet missen!

Concerten en live muziek

Waar je muziekhart ook sneller van mag kloppen, in Berlijn vind je geheid een concert naar jouw smaak. Persoonlijk vind ik Lido, Kesselhaus (Kulturbrauerei), SO36 en Astra Kulturhaus (RAW-Gelände) leuke concertzalen voor rockconcerten en alternatieve muziek. Iets grotere concertzalen zijn de Columbiahalle, het Postbahnhof, het Tempodrom en het Velodrom. A-artiesten betreden het podium meestal in de Mercedes-Benz Arena, Wuhlheide, Waldbühne, in de Max-Schmeling-Halle of in het Olympisch Stadion. Hou je meer van klassiek? Dan moet je in de Philharmonie wezen. Ook leuk is Classic Open Air, dat jaarlijks in de Kulturbrauerei wordt georiganiseerd.

Tip: check de website Songkick of Last.fm voor een overzicht van aankomende concerten in Berlijn. In de evenementenmagazines Zitty (de), Tip (de) en ExBerliner (en) staat ook een overzicht van komende concerten, gesorteerd naar datum. Concerttickets kun je meestal online via Eventim bestellen.

20160919-p1240347-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn_

Wat ik nog meer weten over het Berlijnse uitgaansleven?

Hoe werkt het deurbeleid in Berlijn?


Sommige Berlijnse clubs zoals Berghain en Tresor staan bekend om hun strenge deurbeleid. Ze proberen de authentieke sfeer te behouden en een passend publiek aan muziekliefhebbers aan te trekken. Wees voorbereid en weet welke artiesten en DJ’s er op het programma staan, houd je camera thuis en je telefoon in je binnenzak.

Publiek dat een hoger risico heeft om geweigerd te worden zijn groepen die grotendeels uit mannen bestaan, mensen die niet passend gekleed gaan (afhankelijk van de club kan dat té chic of niet chic genoeg zijn), personen die duidelijk onder invloed zijn of groepen die duidelijk te identificeren zijn als toeristen of mensen die alleen even willen komen (aapjes)kijken. Het blijft altijd een gok en je bent grotendeels afhankelijk van het personeel aan de deur. Nuchter aankomen in een kleine groep (splits eventueel grote groepen op) verhoogt ook zeker de kans om binnen te komen. Vroeg aanwezig zijn (rond 0:00), of na de grote horde arriveren (na 3:00), wil ook nog wel eens helpen.

20160826-p1230349-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn-sobr

De minimumleeftijd ligt voor de meeste clubs op de 18 jaar, voor sommige clubs ook op 21. Ik maak af en toe mee dat er identiteitscontrole is, maar niet altijd. Voor bars geldt in principe geen minimumleeftijd maar wel een rookverbod. Neem voor de zekerheid altijd een identiteitsbewijs mee. Het kopen en nuttigen van bier en wijn is vanaf 16 jaar toegestaan, sterke drank (ook in mixdrankjes) vanaf 18 jaar. 

Uitgaansavonden

Uitgaansavonden zijn doorgaans donderdag, vrijdag en hoofdzakelijk zaterdag maar sommige clubs zijn ook op andere dagen van de week geopend. Feesten in Berlijn is eigenlijk op elke dag mogelijk, hoewel het aanbod wel wat kan verschillen.

Het drukst is het in clubs meestal tussen 2:00 en 3:00, dit is ook het moment waarop de rijen voor clubs in Berlijn het langst zijn. Het is niet vreemd om in Berlijn meer dan 2 uur in de rij te staan. Ga liever vroeger (voor 24:00) of later (na 3:00) als je liever niet zo lang in de rij staat.

Omdat er geen officiële sluitingstijden zijn kan het voorkomen dat een club tot de volgende avond openblijft. Berlijn staat bekend om het uitgaan tot maandagavond. Voor de mensen die het niet trekken tot maandagavond: het openbaar vervoer en taxi’s rijden gelukkig de hele nacht door.

20140727-img_3179-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn-open-air-feestjes
In de zomer verplaatsen zich veel feestjes naar de buitenlucht

Sluitingstijden in Berlijn

De sluitingstijden, of beter het gebrek daaraan, is misschien wel datgeen dat het uitgaansleven in Berlijn zo aantrekkelijk maakt voor bezoekers. Er zijn geen officiële sluitingstijden. Daardoor komen feestjes doorgaans ook iets later op gang dan in Nederland (voor een uur of 1 gebeurt er weinig) maar als de party eenmaal losgebarsten is, komt daar niet snel een eind aan.

Officiële sluitingstijden in Berlijn? Die zijn er eigenlijk niet. Dat bepaalt het publiek. Zodra de meeste clubgangers weg zijn, en het voor de clubs niet meer rendabel is, sluiten de clubs langzaam hun deuren. Voor veel clubs komt dat neer op een tijd rond de 7:00 uur, maar er zijn genoeg clubs die nog veel langer doorgaan. Sommige clubs draaien zelfs van vrijdagavond tot maandagmiddag non-stop door.

20160908-p1230844-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn-clubs
Sluitingstijden in Berlijn? Die zijn er bijna niet
Wat kost uitgaan in Berlijn?


De prijzen bij Berlijnse clubs zijn behoorlijk variërend maar liggen gemiddeld lager dan in Nederland en andere Europese hoofdsteden. Entree varieert van niks bij kleine clubs en danscafés tot boven de €50 voor een concert van een bekende band. In de meeste gevallen ligt de entree tussen de €10 en €20 bij clubs. De prijzen voor drankjes liggen doorgaans lager dan in Nederland. Bier heb je vanaf ongeveer €3 en natuurlijk krijg je in Berlijn gelijk een halve liter. Voor een cocktail leg je tussen de €8 en €10 neer.

Mag ik in Berlijn bier drinken op straat?


Het openbaar nuttigen van alcohol is toegestaan in Berlijn. Het is in Berlijn heel normaal om bij de Späti (avondwinkel) om de hoek een halve liter bier te kopen en deze in het OV of op straat op te drinken (ook wel Wegbier of Fußpils genoemd, die laatste niet te verwarren met Fußpilz…). Het veroorzaken van overlast (onder invloed) is niet toegestaan.

20140817-_mg_1267-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn-bierflesjes-verzamelen

Hoe werkt het met statiegeld?

Schrik niet als je aan de bar ineens meer moet afrekenen dan op de kaart staat aangegeven. Over je glas, bierpul of bierflesje wordt soms (vooral in clubs, biertuinen of concertlocaties) statiegeld (Pfand) berekend. Bij je drankje krijg je vaak een muntje. Als je na afloop je glas en je Pfandmuntje weer inlevert, krijg je je statiegeld weer terug. Pfand bedraagt meestal tussen de €1 en €2,50.

Rijdt het openbaar vervoer in de nacht?

In de weekenden rijdt de metro vrijwel de hele nacht, maar wel minder vaak. Doordeweeks rijden er nachtbussen. Je kunt het beste je route plannen via Google Maps of in de mobiele app van de BVG. Na het uitgaan kun je ook gerust een taxi pakken, deze zijn niet echt duur in Berlijn en staan vaak bij de uitgangen van de grotere clubs. Mocht er geen taxi aanwezig zijn dan kun je makkelijk een taxi bestellen via de app ‘FREE NOW’.

➤ Lees hier meer over het openbaar vervoer in Berlijn

Clubs in Berlijn per genre

In Berlijn zijn eigenlijk teveel uitgaansgelegenheden om op te noemen, daarom noem ik hier alleen mijn favoriete plekjes.

Foto:Omschrijving:Adres:
Kulturbrauerei:

De Kulturbrauerei is een voormalige bierbrouwerij en nu een groot uitgaanscomplex. Er zijn vele verschillende zalen waar gedanst en gelounget kan worden. Op de binnenplaats vind je vaak Grillplätze waar je Duitse worst met mosterd kunt scoren.
Schönhauser Allee 36-39
://about blank:
Techno/house

Dit is een voormalige illegale, multi-room club vlakbij station Ostkreuz in Friedrichshain (steenworp afstand van Salon Zur Wilde Renate). De club is weliswaar gerenoveerd, maar heeft zijn wilde touch weten te behouden. Binnen vind je twee dansruimtes maar in de zomer draaien er ook DJ's in de tuin. Soms is de tuin in de winter ook geopend en dan knappert er soms een vuurtje.
Markgrafendamm 24
Berghain:
Techno

Berghain is een enorme grote hoge industriehal van staal, beton en glas. Wie er voor het eerst binnenkomt, moet wennen aan de combinatie van een monotone keiharde technobeat en licht dat alleen maar bestaat uit flitsende stroboscopen. Gestalten dansen in het donker; details zijn nauwelijks te zien. Een unieke sfeer.
Am Wriezener Bahnhof
Suicide Circus:
Techno

Verstopt achter de Warschauer Straße zit Suicide Circus. Een club die een open air, en een overdekte, dansvloer heeft. Tot minstens 9:00 AM kun je hier dansen op fijne technobeats. De enorme parachute in het open air gedeelte zorgt voor een hele extravagante sfeer.
Revaler Straße 99
Watergate:
Techno

De Watergate, technotent met internationale allure, bevindt zich direct aan de voet van de Oberbaumbrücke. De club is bekend om 1) de blik op de Spree en terras aan het water 2) het gekleurde lichtgevende plafond en 3) de geweldige programmering met internationale DJ's.
Falckensteinstraße 49
Kosmonaut:
Techno

De Kosmonaut Club zet zich in voor de bevordering van de elektronische scene. De club zelf heeft charme in een industriële omgeving. Vooral de bijzondere lichtprojecties maken de club tot een aanrader. Er zijn twee verdiepingen met dansvloeren en bars, ook is er een fijne relaxruimte om de voetjes even rust te geven.
Wiesenweg 1-4
Stadtbad Wedding:
Techno/electronica

De naam zegt het al, deze club heeft een geschiedenis als zwembad. Het is een bijzondere gewaarwording om te dansen in een voormalig bad.
Sisyphos:
Techno/electronica

Deze club in Oost-Berlijn beschikt over een groot terrein met een truck en kampvuur waar regelmatig open air feestjes worden gegeven. Ook de reguliere feesten zijn hier de reis naar Rummelsburg waard!


Hauptstraße 15
Tresor:
Techno

Tresor is een absoluut begrip in de wereldwijde technoscene. Als je niet vies bent van wat stevige beats dan moet je hier absoluut zijn. Omdat de club in een oude fabriek is gehuisvest zul je hier een hele underground sfeer ervaren.
Köpenicker Straße 70
Weekend:
Techno/bar

Overdag is Club Weekend een geweldige bar om te loungen en te dansen (sfeerimpressie op YouTube). Het dakterras biedt een grandioos uitzicht over Berlijn en over het nabijgelegen Alexanderplatz. 's Nachts is dit één van de betere technotenten van Berlijn in Mitte. Het is er niet groot dus kom vroeg.
Alexanderplatz 5
Sage:
Alternatief

Sage Club is een grote club met vele verschillende muziekstijlen. Per avond kan het uiteenlopen tussen rock, electro, hiphop en R&B. Het zwembad maakt deze toko tot iets exclusiefs en vaak zijn er weinig toeristen.
Köpenicker Straße 76
Musik und Frieden:
Alternatief

De Magnet zat altijd in de Greifswalder Strasse maar is omwille van geluidsoverlast gedwongen verhuisd nabij de Oberbaumbrücke. Hier vinden vaak rockavonden plaats en concerten van bandjes. Ik ben fan!
Falckensteinstraße 48
SO36:
Alternatief

SO36 bevindt zich in de gelijknamige wijk SO36 in Kreuzberg. Punk, rock, metal, je vindt het allemaal in de SO36. Bijna dagelijks zijn er concerten van ook wel bekende bands uit de hele wereld. Vooraf kun je in de Oranienstrasse genoeg leuke barretjes vinden om wat te drinken.
Oranienstraße 190
Quasimodo:
Jazz

Deze club heeft niets met de klokkenluider van de Notredam te maken. In deze West-Berlijnse clubs draait het namelijk allemaal om jazz! Regelmatig zijn hier live concerten.
Kantstraße 12A
Süß war Gestern:
Bar/club

Wie op zoek is naar een goedkoop alternatief voor grote en massale clubs kan terecht bij Süß war Gestern. Deze alternatieve club middenin Friedrichshain heeft een retro-uiterlijk en er worden verschillende muziekstijlen gedraaid.

Wühlischstrasse 43
Club der Visionaire:
Strandbar/club

Club der Visionäre is een gezellige strandtent in Kreuzberg waar je overdag heerlijk aan het water kunt zitten, maar waar 's avonds technobeats worden gedraaid. Doordeweeks is er soms ook een openluchtbioscoop in de zomer.
Am Flutgraben 1

Overige clubs in Berlijn

Alternatief, rock en indie:

 • Sage Club
 • SO36
 • Lido
 • Silverwings
 • Wild at Heart
 • Festsaal Kreuzberg
 • Astra Kulturhaus
In Lido in Kreuzberg vinden regelmatig concerten en dansfeestjes plaats

Techno, minimal en electro:

 • ://about blank
 • Berghain
 • Das Edelweiß
 • Ipse
 • Kater Blau
 • Panorama Bar (Berghain)
 • Ritter Butzke
 • Salon zur wilden Renate
 • Sisyphos
 • Tresor
 • Watergate
20130717-_mg_8231-2013-07-17-at-18-59-18-berlijnblog-uitgaan-in-berlijn-berghain
De wereldberoemde technotempel Berghain in Friedrichshain

Chic, house en lounge

 • Felix
 • Gretchen
 • Reich & Schön
 • Spindler & Klatt

Jullie favoriete clubs?

Natuurlijk kan ik jullie van alles vertellen over mijn favoriete clubs, maar mening is ook gekleurd (liefhebber van alternatief, rock, electro, techno). Daarom wil ik graag van jullie weten wat jullie favoriete club is in Berlijn. Je kunt hieronder de poll invullen of de resultaten bekijken van de mensen die al hebben gestemd. Staat jouw favoriete club er niet bij? Laat dan onderaan deze pagina een berichtje achter!

Favoriete Berlijnse club?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bars

 • Aufsturz (bierbar),
 • Dachkammer (met huiskamergevoel),
 • Macondo (met huiskamergevoel),
 • Wohnzimmer (met huiskamergevoel),
 • Strandbars in Berlijn (in de zomer),
 • Kaffee Burger (bekend om de Russen disco, maar er zijn ook vaak lezingen en de bar is er gezellig)

Bioscopen

Meer weten over uitgaan in Berlijn? BNNs Spuiten en Slikken was ook eens in Berlijn en gaf in deze aflevering een tof kijkje in het underground uitgaansleven van Berlijn.

Hebben jullie nog leuke tips voor het uitgaansleven in Berlijn? Ik kijk uit naar jullie suggesties bij de reacties onder dit artikel!

liebegruesse

302 Reacties

 1. Ev

  Hi
  Ik ga over een week met mijn dochter een weekend naar Berlijn, en ik zoek een hotel in de buurt van een aantal leuke bars. Dus geen clubs, maar gewoon gezellige bars waar wij na het avondeten nog een paar gezellige uurtjes kunnen doorbrengen. Ik ben 62, dochter 30 , dus geen wilde nachten maar toch een beetje spannend. Waar kunnen we het beste een hotel zoeken, zodat we geen kilometers hoeven te lopen?

  Antwoord
 2. Liza

  Hey Marjolein,

  Leuke en handige blog! Ik ga met een groep vrienden eind juli roadtrippen en ook naar Berlijn. We willen daar ook graag uitgaan maar dit is wel op een maandag. Weet jij of er clubs zijn die ook op maandagavond open zijn en waar het dan ook een beetje leuk is? Het liefst iets waar niet de hele avond techno gedraaid wordt maar ook andere stijlen zoals house of bekende hits.

  Groetjes Liza

  Antwoord
  • anoniem

   Suss war Gestern heeft 3 zalen. Soort van woonkamer met kelder. 2 area’s techno, 1 hiphop.

   Antwoord
 3. Karretti

  Marjolein,

  Wat een top site!
  Ik heb even een vraag? Wij gaan in juni met een paar meiden naar Berlijn toe :)
  En ik was benieuwd waar ik het beste een hotel kan boeken?
  Wij willen naar de Berlijnse muur, maar sávonds ook lekker barretjes pakken en eindigen in een gave Techno club.

  Wat zijn je tips? Alvast bedankt :)

  Antwoord
 4. Claudia

  Marjolein :)
  Super toffe site!!
  Ik heb even paar vragen ? Ik en mijn vriendinnen gaan in juni lekker een lang weekend naar Berlijn en we willen graag weten in welke buurt we het beste een hotel kunnen boeken? Liefst pakken we eerst wat leuke barren om vervolgens te eindigen in een Gave Techno tent!
  Welke tips heb je voor ons?

  Bedankt alvast.

  Antwoord
 5. Julie

  Hoi Marjolein!
  Hele leuke Blog!
  Wij komen op 23/06 tot 25/06 met 10 meiden naar Berlijn. We verblijven in Kolonnenstrasse en zoeken nog een fijne plek om lekker te gaan eten op zaterdag 24/06. Misschien ergens waar we op voorhand een menu kunnen afspreken?
  Wij houden meer van r&b en hedendaagse muziek dan van techno. Heb je hier tips voor?

  Alvast bedankt!

  Julie

  Antwoord
  • Jay

   Als je niet van techno houdt dan raad ik je 100% af om naar Berlijn te gaan ;’)

   Antwoord
 6. Robin Broex

  hoi,

  wij gaan dinsdag 13 juni,14 en 15 juni met 3 jongens (26 jaar) naar Berlijn. Waar kunnen we ’s avonds heen? We houden wel van een feestje en vinden het belangrijk dat de man / vrouw in verhouding is.

  Antwoord
 7. Andries

  Marjolein,
  Informatieve blog!
  Voor overdag hebben we een aardig beeld wat we willen doen. Vwb ’s avonds zie ik door de bomen het bos niet. We zijn met 7 mannen (40-ers) die wel van een (speciaal) biertje en een feestje en dansen houden, maar niet persee in een techno club oid, waar je een uur in de rij moet staan. We zijn dus op zoek naar gezellige cafees/pubs voor de late middag / vroege avond en wat leuke danscafees /laagdrempelige dancings voor later… Liefst lopen we spontaan ergens naar binnen. Heb je nog tips aub? We blijven in een hotel in Mitte (Invalidenstrasse) maar zijn mobiel, indien nodig.
  groetjes, Andries

  Antwoord
 8. Leon

  Ook een leuke tent in de Hafenbar. Voor Berlijners is dit wel een begrip hebben wij begrepen. Bestaat echt al sinds de jaren 70/80. Voorheen was dit op de Chausseestrasse in Oost Berlijn. In 2014 zijn we hier per toeval terecht gekomen en tegenwoordig zit de Hafenbar om de hoek bij Alexanderplatz. Leuke is dat hier geen toeristen komen. Je moet wel houden van foute Duitse 80’s muziek ;).

  Antwoord
 9. Debbie

  Super toffe blog Marjolein!
  Vanavond eerste avond uit in Berlijn, nog tips voor op deze paasvrijdag? In principe vinden we alles gezellig, succes en groetjes Debbie!

  Antwoord
 10. Sendy

  Hoi! Ik ga binnenkort met vrienden naar berlijn maar we zijn niet allemaal achtien…
  Denk je dat we wel binnenkomen bij de techno clubs als we ons ‘volwassen’ kleden en gedragen?
  Groetjes!

  Antwoord
  • Marjolein

   Je kunt het natuurlijk altijd proberen. Ik raad wel aan om niet in hele grote groepen te gaan, de kans dat je dan binnenkomt is sowieso een stuk kleiner ;-). Bij Matrix zijn je kansen waarschijnlijk het hoogst. Veel plezier!

   Antwoord
   • Joris

    Hooi,
    Ik ben twee weken geleden ook naar Berlijn geweest en om als minderjarige binnen te komen is erg lastig. Er zijn twee clubs waar wij wel makkelijk binnen zijn gekomen. Dit zijn Maxxim en Traffic. Deze clubs hebben elke week 16 + feesten. Er moet bij Maxxim wel een 18+er bij zijn als ‘begeleider’ en je moet dit invullen op een formulier. Verder geen problemen en lekker feesten !!!

    Antwoord
    • Marjolein

     Goeie tips Joris, bedankt voor je reactie, daar hebben andere bezoekers vast ook weer wat aan!

     Antwoord
 11. Arno Peerboom

  Hey Marjolein,

  Allereerst mijn complimenten voor dit overzichtelijke blog!

  Vanaf morgen tot en met zondag ben ik met een groep vrienden in Berlijn.
  Morgenavond willen we gaan stappen maar we vinden het heel erg moeilijk om iets te vinden, heb jij nog tips? Qua muziek houden we het meeste van techno/deep house.

  Alhoewel we voornamelijk nog iets zoeken voor morgen heb je wellicht ook nog tips voor de rest van het weekend, qua uitgaan?

  Groetjes

  Arno

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Arno, had je al op ResidentAdvisor gekeken? Daar kun je een hele handige kalender vinden met alle feestjes die plaats vinden, daar kun je ook gelijk zien wat voor muziek er wordt gedraaid. Hopelijk zit er wat voor jullie tussen! Veel plezier!

   Antwoord
 12. Pepijn

  Hoi Marjolein,

  Wij gaan in mei 4 jongens (18 jaar)
  naar Berlijn. Zijn er clubs waar we beter
  niet heen kunnen gaan vanwege het deurbeleid?
  En zijn er clubs met meer mensen van onze leeftijd?

  Groeten,

  Pepijn

  Antwoord
  • Marjolein

   Hi Pepijn, ik raad aan om het programma van de Kulturbrauerei even te checken. Daar zijn vaak leuke feestjes en het deurbeleid is er niet zo streng. Viel Spaß!

   Antwoord
 13. Cansu

  Hoi Marjolein,

  Wij gaan over 2 weken naar Berlijn voor een lang weekendje. Wij zijn allemaal studenten rond de 25 jaar. We houden van R&B en beetje top 40 muziek. Waar kunnen wij dan het beste terecht?

  Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Marjolein

   Wat een heerlijk vooruitzicht! Bij de Kulturbrauerei zijn vaak leuke feestjes, ik raad aan om hun party-agenda even te checken. Cassiopeia heeft vaak R&B avonden, dat is wellicht ook wel wat voor jullie! Veel plezier alvast!

   Antwoord
 14. koen albregts

  Hoi Marjolijn,

  Wat een leuke blog! Heel overzichtelijk.

  Ik onderneem met mijn vrouw volgende week woensdag een tweedaagse uitstap naar Berlijn.
  We hebben alles goed volgepland maar ik zoek nog een leuke cocktailbar en club waar we tot in de late uurtjes kunnen uitgaan op woensdag en/of donderdag. Heb je goede tips voor plaatsen niet te ver van ons hotel?
  We verblijven op de anhalter strasse kort bij de anhalter metro.

  Groetjes

  Antwoord
  • Marjolein

   Bij Solar kun je leuk cocktails drinken met uitzicht over Berlijn. Is wel een beetje fancy dus daar moet je wel van houden. Als alternatief kun je in de Bergmannstraße veel leuke cafés vinden. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 15. Thomas

  Hoi Marjolein,

  geweldig blog, complimenten!

  Ik ga binnenkort naar Berlijn en zit in Michelberger. Waar zijn dan de dichtstbijzijnde uitgaansstraten te vinden? Ben met name op zoek naar de ‘verscholen’ gartens, pubs en clubs.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Thomas,

   dank je wel! En goed uitgekozen accommodatie! Vanaf Michelberger kun je bijna lopen naar de meeste toffe clubs (Chalet, About Blank, Wilde Renate, Watergate, Berghain, Ipse, Suicide Circus, Rosi’s, om er maar een paar te noemen). De meeste ‘underground’ plekjes zitten echter niet echt in een uitgaansstraat maar eerder verstopt in de achterafstraatjes waar je waarschijnlijk niet snel zult komen als je er niet bekend mee bent. Persoonlijk kijk ik altijd graag op ResidentAdvisor voor een overzicht aan feestjes (weten wie er draait verhoogt je kansen om een club binnen te komen ook aanzienlijk, dat even als extra tip ;-)).

   Op het RAW-Gelände – een voormalig industrieterrein – zitten wel heel veel toffe uitgaansgelegenheden verzameld. Da’s op loopafstand van Michelberger. Overdag de perfecte locatie om street art te spotten. Andere straten in de buurt waar veel bars zitten zijn de Simon-Dach-Straße, de Schlesische Straße en de Falckenstreinstraße. Ik raad aan om daar af en toe een zijstraatje in te duiken, daar zitten doorgaans de leukste bars. Michelberger heeft zelf trouwens ook een fijne bar en een uitstekend restaurant.

   Veel plezier!

   Antwoord
 16. Dunja

  Beste Marjolein,
  Ik ga volgende week met mij zus naar Berlijn, het is een ladies trip. We willen ook graag uitgaan maar we houden niet van techno, we zijn 25+ We houden van cocktails en zeer chique en trendy bars met mooie uitzicht. We verbijven in wijk Mitte, heb jij misschien een paar leuke tips voor ons ? Het liefst in het zefde wijk.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Dunja, ik denk dat Solar wel wat is voor jullie! 40 Seconds of House of Weekend wellicht ook wel, maar ik raad aan om het programma even vooraf te checken om te kijken of de muziek naar jullie smaak is. Monkey Bar is ook leuk voor cocktails maar da’s weer niet niet zo’n geschikte plek om te dansen. Wel is het leuk om dan vooraf een hapje te eten bij Neni, een erg tof restaurant met uitzicht over Tiergarten op dezelfde verdieping als Monkey Bar, waar je daarna terecht kunt voor een cocktail. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 17. Remon

  Hoi Marjolein,

  Volgende week gaan we, twee dertigplussers, naar Berlijn. We zijn muziekliefhebbers en houden wel van een biertje. Door het grote aanbod zie ik door de bomen het bos niet meer. Waar houden we van? Speciaal/craftbier, alternatieve rockmuziek, live bandjes. Liefst niet van die uberhippe tentjes. Techno ben ik een beetje klaar mee. Publiek mag boven de dertig zijn. Wat adviseer je?
  Voor de late uurtjes dacht ik aan club Duncker? Ken je dat? Aan te raden? Andere tips die in ons straatje passen?

  Groeten en vast bedankt!
  Remon

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Remon,

   wat leuk! Voor ieder wat wils in het Berlijnse uitgaansleven, dus vast ook wel voor jullie. Ik denk dat Monarch, Schmutzigen Hobby, Sage (op donderdagavond), Musik & Frienden en Fitzcarraldo wel in jullie straatje passen. Dunckerclub is ook leuk! Daar treden ook vaak toffe bandjes op. Als jullie houden van craft beer dan is Kaschk een leuke plek om de avond met een speciaalbiertje te beginnen.

   Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
   • Remon

    Dankjewel Marjolein!

    Je site is zooooo handig

    Antwoord
 18. roos

  Hi Marjolein,
  Wij gaan dit weekend met ons kantoor (12 personen) naar Berlijn. Wij zoeken nog een leuke bar voor vrijdag avond 14 oktober. Waar we drankjes kunnen doen en klein hapjes/borrelhappen kunnen eten aan de bar. Ons hotel is gelegen bij de Gendarmenmarkt, dus het liefst iets hier in de buurt!
  Ben benieuwd of je tips hebt :-) Hoor graag!
  Groetjes,
  Roos

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Roos,

   wat superleuk – ik wens jullie alvast heel veel plezier!

   De borrelhapjescultuur is in Berlijn niet zo erg aanwezig dus een bar waar je aan de bar kunt snacken die ook nog eens in de buurt van de Gendarmenmarkt zit, ken ik helaas niet. Wel kan ik Hackendahl aanraden, een knusse bar in de Friedrichstrasse. Tausend is ook erg tof, maar wel wat alternatiever. Alternatief vind ik restaurant Crackers erg goed, er zit ook een bar bij het restaurant. Reserveren is wel aan te bevelen. Ik hoop dat er wat leuks voor jullie tussenzit!

   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 19. Paulien

  Hi!

  Je blog is echt super, heb er al veel aan gehad!
  Maar ik heb een vraagje, mijn vriendin en ik gaan 24 oktober een paar dagen naar de mooie stad Berlijn. Helaas vallen onze dagen niet in het weekend en wij vroegen ons dus af of er nog leuke clubs zijn die op maandag en dinsdagavond een beetje druk zijn?
  Verder ben ik aan het plannen om te verhuizen naar Berlijn, heb je misschien nog tips van de dingen die ik kan regelen in Nederland voor mijn vertrek? Werk en een woning spreken voor zich maar ik vind het vrij moeilijk om iets te vinden vanuit Nederland.

  Hoor het graag!

  Groetjes, Paulien

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Paulien,

   het is inderdaad ontzettend moeilijk om vanuit Nederlands iets vasts te vinden. Ik raad aan om eerst iets tijdelijks te zoeken en vanuit daar op zoek te gaan naar een vaste baan en woonruimte. Op mijn pagina over verhuizen naar Berlijn heb ik alle informatie samengevat. Mochten er nog vragen onbeantwoord blijven dan help ik natuurlijk graag verder! Wat betreft feestjes op doordeweekse dagen: heb je al op ResidentAdvisor gekeken? Een superhandige uitgaansagenda waar bijna alle feestjes instaan.

   Veel plezier in Berlijn en succes met de zoektocht naar een baan en woning!

   Liebe Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 20. Niels

  Hoi Marjolein,
  Goeie blog, vorig jaar en dit jaar al meerdere keren geraadpleegd en nu woon ik hier zelfs in Treptow tot aan het einde van februari!
  Er komen binnenkort vrienden langs, alhoewel ik mij prima kan vermaken in de clubs met snoeiharde techno is dat niet voor iedereen weggelegd. Weet jij misschien een plek waar wat meer kroegen zijn en ze niet alleen techno draaien? Iets in de trant als het Leidse plein in Amsterdam bijvoorbeeld.
  Ik ken Rosi’s al maar dat is eigenlijk ook een soort club, ik heb tot nu toe niet echt het idee dat hier echt een kroegcultuur is.
  Groeten Niels

  Antwoord
  • Marjolein

   Ha Niels,
   wat tof om te horen! Dank je wel en welkom in Berlijn! De kroegcultuur is inderdaad niet zo aanwezig in Berlijn maar rondom de Simon-Dach-Straße (Dachkammer, Macondo) en bij station Ostkreuz (Zebrano) kun je best wel wel wat leuke cafés vinden. Ik hoop dat er wat leuks voor je tussenzit!
   Viele Grüße,
   Marjolein

   Antwoord
 21. nathalie

  Hallo,
  ik ga met mijn vriendin op 24 december tem 26 december naar berlijn, wij overnachten in het SORAT hotel…
  Welke dingen zijn zeker een must om te gaan doen die hier in de buurt liggen? liefst doen we zoveel mogelijk tevoet omdat de taxi vaak wel wat kost.
  Zijn er ook clubs open op kerst avond? of?

  Antwoord
 22. ronald

  Dag Marjolein,
  Allereerst mijn complimenten, wat een info en lekker leesbaar, top.
  Woensdag vertrek naar Berlijn voor 5 dagen. Natuurlijk veel cultuur en historie snuiven maar ook een feestje houden wij wel van. Gaan in Nederland regelmatig naar trance feesten. Mijn vraag aan jou: In welke club wordt trance/hard trance gedraaid en komen er in deze club(s) ook de oudere jongeren. Voor jouw info we zijn 50 en 47 jaar. Let op absoluut geen ouwe lui maar hebben ook geen zin om alleen maar met twintigers een feestje te bouwen. Een mix in leeftijd vinden we fantastisch zoals op de trance feesten in Nederland. Ik hoop dat je ons op weg kan helpen.
  Groet Ronald

  PS. Keep up the good work

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Ronald,

   wat betreft leuke mix aan mensen zit je in Berlijn wel goed! Veel techonoclubs trekken een ontzettend gevarieerd publiek aan en dat is naar mijn mening ook een van de dingen die het uitgaan in Berlijn juist zo tof maken. Trance is hier echter niet zo gangbaar, de meeste clubs draaien techno, house of minimal. Ligt dat ook een beetje in jullie straatje? In dat geval kan ik Sisyphos, Kater Blau, //about:blank en Ritter Butzke aanraden.

   Veel (dans)plezier in Berlijn!

   Antwoord
 23. Angelique

  Hai Marjolein,

  Wat mooi en handig dit!
  Op 21 en 22 september ga ik met 27 personen voor een zakelijk bezoek naar Berlijn (o.a. beursbezoek). ’s Avonds willen we natuurlijk ergens goed en gezellig eten en daarna willen we wel (in ieder geval met een grote groep) een borrel gaan drinken. Liefst in het centrum van Berlijn, maar we verblijven hoogstwaarschijnlijk in het NH Hotel Potsdam, Zehlendorfer Damm in Kleinmachnow. Heb jij een advies hoe we het beste van centrum terug naar hotel gaan (rijdt openbaar vervoer nog na 0.00 uur? Of weet je of er in de omgeving van het hotel ook iets leuks te beleven is?

  Alvast dank voor jouw antwoord!

  Antwoord
 24. Linda

  Hi Marjolein,

  Toffe blog heb je! :)

  Heb je misschien nog tips voor leuke (techno)feesten of andere leuke uitgaanstips voor vrijdag 24 juni en zaterdag 25 juni?

  Groepjes Linda

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Linda,

   wh00ps, ik ben te laat zie ik! Sorry, ik red het niet iedere dag om de reacties te beantwoorden. Er waren wat leuke open air techno feestjes, misschien een tip voor de volgende keer? Hoop dat jullie een leuk weekend hebben gehad!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 25. Imani

  Hallo Marjolein,

  Het is super om je blog te lezen.
  Heel veel informatie wat goed van pas komt. Maar nu mijn vraag, ik en mijn vriendin gaan eind maart een week naar Berlijn. Zelf houden we niet van techno of electro, wij willen echt r&b. We vinden nergens echt duidelijk r&b clubs terug. Kan jij ons hier mee helpen? Alvast bedankt!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai! Oei, daar stel je me een uitdagende vraag. R&B is namelijk niet helemaal mijn specialiteit en volgens mij is het ook niet zo heel populair in Berlijn. Zelf vind ik Yaam (meer reggae) en Junction Bar (meer jazz) erg leuk maar dat is misschien niet helemaal wat je zoekt. Kun je misschien wat met deze evenementenkalender?

   Antwoord
   • Remco

    Hallo Imani,

    Voor R&B is havanna Club op de zaterdag misschien de moeite waard, er hier een R&B room waar je lekker kunt feesten.

    Antwoord
 26. Melissa

  Hey Marjolein,

  Weet je toevallig ook clubs in Berlijn met een beetje r&b latin achtige sfeer?
  Ik en mijn vriend gaan van 18-21 februari naar Berlijn en ik ben een beetje aan het kijken waar we allemaal heen kunnen gaan qua uitgaan.
  Ik ben op zoek naar iets wat niet te commercieel is en geen Techno want daar gaan we een andere avond al heen.

  Alvast bedankt! Je blog heeft me ook veel geholpen :)

  Antwoord
  • Chris

   Club duncker op de dunckerstrasse heeft wel vaker northern soul avonden.

   Antwoord
   • Marjolein

    Ha, die ken ik nog niet! Bedankt voor je aanvulling Chris! Verder kan ik nog Havanna en Junction Bar aanbevelen, ook voor live muziek. Yaam heeft ook vaak leuke feestjes maar dat gaat iets meer in de richting van reggae. Veel plezier in Berlijn!

    Antwoord
 27. Cara

  Hey Marjolein!

  Ik ga binnenkort naar Berlijn met mijn vriend voor twee daagjes. Ik zou graag willen uitgaan met hem, maar liefst ergens waar ze leuke commerciële nummers van de radio draaien en muziek waar je dus goed op kunt dansen! Liefst met gratis inkom en leuke sfeer. Weet je er ééntje zijn? Vraag ik te veel? :) Groetjes!

  Antwoord
  • Marjolein

   Dan zou ik voor de Kulturbrauerei gaan! Daar zijn vaak leuke feestjes met toegankelijke muziek en het deurbeleid is er ook niet zo streng ;). Veel plezier alvast!

   Antwoord
 28. Jan

  Is de kitkatclub nog open en is dat wat? Hoor er goede verhalen over. Het is toch geen swingerclub he? Want dat vind ik niks.

  Antwoord
  • Marjolein

   Ja, dat bestaat nog maar ik kan helaas geen persoonlijke ervaringen delen. Ik ben er nog nooit geweest ;-).

   Antwoord
   • Jan

    Als jij ee niet geweest bent zal het wel een reden hebben, dan lijkt het me niet the place to be. Erg bedankt voor je snelle reactie. Jouw blog is overigens geweldig. Ik kom zo’n 3x per jaar naar Berlijn en jouw blog zorgt dat ik altijd weer iets nieuws kan ontdekken.

    Antwoord
    • Marjolein

     Haha, om het maar even grof te zeggen: ik hoef niet in het openbaar te seksen. Maar hey, ieder zijn ding! Op donderdag is er Rock at Sage op dezelfde locatie, dat vind ik wel leuk. Wat zoek je in een uitgaansgelegenheid? Misschien kan ik nog wat gerichtere tips geven? Bedankt voor je complimentje Jan – tof om te horen!

     Antwoord
     • Jan

      Hahaha, dat trekt mij ook niet zo. Ik dacht dat het meer een IT (oude club in Amsterdam, uit de tijd dat Amsterdam de meest hippe plek op aarde was) achtige club was, maar zoals jij het omschrijft is het toch wel heel anders.
      Ik zoek iets Berghain achtigs, maar dan zonder die gruwelijke rij voor de deur en zonder die belachelijke bebaarde portier die schijnbaar willekeurig mensen afwijst.

     • Marjolein

      Dan zou ik even gaan kijken bij Sisyphos, Ritter Butzke, Chalet of About Blank! Allemaal toffe technoclubs die nog een beetje dat undergroundsfeertje hebben. Ik moet er wel bijzeggen dat ook daar wel eens mensen niet worden toegelaten maar wel minder dan bij Berghain. Schijnt een Berlijndingetje te zijn… Veel plezier alvast!

   • Rob

    Hallo Marjolein, wij gaan met een aantal vrienden een lang weekend naar Berlijn. Ik heb een appartement op het oog in Mitte (Chausseestrasse) en vlakbij Potzdamerplaz (Am Karlsbad). We willen zoveel mogelijk te voet de dingen bezichtigen en ’s avonds het nachtleven in. Heb jij een advies welk van beide appartementen het meest geschikt is om te verblijven?

    BVD

    Rob

    Antwoord
    • Marjolein

     Eigenlijk zijn beide locaties prima! Vanaf Potsdamer Platz ben je sneller bij de meest bekende bezienswaardigheden (Brandenburger Tor, Holocaust Monument, Reichstag etc. op loopafstand), de Chausseestraße is wat gezelliger en daar zijn meer leuke restaurantjes en bars in de buurt. Ook dat is niet ver bij de bekende bezienswaardigheden vandaan. Het is dus vooral persoonlijke voorkeur! Het is misschien ook handig om te kijken waar een metrostation dichterbij is. Berlijn is enorm en jullie zullen waarschijnlijk wel veel van het OV gebruik maken ;-). Groetjes en veel plezier! Marjolein.

     Antwoord
 29. Toon

  Hey Marjolein!

  Ik vertrek vrijdag naar Berlijn en we gaan in Tresor feesten. We zijn met 5: 3 jongens en 2 meisjes.
  1 van de jongens heeft dreadlocks, zou hij binnen mogen?

  En welke tips kan je nog geven?

  Bedankt! (heel toffe blog trouwens, doe zo voort!)

  Antwoord
  • Marjolein

   Moeilijk vooraf te zeggen, het hangt meestal een beetje af van het totaalplaatje. Gewoon proberen! Anders zijn er nog zat andere clubs waar je heen kunt gaan ;-).

   Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 30. Willem

  Hallo Marjolein,

  Bedankt voor je leuke site.
  Ik ben nog niet uitgelezen, maar ik vermaak me alleen al door het lezen van je site.
  Wij gaan a.s. vrijdag naar Berlijn.
  Hopelijk hebben we nog energie over om te gaan stappen :-)

  Groeten,
  Willem

  Antwoord
 31. Daphne

  Hoi Marjolein, over 2 weken gaan we met collega’s (6 dames) naar Berlijn en willen natuurlijk op zaterdagavond uit in deze mooie stad! We zien veel clubs met techno, maar wij zijn meer van de bekende dj’s (is dat house?) e.d. Weet jij wat leuke clubs? Groetjes Daphne (ik ben via je moeder bij jou terecht gekomen :-) )

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Daphne, wat een leuk vooruitzicht! Ik weet niet precies wat voor soort DJ’s je leuk vindt maar ik raad aan om even op residentadvisor.net te kijken, daar kun je precies zien welke feestjes er per dag plaats vinden. Er is niet echt 1 club waar alle bekende DJ’s komen, maar Berghain, Chalet en Tresor zijn wel de meest bekende clubs waar DJ’s draaien. Via deze weg dan nog de groetjes aan mijn moeder, hihi. Viel Spaß in Berlijn!

   Antwoord
 32. Peter

  Hallo Marjolein,

  Op dit moment ben ik in Berlijn voor 5 maanden voor een stage. Wij zijn hier met 3 studenten van 18 en 19 jaar. Waar zouden wij goed kunnen uitgaan? Wij vinden in feite alles leuk en willen zoveel mogelijk clubs bezoeken. Onze voorkeur gaat uit naar Techno en House. En het liefst niet al te duur.
  Ook vragen wij ons af of wij binnen zouden kunnen komen bij Barghain en Tresor, aangezien wij wat jong zijn en eruit zien.
  Groetjes,
  Peter.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Peter,

   wat tof dat jullie hier vijf maanden zijn om te studeren! Zo ben ik ook ooit in Berlijn terecht gekomen op mijn 18e! Er zijn ontzettend veel toffe technoclubs dus wat dat betreft zit je hier helemaal goed. Mijn favorieten zijn About Blank, Sisyphos, Suicide Circus, Salon zur Wilden Renate en Chalet. Tresor en Berghain zijn klassiekers waar je sowieso eens heen moet! Qua deurbeleid kun je waarschijnlijk het beste voor of na de grote massa komen. En kijk altijd even van tevoren wie er draait, dat willen ze nog wel eens vragen. Hier kun je trouwens ook nog een hele uitgebreide lijst vinden van clubs.

   Veel (club)plezier in Berlijn!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 33. Joyce

  Hi Marjolein,

  Mijn vriend en ik gaan van 29-12 t/m 2-1 naar Berlijn dit jaar. Nu heb ik al heel wat leuke en goede tips gezien op je site, maar ik vraag me toch af wat nou The Things To Do zijn deze dagen. We houden wel van een feestje, klopt het dat bijna alle clubs techno draaien? En wat voor muziek is er nog meer te vinden? Wij zaten te denken om de 31e naar Weekend te gaan (vanwege jouw tip) moet ik hier nog aan een dresscode denken?

  Groetjes, Joyce

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Joyce,

   gaaf dat jullie oud en nieuw gaan vieren in Berlijn! Ik weet niet of je mijn pagina over oud en nieuw in Berlijn al had gezien? Daar staan nog een paar tips op een rijtje speciaal voor oud en nieuw. In de komende weken zal ik de pagina updaten met feestjes voor aanstaande jaarwisseling.

   Twee jaar geleden heb ik oud en nieuw gevierd in Club Weekend en dat was, mede door het waanzinnige uitzicht, erg gaaf! Het klopt dat de meeste clubs techno draaien. Als je liever ‘van alles wat’ hebt dan kan ik de Kulturbrauerei en Franzz Club aanraden, daar hebben ze verschillende zalen met muziek. Vond ik ook erg leuk! De dresscode is redelijk nonchalant, niet al te chic maar ook niet te slonsig ;-).

   Kun je hier iets mee?

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 34. Ruud

  Hoi Marjolein , we gaan met 5 vrienden in april een lang weekend naar Berlijn . We zoeken leuke barretjes met live muziek , rock , blues, gezellige muziek voor 50 plussers .
  Weet jij wat hiervoor de beste kroegen zijn?
  Vorig jaar in Dublin geweest , is er daar ook een bepaalde wijk met dit soort barretjes?
  Hartelijke groet, Ruud

  Antwoord
  • Menno

   Hallo Marlolein,
   Wij gaan in oktober met onze 17 jarige dochters, ze zijn bang dat ze niet binnen komen bij uitgaansgelegenheden. welke tenten laten hen binnen?
   Dank voor je reactie!!
   Groet, Menno

   Antwoord
 35. Nona

  Hi Marjolein!

  Toffe blog, super leuke tips hierboven over vette technoplekjes in Berlijn! We gaan dit weekend ons Interrail avontuur inhuldigen in Berlijn en ik kan niet wachten tot alle vette technofeestjes. We zijn er van vrijdag tot maandag midddag, enkele suggesties voor vette feestjes dat weekend?

  Dankjewel! :)

  Antwoord
 36. Henri Ploeg

  Hoi Marjolein,

  Leuke blogsite; complimenten. Volgende week ga ik met mijn dochter (23jr) naar Berlijn. Mijn derde keer en zeer enthousiast en haar eerste keer en ‘met papa op stap’. Heb dus even gekeken bij ‘ uitgaan’. De techno barretjes/clubs hebben mijn interesse niet, maar singer-songwriter achtig wel. Tips heb je echter niet gegeven, tenzij je hiermee huiskamer muziek bedoeld. Wellicht heb je voor ons nog een goed aanwijzing. Maar je blog heeft mij echt wel leuke tips opgeleverd, waarvoor dank.

  Gr
  Henri Ploeg

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Henri, misschien is Wild at Heart (rock), Yorckschlösschen (jazz), Quasimodo (jazz), Piano Salon Christophori (concerten in een oude pianofabriek), Badehaus Szimpla of Madame Claude wat voor jullie? Hier zitten ook nog wat leuke tips tussen: http://www.slowtravelberlin.com/live-music-venues-for-local-bands/. Ik zou wel even de programma’s checken vooraf omdat de meeste locaties niet elke dag live-muziek aanbieden. Veel plezier samen! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 37. ...

  Hoi Marjolein,

  Wij gaan in oktober met 5 vriendinnen naar Berlijn. Nu willen we graag iets leuks gaan doen. We zijn met zn tweeen die dit organiseren, de rest weet van niets. Heb je tips die we kunnen gaan doen wat niet zo standaard is? Wij dachten zelf aan een spel in Berlijn, of savonds een karaokebar. Heb jij nog leuke tips?

  Antwoord
  • MC

   Hoi Marjolein, heb je nog leuke tips? We willen niet de standaard dingen doen in berlijn, weet je eventueel een leuke activiteit?

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi MC, wat voor tips zoek je ontveer? Dan kan ik wat gerichter helpen. Gezien de aktuele weersvoorspelling heb je mischien wat aan mijn Berlijnse zomertips? Daar vind je enkele van mijn favoriete adresjes in de stad! Ik zou gaan voor Badeschiff, Haubentaucher, Klunkerkranich en misschien een bezoekje aan de Wannsee? Anders is een open air feestje ook altijd leuk! Veel plezier!

    Antwoord
 38. Roos

  Hoi Marjolein!
  Een vriendin en ik zitten nu in Berlijn op een terrasje heel internet af te struinen op zoek naar een leuke club om naartoe te gaan vanavond en/of morgenavond. Veel clubs zijn vandaag en morgen gesloten lijkt wel. Weet jij misschien iets super tofs om naartoe te gaan? Donderdag gaan we helaas al weg dus we willen graag nog een leuke party meemaken. Of anders weet je misschien gewoon een leuke bar? Ik hoop dat je dit op tijd leest, zou echt top zijn :) groetjes Roos

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Roos, ik raad altijd aan om ResidentAdvisor te checken, die website gebruik ik zelf ook vaak: http://www.residentadvisor.net/events.aspx?ai=34. Er zijn o.a. toffe feestjes in Tresor, Watergate, About Blank, Club der Visionaire (da’s ook een hele toffe bar trouwens) en Chalet. Misschien zit er iets leuks voor jullie tussen! Veel plezier! Marjolein

   Antwoord
 39. Maartje

  Hoi Marjolein,

  Super je site met al die tips.
  Wij gaan komend weekend met een groep collega’s naar Berlijn ivm de WebWeek, maar combineren dit natuurlijk met leuke uitjes en stappen. We zitten eraan te denken naar Tresor te gaan. Moeten we rekening houden met een bepaalde dresscode?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Maartje

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Maartje, leuk! Ga vooral niet te ‘overdressed’. Cocktailjurkjes worden niet zo gewaardeerd in de Berlijnse clubscene. Ik zou gaan voor een nonchalante of ietwat alternatieve outfit. Probeer grote groepen trouwens te splitsen, die worden niet graag gezien bij zulke clubs. Veel plezier en geniet ervan! Marjolein.

   Antwoord
   • Sandro del Arbol Quesada

    Dag Marjolein,

    We trekken komend weekend naar Berlijn met 6 twintigers en zouden graag wat tips willen voor zowel overdag dingen te bezichtigen als s’avonds om uit te kunnen gaan.
    Wat moeten we absoluut gezien hebben en waar kunnen we het best uitgaan?

    Met vriendelijke groeten,

    Sandro

    Antwoord
 40. Joost

  Hoi Marjolein,

  Fijn, jouw informatieve site. Ik ben vanaf zaterdag voor een week met 2 collega’s naar Berlijn. Ik zocht een club met wat meer funky muziek (soul, funk, R&B, jazz) waar mensen van 45 niet zo opvallen. Ik vond zelf Bohannon, waar zaterdag een soulavond is, maar vind die niet terug in jouw overzicht. Wat raad jij aan?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Joost, Bohannon zegt me helemaal niets, maar ik ken natuurlijk ook niet alles. Van wat ik op internet zie lijkt het me een kleine knusse tent. Ik vind zelf Quasimodo erg leuk, daar hebben ze vooral leuke jazzconcerten. Leeftijd is daar heel erg gevarieerd. Sowieso maakt de leeftijd in Berlijn niet zoveel uit, verschillende leeftijdsgroepen gaan vaak goed met elkaar samen. Veel plezier in ieder geval!

   Antwoord
 41. Bram

  Hoi marjolein, wij gaan met 7 vrienden het weekend van 30 mei naar Berlijn, voor een vrijgezellen weekend voor een van mijn vrienden.
  We hebben een appartement vlakbij check point charlie.

  We komen vrijdag begin van de avond aan en willen dan met onze vriend gezellig gaan drinken.
  Zaterdag overdag willen we wat gaan ondernemen, iets van een tour rond de stad of zoiets (zijn we nog niet helemaal uitgekomen) zaterdag avond/nacht willen we graag naar een club. We zijn allemaal liefhebber van techno.

  Zou je mij kunnen helpen aan wat tips? Vooral voor de vrijdag avond/nacht en de zaterdag avond/nacht zouden we het zonden vinden als we teveel tijd aan het zoeken zijn naar goeie spots. Daarom proberen we een soort van planning te maken… :)

  Groeten Bram

  Antwoord
  • Bram

   PS. Super Blog! :)

   Antwoord
 42. Rian

  Hi Marjolein,

  Enig idee wat leuke clubs zijn (techno/deephouse) a.s. paasweekend waar niet alleen maar jong publiek komt (dwz 18-23 jaar)?

  Gr. Rian

  Antwoord
  • Marjolein

   Hi Rian, de meeste bekende technoclubs (Tresor, Berghain, Panoramabar etc.) zijn ook geliefd bij ouderen. In dit soort clubs komen mensen echt voor de muziek, niet ‘om het uitgaan’, daarom ligt de leeftijd er sowieso al wat hoger. Groeten, Marjolein.

   Antwoord
   • bram

    Hoi marjolein, wij gaan met 7 vrienden het weekend van 30 mei naar Berlijn, voor een vrijgezellen weekend voor een van mijn vrienden.

    We hebben een appartement vlakbij check point charlie. We komen vrijdag begin van de avond aan en willen dan met onze vriend gezellig gaan drinken.

    Zaterdag overdag willen we wat gaan ondernemen, iets van een tour rond de stad of zoiets (zijn we nog niet helemaal uitgekomen) zaterdag avond/nacht willen we graag naar een club. We zijn allemaal liefhebber van techno.

    Zou je mij kunnen helpen aan wat tips? Vooral voor de vrijdag avond/nacht en de zaterdag avond/nacht zouden we het zonden vinden als we teveel tijd aan het zoeken zijn naar goeie spots. Daarom proberen we een soort van planning te maken… :)

    Groeten Bram

    Antwoord
    • Marjolein

     Mag het ietsje chiquer zijn? Dan is Crackers een leuke tent om wat te drinken. Mooie bar met prima cocktails in de Friedrichstraße, je kunt er ook uitstekend eten. Zaterdag zou je een fietstour door de stad kunnen doen, bijvoorbeeld met Baja Bikes. Of een leuke alternatieve tour over street art? Qua clubben is Berghain natuurlijk de klassieker maar Tresor of About Blank zijn ook tof. Check ook de tips in dit artikel. Het deurbeleid is wel vrij streng dus het is eventueel raadzaam de groep te splitsen. Veel plezier en groetjes, Marjolein.

     Antwoord
 43. jula

  hey Marjolein ,

  ik ga 4 april richting berlijn met school als stedentrip maar ik en m’n vrienden zijn niet zo van het dagenlang shoppen wij zoeken gewoon een alternatief gezellig plekje waar we kunnen relaxen, kijken naar kunst en genieten van muziek. Ik hoorde van mensen dingen over Kater Holzig dat ik daar heen moest gaan of met een paar vrienden gewoon naar de Eisfabriek kan maar ik ging er even over informeren en kwam en achter dat die gesloten zijn :( weet jij nog een leuk plekje of info over kater Holzig.

  Jula

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Jula,

   Kater Holzig is inderdaad gesloten, ze zijn nu Kater Blau begonnen, maar daar ben ik zelf nog niet geweest. Daar kan ik je dus niets over zeggen! Je zou ook nog even kunnen kijken op het RAW-Gelände, Bikini Berlin, of Neu West Berlin. Zelf vind ik C/O Berlin ook erg leuk, dé locatie voor fototentoonstellingen. De Eisfabrik is een verlaten fabriek die er nog wel staat maar volgens mij heel goed afgesloten is. Er zijn nog wel andere verlaten plekken in Berlijn die je kunt bezoeken. Kun je hier iets mee? Veel plezier in ieder geval!

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 44. Maxime

  Hoi Marjolein.
  Ik heb een vraagje. Ik ga maandag met school 4 dagen naar Berlijn. Bijna iedereen is 15/16 maar we willen graag een avond uit en dan naar een disco of club. Weet jij misschien waar dat op die leeftijd kan of bij welke clubs/discos niet zo streng gecontroleerd worden?
  Groetjes Maxime :)

  Antwoord
 45. Duco

  Beste Marjolein,
  ik ga binnenkort met 2 vrienden naar Berlijn, we zijn allen 18/19 jaar. Wat is de minimum leeftijd die veel clubs in Berlijn hanteren? Zou zonde zijn om ergens lange tijd in de rij te gaan staan en uiteindelijk blijkt dat je 21 moet zijn om binnen te komen.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Duco, bij de meeste clubs is 18 jaar de grens. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 46. Sebas

  Beste Marjolein,

  Over een paar weken ga ik vanuit school een cultuurreis maken naar Berlijn. Nu ben ik 17, een erg lastige leeftijd. Weet jij eventueel uitgaans plekken die minder letten op de leeftijd? En met ‘ en hem wat extra geld oplegt, mag het geen problemen opleveren ‘. Over hoeveel praten wij dan?

  Met vriendelijke groet,

  Sebas Kakisina

  Ps: de cultuurreis staat helemaal onderaan de pagina.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Sebas,
   toen ik voor het eerst in Berlijn kwam was ik al 18, ik durf het dus niet met zekerheid te zeggen. Ik denk dat je een goede kans hebt in Matrix (beetje toeristische club wel) of Franzz. Of anders een leuke bar bezoeken? De Monkey Bar is bijvoorbeeld erg leuk. Ik denk dat je met omkopen niet heel ver komt in Berlijn, maar je zou het natuurlijk kunnen proberen.
   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 47. Regina

  Hoi Marjolein,
  Ik ga een stedentrip doen van 13 februari tot 16 februari 2015. Nu kwam ik er net achter dat het dan Carnaval is. Is het wel slim om naar Berlijn te gaan? Wij gaan voornamelijk voor de cultuur, bezienswaardigheden, uitgaan en shoppen. Kun je ons van advies voorzien?

  Groetjes,
  Regina

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Regina,

   Berlijn is een prima toevluchtsoord als je Carnaval wilt ontlopen. Het wordt in Duitsland vooral in Keulen en de daarom liggende regio’s gevierd. In Berlijn zijn ook wel wat feestjes maar het word lang niet zo uitbundig gevierd als in Keulen of in Brabant.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
  • Sjoerd

   Hi Regina, ik heb een stomme vraag. Ik heb op internet bij Peek & Cloppenburg bij de Kurfurstendam een trui gezien dat ik erg graag wil hebben. Dit wordt niet naar Nederland gestuurd. Zou jij tegen betaling vooraf en een nader af te spreken vergoeding die trui willen voor me willen kopen? Een beetje gek verzoek wellicht, maar laat me weten. Dank! Sjoerd

   Antwoord
 48. Bart

  Als je nog leuke evenementen/feesten zoekt in Berlijn: wij zijn als hobby een website begonnen waar je alle evenementen kan terugvinden: http://www.uit.guru . Met http://goo.gl/T6tgnF kan je een overzicht vinden van alle evenementen in Berlijn. Als er nog suggesties zijn voor verbeteringen horen we dat ook graag!

  Antwoord
 49. Chrisje

  Wij gaan spontaan naar Berlijn om oud & nieuw te vieren. Heerlijk Marjolein, om alle informatie zo op 1 site te kunnen vinden! Het is echt de meeste complete website.

  Maar waar ik nu met het inpakken van mijn koffer toch mee zit, is m’n outfit!!

  Ik las dat jurkjes en hakken niet zo gangbaar waren. Je adviseerde jeans met een leuke top. Maar geldt dit ook voor zo’n speciale avond?

  En is koud natuurlijk koud, verblijven eerst op straat maar willen later nog naar een club (Visionaere misschien). Wat gooi ik dan in m’n tas? Stoere kleding of doffen ze zich toch wel op een bepaald manier op met zo’n feest? Kun je makkelijk ook je spullen kwijt in die clubs bij een garderobe?

  Daarnaast las ik over het strenge en willekeurige deurbeleid. Ook staat overal dat in de voorverkoop gekocht tickets geen toegang garanderen. Kan je op zo’n oud & nieuw avond, met vooraf gekochte kaartjes ook nog verwachten dat je geweigerd wordt?

  En hoe zit het met vervoer op oudjaarsnacht / nieuwjaarsochtend?
  Om met de fiets te lijkt me niet handig gezien de drukte. Of zie ik dat verkeerd? En is een taxi voor de terugweg haalbaar? Of rijdt het OV de hele nacht en is dat te doen?

  Ik hoop dat er mensen zijn met eerdere ervaringen en me nog wat tips kunnen geven. Dank je wel!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Chrisje,

   ik zou gewoon dicht bij jezelf blijven, je moet je natuurlijk wel lekker voelen in je outfit. Mijn tip is meer een richtlijn zodat je weet dat je geen cocktailjurk hoeft in te pakken voor een bezoekje aan Berlijn. Heel chic zijn ze hier niet maar als jij een jurkje aan wilt trekken dan doe je dat gewooon lekker! Bijna alle clubs hebben trouwens wel een grote bewaakte garderobe. Als je een kaartje hebt gekocht dan kun je meestal niet meer geweigerd worden, het zijn slechts een paar technoclubs die een streng deurbeleid hebben (Berghain spant de kroon). Het OV rijdt minder maar rijdt wel de hele nacht, ook taxi’s rijden maar zitten wel vaak vol. Het duurt misschien ietsje langer maar meestal kom je wel vrij vlot thuis.

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt! Veel plezier in Berlijn en vast een hele mooie jaarwisseling gewenst!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 50. Nynke

  Hoi Marjolein!

  Leuke blog met veel informatie!
  Ik heb een vraag, wij gaan met zo’n 45 jongeren naar Berlijn. Heb je tips qua uitgaan? Ik las dat het met grote groepen soms lastig is om binnen te komen. De helft van de groep is vrouw. Ons hostel ligt in het oosten van Berlijn.
  Heb je tips?

  Alvast bedankt :)

  Groetjes Nynke

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Nynke,

   dat klopt! Misschien is Felix een idee? Ik weet dat het deurbeleid niet zo heel streng is, daar zijn we met mijn werk ook eens geweest. Of Spindler & Klatt en de Kulturbrauerei, ook goede opties! Is er nog een voorkeur voor een bepaalde muziekrichting? Anders kun je de officiele websites nog even checken om te kijken of het programma je bevalt.

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 51. kia

  Hoi,

  Ik heb van de week een reactie geplaatst op je site, maar kan het nergens meer terugvinden en ook niet je eventuele reactie. Ik heb inmiddels alles op je site gelezen. We gaan van 20 t/m 22 dec naar Berlijn en willen daar ook graag op stap.
  Het gaat om het uitgaan in Berlijn. We zijn een stel die lekker van dansen houdt (niet van alleen techno, maar meer pop, rnb, soul, lounge).
  Ik vond Cookies wel iets voor ons maar die is geloof ik gesloten. Daarnaast heb ik Adagio, Das Hotel en Haus am See opgeschreven. In welke club kunnen we het beste terecht? Ik zie door de bomen het bos niet meer.

  Ik hoor graag van je.

  Bedankt,
  Gr, Kia

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Kia,

   Cookies (de club) is inmiddels helaas gesloten. Misschien dat Quasimodo (veel live muziek, voornamlijk jazz), Clärchens Ballhaus (prachtige oude balzaal waar voornamelijk klassiek wordt gedanst), Felix of Cassiopeia. Ik raad aan om even de officiele websites te checken om te kijken wat voor soort muziek op welke avond komt.

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
   • Kia

    Super bedankt voor je reactie! Felix spreekt ons zeer aan. Dus dat gaat ‘m worden zaterdag. Ik heb er zin in en jouw blog helpt daar zeker bij. Maar als ik zie wat ik allemaal opgeschreven heb om te bekijken, doen en eten, denk ik dat we nog vaker terug moeten gaan. Ga zo door! TOP!!

    Antwoord
 52. Alexandra

  I LOVE BERLIN!!!
  OVER 1,5 WEEK BEN IK ER WEER TE VINDEN VOOR DE 4e KEER DIT JAAR !

  Antwoord
 53. Kim

  Hoi Marjolein!

  Allereerst vind ik je blog helemaal top. Heb er al erg veel leuke informatie vanaf kunnen halen.
  Wij arriveren woensdag 2-12 t/m vrijdag 4-12. 2 Nachtjes dus maar. De eerste dag dat we arriveren zijn we er rond 19.00 uur en willen we naar het hotel, opfrissen ergens een hapje eten en dan lekker een kroeg of club induiken. Maar het is wel makkelijk als deze dichtbij elkaar zitten. Zie dat er een leuk feestje is in suicide circus woensdag 2-12, weet je een leuk tentje waar we kunnen eten daar in de buurt? En is er ook een kerstmarkt daar in de buurt? Dan kunnen we meteen in die hoek blijven en vanaf daar ’s nachts (of ’s ochtends ;)) een taxi terug naar het hotel pakken..
  De donderdag moeten we ’s avonds alweer rustig aan gaan doen (aangezien vrijdagochtend de trein vroeg vertrekt), maar willen we wel naar wat leuke live-muziek gaan kijken… Dus als je daar ook nog tips voor hebt? Thanks!! en keep up the good work

  Liefs Kim

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Kim,

   dankjewel voor je compliment, leuk om te horen! Op woensdag zijn niet alle kerstmarkten open. Je kunt vanaf de kerstmarkt op Alexanderplatz wel snel naar Suicide Circus komen met de S-Bahn, da’s ongeveer 10 minuten. Je kunt ervoor kiezen wat te eten op de kerstmarkt of ergens in Friedrichshain. Enkele van mijn favorieten zijn Schwarzer Hahn (moderne Duitse keuken), Chay Village (vegetarische Vietnamees) en Miyaki (sushi). Donderdagavond kan ik de Holy Heimat kerstmarkt aanraden op het RAW Gelände. Er is live muziek, street food en een toffe sfeer in een oud industriepand.

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 54. Mandy

  Hee

  ook even een vraagje ik ga met oud en nieuw naar berlijn.
  nog tips waar de beste feestjes zijn met O&N.

  groetjes

  Antwoord
  • tarana

   Hello,

   Hele leuke blog! k ga met mijn vriend naar Berlijn. we zijn 21 en 25 jaar oud en we houden wel van stappen en beetje romantiek. we zouden graag dichtbij centrum zitten, maar we weten dan niet goed welke plek in berlijn we ons hotel moeten boeken. heb jij een tip ?

   Groetjes T

   Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Mandy,

   je kunt het beste even een kijkje nemen in mijn oud & nieuw artikel. Wat voor feestje zoek je? Club Weekend en Kulturbrauerei vind ik tof voor Sylvester in Berlin.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 55. Remco

  Hallo Marjolijn,

  Dit weekend voor het eerst naar Berlijn. Wat zijn nu leuke bars waar het gezellig druk is op do/vrij/za, waar je wat kunt drinken, en ondertussen los kunt gaan op hits van vroeger en nu? Geen club dus, maar even wat kleiner. Wellicht heb jij wat tips?

  Alvast bedankt!

  Antwoord
 56. Lisette

  Voor meiden is op vrijdagavond Adagio trouwens ook een leuke aanrader, Ladiesnight! Daar ben ik regelmatig geweest. Als je je inschrijft op de gastenlijst, is het maar 5 euro entree: tussen 22.00-24.00 onbeperkt gratis prosecco en een leuke stripper. Wat wil je nog meer? :D Pas na middernacht mogen mannen de dansvloer op.

  Antwoord
 57. Anouk

  Hi!

  Ik ga aanstaande maandag 4 dagen naar Berlijn. Nu zou ik ook heel graag een keer op stap willen gaan maar aangezien ik alleen ga vroeg ik me af of je tips hebt. Ik zie het namelijk niet zo zitten om in m’n uppie een club binnen te stappen :)
  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groetjes, Anouk

  Antwoord
  • Marjolein

   Mijn tip is altijd voor alleenreizigers: boek een hostel, het liefst op een gedeelde kamer. Daar kom je snel met andere reizigers in contact die ook wel te porren zijn voor een feestje, veel van hen zijn ook alleen. Je zou ook nog een oproepje kunnen plaatsen op Facebook (check bijvoorbeeld de groep Nederlanders in Berlijn), misschien heeft iemand zin om mee te gaan. Je kunt ook een pub crawl tour boeken, maar doet moet wel een beetje in je straatje liggen (mijn ding is het niet zo). Ik hoop dat je hier iets mee kunt! Veel succes en vooral plezier!

   Antwoord
  • Marc&Marion

   Hey Morjolein,

   Handig blog!
   Wij zijn liefhebbers van progressive/techno (geen trance) en over 40….
   weekend do 09 – zo 12 oktober in Berlijn
   Welke clubs passen het beste denk jij
   bvd veel dank

   Marc&Marion

   Antwoord
   • Marjolein

    Hoi Marc en Marion,

    ik kan natuurlijk de klassieke clubs aanbevelen. Mijn favorieten zijn Berghain (vooral de Panoramabar), About Blank, Suicide Circus (RAW Gelände) en Sisyphos – hier komen regelmatig bekenden uit de techno/house scene.

    Je kunt direct op de websites van bovengenoemde clubs kijken voor het programma. Zelf vind ik het vaak nog makkelijker om volgende bronnen te gebruiken voor het vinden van een leuk feestje, dan heb je alles bij elkaar:
    residentadvisor.net
    beatguide.me/berlin
    mitvergnuegen.com
    – Het tijdschrift Tipp, te koop bij alle boekenhandels (tips voor feestjes maar ook tentoonstellingen en films)

    Ik hoop dat je hier iets mee kunt! Veel plezier in Berlijn!
    Marjolein

    Antwoord
  • Mauro

   ik ga ook naar Berlijn, vanaf 11 oktober, voor 7 dagen. ik wil wel mee naar een club of something like that :).

   Antwoord
 58. Susana

  Hi!

  Ik ga in mei naar Berlijn met vrienden voor een paar dagen en ik vroeg me af wat de alcohol leeftijd is.

  xx

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Susana,

   je bedoelt de minimumleeftijd waarop je alcohol mag kopen? In Duitsland is dat voor bier en wijn 16 jaar en voor sterke drank 18 jaar.

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 59. Serge

  Dag Marjolein
  Heb je ook tips voor een band die vier dagen in Berlijn wil spelen. Zowel akoestisch op straat (waar mag dat en wordt het gewaardeerd?) als versterkt in alternatieve clubs/bars/kraakpanden?
  Groet!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Serge,

   goede muziek wordt zeker gewaarderd! Er staan regelmatig bands te spelen op de Warschauer Brücke, in het Mauerpark (zondag), op Alexanderplatz (ook in het station) en op de Oberbaumbrücke. Als de muziek goed is dan blijft er ook publiek staan en geven een kleinigheidje. Of het officieel is toegestaan durf ik niet te zeggen, ik gok van wel. Je zou even contact op kunnen nemen met http://www.ricciotti.nl/, zij hebben onlangs veel concerten gegeven in Berlijn dus zij kunnen jullie misschien wat beter op weg helpen.

   Succes! Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 60. Cynthia van Leeuwen

  Hoi Marjolein,

  Het weekend van 3 t/m 5 oktober verblijf ik met 2 vrienden in Berlijn. 3 oktober is echter een feestdag! Wat zijn de “places to be” op zo’n bijzondere dag?

  Met vriendelijke groet,
  Cynthia

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Cynthia,

   om eerlijk te zijn wordt er niet zo heel veel georganiseerd op deze dag, je kunt het helemaaal niet vergelijken met iets als Bevrijdingsdag of Koningsdag bij ons. Bij de Brandenburger Tor wordt wel ieder jaar een evenement georganiseerd met muziek en standjes. Veel plezier!

   Marjolein

   Antwoord
 61. Evelien van Hout

  Hoi Marjolein,

  In september ga ik naar Berlijn en ben ik daar doordeweeks.
  Kun je maandag-donderdag goed uitgaan in Berlijn?
  En zoja wat zijn dan de te bezoeken plekken? Ik vrees dat Berghain dan gesloten is…?

  Ik hoop dat je tijd hebt te reageren!

  Groetjes, Evelien

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Evelien,

   en of dat kan! Elke avond is er wel een feestje in Berlijn, ook regelmatig in Berghain. Ik raad je aan in de week dat je er bent de Tip te kopen (stadsmagazine, te koop in iedere kiosk of boekenhandel). Daar staan bijna alle feestjes in! Mijn favoriete locaties zijn About Blank, Sisyphos en Chalet. Je kunt ook direct op hun website even in de eventkalender kijken of er in de week dat jij er bent feestjes zijn.

   Veel plezier en groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
  • Marjolein S.

   Hoi Evelyn,

   Ik weet niet wanneer je in Berlijn bent, ik ben er nog twee weken. Als je zin hebt uit te gaan, laat maar weten.
   Grtz Marjolein S.

   Antwoord
 62. rowy

  Hooi Marjolein,

  Ik ga van de zomer met vriendinnen naar Berlijn alleen we zitten er van 25-8 tot 28-8 dat is van maandag tot donderdag nu is mijn vraag of je er ook uit kunt gaan op maandag en dinsdag avond of is alles dan dicht?

  Groetjes

  Antwoord
 63. Aaron

  Hallo,

  Het is al een bekende vraag maar ik ben toch net weer wat jonger…

  Komende zomer ga ik met wat vrienden waarschijnlijk naar Berlijn toe (Mitte) want daar schijn je dus goed uit te kunnen gaan,
  maar ik ben nog 15 en me vrienden 16. (groepje van 3)
  Komen we dan wat tentjes in denk je waar we gezellig wat biertjes kunnen drinken?

  Vaak word me gezegd dat ik er ouder uitzie dan mijn leeftijd (zie website link) maar ik wil toch wat zekerheid hebben als dat kan :D

  Thanks

  Antwoord
  • Aaron

   Maar is Mitte echt DE uitgaand gedeelte van Berlijn waar je niet 1 uur opzoek bent voordat je een leuke straatje vind met kroegen enzo? of moet je dan ergens anders wezen?

   Antwoord
 64. Patrick

  Ik ga met 50 leerlingen van rond de 15/16/17 jaar eind mei naar Berlijn en we willen op een dinsdagavond naar een disco. Wat zijn slimme keuzes en geschikte tenten hiervoor?

  Antwoord
 65. Thomas

  Hey,

  Ik zit nu in berlijn, aangezien deze site al wat ouder is, zijn de clubs zoals Tresor nog steeds erg vet of moeten we nog iets anders checken??

  Groetjes

  Antwoord
 66. Nick

  Hallo marjo

  Nick hier, heb al een paar keer je website bezocht en echt de max. Leuk dat iemand dit doet ! Volgende week maandag is het zover een week berlijn. Overdag paar cultuur uitstapjes doen maar s’avonds gaan we ervoor. Heb al gezien dat de magdalena club stopt en daardoor een goed feestje geeft. Maar misschien weet jij nog andere feestjes voor volgende week??

  mvg nick xx

  Antwoord
 67. JENSD

  Hey Marjolein,

  echt een leuke blog met zeer nuttige informatie.
  Nu ga ik volgende week voor de eerste maal naar Berlijn en ik kijk er echt naar uit, jouw blog zorgt er voor dat ik er nog meer zin in krijg. Nu heb ik al gevonden dat men in Berlijn pas kan uitgaan in de clubs vanaf 18 jaar. Nu word ik binnen 2 maand pas 18. Zijn ze hier heel streng in, of valt dit goed mee?

  Alvast bedankt,

  groetjes Jens

  Antwoord
 68. Renee

  Hallo Marjolein,

  Wat kun je zeggen over live muziek in Berlijn (bv. singer/ songwriter)?

  Renee

  Antwoord
 69. Marissa

  Super! Zo veel info!
  Wat ik ook zoek over Berlijn, ik kom altijd op deze blog terecht, ALLES staat erop.

  Antwoord
  • Marjolein

   Helemaal super! Mocht je toch nog vragen hebben dan kun je ze natuurlijk hier bij de reacties kwijt. Bedankt voor je reactie Marissa!

   Antwoord
 70. Elise

  Beste Marjolein,

  Binnenkort vertrekken we op studiereis naar Berlijn met school en hiervoor moeten we een stadsgids samenstellen. Ik ben op jouw blog van Berlijn terecht gekomen en vond dit echt een heel interessante site. Ik vroeg me af of je tips hebt voor drie cafés, bars en clubs dat echt de moeite zijn specifiek in Oost- Berlijn? Je had al vermeld dat Kulturbrauerei zeker een goede plek is, maar ik weet niet goed welke toffe plekjes eruit te kiezen.

  Alvast bedankt!

  Elise

  Antwoord
 71. Rob

  Hoi Marjolein, wij zijn over 4 weken een weekend in Berlijn en dachten eraan om Matrix Club te bezoeken. Wat zijn jouw ervaringen daarmee en hoe is het deurbeleid? Wij zijn vier dertigers. Misschien nog andere tips, we houden van een club met een relaxte sfeer en een gemengd publiek. Hartstikke leuke blog. Groetjes Rob

  Antwoord
 72. cees

  Hoi marjolein,

  Ik ga met groep vrienden 21-23 maart 2014 naar berlijn en ben me aan het inlezen.
  Wat een toffe stad, maar veel te veel keuzes :)
  Ik had wat betreft uitgaan het idee om vrijdag een loungeclub te pakken (spindler en klatt) – is toch wel leuke club (eten met feesten)? En zaterdag berghain.. ik dacht wel leuke combi lounge met techno.. of zeg je dat je als je in berlijn bent 2x voor de techno moet gaan?

  Ik dacht vraag toch de expert maar even ;)

  Hoor graag van je,
  Vriendelijke groet cees

  Antwoord
 73. Jantje

  Hallo,

  Weet niet of ik hier aan het goede adres ben, maar probeer het toch maar. Is er misschien iemand die wat leuke tips heeft betreffende een goed Blues cafe of club. Kan er weinig over vinden . Weet niet of er in Berlijn vaak een bluesoptreden is,

  Bedankt

  Antwoord
 74. Luc

  Hi Marjolijn,

  Ik ben net terug van een weekend Berlijn. Samen met 3 vrienden (23jr) zijn we vrijdag middag in Berlijn aangekomen. We zaten op de hoek van de Boxhagnerstrasse en de Simon-Dach-Strasse.
  Daar zijn veel leuke restaurantjes en kleine clubs.

  We kwamen op de Alexanderplatz niet binnen bij de Loungebar op de hoek bij de brug. Dat was jammer, waarschijnlijk omdat we met 4 jongens waren. we hebben ons in een andere club goed vermaakt.
  We zijn de zaterdag uitgeweest in de Matrix, leuke club. Tresor hadden we ook nog graag heen gewild maar dat is er helaas niet van gekomen.

  Zeker de moeite waard, met name de underground sfeer sprak ons aan!
  Bedankt voor je info op dit blog, we hebben er veel aan gehad.

  Succes

  Antwoord
 75. ilias

  Hey Marjolijn,

  We gaan 27 december t/m 1 januari op stap naar Berlijn. Maar we hebben er 2 jongens bij die 17 zijn. Hoe groot schat je de kansen dat zij binnen komen? Want we zijn er met 3 van 18 en 2 van 17 is het handig als we ons opsplitsen en hoe zit het met de jongens van 17 en is er niks eventueel van 16+ waar zij heen kunnen gaan ? groetjess

  Antwoord
 76. Kim

  Hoi Marjolijn,

  Met 80 studenten van een creatieve hogeschool, gaan wij in januari 4 dagen naar Berlijn. Hiervoor zijn wij opzoek naar (creatieve) bedrijven zoals universal music en Bread and Butter etc. voor een rondleiding. Heb jij bedrijven in gedachten die wij kunnen contacteren?

  Alvast bedankt!

  Antwoord
 77. Renée

  Hoi Marjolein! Ook ik ga je complimenteren over je site/blog. Érg handig en tof dat je de tijd neemt om alle vragen te beantwoorden! Zo hopelijk ook mijn 2 vragen. Ik en mijn vriend gaan 29 december een aantal dagen naar Berlijn, dus ook met de jaarswisseling. Omdat we geen flauw idee hadden waar heen te gaan vanwege het enorme aanbod en we beide geen die hard techno liefhebbers zijn, hebben we gekozen voor de silverster party in de kulturbrauerei vanwege het grote aanbod aan muziekstijlen/zalen. Ik vroeg me af of je ervaringen hebt met dit feest? Wij zijn 27 en 28. Komen er bijv voornamelijk hele jonge mensen op af? Etc. Verder vroeg ik me af of je een goed/leuk vegetarisch restaurant kent wat je aan kan bevelen? Ik hoor het graag van je terug, alvast bedankt. Groetjes Renée :)

  Antwoord
 78. Roos

  Hoi!

  Net als bijna iedereen hier eerst complimenten voor je site, super handig!
  Ik zit met mijn zus binnenkort een weekend in een appartement in Prenzlauer Berg, en misschien een beetje een stomme vraag maar als we willen stappen, wat voor kleding is normaal? Loopt iedereen in mini-jurkjes op hakken of wordt een leuk bloesje met een jeans ook gewoon gewaardeerd?

  Alvast bedankt & groetjes

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Roos,

   toch altijd weer leuk om te horen, dankjewel!

   Mini-jurkjes en hakken zijn niet zo gangbaar, de Berlijners zijn redelijk relaxed. Ligt er natuurlijk wel een beetje aan waar je heen gaat maar over het algemeen is een jeans met een leuke top prima! In sommige clubs kan het wel helpen er een beetje extravaganter uit te zien (Tresor, Panoramabar e.d.).

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 79. marco

  hallo wij gaan 28 dec tot 3 jan naar Berlijn mooi appartement geboekt bij Wimdu .
  nu kijken we alvast naar techno feesten voor oudjaarsnacht.
  nu kom je veel clubs tegen alleen word er gezegd dat je de betere feesten niet in de clubs vind .
  kan iemand ons vertellen waar je deze dan wel vind of in welke richting we moeten gaan zoeken,want wij zouden heel graag de echte underground techno feesten willen meemaken.
  alvast bedankt voor jullie reactie marco

  Antwoord
 80. Tessa

  Hoi,

  Ik ga met nog 5 vrienden van 28 december tot 2 januari naar Berlijn om oud en nieuw te vieren. Kun je ons helpen met tips voor gay feesten??

  alvast bedankt

  Antwoord
 81. Daan

  Hallo Marjolein,

  Wat ben ik blij dat ik deze site heb ontdekt, super gaaf van je dat je hier zo veel tijd en moeite in steekt!!
  Ik heb ook een vraagje over het uitgaansleven in Berlijn, aangezien er gemengde meningen over dit onderwerp zijn. Ik ben 17 en ik ga binnenkort een paar dagen in mijn eentje naar Berlijn. Ik kleed mijzelf redelijk hipster (al zeg ik het zelf haha) en bezoek veel technofeesten en clubs in Nederland (als ik in een rij voor een club sta is het dus niet allemaal meer zo nieuw meer voor mij), denk je dat ik een kans maak om de Berghain, Tresor, Watergate etc. in te komen? Ik zie er gewoon naar mijn leeftijd uit.
  Weet je trouwens misschien ook waar ik illegale feesten tegen kan komen? Ik heb namelijk geen facebook contact met Berlijners :P

  groetjes, Daan

  Antwoord
 82. Sven

  Mijn complimenten Marjolijn voor deze blog, zeer informatief en nuttig.

  Een leuke aanvulling voor de lijst met clubs is Brunnen 70 (te bereiken via U-bahn Voltastrasse) Letterlijk in de kelder van een oud DDR-ziekenhuis! Met een oude vrachtlift ga je bij binnenkomst naar beneden om je te begeven in een donkere underground club met drie zalen. één zaal hangt helemaal vol met blacklights en kan je elkaar onderverven met fluoriserende verf, erg vermakelijk. Muziekstijlen voornamelijk techno/minimal maar heb ook wat deephouse hier en daar gehoord.

  Suicide circus was ook een toptent trouwens, voornamelijk minimal (check hun soundcloud) Goede muziekinstalatie en prachtig dat ze ook nog zo veel met vinyl draaien in Berlijn! Als je zoals ik van vinyl verzamelen houd is Berlijn echt geweldig, veel kleine record winkels verspreid door de stad. Deze zijn ook op bizarre tijden open, heb er wel eens om 12 uur in de nacht op een zondag een plaat gekocht.

  Kater Holzig is ook een aanrader, naar mijn mening de beste muziek voornamelijk deephouse. Binnen kan het wel redelijk warm worden door het gebrek aan een goede ventilatie/airco, tip van de locals; neem meerdere t-shirts mee in je rugzak zodat je kan wisselen naar een droog shirt! en drink af en toe een flesje water. Ze hebben wel buiten een gedeelte waar je kan relaxen maar dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van het weer.

  Oderberger Stadtbad ben er zelf niet geweest maar schijnt ook heel erg vet te zijn! Ze organiseren hier allerlei feesten met goeie line-ups. En zeg nou zelf, wie wil er geen party machen bij een zwembad. Volgens mij zijn ze niet standaard elk weekend open maar een of meerdere keren per maand.

  Fritzclub & Club Matrix ben ik 4 jaar geleden eens geweest, weet niet of dat nu nog wat is. Als ik zo de website van Fritzclub bekijk komt er nu vooral indie pop en elektro. Club zelf was mooi aangekleed met 2 grote zalen. Ze hebben ook een open air floor. Matrix is een leuke club met populaire muziek en redelijk veel toeristen. Samen met de Fritzclub zou ik deze aanraden als je 17-19 bent.

  Het publiek in de Berlijnse clubs is erg gezellig en er hangt een gemoedelijke sfeer. Zeker in de wat minder toeristische clubs, hier zie je ook de echte Berlijnse cultuur!

  Antwoord
 83. Jeanine

  Hoi Marjolein,

  Super handige site heb je! Ik ga aankomende week 5 dagen naar Berlijn, heb al behoorlijk wat feestjes gepland staan. Ik vroeg me alleen af of het gebruikelijk is om met de fiets naar de uitgaansgelegenheden te gaan? Is dit veilig, wordt er niet veel gejat?

  Ik hoor het graag van je:)

  Jeanine

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Jeanine,

   het is wel redelijk gebruikelijk. Ik ga zelf eigenlijk ook altijd op de fiets en mijn fiets is nog nooit gestolen. Zorg er in ieder geval voor dat je een goed slot hebt en dat je je fiets aan een lantaarnpaal oid. vast kunt binden. Het biedt geen garantie maar verkleint de kans ;-).

   Veel (uitgaans)plezier in Berlijn,
   Marjolein

   Antwoord
 84. Colin

  He mensen,

  Ik ga met een vriend een reis door Europa maken, ik vroeg me alleen af zijn er clubs of avonden waar ze dreampop/dreamwave achtige electro draaien of is het bijna alleen maar techno? (echt berlijns).

  Colin

  Antwoord
 85. Luc

  hoi,

  Ik ga met een groep van 4 vrienden (15-17 jaar) 4 dagen naar Berlijn in de zomer. We zitten in een hotel vlakbij Kürfürstendamm aangezien dat een van de ‘betere’ wijken is.
  Ik las dat de uitgaansleeftijd voornamelijk 18 is, dus komen wij daar niet binnen. Is er voor ons wat anders te doen ’s avonds wat toch nog een beetje voor onze doelgroep is?

  Groet,
  Luc

  Antwoord
 86. Erik

  Geweldige site dit! Als hoe up to date kan ik dit zien, zijn de reviews van moment van schrijven nog actueel, of verandert de scene continu? Ik ga zelf over 10 dagen een lang weekend met vrienden. We zitten dichtbij Frankfurter Allee. Een avondje eten/borrelen in Simon Dach Strasse, gevolgd door een club in RAW Gelande, of als About Blank, lijkt me een mooi begin. Aan te raden, of zie ik nu nog vettere clubs (techno/electro/house)in onze buurt over het hoofd? Vielen dank! :)

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Erik,

   ik probeer alles zo goed mogelijk up to date te houden. De scene verandert wel veel, maar jouw uitgestippelde programma klinkt nog altijd goed! Eventueel zou je de Simon Dach-Straße kunnen vervangen door de Sonntagsstraße, daar zitten ook een aantal leuke restaurantjes en cafes (zoals mijn favoriet Zebrano).

   Veel plezier!

   Antwoord
 87. Merle

  Vorige week zijn wij een weekend naar Berlijn geweest. We overnachten in Berlin Mitte. Inmiddels hebben wij allebei jouw blog gelezen. Geweldig dit Berlijn blog. Ik kom regelmatig in Berlijn. Komende week ga ik er weer een paar dagen heen.

  Check this
  een goede partij in Berlijn kan je vinden in de wijk Mitte bij. http://www.mabaker.de

  gemengde muziek, 90s , charts, tot rock, pop en hip-hop aan toe. normale prijs.

  Vanaf metro station Friedrichstrasse is het nog geen 5 minuten lopen en is in de buurt van Hackescher Markt

  Groetjes, Merle

  Antwoord
 88. Loes

  Ik ga met een vriendin in augustus naar Berlijn. Wij zijn 56 jaar, waar is het leuk stappen voor ons?

  Groeten,
  Loes

  Antwoord
 89. thijs

  hoi,

  leuke en handige blog!
  staan veel tips qua uitgaan etc. gaan we zeker gebruik van maken!
  alleen nu heb ik de volgende vraag:
  Wij gaan naar Melt festival (ferropolis) en daarna rijden we door naar berlijn, alleen nu willen we even lekker paar dagen bijkomen van het feesten. nog tips voor leuke alternatieve campings of kleinschalige hostels/appartementen met een lekker rustig sfeertje?

  kunnen we daarna weer fris en fruitig van het nachtleven gaan genieten :)

  alvast bedankt,

  groeten Thijs

  Antwoord
  • thijs

   of ik kijk eerst even bij accomodatie’s
   dat kan natuurlijk ook :)

   Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Thijs,

   ik denk dat een appartment precies is wat jullie nodig hebben! Campings zijn er weinig, of redelijk ver buiten het centrum. En appartementen zijn vaak rustig en toch centraal. Op mijn pagina appartementen in Berlijn heb ik een aantal toffe stekjes uitgezocht, maar je kunt natuurlijk ook direct even kijken bij Wimdu of Airbnb.

   Have fun, Melt Festival is in ieder geval zeker een aanrader!

   Marjolein

   Antwoord
 90. Dicky

  Hallo Marjolein,

  Wij zitten as donderdag voor een week in een appartement vlakbij Tiergarten.lijkt me qua buurt vrij saai!
  Onze 2 pubers van 16 en 18 jaar gaan gezellig mee, gelukkig maar.
  Ik moet natuurlijk wel een programma samenstellen wat zeker voor hen boeiend is. Zoals je al aangaf is Sachsenhausen zeker belangrijk. Maar ik zoek ok echt trendy plaatsen voor deze leeftijdscatagorie. Mogen 16 jarige alcohol drinken in Duitsland? Heb je nog leuke tips, en is het voor ons de moeite om een 5-daagse Ov kaart te nemen? alvast hartelijk dank. Dicky

  Antwoord
 91. johan

  hallo
  allereerst complimenten voor je website, ik ga a.s juni voor 7 dagen naar berlijn, heb een hotel geboekt op de bundesallee, NH hotel city west.
  maar ik ga dus alleen, omdat ik dat superfijn vind, maar is dat normaal daar? of val je dan erg op ofzo, als je in je eentje gaat?
  ik heb al wat plannen gemaakt, ook buiten berlijn. maar wil het uitgaansleven ook wel eens meemaken…

  groetjes johan

  Antwoord
  • Marjolein

   Dankjewel Johan! En er is helemaal niets raars aan alleen op reis gaan naar Berlijn, er zijn genoeg mensen die dat doen. Ook wordt er niet echt raar opgekeken als je alleen in een café zit of in een restaurant. Als je het leuk vindt kun je natuurlijk in een hostel of bij het uitgaan makkelijk andere mensen leren kennen.

   Veel plezier,
   Marjolein

   Antwoord
 92. Kim

  Hele fijne website dit!
  Ik ga met mijn vriendin in juli naar Berlijn en zitten in Alcatraz (Prenzlauer Berg). Maar ik zie dat heel veel uitgaansdingen vooral in Friedrichshain. Is er ’s nachts ook een goede verbinding met het OV? Of zijn we dan aan taxi’s gebonden (wat waarschijnlijk wat prijzig word)

  Antwoord
  • peter

   Zijn er ook gezellige bars/cafes waar veel Nederlanders komen?
   Wij gaan binnenkort naar Berlijn en houden er wel van om gezellig contact te maken met andere Nederlandse toeristen.
   Hoor graag jullie tips :)

   Antwoord
 93. Helena Polfliet

  Beste Marjolein,

  Heel hard bedankt voor deze handige informatie. Ik kom hier geregeld kijken aangezien mijn vriend in DU woont en we regelmatig in Berlijn zijn samen. Jouw site wordt er steeds beter op!
  Ik ga dit weekend naar Berlijn ( opnieuw) en vroeg me af of je me geen tip kon geven om ergens romantisch, gezellig in een leuk cafeetje te gaan zaterdag. Of concerten, eens iets leuk op 16 maart.
  Ook is het zo dat we in Palacina Appartments verblijven, schoneberg.

  Dank,
  Helena

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Helena,

   wat leuk om te horen, bedankt voor je compliment! Ik zie dat ik wat laat ben met reageren… Maar op mijn blog vind je ook een lijstje met mijn favoriete restaurants in Berlijn, daar moet wel wat tussen zitten. Ik vind het Italiaanse restaurant Saporito heel sfeervol, klein dus ook erg romantisch. Misschien een tip voor de volgende keer!

   Groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 94. Vanessa

  Wat een overzichtelijke pagina over alle en nog wat in Berlijn , aankomend weekend ga ik met een vriendin Berlijn eens bekijken !
  Wat zijn een beetje de prijzen in Berlijn , liggen die gelijk met Nedeland ?

  En wat is nou een echt goede tent om lekker te eten ?

  En de club to by op zaterdagavond , met niet te harde Techno , meer electro?

  En wat betaal je om die tenten in te komen ??

  Gr Vanessa

  Ps nog meer mensen die 14 maart richtin Berlijn vetrekken ?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Vanessa,

   leuk dat je naar Berlijn gaat! De prijzen liggen hier iets lager dan in Nederland, vooral restaurants, het OV en hotelovernachtingen zijn goedkoper. Lekker eten kan op veel plekken, mijn favoriete Italiaan is Saporito maar Schneeweiß is ook erg goed (beetje fusion Duitse keuken). Meer restauranttips vind je hier. Entreeprijzen voor clubs verschillen nogal, de meeste liggen rond de €10.

   Veel plezier en groetjes,
   Marjolein

   Antwoord
 95. Joost

  Zeer handige site! Thanx! Wij gaan met een groep vrienden een weekendje naar berlijn en verblijven in one80 hostel. Als het goed is ligt dit goed centraal! Toch? We twijfelen nog over de umweltsticker. In principe rijden wij naar berlijn toe, parkeren de auto, en na 2 dagen zijn we weer weg. Is zo’n umweltsticker dan echt nodig of kunnen we het gokken om er geen te kopen (en hiermee een boete (hoogte?) te riskeren)!?

  Wij hebben er zin in!!!

  Antwoord
 96. Kim

  Hallo Marjolein,

  Mijn vriend en ik gaan waarschijnlijk in juni naar Berlijn (ik ben er vroeg bij met het uitzoeken) en we zitten er aan te denken om een nacht over te slaan. We hebben drie nachten geboekt en de vierde willen we een club in duiken en daarna het vliegtuig pakken. Ik kan alleen nergens vinden of er clubs open zijn in de nacht van zondag op maandag. Kun jij me dat vertellen?
  Thanks alvast! Je blog is verder helemaal top en vooral handig!
  groetjes Kim

  Antwoord
 97. Fleur

  Hoi!

  In april ga ik met een hele grote groep naar Berlijn (45 meisjes). We willen natuurlijk ook uitgaan. Wat is een leuke club met niet te zware techno (meer house) waar we (in groepen) naar binnen komen? Leeftijd is over het algemeen boven de 21 op een paar na. En weet je nog een leuk reastaurant wat we kunnen benaderen voor 45 personen?

  groetjes.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Fleur,

   lastig, als je met grote groepen bent moet je meer richting de wat toeristischere clubs denken. Misschien dat Weekend wel gaat lukken, is ook een beetje in de richting van jullie muzieksmaak. Ik zou toch aanraden in kleinere groepjes naar binnen te gaan of om vooraf wat met de club af te spreken. Op mijn pagina restaurants in Berlijn heb ik ook wat leuke eetgelegenheden genoemd die geschikt zijn voor grotere groepen, wellicht zit daar wat voor jullie tussen?

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 98. Francesco

  wow. wat veel informatie hier zeg!! supergaaf en superbedankt. ik ben morgen (24) tot en met tweede kerstdag in Berlijn met een vriendinnetje, en we willen heel graag dansen, daar we oneindig van dansen houden, maar natuurlijk is er geen club open op kerst, of toch wel?

  Antwoord
  • Marjolein

   Veel clubs zijn inderdaad dicht (Watergate, Kater Holzig, Tresor), ik zie wel dat Berghain (25 dec), Magnet (25 dec Rockbar) en Weekend (25 dec) open zijn. Misschien zit er wat voor je tussen? Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 99. Rob

  Hoi Marjolein,

  Wow…top dit….bergen nuttige info! Thanks!

  Nu ga ik in december met vriend weekendje stappen in Berlijn. We zijn allebei net in de 40 en zijn op zoek naar leuke clubs waar het publiek niet te jong is. Tips? :)

  Antwoord
  • Marjolein

   Hi Rob,

   fijn, top om te horen! Misschien dat Clärchens Ballhaus een optie is? Hangt natuurlijk ook erg van je muzieksmaak af maar daar is het publiek gemiddeld in ieder geval wat ouder.

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 100. Martin Lam

  Vraagje,

  Ik had ergens gelezen dat tijdens oud&nieuw jaarlijks een feest wordt gehouden ondergronds.

  Letterlijk ondergronds, in een wijn/bierkelder of bunker. Helaas kan ik dit nergens terug lezen. Weet jij iets hiervan?

  Leuke en hulpzame blog, Berlijn is tot nu toe mijn leukste stad in Europa!

  Antwoord
 101. Pam

  Hoi marjolein,

  Ik ga met 6 vwo naar Berlijn, maar we weten niet waar we kunnen uitgaan. We zijn allemaal rond 17/18, weet je misschien waar we het makkelijkst binnenkomen? Alvast bedankt!

  Pam

  Antwoord
 102. Bernard

  Hallo Marjolein

  Bedankt voor je informatie. Afgelopen weekend zijn we in Berlijn geweest en wat is de tijd snel gegaan. We zijn niet eens toegekomen aan het bezoeken van Curry 36. Wat hostel betreft hebben we gekozen voor Industriepalast aangezien die in je top 3 voorkwam. Voor mij was het hostel perfect en die boeken we de volgende keer gewoon. De parkeerplaats voor auto’s is nogal klein, dus van tevoren reserveren is wel handig. Het openbaar vervoer was uitstekend, maar ik had ook niet anders verwacht. De volgende keer is het de vraag of we wel met de auto moeten komen, want in feite is die daar niet nodig. En wat leeft die stad enorm. De hele dag zijn mensen in touw en ook in de nacht. De mensen zijn erg sociaal en ik heb geen vechtpartij gezien. Dat is in Nederland wel anders. Ik zag op je blog, dat je ook allerlei informatie had over wonen in Berlijn. Het toeval wil dat ik een paar maanden geleden een vacature zag in Berlijn, die me enorm aansprak. Nu ik de stad gezien heb krijg ik bijna de neiging om daadwerkelijk de stap te zetten. Dus wie weet. In ieder geval nogmaals bedankt voor je antwoord en voor alle informatie in je blog, die het verblijf in Berlijn efficient heeft gemaakt. MFG, Bernard

  Antwoord
 103. Bernard

  Hallo Marjolein

  Ik ga volgende week met 3 kameraden naar Berlijn. Uit jouw blog valt veel informatie te halen en het is duidelijk, dat wij in het oosten van Berlijn moeten zijn. Wij zijn zelf grote fans van electro, trance en D&B. Kun jij ons wat electro clubs en trance clubs aanbevelen?
  En bestaat er ook een grote winkel met muziekinstrumenten in Berlijn? Te denken valt dan aan synthesizers en drum computers enzo. En waar kun je het beste openbaar vervoer kaarten voor 48 of 72 uur kopen? En wat is een lekkernij die je in Berlijn echt geprobeerd moet hebben?
  En we zitten nog te kijken of we een hotel boeken of in een hostel gaan zitten. Wat is er beter qua parkeergelegenheid? Hostel of hotel? We komen namelijk met de auto. Alvast bedankt voor de moeite.

  Antwoord
 104. Sam

  Hallo,

  Waar zitten vooral de kleine clubs die gezellig zijn en niet al te prijzig?
  En weet je een paar clubs die dit imago hebben?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Sam, het ligt natuurlijk heel erg aan de muziek die je leuk vindt. Maar op het RAW Gelände zitten een aantal clubs die leuk zijn en niet te groot. Ook vind je er een jazzcafe en zo´n danscafe. Niet groot en vor 5€ zit je gebakken! De omgeving is wel wat “alternatiever”. Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 105. Roman

  Hee,

  Wij gaan met een groep van 10 mannen naar berlijn binnenkort. Nu zijn wij opzoek naar een hotel wat dit ligt bij de underground techno/elektro en drum & bass feestjes. Welke buurten bieden deze feestjes veel aan?

  Alvast bedankt

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Roman,

   In het artikel hierboven staat letterlijk:

   “De meeste clus zitten in het oosten van Berlijn. Wijken waar je moet wezen zijn Mitte (hoofdzakelijk ten noorden van de Hackescher Markt en rond de Alexanderplatz), Friedrichshain-Kreuzberg (rond de Schlesische Tor) en Prenzlauer Berg (rond de Eberswalder Strasse).”

   Mijn persoonlijke voorkeur zou uitgaan naar het gebied rond de Warschauer Straße, mede vanwege de makkelijke verbinding met andere wijken.

   Jurjen

   Antwoord
 106. jeroen

  Informatieve blog. keep it up!
  ga zelf week op vakantie naar Berlijn met vriendin, 25-7 tot 1-8-2012.

  We hebben al wat dingen gepland, alleen uitgaansavond nog niet.
  Zelf houden wij van clubmuziek; ( house/techno)
  Misschien een tent aan te raden om te bezoeken? wat ook dicht bij ons hotel ligt.
  (hebben een hotelkamer in Park Plaza Prenzlauer Berg Berlin Storkower Strasse 162), wat is nou dichtsbijzijnde leuke club.

  Antwoord
 107. Freek

  Hee Marjolein, wat een superhandige blog. Heb al je info in een document gezet wat we mee gaan nemen om Berlijn te verkennen!

  Even een vraagje; Ik ga samen met een vriendinnetje in de periode 2 juli tot 7 juli (maandag-vrijdag) naar Berlijn. Natuurlijk willen we ook van het o zo vette uitgaansleven van Berlijn genieten. Het lijkt ons alleen ook leuk om een keer een gaybar/club te bezoeken waar voornamelijk jongeren (18-25jaar) komen. Heb jij misschien tips?

  Keep up the good work! :)

  Antwoord
 108. Louis

  Hallo ik ga in augustus en september naar Berlijn kun je me een goed hotel midden in het gay uitgaans leven aanraden en naar welk vliegveld kan ik het beste vliegen?.
  Met vriendelijke groet louis

  Antwoord
 109. Lieke

  Hoi Marjolein en Jurjen!

  Wat een geweldige site is dit!! Wij gaan aankomend weekend vier dagen naar Berlijn en hebben nu al heel veel informatie gevonden. Thanks! :-) Nog een vraagje: aankomende zondag speelt Nederland tegen Portugal. Die wedstrijd willen wij als Nederlanders natuurlijk graag zien :-) Maar ja, Duitsland speelt op hetzelfde tijdstip. Wordt de wedstrijd van Nederland ergens uitgezonden denk je, of hebben wij gewoon pech? :-( Ik hoop dat jullie wat weten!

  Groetjes!
  Lieke

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Lieke, ik heb hier een overzicht van een aantal leuke locaties voor het spel: http://berlijn-blog.nl/ek-voetbal-kijken/. Zondag is natuurlijk ietsje lastiger, maar in de Kulturbrauerei zullen ze het in ieder geval uitzenden heb ik gehoord.

   Groetjes en veel plezier!

   Antwoord
   • Lieke

    Super bedankt! We gaan zeker een leuke plek vinden!

    Groetjes,
    Lieke

    Antwoord
 110. Santusia

  Hoi mijn naam is Santusia.

  Mijn vriend en ik gaan ook 4 dagen naar Berlijn en zijn er nog nooit geweest. Ik ben zelf wel al een beetje te weten gekomen over Berlijn via de website.. Ik ben erg tevreden over de 2ehands winkels hopelijk hebben wij daar tijd voor.

  Wat ik mij meer afvroeg is, wij verblijven zelf in Indigo (Alexanderplatz) een hotel gebouwd in 2012. Kennen jullie het ergens van, en zit dat ECHT? midden in de stad? zijn de 2e handswinkels hier een beetje in de buurt? Ik zag ook een aantal uitgaansplekken, weet jij of er ook R&B en Hip Hop wordt gedraait?

  alvast bedankt voor de moeite,

  Groetjes,
  Santusia

  Antwoord
 111. Gwen

  Hoi,

  we gaan volgende week met een aantal collega’s naar Berlijn. Mannen en vrouwen tussen de 25 en de 40 jaar. We willen vrijdag of zaterdagavond graag eerst naar een barretje en daarna naar een leuke club met verschillende muziekstijlen.

  Waar kunnen we dan het beste naartoe gaan? En met max hoeveel mensen mag je naar binnen?

  Groetjes Gwen

  Antwoord
  • Jurjen

   Hoi Gwen,

   Een goed beginpunt voor elke avond is altijd de Irish Pub Kilkenny in het station Hackescher Markt. Hier kan je een hapje eten en/of een pintje achteroverslaan in een relaxte sfeer. Met het mooie weer van de laatste tijd leent zich ook altijd een uitstapje naar een strandbar, en dan is wat mij betreft Deck 5 vooral een aanrader, ook tot ver na zonsondergang! Ook lekker doorzitten in een van de vele Biergarten is geen straf met mooi weer, zoals bijvoorbeeld bij Prater.

   Voor wat betreft clubs kan je het beste ter plekke een van de bladen raadplegen, die ik vlak hierboven al genoemd heb. Wel moet je er rekening mee houden dat, zeker in de zomer, grote groepen toeristen niet overal zonder meer toegelaten worden. Een en ander hangt af van hoe vol de club al is, hoeveel toeristen er al binnen zijn etcetera. De uitsmijters proberen altijd een goede sfeer te waarborgen met hun toegangsbeleid. Als je ergens niet binnen komt, niet getreurd: Berlijn kent nog veel meer clubs! Ga in elk geval niet in discussie, dat haalt niks uit.

   Jurjen

   Antwoord
 112. fresku

  Hoi, ik ga over 3 weken naar berlijn. ik zoek ook iets voor de zondag, maandag en dinsdag! en dan voornamelijk clubs.. alvast bedankt!

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste fresku,

   Door de hele stad vind je op heel veel plekken verschillende (deels gratis) magazines als Zitty (€3,50), Tip Berlin (€3,40), [030] (gratis) en het Engelstalige Exberliner (€2,90). Hierin vind je de meest actuele en complete (feest)agenda’s van Berlijn. Ook de niet-gratis bladen zijn hun geld zeker waard, als je bedenkt dat het je een biertje in een club waar net de verkeerde muziek gedraaid wordt kan besparen!

   Jurjen

   Antwoord
 113. Ben

  Hallo,

  Kan iemand mij een tip geven over een leuke uitgaansgelegenheid voor a.s. maandag of dinsdag?
  Ik hou van live muziek, pop, rock, ierse pubs, etc.

  Ben benieuwd!

  Groeten,

  Ben

  Antwoord
  • Jurjen

   Ben,

   Overal in de stad kan je (gratis) de Zitty meenemen. Hier vind je uitgebreide programma’s van clubs en live muziek. Verder kan je natuurlijk de een of andere pub opzoeken. Ik heb altijd goede herinneringen aan de pub in station Hackescher Markt.

   Jurjen

   Antwoord
   • Jurjen

    Hoi Ben,

    Ik had me even vergist. De Zitty is niet gratis, maar kost €3,50. [030] is het gratis blaadje. Zie ook mijn comment hier vlak onder!

    Jurjen

    Antwoord
 114. kelly

  tips and tricks?

  Hoi hoi ,

  Wel deze dame gaat ook eens enkele daagjes citytrippen , en ik ben op zoek naar de “andere” tips een beetje, qua uitgaan rock en metal vooral , en eventueel wat shopping zonder “grote merken” maar wat meer alternatief , gothic en dergelijke .

  Kan je me wat aanbevelen?
  Ik verblijf in charlottenburg , gasteinerhof pension, dus heb kennelijk de U bahn voor de deur zitten :-)

  En zeer belangrijk, mits er s’nachts niet veel U bahn zal rijden (ik zit er doordeweeks) , kan iemand me zeggen hoe lang je ongeveer zou wandelen van die leuke rock en metal-dinges tot in die regio?

  Bedankt alvast
  Kelly

  Antwoord
  • Jurjen

   Hoi Kelly,

   Laat ik beginnen met zeggen dat je het wandelen uit je hoofd kan laten! De meeste clubs zitten in het noordoosten van de stad, jij in het zuidwesten. Dat zijn flink wat kilometers lopen. Gelukkig biedt Berlijn altijd een alternatief. In de weekenden rijden de metro’s inderdaad gewoon door, maar in de andere nachten worden deze vervangen door nachtbussen die elk half uur rijden, zoveel mogelijk over de routes van de metro. Je doet er goed aan te zorgen voor een kaartje van het OV, want voor veel bestemmingen moet je eerst nog even overstappen.

   Qua alternatieve uitgaansgelegenheden, kan ik me zo snel de volgende bedenken:
   Duncker Club voornamelijk goth/wave
   K17 all-round alternatief
   Angel in Bondage goth/fetish (18+)
   Kulturbrauerei meerdere clubs, ook alternatief
   Cassiopeia van alles, ook metal nights. Check de agenda op hun site.
   Blackland metal café

   Nu hebben ook veel andere clubs avonden met rock/metal/wave, dus het is sowieso raadzaam in Berlijn een van de bladen met een complete agenda mee te nemen en die goed na te pluizen!

   Jurjen

   Antwoord
 115. Jans

  Hoi Marjolein,

  Leuke blog en precies de info waar ik naar op zoek was! Ik ga binnenkort een lang weekend naar Berlijn en wil kijken of ik ook een leuk concert kan bezoeken van een band. Ik kom er alleen niet uit hoe ik daar het beste naar kan googelen. Heb jij nog advies over leuke podia in Berlijn?

  Alvast bedankt.

  Groeten,
  Jans

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Jans,

   bedankt, leuk om te horen dat je wat aan mijn info hebt gehad! Wat ik zelf vaak doe is kijken op internet; Songkick, Last.fm of Eventim. Ter plekke kun je ook de stadsmagazines raadplegen. Zelf hou ik voornamelijk van rock en alternatieve bands, die spelen meestal in Silverwings, Magnet, Sage of de grote bands in de O2 World.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Groetjes,

   Marjolein

   Antwoord
 116. Martijn Broeders

  Hey! Van 8 tot en met 10 juni ben ik samen met mijn vriendin een weekend in Berlijn. Op zaterdagavond 9 juni speelt het Nederlands 11-tal voor het EK voetbal haar 1e wedstrijd, hebben jullie DE tip waar deze wedstrijd te kijken? Bijvoorbeeld een public viewing? Alvast bedankt!~

  Groeten,
  Martijn

  Antwoord
 117. Britt

  Hoi Marjolein!

  Wat heb je een super leuke en bruikbare site! Ik woon voor 4 maanden in Berlijn en heb al veel dingen bezocht en bekeken die je op je website aanraad! We wilden echter afgelopen zaterdag Club Sage bezoeken maar deze is helaas gesloten.
  Tevens heb ik gezocht naar de cocktailbar Fogo en heb de hele straat afgelopen waar deze zou moeten zitten maar heb het helaas niet kunnen vinden. Weet jij of ik de verkeerde straat heb gehad Arndstrasse 27/29 in Kreuzberg? Ik lees er veel over en ben er erg benieuwd naar geworden!
  Alvast dank voor je antwoord!

  Groetjes Britt

  Antwoord
 118. Fieke

  Hoi marjolein,
  Natuurlijk compliment voor je mooie site!!
  Ook ik ga dit weekend Berlijn verkennen met mijn beste vriendin. We willen ook heel graag heerlijk dansen, we houden vooral van dance muziek en om te voorkomen dat we op een electricparty belanden dacht ik misschien heb jij nog een tip? O ja we zijn net de 30 gepasseerd..;) en verblijven in de wijk prenzlauer berg.
  Dank! Fieke

  Antwoord
 119. Sean Meijer

  Hey!

  Ik ga binnenkort met mijn school naar Berlijn. De meesten van ons zijn rond de 17 jaar en we willen wel uitgaan maar ik heb het gevoel dat het aanbod dan schaars is….Waar kunnen we het beste heen gaan? We houden het meest van house maar alle muziek met een DJ is prima.

  Groeten

  Antwoord
  • Jurjen

   Hoi Sean,

   Met een groep van die leeftijd kom je absoluut de reguliere clubs en drukkere cafés niet in. De beste kans heb je om gewoon een bar in de buurt op te zoeken, of eventueel richting Simon-Dach-Straße of het gebied rond Hackescher Markt te gaan, daar bevinden zich veel cafés bij elkaar, en vaak is er ook een DJ aanwezig in het weekend.

   Wil je naar een ‘club’, dan zal je naar een van de op jongeren gerichte avonden moeten. Wettelijk moet je om middernacht weer op huis aan, ook al gaat het feest misschien langer door. Deze (nieuwe) wetgeving heeft ervoor gezorgd, dat er niet veel feestjes voor jullie leeftijd meer zijn, maar deze bestaat nog:
   Berliner Schulparty, Schöneberg, metro: U1 U2 U3 U4 Nollendorfplatz

   Veel plezier!

   Jurjen

   Antwoord
 120. Desire Roelvink

  Hoi Marjolein,

  Wat een te gekke, super handige website/blog heb jij gemaakt! Ik heb een weekendje Berlijn gekregen van mijn beste vriendin en ik heb alles gevonden wat ik wilde weten!! Dank daarvoor!
  Als ik terugkom zal ik zeker nog even laten weten wat ik aan je tips heb gehad!

  Groetjes,

  Antwoord
 121. Alexander van der Heijden

  Hoi! Vraagje. Enige jaren geleden heb ik in Berlijn een hele aangename avond doorgebracht in het rauwe maar ook knusse (hoe Berlijns is dat?) Schwarzenberghuis (zie http://www.haus-schwarzenberg.org/) aan de Rosenthaler Straße. Bezoekje aan Kino Central (vlg mijn toen weer es het prachtige en hilarische Stranger than Paradise van Jim Jarmusch zitten kijken) en daarvoor en daarna aan hun huiskroeg aan de voorkant. Zie dat ze nog steeds bestaan gelukkig, maar op jouw uitgebreide Blog lees ik er niks over. Zijn ze nog alive and kicking? Of dreigen ze (ook) daar aan allerlei andere druk te bezwijken (net als Tacheles)? Hoop dat je weet welke plek ik bedoel en dat je er iets over wilt roepen. Mocht ik ergens in je geweldige blog overheen gelezen hebben: mijn nederige excuses!

  Antwoord
 122. Alexander van der Heijden

  Hi! Ben deze week in mijn eentje in Berlijn geweest en wil twee goeie ervaringen graag met jullie en iedereen delen. De eerste betreft muziek aanpalend aan uitgaan, de tweede mijn onderdak.

  Qua muziek/uitgaan heb ik voor de verandering eens een tip voor overdag (dat is dat dagdeel als de zon schijnt en het licht is): Fritz Music Tours Berlin. Dat zijn diverse mogelijkheden voor een tour langs de Berlijnse linken met de popmuziek, te voet of met de bus, groepsgewijs of individueel. Fritz Musictours is het (levens?)werk van Thilo Schmied, sympathieke gozer, Depeche Mode en Hertha BSC fan (dus die had een schei**week…;-). Thilo heeft al een ongelooflijk repertoire opgebouwd en vertelt de hele tijd door (in mijn geval twee en een half uur), ondersteund met oude relevante foto’s. Hij heeft meerdere tours in ontwikkeling; dus wie weet binnenkort ook wat meer contemporaine? Zeker een jongen om in de gaten te houden! Thilo is te vinden op http://www.musictours-berlin.de/index en op https://www.facebook.com/FritzMusictoursBerlin. Fritz is de naam van een radiozender die deel uitmaakt van Rundfunk Berlin Brandenburg, een sponsor dus (neem ik aan; heb dit niet bij Thilo geverifiëerd). Fritz is natuurlijk ook op internet: http://www.fritz.de (je komt deze zender ook op diverse billboards tegen).
  Heb zelf gekozen voor een door Thilo begeleid bezoek aan de Hansa Tonstudios aan de Köthener Straße, vlakbij de Potsdamer Platz, waar David Bowie zijn Heroes heeft opgenomen en Iggy Pop zijn The Idiot. Voor wie into this is, errug interessant!

  Qua onderdak kan ik http://www.openmedi.de/freiraum/ aanbevelen, in de wijk Prenzlauerberg. Nothing fancy of chique, ook geen thema- of konzeptwerk, maar normale mensen, stellen zich kenbaar op (zie de website). Locatie is toppie: Prenzlauerberg en twee U-Bahnstations (Eberswalderstraße en Schönhauser Allee) liggen aan je voeten, vlakbij is een supermarkt (Kaiser’s) open van 7 tot 24. Hotelletje biedt kamers en appartementen, met wifi. Als je de prijslijst bekijkt op hun website, dan zie je dat het best meevalt (vind ik). Heb zelf een appartementje gekregen voor 53 euro per nacht, Buchholzer Straße nr 5, vorhaus, nr 1.: slaapkamer met fijn tweepersoonsbed, keuken met aanrechtblokje en keukenspullen, sanitair met perfect werkende hete regendouche, die heeeeel errug van pas kwam in deze dagen met gevoelstemperaturen van -20 ’s nachts (je begrijpt: van “leuk clubjes zoeken” is weinig gekomen, verder dan Kaffee Burger (cognac 4,50) heb ik mij niet gewaagd. Naast handdoeken ook een badjas. Voelde mij een koning te rijk! Enige piepkleine minpuntje heb ik met behulp van laat open zijnde supermarkt lekker zelf opgelost: ze hadden geen blikopener. Maar nu dus wel!

  Hoop dat iemand hier wat aan heeft!? Ben in ieder geval hartstikke blij met je site!

  Antwoord
 123. Louise

  Hooi,

  Ik had een vraagje. Ik wil graag met mijn vriend een paar dagen naar berlijn alleen zijn we beide 16. Weet jij misschien plekken waar we kunnen verblijven, en dan niet in de trant van een jeugdherberg.

  Groetjes,
  Louise

  Antwoord
 124. Ronald

  Beste…

  Allereerst complimenten voor deze website. Interessant, leuk en bruikbare info. Ik ga samen met mijn vriend komend weekend naar Berlijn. Hebben jullie ook tips als het gaat om gay uitgaan? Leuke bars/clubs? Wij houden met name van popmuziek, niet zozeer techno/dance…

  Hoop dat je ons hier ook mee kan helpen. Keep up the good work :)

  Groet,

  Ronald

  Antwoord
 125. fuifkalender

  zeer interesante en waardevolle artikkels zijn met onze vereniging naar berlijn geweest en hebben deze tips van deze site mooi meegenomen

  Antwoord
 126. Wouter

  Hallo,

  Ik weet niet of je nog actief bent op je blog, worth the shot. Ten eerste goeie blog veel info te vinden, maar toch ga ik het rechtstreeks vragen. Wij gaan 9-12mei naar Duitsland (Hamburg, Berlijn en Braunschweig). Nu ben ik benieuwd of je ideeën hebt om daar te overnachten (hostel) op donderdag en vrijdag nacht (zover er slapen van terecht komt). Verder ideeën om uit te gaan met ongeveer 54 studenten. we hebben een budget van ongeveer 1000 euro per nacht exclusief ontbijt. iig bedankt.

  greetz,

  Wouter

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Wouter, en of ik nog actief ben op mijn blog! Aangezien je met een redelijk grote groep gaat raad ik je het A&O Hostel aan. Dit zijn geen dure hostels en er is veel ruimte! Er zitten 3 A&O Hostels in Berlijn waarvan ik zelf A&O in Friedrichshain de beste locatie vind hebben. Zeker als je nog van plan bent om uit te gaan, want hier zitten veel clubs in de buurt!

   Uitgaan met zo’n grote groep zou ik wel even inplannen van tevoren, sommige clubs kunnen nogal streng zijn wanneer je met zo’n grote groep komt aanzetten.

   Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
 127. Robert

  Mooie overzichtelijke website ;-)
  Het heeft ons geholpen bij de keuze van de stad!
  Wij zijn van plan om met een groep een appartement tussen het Brandenburger Tor en Potsdamer Platz te huren.
  Zijn er veel kroegen en clubs in de buurt van deze locatie?

  Bedankt,

  Robert

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Robert,

   Het gebied rondom Brandenburger Tor en Potsdamer Platz staat niet bekend om haar uitgaansleven. Als jullie naar Berlijn gaan met als voornaamste doel veel uit te gaan, kan je beter een appartmentje in de buurt van Alexanderplatz, U Eberswalder Straße of Warschauer Straße zoeken. Als jullie overdag ook nog de stad willen bekijken, geraak je met het OV dat in Berlijn de hele nacht door rijdt, wel makkelijk vanuit de hele stad weer bij Potsdamer Platz, en is het wel makkelijk dat je ’s ochtends meteen bij de toeristische trekpleisters rond Unter den Linden/Friedrichstraße bent.

   Jurjen

   Antwoord
 128. Rick

  Ten eerste toffe site heerlijk leesbaar en erg nuttige informatie!

  Nou een vraagje, ik ga samen met een vriend naar Berlijn en zijn van plan lekker te gaan stappen. We hebben een hotel op het alexander platz waar moeten we wezen, we zijn allebei 19 en houden wel van een goed avondje gezellig feesten met gezellig mensen.
  Muziekstijl maakt niet echt uit het liefst van alles wat.

  Waar kunnen we het beste wezen en is het een beetje in de buurt van het alexander platz.

  En gaat de metro ook gewoon snachts want we hebben een 72 uur OV kaart.

  Alvast hartstikke bedankt.

  Met vriendelijke groeten,

  Rick

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Rick,

   Hierboven staan een heel aantal tips. Als je ‘van alles wat’ wilt, kan je de Matrix overwegen. Leeftijd ligt zo ongeveer rond jullie leeftijd zou ik zeggen afgaande op mijn ene bezoekje. De Kulturbrauerei is een andere optie.

   ’s Nachts rijden er metro’s en nachtbussen. In de doordeweekse nachten rijdt de metro niet, maar wordt deze vervangen door bussen over dezelfde route.

   Jurjen

   Antwoord
 129. Inge

  Hallo Marjolein,
  Wat een geweldige site heb je toch. Ik lees m al tijden en heb er al veel tips van afgehaald.
  Eind januari gaan mijn man weer voor een weekend naar Berlijn. Hij is muzikant en is benieuwd of jij een Bluesclub kent, het liefs een met een open podium.

  Alvast bedankt,
  hartelijke groeten, Inge

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Inge,

   bedankt voor je compliment, leuk om te horen dat je al enige tips van mijn website hebt gehaald! Ik ben zelf niet echt bekend in de blues maar over Quasimodo (Kantstraße 12) heb ik wel veel goede verhalen gehoord. Naast blues wordt hier ook vaak jazz/funk muziek gespeeld. Daarnaast raad ik aan even op Qype te kijken, hier kijk ik zelf ook vaak als ik op zoek ben naar iets nieuws. Vind hier een lijst met jazz/blues uitgaansgelegenheden in Berlijn.

   Veel plezier!

   Marjolein

   Antwoord
   • Inge

    Hoi Marjolein,
    Tijdens ons weekend eind januari zijn we terecht gekomen in Yorckschlosschen, in de Yorckstrasse 15. Een echt bruin (buurt)cafe. In de wintermaanden vinden er veel optredens plaats, ook op de zondagmiddag. Een leuk cafe voor jazz & bluesliefhebbers. Zie de agenda via deze link.

    http://www.yorckschloesschen.de/seiten/index.htm

    groetjes, Inge

    Antwoord
 130. Yvonne

  Hallo Marjolein,

  Ten eerste wil ik jou mijn complimenten geven voor je erge handige site!
  Hier hebben we veel aan!

  Mijn vriend en ik willen oud & nieuw in Berlijn gaan vieren.
  We willen ’s avonds gaan stappen in verschillende clubs.
  Kun jij ons adviseren? ( onze muziek voorkeur: pop, hardstyle, top 40, jaren 90 etc…).

  En welk dichtsbijziijnde hotels van de uitgaansgelegenheden raad jij ons aan.

  Alvast bedankt!

  Groetjes Yvonne

  Antwoord
 131. Nicole

  ik ben in oktober in Clärchens’ Ballhaus geweest, een topper. Zij hebben dit jaar een Silvesteravond met 4 gangen diner voor € 90! Maar ik wil dansen en niet eten. Is er een soortgelijke tent voor ons (60ers) om toch lekker op R&B/rock/oldies te dansen? Heb hierboven alles bekeken, maar kreeg de indruk dat er voor onze leeftijdscategorie niet veel is.
  Zo ja, hoor ik het graag! groet, Nicole

  Antwoord
 132. Rosanne

  Hoi Marjolein!

  Ten eerste willen we je onze complimenten geven voor je ongelofelijk handige site! Hier hebben we zeker heel veel aan.

  Ik ben 16 en mijn vriend is 20, wij gaan van 29dec t/m 4jan. naar Berlijn en hebben een hotel op de kurfurstendamm. We willen graag ook een avondje naar een club.

  Waar kunnen wij het beste heen gaan, zelf houden we niet van de techno en hardstyle, meer in de richting van pop, hip-hop, rock….

  Alvast bedankt & keep up the good work!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Rosanne,

   Ik denk dat Sage (donderdag rockavond) of Magnet jullie wel goed zullen bevallen. Beide hebben een afwisselend programma met verschillende soorten muziek (waaronder dus rock maar ook hip-hop). Veel plezier!

   Antwoord
 133. Klaas Engelmoer

  Dank voor de info! Krijg er steeds meer zin in :) Nog een paar weken wachten!

  Thanks,

  Klaas

  Antwoord
 134. robbert

  ik hou van dansen en alternatieve muziek. Waar kan ik dan het beste naartoe? En welke clubs zijn hedonistisch, waar berlijn bekend om stond in de jaren 20 en 30 en nu weer? Ik hou wel van clubs waar alles kan en mag, maar hou niet van seks- en parenclubs.
  En waar kun je het beste gaan als het gaat om kunstenaars, dus gallerietjes en dergelijke?

  Antwoord
 135. Buckowski

  Oud en nieuw!

  We hebben in de planning dit in Berlijn te gaan vieren!
  Iemand adviezen? Waar te zijn? Te slapen? We zitten er een dag of4! Kheb er zin an!

  Antwoord
 136. GJ

  Is Tacheles nog open? Of hebben die vreselijke banken of projectontwikkelaars de boel al laten sluiten?
  Vond de kunst en sfeer geweldig aldaar.

  Wat is dit trouwens een waanzinnig handige site.

  Antwoord
  • Marjolein

   Tacheles staat nog wel overeind, maar het wordt steeds rustiger. Veel kunstenaars zijn namelijk al weg getrokken… Ik raad aan eens een kijkje te nemen in Kunsthaus Bethanien in Kreuzberg, ook erg leuk!

   Antwoord
   • GJ

    Hoi. Dank voor de tip. Zijn er nog meer plekken waar je beginnende kunstenaars kunt vinden?
    En waar vind ik een goede concertagenda voor Berlijn? We houden van indie, altenative, americana, klassiek, rock, pop. Heel divers dus.
    En waar kun je gewoon lekker dansen, geen techno e.d.. Maar gewoon nummers waar je op kan dansen?

    Antwoord
 137. Michelle

  Hallo Marjolein, echt een super handig blog dit!
  Ik had even een paar vraagjes; ik en een vriendin willen in de kerstvakantie naar Berlijn.
  We zijn allebei 16 en willen graag in een goedkoop hostel met erg veel terrasjes, barren en clubs vlakbij, iets wat erg centraal ligt en vol gezelligheid dus. Ik had op je blog gelezen dat een hostel in Alexanderplatz misschien wel een optie voor ons is, maar heb je nog suggesties? Een hostel vol jongeren vlakbij de stad lijkt ons ideaal. En zijn er in of vlakbij Alexanderplatz clubs met dubstep, r&b en hiphop te vinden? (tips?!?) En weet jij misschien of er in de periode 17-22 december en 1-6 januari nog leuke feesten of evenementen zijn in Berlijn?

  Haha verschrikkelijk veel vragen, maar hopelijk kan jij ons op weg helpen!

  Antwoord
  • Marjolein

   Ik denk dat het Ostel http://berlijn-blog.nl/ostel/ perfect past bij jullie wensen. Niet luxe, wel goedkoop en dicht in de buurt bij veel uitgaansgelegenheden en centraal gelegen dichtbij station Ostbahnhof. Voor dubstep kun je goed terecht bij Icon, een club ten noorden van Alexanderplatz. Qua R&B en hiphop heb ik geen idee, volgens mij heeft Sage wel eens R&B en hiphop avonden, maar ik raad je daarvoor even aan op hun website te kijken. Ik hoop dat je hier iets mee kunt! Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 138. Bauke

  Is de kitkatclub cool? En hebben ze een strenge dresscode. Snap van hun site helemaal niets. Maar hoorde dat het een gave tent is met wel een streng deurbeleid. Klopt dit allemaal?
  Ik ben een man van 36 en redelijk uitziend, laten ze je dan toe? Mijn vriendin is 30 en ook goed uitziend. Al zeg ik het zelf, haha.

  Antwoord
  • Jurjen

   Beste Bauke,

   De KitKatClub is geen gewone dansclub. Het is een fetishclub met bijbehorende dresscode. Met sneakers en een jeans kom je dan ook waarschijnlijk niet binnen, nee. Of jullie een beeldschoon koppel zijn is dan ook wellicht minder belangrijk dan de moeite die jullie gedaan hebben om je aan te passen aan de dresscode van de betreffende avond. Die dresscode is overigens niet elke avond hetzelfde, gezien de thema-avonden die ze hebben. Het criterium ‘mooie mensen’ is meer van toepassing op swingerclubs – dat is de KitKat uitdrukkelijk niet.

   Overigens staat op de website dat “alles behalve alledaagse kleding” mag, maar dat extravagantere kleding gewaardeerd wordt. Dan zal het met de strengheid van de dresscode dus wel meevallen.

   Gedraag je dus gewoon, ga er niet heen in de hoop op makkelijke seks en dan zal het vast een leuke avond worden! Be safe!

   Jurjen

   Antwoord
   • Bauke

    Haha, ik ga met mijn vriendin. Dus om de seks is het me niet te doen.
    Trouwens hoe zit het met de toelatingseisen van Berghain. Onlangs stonden we er en we zagen heel veel mensen afgewezen worden. Knappe, lelijke, extravagante, gewone, burgerlijke, zwarte, blanke, aziatische mensen werden de deur gewezen, maar hetzelfde soort mensen werd ook binnen gelaten. Er leek geen peil op te trekken. Wat zijn de eisen???
    Mensen die werden afgewezen gingen gewoon weer in de rij staan, een hele lange rij ook nog.

    En wanneer , op welk tijdstip is de rij niet zo gruwelijk lang??

    Leuke info op jullie blog.

    Antwoord
    • Marjolein

     Naar mijn weten is de rij tussen 1:00 en 3:00 het langst, dus buiten deze tijden proberen is een optie. Ik ken zelfs mensen die hun wekker zondagochtend zetten om dan de Berghain nog even in te sneaken. Het is ongetwijfeld een bizarre ervaring! Ze zeggen meestal dat ze mensen binnen willen zien die bekend zijn in de technoscene en niet enkel komen om de reputatie van Berghain. Maar dan nog, het blijft lastig. Over het algemeen worden grote groepen toeristen geweigerd en ook underdressed of overdressed gaan is niet aan te raden. Je kunt anders ook Suicide Circus eens proberen, ook hele leuke club!

     Antwoord
 139. Vincent

  Hallo Marjolein,

  Wat een coole site, lekker veel info! We gaan in december voor de 2e keer naar Berlijn. Wat we hier in NL gewend zijn dat alle kroegen lekker centraal liggen meestal, in Berlijn heb je echt het OV nodig om ergens te komen. We hebben toen de Kulturbrauerei geprobeerd op zich leuk, maar we hebben echt moeten zoeken naar een gewoon rockcafé, waar geheel ongedwongen live-muziek gespeeld wordt. Niet gevonden dus…We zijn niet van de techno, meer van een gezellige kroeg, 80’s/dance, bandjes en niet über hip en we willen ook als 40′ ers niet tussen de pubers/tieners zitten…Heb je tips?

  Succes verder met je site, we vinden het echt heel tof. Eindelijk een blog waar je alles kan vinden!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hé Vincent,

   bedankt voor je complimenten, leuk om te horen! Het klopt dat je in Berlijn niet echt één centrum hebt, maar veel barretjes zitten wel redelijk geconcentreerd. Als je echt op zoek bent naar leuke kroegen dan raad ik je aan om rond de Simon-Dachstrasse, de Kastanienallee of de Oranienstrasse te kijken. Mijn favoriete kroegen zijn de Dachkammer en Macondo, beide barretjes in Friedrichshain rond de Simon-Dachstrasse met een beetje een woonkamersfeer. Livemuziek is er meestal niet. Zelf ga ik voor livemuziek meestal naar de Magnet, hier zijn vaak rockbandjes en meestal kun je in de bar van de Magnet ook prima terecht (er is 1 concertzaal, 1 danszaal en een bar).

   Veel plezier in ieder geval in Berlijn, hopelijk zit er wat voor jullie tussen!

   Antwoord
   • Vincent

    Hallo Marjolein,

    de Simon-Dachstrasse hadden we al in de smiezen. Ik ga je tips onderzoeken. Live dus, als we er zijn.
    Bedankt!

    Antwoord
 140. Tom Hendrikx

  Afgelopen weekend in Berlijn geweest met een groep van 5 mannen,
  Zaterdagavond uit : eerst aangekomen in AM to PM op de hakescher Markt , waardeloos!

  Dan maar ergens anders heen en dat werd zoals de laatste keer (2010) richting de Matrix !
  Dit blijft toch de geweldige tent, leuke sfeer , gemengd publiek, allemaal vriendelijke mensen.
  Keuze uit 3 verschillende zalen, Dance/R&B/Oldies en sfeer muziek.
  6 € entree & normale drankprijs.
  Geen dikke nek gedoe, maar gewoon lekker uitgaan zoals het hoort !
  Oke dat er wat jonger volk rondloopt, maar er zijn genoeg mensen aanwezig ouder als 20 !

  Antwoord
 141. Lars

  Hey,

  Hebben jullie toevallig nog toffe tips qua uitgaan in het weekend van 25 t/m 27 November?
  Kunnen we ons vast een beetje orienteren!

  Grtz

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Lars,

   dat is allemaal afhankelijk van welk type muziek je houdt. Hierboven kun je een lange lijst vinden met toffe clubs, gesorteerd naar genre. Je kunt het beste de uitgaansagenda van de desbetreffende clubs checken voor speciale evenementen. Zelf ben ik de laatst tijd fan van Suicide Curcus, een club op het RAW Gelände. Aanrader als je van techno houdt!

   Antwoord
 142. Iné

  Wat een handige blog! Goede ideeën opgedaan voor ons tripje naar Berlijn eind augustus.
  We gaan met een groep van 8 vrienden een lang weekend.

  Mijn vriend wordt op de zaterdag in dat weekend 25 jaar. Dat willen we natuurlijk uitgebreid vieren! Heb jij misschien nog een tof idee waarmee we hem zouden verrassen?
  Het lijkt me zo leuk als we iets speciaals voor hem kunnen doen. Iets wat alleen in Berlijn kan perhaps?
  We houden allen erg van techno.
  Ik hoor graag van je!

  Antwoord
  • Jurjen

   Hey Ine,

   Als techno-liefhebbers kunnen jullie in Berlijn je hart ophalen. Haal bij aankomst even een van de (gratis) event listings en kijk wat er op dat moment aan feesten is. Berghain is legendarisch, dus dat valt altijd te proberen, maar houd er rekening mee dat een groep van 8 toeristen afgewezen kan worden, alleen omdat het toeristen zijn. Dan is er gelukkig nog genoeg te doen verder.

   Verder hangt het sterk af wat je vriend leuk vindt natuurlijk. Een basejump vanaf een hotel in het centrum van Berlijn wellicht? Een rondrit door Berlijn in een Trabant: de Trabi Safari? Een blik op Berlijn van boven?

   Antwoord
   • Iné

    Hey Jurjen,

    Enorm bedankt voor je tips, daar kunnen we zeker wat mee!

    Antwoord
 143. daan

  Wat ik ook google ik blijf hier uit komen. je houd het erg goed bij.
  nu 3 keer in berlijn geweest om uit te gaan. en nu zwaar aan het twijfelen om gewoon 3 maanden daar te gaan wonen.

  Antwoord
 144. Jan

  Dag,

  Wij zijn een groep van 4 jongens tussen de 18 en de 21. Waar kunnen we het beste naar toe gaan qua uitgaansgelegenheden. We houden wel van echt goede dance muziek, maar geen Techno/hardstyle. hoeft ook niet heel toeristisch te zijn persé

  Thanks

  Antwoord
  • Marjolein

   Als je van D&B of van dubstep houdt raad ik de Icon aan, is een leuke club, niet te groot en niet echt toeristisch. Of zoek je een andere richting dance? Daar heb ik eerlijk gezegd minder ervaring mee..

   Antwoord
 145. Carmen

  Hoi,

  Allereerst wil ik zeggen dat dit echt een geniale blog is met veel nuttige info!

  Ik had alleen een vraagje, zijn er ook clubs in Berlijn die dancehall, bubbling en reggaeton draaien(een beetje in de stijl van daddy yankee/sean paul)? Samen met een vriendin bezoek ik berlijn begin augustus en hoewel wij beiden heel veel zin hebben in Berlijn en het Berlinernachtleven, kunnen wij de technobeats helaas niet waarderen :P

  Alvast bedankt!

  Antwoord
 146. Ken

  Hoi Marjolein,

  Wij hadden gelezen dat er carnaval is in de periode dat wij gaan..
  Is dat ook in onze buurt? Charlottenburg? En zijn dan wel alle winkels gewoon open?
  Jij zei ook dat we richting het oosten moesten voor de gezellige straatjes en restaurants (misschien domme vraag) in welke wijk moeten we dan zijn? Weet jij dan ook welke bus of ander ov we moeten hebben?

  Alvast bedankt,

  Groeten Ken

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Ken, als je bovenaan deze pagina kijkt zie je een aantal suggesties voor straatjes en wijkjes waar je leuke restaurants kunt vinden. Je kunt bijvoorbeeld de S-Bahn nemen naar Warschauer Straße voor de Simon Dach Straße of naar de Oranienburger Straße. Het Karneval der Kulturen vind je eigenlijk voornamelijk in Kreuzberg en Neuköln. Lees meer op deze pagina http://berlijn-blog.nl/karneval-kulturen/.

   Antwoord
 147. Jan

  Hi Marjolien,
  Hoorde van vrienden dat Insomnia supergaaf is en de leukste van Berlijn. Ze zeiden dat alles kon en alles mag en dat er een super toffe sfeer hangt.
  Hebben ze een eigen site? Ken jij deze club?

  Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Jan, nee ik ken deze club zelf niet. Uit de website kan ik opmaken dat het een parenclub/swingersclub is dus als dit je ding is kun je hier meer info vinden http://www.insomnia-berlin.de/.

   Antwoord
  • Jurjen

   Insomnia is inderdaad een sex- en swingersclub. Ze hebben verschillende avonden van low-key avonden voor swingers tot fetishavonden met bijbehorende dresscode. De club zelf ziet er mooi en goed verzorgd uit.

   Antwoord
 148. ken

  Hoi Marjolein,

  Wij gaan met pinksteren naar Berlijn, en hebben de keuze laten vallen op Hotel Kronprinz Berlin..
  Ligt dit hotel een beetje gunstig qua bezienswaardigheden, winkels en eetgelegenheden.?
  Weet jij misschien ook een betere ruitersportzaak in berlin of in directe omgeving.?

  Alvast bedankt..

  Antwoord
  • Marjolein

   Hallo Ken, ik heb de locatie van het Kronprinz Hotel even gecheckt en opzich zit je dichtbij OV voorzieningen, maar het echte uitgaansleven en gezellige straatjes met restaurantjes zitten wel wat verder weg. Winkels heb je altijd wel in de buurt, bijvoorbeeld in de Wilmersdorfer Straße, niet ver weg van het hotel. Ik denk dat je prima zit, maar zelf zou ik liever iets meer in het oosten van de stad gaan zitten. Met ruitersportzaken heb ik zelf geen ervaring, maar vond op deze website wel een lange lijst. Even onder “Shops in Berlin” kijken. Succes en veel plezier!

   Antwoord
 149. pam

  Hoi Marjolein,

  Ik vertrek op 6 juni naar Berlijn met mijn klas.
  we zijn dan met een groep van 28 mensen denk helft jongens helft meisjes.
  maar we zijn tussen de 16/17 jaar waar kunnen we het beste naar toe gaan om ergens tegaan dansen?
  waar we niet worden afgewezen?
  als u iets weet buiten berlijn is dat ook goed want ons hotel ligt ook buiten duitsland.

  Groetjes Pam

  Antwoord
  • pam

   Hoi

   Sorry bedoelde buiten Berlijn inplaats van buiten Duitsland maar kan het neit veranderen!:S
   Als iemand iets weet om naartoe tegaan! vertel het dan alstublieft!

   Groetjes pam

   Antwoord
  • Marjolein

   Hoi Pam, lastig, ik ken zelf niemand in deze leeftijdscategorie. Ik heb wel gehoord dat Matrix speciale avonden heeft, dit is een club in het oosten van Berlijn. Hier zou je het even na kunnen vragen want ik ben niet 100% zeker. Groetjes en succes, Marjolein.

   Antwoord
   • pam

    Bedankt voor het bericht!
    Ik ga het uitzoeken.

    Groetjes Pam

    Antwoord
 150. Diepak

  Beste mensen,

  net terug van een paasweekend Berlijn. En ik moet zeggen wat een super stad zeg. Ontzettend groots en ruim opgezet. Mooie architectuur, heel erg veel eetgelegenheden, leuke winkelcentra, etc. Houd er alleen rekening mee dat als je gekleurd ben, wij waren met z’n tweetjes tijdens het uitgaan, je vrijwel geen enkele club in Berlijn binnenkomt. Daar wij heel erg vaak uit gaan in heel Nederland waren wij ook gewoon goed gekleed. We hebben op een avond zeker 7 tenten geprobeerd, de security’s gaven vaak geen rede waarom we niet naar binnen mochten, of ze gaven redenen als ja je hebt een hemd aan is te netjes, alleen t=shirts vandaag. Dus alle getinte en donkere mensen WEES GEWAAARSCHUWD!!! Verder is Berlijn een topstad en zijn ook de mensen daar zeer vriendelijk.

  Antwoord
 151. Audrey

  Weet iemand clubs in Berlijn die op maandag en dinsdag open zijn?? Wij gaan van maandag 2 t/m woensdag 4 mei naar Berlijn en willen stappen. Tips??

  Antwoord
 152. Carola

  Hallo,
  Ik heb even een vraagje. Mijn man en ik gaan binnenkort een paar dagen naar Berlijn en behalve cultuur happen willen we natuurlijk ook het Berlijnse nachtleven beleven. We houden ondanks dat we allebei de 40 al gepasseerd zijn van een nacht lekker dansen op stevige house beats (dance/techno). Weet jij misschien waar we het beste op onze leeftijd naar toe kunnen gaan? Zijn er clubs waar ook wat ouder publiek komt zodat we niet alleen tussen 18 jarigen staan te dansen?
  Alvast bedankt voor je reactie!
  groetjes Carola

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Carola,

   ik denk dat als je van techno/dance houdt dat je het beste Tresor, Berghain of Matrix kunt proberen. Ik meen me te herinneren dat bij die laatste niet zoveel hele jonge mensen kwamen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet heel erg op let. Maar dat hoeft ook niet, want in Berlijn is zoveel verscheidenheid aan publiek, ook kwa leeftijd.

   Veel plezier in ieder geval! Groetjes, Marjolein.

   Antwoord
   • Jurjen

    De Matrix kan ik dan weer alleen maar afraden: gemengde muziek, tot rock, pop en hip-hop aan toe. Toen ik er met een pub crawl strandde zat het vol met jonge mensen, waarvan volgens mij nog niet eens iedereen de leeftijd van 18 bereikt had.

    Dan raad ik toch liever de Ruderclub bij Hackescher Markt aan, hoewel ik over de leeftijd daar weinig kan zeggen.

    Antwoord
   • Carola

    We zijn het afgelopen weekend naar Berlijn geweest en hebben zaterdag Berghain geprobeerd. Bij aankomst stond er een rij van een uur, toch maar achteraan gesloten want dan moest het met zo’n rij toch wel heeeel gaaf zijn. Aan de deur stonden 3 arrogante sjagerijnige portiers die het grootste deel van het publiek bij de deur (na dus een uur in de rij te hebben gestaan) met een hoofdknik weer wegstuurden die mochten er dus gewoon niet in en waarom? Geen idee! Wij waren de uitverkorenen die avond en we mochten naar binnen. Ik verwachte een afgeladen tent met zo’n rij en zo’n streng deurbeleid. Maar niets daarvan, om half 2 was er nog geen halve kip binnen. Wat een rare bedoening daar! Pas om 3 uur begon het een beetje vol te lopen. Muziek was wel lekker techno.
    Maandag Matrix nog even geprobeerd. Leuke tent en gewoon stampend vol op een maandagavond!!!! Waar vind je dat in Nederland??? Muziek was inderdaad waardeloos en erg jong publiek maar dat was op zich geen probleem.
    Verder hebben we de dagen slenterend door Berlijn doorgebracht langs alle trekpleisters.
    Berlijn is zeker een aanrader zowel op cultureel als op uitgaansgebied. En niet te vergeten wat is dat openbaar vervoer daar goed geregeld!!! Superrrr!

    Antwoord
    • johahn

     Wellicht moet je de berghain nog eens proberen om 10 uur ’s ochtends

     Antwoord
 153. Wouter

  Vrijdagavond naar het Ratibor Theater geweest aan de Cuvrystr. 20.
  Een aanrader. Toneel spel door “die Gorillas”. Actieve samenwerking met publiek.
  Die geven steekwoorden, waarmee uiteindelijk types worden neergezet waardoor een verhaal lijn ontstaat. Alternatief klein theater, leuk, gezellig. Kosten circa 11,–.
  Je koopt een drankje en gaat lekker zitten. Leuke avond gehad.

  Antwoord
 154. joan

  Hoi Marjolein, de volgende keer als je naar berlijn gaat… check dit ajb, geweldig. In Amsterdam hebben we 1x per jaar Robodock.org op de NDSM-werf, maar in Berlijn hebben ze een kunstenaar vlakbij de Hackischer Markt die een permanente tentoonstellding doet.
  Check this: http://monsterkabinett.de/ . Als je klaar bent met de toer, kun je in de bar aan de overkant nog tot diep in de nacht genieten van industriele kunst, techno muziek en meer;-)

  Antwoord
 155. evelien

  Hoi!

  Ook wij hebben een paar daagjes Berlijn geboekt voor oudjaar en zijn op zoek naar een leuke plek om een dansje te doen. Zijn we hopeloos te laat om nog ergens binnen te geraken? Wat raad jij ons aan?
  We logeren in de buurt van Friedrichshain. Heb je leuke eet-adresjes daar?
  Alvast bedankt!!

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Evelien, had je mijn oud & nieuw pagina al gezien? http://berlijn-blog.nl/oud-en-nieuw-vieren-in-berlijn/. Hier kun je denk wel wat goede tips vinden. Veel clubs (zoals Weekend) verkopen alleen tickets aan de deur dus daar kan je het nog proberen. In Friedrichshain zijn heel veel leuke tentjes, in de Simon Dach Strasse zitten verschillende restaurants (vlakbij station Warschauer Strasse). Have fun!

   Antwoord
 156. Kelly

  Fijne informatieve website! Al heel wat leuke tips opgedaan.

  Ik ga dit jaar samen met een vriend Silvester vieren in Berlijn en nu heb ik nog een vraagje: in Nederland bestaat met Oudjaarsnacht de vreselijke gewoonte dat je ook voor gewone café’s toegangskaarten moet hebben. Is dat in Berlijn ook nodig of kom je gewoon overal binnen?
  Ik snap dat dit voor clubs wel het geval is, maar ook voor ‘gewone’ café’s?

  Alvast bedankt voor je reaktie.

  Antwoord
  • Marjolein

   Hi Kelly! Het hangt een beetje van de club/cafe af. De meeste café’s hebben wel vrije inloop, hoewel het wel druk kan zijn. Zelfs voor clubs kun je nog wel kaarten kopen want sommige clubs verkopen aan de deur nog toegangskaarten. Veel plezier in ieder geval in Berlijn!

   Antwoord
 157. Jos

  Hey Marjolein,

  we hebben een keuze gemaakt het wordt het park plaza prenzlauer berg.
  Vrijdag gaan we rijden en hebben er veel zin in,
  Nog bedankt voor je moeite :)
  Groeten Jos

  Antwoord
 158. Tim van der Vlies

  Hey Marjolein,

  had al een berichtje ergens anders op de website geplaatst. Die erg top is trouwens.
  Heb ik veel aan.

  Heb je nog tips qua uitgaan voor een groep van 8 mannen (opsplitsen wordt t sowieso haha)?
  We gaan in januari.

  De Tresor schijnt wel ok te zijn op dat gebied…….

  Thanks and keep up the good work.

  Gr Tim

  Antwoord
 159. Jos

  Hi Mar,

  Ik ben nu aan het boeken en het aanbod aann hotels is gigantisch, ik begrijp het niet meer :)
  We willen in een hotel vlakbij het uitgaansgebied waar het het meest gezelligst is, overdag kunnen we met het openbaar vervoer ( of de auto ) dan de berlijnse muur etc bezoeken. Kun je nog 1 keer je visie geven? Groeten Jos

  Antwoord
 160. Jos

  hoi,
  Ik ben van plan om samen met een vriend van me naar berlijn te gaan, overdag wat cultuurdingen doen want dat kan daar heel mooi denk ik. En de bedoeling is om savonds lekker te gaan stappen maar nu is de vraag waar kan ik dan het beste een hotel boeken? oost west?
  Vriendelijke Groeten Jos

  Antwoord
  • Marjolein

   Hi Jos ik zou kijken in de wijken Prenzlauer Berg, Friedrichshain of Kreuzberg. In het westen is Berlijn wat chicer, in het oosten zitten de meeste clubs en is alles wat meer “underground”. Zeker als je nog veel “cultuurdingen” wilt gaan ondernemen kun je het beste kijken rond Alexanderplatz, lekker centraal en ’s nachts na het uitgaan goed te bereiken. Viel spass!

   Antwoord
   • Jos

    Viele dank voor de info! Het gaat zeker goed komen we hebben er zin in hopen dat we de goeie clubs treffen als we er zijn..
    Sptáter

    Antwoord
 161. Marielle

  Hallo:)

  Ik heb even een vraagje! Wat is de leeftijdsgrens bij uitgaan in Berlijn. Ik ga samen met 4 vriendinnen een weekje naar berlijn, maar we zijn 16/17. Kom je dan wel binnen?

  Groetjes Marielle

  Antwoord
  • Marjolein

   Hai Marielle, meestal ligt de leeftijdsgrens rond de 18. Hier wordt echter niet heel actief op gecontroleerd is mijn ervaring. Je zou dus gewoon bij een aantal clubs kunnen proberen of het lukt. Met een groep vrouwens is de kans sowieso al een stuk groter dan wanneer je met veel mannen gaat (discriminatie maar erg waar in Berlijn). Succes en veel plezier!

   Antwoord
  • Marleen

   Hi Marjolijn,

   Wat een fijne blog :). Ik ben opzoek naar venue’s voor eind deze week ( kort dag, ik weet het..) voor een opkomende band om zichzelf met een korte tour als voorbereiding op onze tour in Oktober en November. We willen met twee van de bandmembers van donderdag tot zaterdag een akoestische tour doen in Berlijn.

   Welke clubs/cafe’s en andere plekken zouden hier voor open staan denk jij?

   Antwoord
   • Marjolein

    Dank je wel Marleen! Hierbij wat namen waar jullie misschien terecht kunnen: Junction Bar, Musik & Frieden, Yorckschlösschen, Astra, Quasimodo, Wild at Heart en Bi Nuu. Hoop dat er iets voor jullie tussenzit! Veel succes en plezier!

    Antwoord
 162. Erik Kouwenberg

  Complimenten, zeer overzichtelijk!
  Wij gaan van 21 mei t/m 24 mei naar Berlijn. We verblijven in een hostel: Meininger Berlin Prenzlauer Berg. Als het goed is, is dan ook het carnaval der Kulturen.

  succes met jullie website.
  Top!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Travel Diary: Berlijn // Street art, clubs & historie - Moderne Hippies - […] eens een kijkje voordat je Berlijn wilt ontdekken! Marjolein, de dame achter deze blog, heeft ook een aparte pagina…
 2. Blogger Diary: Berlijn // Street art, clubs & historie » - […] eens een kijkje voordat je Berlijn wilt ontdekken! Marjolein, de dame achter deze blog, heeft ook een aparte pagina…
 3. Club-Mate - Wodka Boys - […] hij al vrij snel geattendeerd op een speciaal drankje. Een drankje dat ervoor kan zorgen dat je de Berlijnse…
 4. Te oud | Mijn Fashion Guide - [...] mij is dat eigenlijk in de meeste landen zo. Een verschrikkelijke gedachte. Ik denk dat ik echt in Berlijn…
 5. 02.06.2011 t/m 05.06.2011 :: Berlijn Skateboard Road Trip – :: Planet Contra :: - [...] http://berlijn-blog.nl/uitgaan/ http://www.highteknet.com/dance.htm [...]

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This