Contact opnemen

Wil je graag je feedback, tips, aanvullingen, of interessante Berlijnverhalen delen? Dan zou ik het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat op mijn blog of om een bericht van je te ontvangen via social media of e-mail! Ook voorstellen of suggesties om samen te werken ontvang ik graag per e-mail.

Mijn contactgegevens:

Blijf op de hoogte van mijn laatste Berlijnbelevenissen via social media. Regelmatig plaats ik daar foto’s, video’s en leuke wetenswaardigheden uit Berlijn. Lijkt me leuk jullie daar te zien en wat van je te horen!

Neem je liever privé contact op? Dan kun je me ook een e-mail sturen.

Ik kan helaas niet beloven dat ik op alle berichten een persoonlijk antwoord kan geven. Kijk daarom vooraf of je vraag bij de veelgestelde vragen staat, gebruik de zoekfunctie op mijn blog of stel je vraag op mijn Facebookpagina en laat andere Berlijnfans je helpen:

Veelgestelde vragen

Ik krijg heel veel vragen van bezoekers per e-mail, helaas kan ik er niet altijd (snel genoeg) op antwoorden. Daarom vind je hier de antwoorden op de meest gestelde vragen zodat ik hoop dat jullie snel een antwoord vinden op jullie vraag:

Hoe kom ik van A naar B?

Het openbaar vervoer in Berlijn is super, elke uithoek van de stad is wel met het OV te bereizen.
Welke route je het beste kunt nemen kun je het beste uitzoeken met de routeplanner Fahrinfo-Berlin.de, het Berlijnse equivalent voor 9292ov.nl (ook in het Engels of als mobiele app beschikbaar).

20150821 - _DSF2522- BerlijnBlog Tiergarten

Geef je rondleidingen?

Ik geef zelf geen rondleidingen. Ik werk naast mijn blog voltijd en ik heb er simpelweg en jammer genoeg geen tijd voor. Bekijk hier een overzicht van rondleidingen in Berlijn die ik aanraad of bekijk hier een overzicht van wandelingen in Berlijn.

Hoe vind ik werk / woonruimte in Berlijn?

Beide vinden kan soms best een uitdaging zijn. Op mijn blog vind je daarom mijn tips voor het vinden van werk, het vinden van een woning en andere tips voor een verhuizing naar Berlijn. Het is mij gelukt dus het moet jou ook lukken! Heel veel succes!

Heb je nog leuke Berlijntips?

Nou en of! Mijn hele blog staat er vol mee maar voor het gemak heb ik mijn beste tips op deze pagina verzameld: mijn favoriete Berlijntips. Tips per seizoen kun je hier vinden: lente, zomer, herfst winter.

Is er iets bijzonders te doen als ik in Berlijn ben?

Berlijn slaapt eigenlijk nooit en wanneer je ook komt, er is altijd wel wat te beleven! Op mijn pagina evenementen in Berlijn vind je een overzicht van jaarlijks terugkerende gebeurtenissen, feestdagen en een overzicht van aanstaande evenementen.

Publiceer je ook gastartikelen op BerlijnBlog.nl?

Jazeker, af en toe verschijnen er ook gastbijdrages op mijn blog. Ik doe dit echter alleen als de content een aanvulling kan zijn op mijn bestaande content. Mocht je een gastblog willen plaatsen laat me dan concreet weten waarover het artikel gaat of stuur een voorbeeldartikel, dan kan ik kijken of de content bij mijn lezers past.

Veel leesplezier op BerlijnBlog! Ik hoop dat ik jullie van veel leuke tips en inspiratie kan voorzien!

liebegruesse

102 Reacties

  1. Simone en Robert van Scha(ij)ik

    Hi Marjolein,

    Bij de neuen See is een klein cafeetje klein kneuterig en daardoor gezellig.
    Wij zijn er op 28/12/2019 en het is er enorm gezellig.
    Buiten brand hout in vuurkorven.
    Binnen kun je wat drinken en eten.
    We zijn er bij toeval bij uitgekomen.

    Je blog is een geweldige start bij een eerste bezoek aan Berlijn.
    Superfijn!

    Antwoord
    • Marjolein

      Ah, het Café am neuen See! Inderdaad een heerlijke plek, ook in de zomer! Bedankt voor jullie leuke reactie, fijn om te horen dat jullie wat aan mijn blog hebben gehad!

      Antwoord
  2. Sandra Cents

    Hi Marjolein,
    Dank je voor de geweldige tips.
    We hebben nog een vraag: samen met man en zoon van 10 zijn we rondom oud en nieuw in Berlijn.
    We willen graag met zijn 3en de 31e december in een sfeervol restaurant eten en ergens (niet te druk) genieten van vuurwerk en muziek?!.
    Heb je nog tips hiervoor. Wij zitten in de buurt vd Potsamerplatz
    Sandra

    Antwoord
  3. Dick Dagekamp

    Beste,

    Graag informeer ik naar eventuele samenwerkingsmogelijkheden. Wij hebben interesse in het plaatsen van een link.

    Mvg,

    D. Dagekamp

    Antwoord
  4. Sjaak Lamee

    Heey Marjolein!

    Allereerst even mijn complimenten voor je blog en boek, onwijs vet en verrassend. Ik kom heel graag in Berlijn, maar het is zo leuk om verrassende plekjes te weten naast de bekende bezienswaardigheden.

    Mijn eerstvolgende keer Berlijn is met mijn kersverse vriendin ;) Dus ik zou wel van jou willen weten: Wat vind jij de meest romantische locatie in de stad?

    Groetjes,
    Sjaak

    Antwoord
  5. Ralph

    Hoi Marjolein,

    As vrijdag ga ik weer richting het heerlijke Berlijn!
    Ben er al 2x geweest maar toen nog geen musea bezocht.
    Heb jij musea waarvan je zegt die zijn echt de moeite waard?
    Ook ga ik Tempelhof bezoeken en de Berliner Dom.
    Ook wil ik op zondag een markt bezoek!
    Heb jij suggesties?

    Groetjes
    Ralph

    Antwoord
  6. Cornee van Ewijk

    Beste Marjolein,

    Wij (mijn vriendin en ik) openen over 2 maanden een Sportclub in Berlijn. Wij geven volgende week donderdagavond (15 maart) een lezing . Die lezing is een ´proeflezing´ voor ons zodat we alvast waarde kunnen creëren voor onze omgeving. Daarbij willen we onszelf bekend gaan maken in deze stad.

    Zou jij bij deze lezing aanwezig willen zijn (Wilmersdorf)?

    Meer informatie over de inhoud van de lezing kan je op onderstaande link vinden;

    http://upvir.al/47200/lp47200

    Ik kijk uit naar je reactie.

    Vriendelijke groet,

    Cornee van Ewijk

    Antwoord
  7. Savannah Weeda

    Hoi Marjolein,

    Via Google kwam ik terecht op jouw website. Voor een studiereis moeten mijn groepsgenoten en ik op bezoek bij een start-up bedrijf in Berlijn. Het gesprek zal in het teken zijn van innovatie. Weet jij toevallig een leuke start up in Berlijn?

    Antwoord
  8. Ard van Marrewijk

    Hoi Marjolein

    Al Googlend kwam ik ik op je Blog terecht.
    Veel leuke weetjes en nuttige info, hoor !
    Wij vertrekken volgende week naar Berlijn voor een korte vakantie van 4 dagen. We gaan met de auto en verblijven in een hotel aan de Albrechtstraße, midden in het centrum.

    Dank voor het delen van je kennis en ervaringen in deze mooie stad, en veel succes met je blog !
    Gruße, Ard

    Antwoord
  9. Elisa

    Hey Marjolein, ik kom nog net op tijd je blog tegen voor onze trip van volgende week! Ik zal je blog nog eens uitpluizen maar ik ben heel specifiek op zoek naar leuke (muziek)cafe’s voor mijn rock&metalminnende man…kan je me wat tips geven? Danke schon!!

    Elisa

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Elisa, kijk even bij Musik & Frieden, Paulus Metal Eck en Wild at Heart. Op donderdagavond is Rock at Sage altijd onwijs leuk (verschillende zalen met muziek en live bands). Ik hoop dat er wat leuks voor jullie tussenzit! Veel plezier samen in Berlijn!

      Antwoord
  10. Niels Konijn

    Hé Marjolein … Deze week voor de tweede keer in Nuekölln. Wat een te gekke wijk, de dinamiek, de diversiteit, fantastisch … warm aanbevolen; Gordon, koffie en muziek. Twee superaardige Israelische jongens runnen in de Allerstrasse een geweldige koffietent waar je daarnaast ook een supergoede israelische lunch kan nuttigen terwijl je van de door henzelf geproduceerde muziek geniet afgespeeld op één van de vele draaitafels die door de hele tent verspreid staan …

    Chk this out

    Niels

    PS do you have a good suggestion for a woodfired bakery?

    Antwoord
    • Marjolein

      Jaa, echt een heerlijke en veelzijdige wijk he? Ik kom er ook graag! Toevallig was ik afgelopen weekend nog in Neukölln op pad om de KINDL Gallery te bezoeken (aanrader!) en – jaja – wat te eten bij Gordon. Geweldige zaak inderdaad en wat een verrukkelijke hummus en schakschuka. Daar ga ik vast nog heel vaak komen!

      Antwoord
    • Marjolein

      Toevallig kwam ik deze film gisteren tegen, de video lijkt ineens behoorlijk viral te gaan op social media. Terecht, want het is heel bijzonder videomateriaal. Ik heb gisteren de helft gezien en ga vanavond verder kijken. Wat een prachtige en fascinerende beelden he? Bedankt voor het delen en voor je leuke reactie!

      Antwoord
  11. Sanne

    Hi Marjolein!

    Ik volg je blog, facebook en snapchat met veel plezier. Maar nu vroeg ik me af of je ook tips hebt om Halloween leuk te vieren in Berlijn, zonder terecht te komen in suffe toeristische clubs. M’n beste vriendin komt over vanuit Nederland tijdens het Halloweenweekend en ik wil haar meenemen naar een gave club voor een echte Berlijnse ervaring. Weet jij iets?

    Liebe Grüße!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Sanne! Hmm, daar vraag je me wat! Aangezien ik zelf geen ervaring heb met Halloween vieren in Berlijn, heb ik Google maar even geraaadpleegd. Ik vond dit handige lijstje met feestjes: https://www.berlin.de/clubs-und-party/halloween/. In dit lijstje is mijn favoriete club Ritter Butzke, ik denk dat ik daar zelf heen zou gaan. Ook House of Weekend en Spindler & Klatt organiseren speciaal voor Halloween themafeesten. Ik hoop dat er wat leuks voor jullie tussenzit! Veel plezier!

      Antwoord
  12. jAAP vERMAAS

    Hallo Marjolijn,
    Eind juli 2016 ben ik samen met twee reisgenoten 5 dagen naar jouw Berlijn geweest. Met je boek er bij en de vele tips van jouw blog hebben we alle dingen die we graag wilden zien of bezoeken heel gemakkelijk kunnen vinden. We hebben ook nog een halve middag en avond doorgebracht in jouw woonwijk Friedrichshain en in de Simon-Dachstrasse hebben we gegeten. Ook eenwandeling door het parkje Boxhagener platz.
    Toch een heel ander stukje Berlijn dan in de buurt bij de Potsdamerstrasse. Bij de mooie Oberbaumbrucke was het wel verschrikkelijk met het verkeerslawaai.
    De Fernsehturm hebben we bezocht met een thuis op internet aangeschafte en uitgeprinte Early Bird ticket van €13,00. Je moet dan wel voor 10.00 uur in de toren zijn maar we konden overal zo doorlopen terwijl er een paar honderd mensen voor de kassa stonden. Met de barcode op de ticket konden we zo de poortjes openen en kregen ook voorrang bij de liften, zowel omhoog als omlaag.
    Voor de overnachtingen hebben we gebruik gemaakt van het pension Bramkamp, Naunenerstrasse 22 in Dallgow-Doberitz (ten Westen van Spandau)
    Dubbel €52,00 en Enkel €42,00 + € 5,00 ontbijt als je daar gebruik van wilt maken.
    Er zijn 14 frisse schone kamers. Het pension ligt in het groen aan de rand van het dorpje.
    Gratis parkeerplaatsen op eigen terrein. Wel de tuinhekken achter je sluiten anders komen er reeën in de tuin. Zitplaatsen in een grote tuin met diverse vruchtbomen en veel bloemen.
    Geen pinbetalingen mogelijk. E-mailadres: bramkamp@freenet.de
    Het pension ligt op 5 minuten wandelen vanaf de Bahnhof Dallgow-Doberitz en met de trein RE4 reis je in precies 30 minuten zonder overstappen naar de Bahnhof Potsdamerstrasse. Deze trein rijdt 2 x per uur.
    Naast het station Dallgow-Doberitz zit een Argentijns Steakhouse waar je heerlijk kan eten als je uit de trein stapt als je terug komt.
    We maakten gebruik van de Berlin Welcomecard ABC, die we aan de stationsbalie in Spandau kochten.

    Jaap V.
    Eelde

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat fijn om te horen dat jullie bezoek aan Berlijn zo’n succes was! Leuk om te lezen wat jullie allemaal hebben gezien en gedaan in deze mooie veelzijdige stad. En reeën in de tuin? Wow! Da’s toch wel heel gaaf, dat je in Berlijn zo midden in de natuur kan zijn. Onlangs spotte ik zelfs een vos in Friedrichshain. Dan kijk je ook wel even gek op kan ik vertellen, haha! Bedankt voor je leuke reactie. Groetjes, Marjolein

      Antwoord
  13. Eric

    Hallo Marjolein,

    Net terug van 2 dagen Berlijn met m’n zoon van 17 jaar.
    Dank zij je blog heb ik er voor ons allebei iets leuks van weten te maken.
    Berlijn betekend voor mij immers iets heel anders (koude oorlog e.d.) dan voor hem.
    O.a. het Game science center, en de tentoonstelling “Alltag im DDR” in de Kulturbrauerei bezocht, beide zijn aanraders.
    Verder genoten van de sfeer in deze bruisende stad.
    Nogmaals dank voor de tips en advies in je blogs.

    Groeten,
    Eric.

    Antwoord
    • Marjolein

      Fijn om te horen dat jullie wat aan mijn informatie hebben gehad Eric, daar de ik het voor! Mooi dat jullie er zo’n veelzijdige trip van hebben gemaakt met aandacht voor historie en de nieuwe kant van Berlijn. Leuk!

      Antwoord
  14. mike

    Dag Marjolien,

    Ik vertrek over een week naar berlijn voor 4 nachten en 5 dagen. Ik verblijf in een hostel in de wijk Kreuzberg. Ik ben op zoek naar bruisende hipstershops en cafe’tjes waar het ideaal is om nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb ook al gezocht naar leuke bars voor holebi’s maar vondt voornamelijk bars om uit te gaan en te dansen. zijn er ook gewone bars?

    Ik zat ook te kijken op je geweldige blog voor de accomodatie via het OV. ik zou graag de bus nemen maar ik moet rekening houden met de zone’s A,B en C. Kan ik ergens een kaartje vinden of informatie hoe de regio’s zijn ingedeeld.

    Met vriendelijke groetjes
    Mike ;)

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Mike,

      superleuk! In Kreuzberg barst het van de leuke hipsterwinkels, bijvoorbeeld Hallesches Haus en Voo Store (bij beide kun je ook wat eten/drinken). In de Oranienstraße en rond de Bergmannstraße en de Gräfestraße vind je sowieso heel veel leuke zaakjes. Leuke wijk waar je je alleen al makkelijk 4 nachten kunt vermaken! Wat betreft de zones: waarschijnlijk heb je aan zones A en B genoeg (luchthafen Schönefeld en Potsdam liggen wel in zone C). Op mijn pagina over het openbaar vervoer in Berlijn kun je de details vinden. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag!

      Veel plezier!
      Marjolein

      Antwoord
  15. Marcel de Bos

    Beste Marjolein,

    Misschien dat je deze westberlin coffeebar & mediashop wel kent. Maar toevallig liepen wij door de Friedrichstraße en liepen wel langs deze deze zaak. Vooral biologisch en veel lekker taarten en cakes. Lekker trendy.

    Friedrichstraße 215.

    Antwoord
    • Marjolein

      Zeker! De kaneelrollen daar zijn ook heeeeel erg lekker! Echt een fijne aanvulling voor de Friedrichstraße want verder was het aanbod daar nogal karig. Bedankt dat je deze tipt met me hebt gedeeld!

      Antwoord
  16. Estelle Knauf

    Beste Marjolein,

    Via deze weg wil ik je graag de complimenten geven voor deze superleuke blog, echt top! Ik ben er nu een aantal keren geweest en deel je grote liefde voor Berlijn. Ik kan echt urenlang al je artikelen lezen. Zelf mag ik vanaf september een half jaar stage gaan lopen bij hotel ene hotel in Berlijn. Ik verheug me er ontzettend op en dankzij jouw blog vind ik veel leuke weetjes en locaties om zeker eens te gaan bezoeken!

    Bedankt voor je blog. Je bent een ontzettend inspirerend persoon!

    Groetjes,

    Estelle

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat een ontzettend lieve reactie Estelle! Dank je wel! Dit soort berichten motiveren me ontzettend om door te blijven gaan met bloggen. Zo leuk om mijn liefde met Berlijn te kunnen delen!

      Ik wens je alvast heel veel succes en plezier tijdens je stage in Berlijn. Suptertof!

      Liebe Grüße,
      Marjolein

      Antwoord
      • Estelle

        Super en dankje!

        Ik ben nu naar appartementen aan het kijken op het internet en heb een mooi appartement gezien in de Barbarossastrasse. Weet jij wellicht of dat een beetje een nette omgeving is?

        Alvast bedankt!

        Groetjes,

        Estelle

        Antwoord
  17. Ilona

    Hoi Marjolein,

    Net terug uit Berlijn en het was echt top!! Ik wilde je even bedanken voor alle leuke tips en info die op deze site staan. We hebben er afgelopen week veel aan gehad. Trouwens heerlijk gegeten bij Max und Moritz en bij Zola. Echt twee aanraders.

    Antwoord
  18. Bea

    Hey! Maandag ga ik voor het eerst naar Berlijn. Ik wil zeer graag pasfoto’s uit een oldskool fotohokje :). Zij deze overal in de stad verspreid en kom je ze vanzelf tegen of kan je misschien tips geven waar je deze kan vinden?
    Bedankt!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Bea! Er staan er aardig wat verspreid door de stad maar je zal maar net zien dat er je er dan niet toevallig eentje tegen het lijf loopt. Dan is deze kaart ideaal: http://www.photoautomat.de/standorte.html. Er staan o.a. fotohokjes bij station Warschauer Straße, voor het Mauerpark en op het RAW-Gelände. Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
  19. Hans

    Beste Marjolein,

    Hierbij wil ik je het volgende vragen, met de komende feestdagen zijn wij met ons gezin in Berlijn deels in het Sofitel en het tweede deel in het Eurostar hotel. Graag willen wij enkele tips waar je lekker en goed kan eten en ook bijvoorbeeld kan ontbijten. Zo ook waar leuke kerstmarkt zijn en/of andere intresante bezienswaardigheden in Berlijn. Nou een heel verhaal en we horen graag van je. Gr Hans

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Hans,

      leuk om te eten of te ontbijten bij het Sofitel in de buurt is Restaurant Chipps, vlakbij het Eurostar hotel kun je ontbijten bij House of Small Wonder of dineren bij Pantry. Voor meer tips op het gebied van eten en drinken verwijs ik graag door naar mijn restaurantpagina. Kerstmarkten zijn er meer dan genoeg! Bijvoorbeeld op de Gendarmenmarkt, voor het Schloß Charlottenburg en voor het Rotes Rathaus. Deze linkjes zijn misschien ook nog interessant om te bekijken:

      1. Kerstmarkten in Berlijn
      2. Bezienswaardigheden in Berlijn
      3. Mijn favoriete Berlijntips

      Mocht er nog iets onduidelijk zijn dan hoor ik het graag! Fijne feestdagen!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
    • Marineke Leijenhorst

      Hallo Marjolein,

      Dank voor de vele informatie op je website en het enthousiasme dat je uitstraalt. Zijn er in dit laagseizoen wachtrijen, of kunnen we afhankelijk van het weer onze plannen maken? Overdag zullen we musea bezoeken en wat rondstruinen, maar in de avond zou ik graag naar een klein concert (kamermuziek of zo) gaan. Is er in de week van 4-11 februari nog iets speciaals te doen? Alvast dank voor je antwoord

      Antwoord
      • Marjolein

        Hai Marineke,

        bedankt voor je leuke complimentje! Wachtrijen waarvoor precies? Bedoel je voor musea? Daar kun je meestal gewoon terecht. Alleen voor bekende bezienswaardigheden als de Fernsehturm en de Reichstag is het aan te raden dit vooraf online te boeken. Over die events ga ik nog even nadenken, er schiet me nu op het moment even niets te binnen. Het Berlijnse filmfestival Berlinale start op 11 februari dus eventueel kun je dat nog een dagje meepikken?

        Groetjes en veel plezier!
        Marjolein

        Antwoord
  20. Lieve

    Beste Marjolein,
    Wij zijn net terug van een 5-daags tripje naar Berlijn. We hebben veel tips uit je blog gehaald, waarvoor dank. Mijn favorieten : koepel Reichstag, Berliner Unterwelten, Stasi-museum, Olympisch stadion (super app-audio-gids) en Sachsenhausen (“favoriet” is hier misplaatst. “indrukwekkend” is een beter woord). Ons hotel Brandies an der Messe was ook top (super lekker en uitgebreid ontbijtbuffet). Voor de rest hebben wij ook lekker gegeten in de 12 Apostel, Noto, Brel en Petrocelli’s. Prijs-kwaliteit allemaal dik in orde, bediening overal erg vriendelijk en correct. Het enige wat ons opviel in vergelijking met andere grootsteden is dat er zoveel gedronken wordt op straat en in de metro. Hier zal de crisis waarschijnlijk wel wat mee te maken hebben. Succes nog met je blog, we blijven je volgen.
    En voor het park in Potsdam en Garten der Welt komen we ook nog wel een keertje terug.
    Vriendelijke groeten,
    Lieve

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Lieve,

      wat fijn om te horen dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad in Berlijn! Jullie hebben een hoop verschillende dingen gezien. Leuk hoor! Alcohol drinken op straat is gewoon toegestaan in Berlijn dus dat is hier de normaalste zaak van de wereld. Ik kijk er al niet eens meer van op ;-).

      Groetjes,
      Marjolein.

      Antwoord
  21. Maria

    Hoi Marjolein,
    Wat een handige blog is dit! Ziet er ook heel mooi uit. Ik ga volgende week naar Berlijn, en wij hebben de opdracht gekregen een bezem mee te nemen voor een bepaald spel. Het lijkt ons niet zo handig met een bezem te reizen, dus dachten we dat we een bezem in Berlijn zelf kunnen kopen. Heb jij tips bij welke winkel(s) een bezem te koop is, iets zoals een blokker in Nederland? Ik ben namelijk helemaal niet bekend met Duitsland dus ik heb geen idee waar ik moet zoeken. Misschien een beetje gekke vraag, ik hoop dat je me kan helpen. Alvast bedankt!
    Groetjes Maria

    Antwoord
    • Marjolein

      Hee Maria,

      bedankt voor je leuke complimentje en bijzondere vraag! Ik heb volgens mij nog nooit een bezem gekocht in Berlijn, haha. Ik zou het even proberen bij een ‘Baumarkt’, die verkopen dat soort dingen wel. Je zou bijvoorbeeld even bij Hellweg kunnen kijken, deze zit vlakbij station Ostbahnhof. Of bij een Kaufland (grote supermarkt) Zeeman, Ikea of Obi, online kun je wel even kijken waar ze zitten. Grote kans dat je daar zult slagen! Ik hoop dat je hier iets mee kunt!

      Groetjes,
      Marjolein

      Antwoord
  22. Jacqueline

    Fantastisch wat een geweldige site! Wij vertrekken morgen voor 3 dagen naar Berlijn, maar als ik het zo lees kunnen we beter een paar maanden gaan :-)

    Antwoord
    • Marjolein

      Dank je wel Jacqueline! Een paar maanden krijg je ook zo vol (ik woon hier nu vijf jaar en ik blijf nog steeds nieuwe dingen ontdekken!) maar drie dagen is een mooi begin! Berlijn is gelukkig niet ver weg dus je kunt zo nog een keertje terugkomen ;-).

      Antwoord
  23. Frank van Laere

    Hoi Marjolein, allereerst mijn complimenten voor je leuke blog over Berlijn. Ik ben van plan om er met de kerst naar toe te gaan.
    Ik heb een kleine opmerking over je site, de pagina hotels onder Accommodatie werkt niet.

    Antwoord
    • Marjolein

      Dank je wel, wat leuk om te horen! Bedankt voor je feedback, heb het gelijk gefixt! Als ik nog ergens bij kan helpen dan hoor ik het graag :-). Veel plezier alvast!

      Antwoord
  24. christa

    Hallo,
    bedankt voor alle leuke en handige tips.
    Wij hebben erg leuk weekend gehad in berlijn.
    Erg mooie stad.
    gr. Albert en Christa

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat ontzettend leuk om te horen Christa, dank je wel!

      Antwoord
  25. Sarah

    Hi Marjolein,

    I just came across your blog and find it a really cool idea to help people get assimilated.
    Currently I am offering jobs in Berlin and I am looking for dutch speakers. I was hoping that you can maybe help me reach out to the dutch in Berlin?

    Thanks in advance for your support!

    Best regards,
    Sarah

    Antwoord
  26. Ingrid

    Hoi Marjolein, Wat een leuke site heb je. Een ideale start voor ons weekend naar Berlijn. Heb je misschien nog een leuke tip om te doen met kinderen? En weet je misschien ook een leuk restaurant met kinderen? We hebben al een tafeltje gereserveerd in het Neni restaurant. Thanks! Ik ga snel je site weer verder lezen ;-)

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Ingrid, dankjewel! Ik heb eens een artikel geschreven met Berlijntips voor kinderen, heb je daar misschien iets aan? Ik denk ook dat het leuk is om een rondleiding te doen, die interactiviteit is volgens mij wel leuk! Berlijn op Maat biedt bijvoorbeeld leuke Nederlandstalige rondleidingen. Veel plezier in ieder geval! Viele Grüße, Marjolein.

      Antwoord
      • Ingrid

        super, dank je wel! Had dat artikel nog niet gelezen.

        Antwoord
  27. Alex de Bree

    Heel leuke blog. Ik volg de BerlijnBlog nu al paar maanden en het blijft leuk om te lezen. Wil snel weer naar Berlijn voor een bezoek.

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat leuk om te horen. Super! Ik hoop dat je tijdens je volgende Berlijnbezoeken nog veel aan mijn blog zult hebben. Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
    • wilma

      Hoi Marjolein, Ten eerste een geweldige site. Mooi om het allemaal te lezen Nu heb ik ook een vraag. Is het in berlijn in winkels en restaurants net zo makkelijk om te pinnen als in nederland. Of wordt er meer cash betaald. Dankl je wel alvast. En heel veel succes met je blog.

      Gr Wilma

      Antwoord
      • Marjolein

        Hai Wilma, in de meeste gevallen kun je wel pinnen, maar heel vaak ook niet. Ik zorg er altijd voor dat ik altijd genoeg cash op zag heb, want je weet maar nooit. Bovendien zijn de pinautomaten in de winkels altijd tergend langzaam ;-).

        Antwoord
  28. Ritz

    Hey Marjolein, long time no see. Wil je niet gewoon je postings automatisch op Nederlanders in Berlijn posten? Het lijkt mij dat daar gedeeltelijk ook je publiek is en het is niet zo dat ik het niet graag doorleid, maar ik vergeet het ook wel eens of zie het soms helemaal niet. Als je dat zou willen kan ik je ook admin maken en je kunt er alles posten wat je wilt of leuk vindt. Zelf ben ik druk met Komrij en in Nederland. Ik wordt uitgever, heb ik besloten en ben e.e.a. aan het voorbereiden. Let the sun shine! Ritz

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Ritz, wat tof dat je zo meedenkt! Ik zag inderdaad al dat je regelmatig mijn artikelen deelde, ik denk inderdaad dat veel mensen het wel leuk vinden om te lezen. Kan ik het automatisch posten? Anders wil ik het ook wel handmatig doen hoor! Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  29. Rein en Emmy Koning

    Beste Marjolein

    We weten al maanden dat we een paar dagen naar Berlijn gaan en we verheugen ons er erg op. We volgen je Blog en hebben de dagen daarnaar ingevuld.

    Nu lazen we afgelopen zaterdag 12 april 2014 een stuk in De TELEGRAAF dat de omgeving waarin we hebben geboekt niet zo’n fijne buurt is. We hebben namelijk een appartement aan de Mariannenplatzs geboekt.

    Raad je ons aan om te gaan omboeken of is het er wel veilig genoeg voor ons, toeristen?

    Hartelijke groeten en nog veel succes met je blog

    Rein en Emmy

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Rein en Emmy,

      de Mariannenplatz bevindt zich midden in Kreuzberg, een multiculturele wijk waar ook veel studenten wonen. Het kan er wat druk zijn, maar als je een beetje goed oplet is er eigenlijk niets aan de hand (en opletten moet je overal). Zelf vind ik het wel een leuke buurt want er zijn ook veel restaurants en bars te vinden.

      Veel plezier!

      Antwoord
  30. Karin

    Hoi. Heb jij enig ervaring met de Berlinpass? Is dat echt zoveel voordeliger en hoef je dan echt niet in de rij te gaan staan voor entrees? Gr. Karin

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Karin,

      ik heb er zelf geen ervaring mee. Ik denk dat het verstandig is voor jezelf even na te gaan wat je allemaal zou willen bezoeken in Berlijn, dan krijg je een beetje een idee wat je daaraan kwijt zou zijn. Ik vind de prijs vrij pittig, je moet denk ik minimaal twee musea per dag bezoeken.

      Groeten,
      Marjolein

      Antwoord
  31. Kees Westerkamp

    Hoi Marjolein,

    We hebben wel eens eerder contact gehad. Ik ben een grote fan van Berlin. Alhoewel ik Nederlander ben, kom ik door mijn Duitse ‘woon-situatie’ zeer regelmatig in Berlin.

    Afgelopen oktober waren we naar een concert van Max Raabe en het Palastorchester in het Admiralspalast. Dit orkest speelt muziek uit hoofdzakelijk de jaren 20 en 30 (veelal Duitse muziek). Een super orkest dat zeker de moeite waard is eens te beluisteren. Ook het Admiralspalast is een bezoek waar! Mooie concertzaal nabij het Friedrichbahnhof.

    Wellicht is een idee om een artikel te schrijven over Max Raabe en zijn orkest. Ze zijn zeer succesvol in Duitsland en daarbuiten

    In mei zijn er nog 2 concerten in Berlijn. Daarna gaat de show weer touren door Duitsland en Scandinavïe.

    http://www.palast-orchester.de/de/

    Groet
    Kees

    Antwoord
  32. Zacharias

    Hallo Marjolein,

    Geweldige site, helemaal superrrrr.
    Helaas heeft NS-Hispeed de reisprijzen best wel behoorlijk dramatisch verhoogd. (Zeker omdat reserveringskosten nu ook niet meer inbegrepen zijn.)
    Het bedrag wat op de site genoemd wordt (vanaf Euro 39,=) is dus (zeer helaas) niet meer juist.

    Met een vriendelijke groet en veel succes gewenst,

    Zacharias.

    Antwoord
  33. Heleen

    Hallo Marjolein,

    Ik ben net terug van drie weken Berlijn, mijn eerste en gedegen kennismaking met deze indrukwekkende stad. Ik heb mij in de afgelopen zomer grotendeels op jouw blog voorbereid op mijn reis. En ook in Berlijn heb ik je site regelmatig geraadpleegd. Je uitgebreide blog leest als een spannend boek dat je niet weg kunt leggen. Mijn complimenten voor je zeer prettig leesbare teksten, mooie foto’s, goed gedoseerde informatie en enorme variatie in onderwerpen. Wat een werk!

    Met vriendelijke groeten,

    Heleen

    Antwoord
    • Marjolein

      Wat een leuk compliment Heleen, dankjewel! Echt leuk om te lezen!

      Antwoord
  34. Jeroen

    Hoi,
    Even een vraagje. Vorig jaar tijdens een van mijn vele Berlijnreizen was ik begin september voor de IFA in Berlijn. Op de Gendarmenmarkt liep ik toevallig tegen een repetitie van een russisch/hongaars zanggezelschap waarbij één vrouw samen met een koor van zo’n 100 landgenoten zong. Ik heb het concert helaas niet gehaald maar wil graag weten wat dit nou voor show wa en of ze nog terugkomen. Wie kan mij helpen?

    Antwoord
  35. Noelle

    hi marjolein!
    Ik ben helemaal supppii fan van je site! Vind het echt geweldig wat je er allemaal opzet! Ik woon nu sinds 3 maanden in Berlijn voor mijn stage en mijn familie komt dit weekend over. Was dus op zoek naar dingen om te doen en hier heb ik echt alles gevonden + nog allerlei uitstapjes en dingen voor mijzelf om te doen! Ganz geill!!
    Keep up the good work!
    Groetjes Noëlle

    Antwoord
  36. Marieke

    Hallo Marjolein,

    Bedankt voor je tip over het restaurant Saporito. We hebben er 2 keer gegeten en dat was voortreffelijk! Reserveren is inderdaad nodig maar dat hebben we er graag voor over.

    Veel succes met je website, we hebben er veel aan gehad.

    mvg

    Marieke

    Antwoord
    • Marjolein

      Hallo Marieke,

      wat leuk om te horen dat het goed is bevallen! Ik kom er zelf ook vaak (ongeveer 1 keer per maand), en het eten is altijd zo heerlijk. Maar zelfs op een dinsdag is reserveren aan te raden, het zit altijd vol! Maar dat is ook niet zo gek, met zulke goede prijzen, lekker eten en beperkte ruimte. Bedankt en groetjes,

      Marjolein.

      Antwoord
  37. Mirjam Dorgelo

    Hoi Marjolein,

    Ik heb je gister je interview vragen beantwoord, maar toen ik deze naar je toe probeerde te mailen kreeg ik een foutmelding..? Probeerde het net nog een keer, maar weer een foutmelding. Heb je wellicht nog een ander emailadres waar ik het interview voor je blog naar toe kan sturen? Als dit het geval is, is het misschien het handigst wanneer je me vanaf dat andere adres even een bericht naar mijn gmail stuur.

    Hartelijke groet,
    Mirjam Dorgelo

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Mirjam,

      bedankt dat je me het via deze weg even hebt laten weten! Ik heb inderdaad wat problemen met mijn mail, ik ben ermee bezig. Ik heb je inmiddels een mailtje gestuurd. Bedankt alvast!

      Groeten,
      Marjolein.

      Antwoord
  38. Wilfred Legebeke

    Hoi Marjolein,

    Een tip, waar ik toevallig achter kwam deze week: Op ZDF wordt deze week, in 2 delen, een televisieserie uitgezonden genaamd Deckname Luna. Het verhaal gaat over een jonge vrouw uit de DDR met socialistische idealen, maar zich genoodzaakt ziet te vluchten naar de BRD. Veel meer zal ik niet over het plot vertellen, maar er zijn onder andere opnames gemaakt in Hohenschönhausen. Het verhaal speelt zich niet af in Berlijn, maar deels in de DDR en deels in de BRD. Ik heb het eerste deel gekeken en vanavond op de ZDF is het tweede deel. Ruim 4 uur duurt de televisieserie.
    Voor degenen die het hebben gemist en gaan missen, de serie is online terug te kijken op de site van de ZDF. Ik weet niet hoelang de serie online beschikbaar is, maar na het zien van het eerste deel kan ik zeggen: het is meer dan de moeite waard!

    Antwoord
  39. Ineke & Ruud

    hoi marjolein,

    We zijn net terug van een paar fantastiese dagen in Berlijn en mede dankzij info op jouw blog is ons bezoek een succes geworden.

    Wir haben noch eine koffer in Berlin, en die gaan we vast en zeker nog een keer ophalen

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Ineke & Ruud,

      dat is leuk om te horen! Fijn dat jullie het leuk hebben gehad in Berlijn en wat aan mijn blog hebben gehad!

      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
  40. Heinrich

    Marjolein,

    Allereerst mijn complimenten over je site; geweldig informatief, beter heb ik nog niet gezien..

    Je beschrijving van het Natur-Park Sud (S-bhf Priesterweg) is treffend….klopt precies……
    In de omgeving van S-Priesterweg, Priester- en Prellerweg is meer te zien:
    – panetarium Zeiss op de schrott-bult “Insulaner”; waarschijnlijk is de bult “mooier” dan de sterrewacht.
    – Friedhof Steglitz, FLAK ehrenmal.

    Over de bult en de “Insulaner” is informatie te vinden. Over het Zeiss-panetarium iets minder.

    Over het FLAK ehrenmal op friedhof Steglitz (Bergstrasse) is, naast wikipedia, weinig te vinden.
    Ik vind dit monument zo apart, en mooi, dat ik er meer (alles) van wil weten.
    Kan jij je licht laten schijnen op dit monument ?

    Heintje

    Antwoord
  41. Ruud Heuveling

    Hallo Marjolein, prima site. Lekker kompleet en overzichtelijk. Ik ben Nederlander en woon al sinds 15 jaar in Berlijn, Dus kan ik het weten. Een betere bron van informatie voor nederlanders en in het nederlands lijkt mij niet te bestaan.
    Ik weet niet of het is toegestaan of of je het wel passend vind, maar mag ik via deze weg onze landgenoten erop wijzen dat ik rondleidingen aanbied? in het nederlands, natuurlijk.
    Ik merk het wel. Als je wilt kan ik je pagina ook graag verlinken.
    Groetjes en ga zo door.
    Ruud Heuveling

    Antwoord
  42. Jan Westendorp

    Hallo Marjolein,

    We zijn zondagavond laat teruggekomen van een lang weekend Berlijn.
    We hadden op zeer korte termijn besloten om te gaan. We konden vrijdag beiden een dag vrij nemen dus op op tijd met de auto vertrokken.
    Halverwege vorige week pas vond ik je blog. Ik heb snel gelezen, het nodige gekopieeerd voor onderweg en een eenvoudig pension geboekt in Tempelhof.

    Complimenten voor deze blog, we hebben er erg veel aan gehad. Vooral de praktische info over de wijken hebben ons een goed weekend bezorgd. Ook de openbaar vervoer info is goed.

    Eigenlijk zijn we maar 1x in het centrum op Unter den Linden uitgestapt om het holocaust monument te bekijken, dat was de laatste keer nog niet af. De rest van de tijd hebben we doorgebracht in Prensl. berg, Friedrichshain en Kreuzberg.

    We waren al eens eerder geweest in 1990, na de val en ong. 5 jaar geleden nog eens, met een personeelsreis. Deze keer was veruit het beste, lekker slenteren met z’n tweeen, heerlijk gegeten en op tijd een glas wijn. We stonden te kijken van al die culturen die met elkaar samen leven en de diversiteit aan restaurantjes.
    Het was kort maar heftig, we willen graag over niet al te lange tijd terug.

    Nogmaals dank voor alle info en veel succes met alles waar je mee bezig bent.
    Keep up the good things.

    Groeten Jan en Ella

    Tip:
    Pizzeria Meyman, Warschauerstr. 80, Friedrichshain
    Laagdrempelig, werken met verse gronstoffen, aardige mensen en een goede prijs/kwaliteit
    Het zijn Armenen maar doen absoluut niet onder voor een goede italiaan!

    Antwoord
  43. Remco

    Hoi Marjolein,

    Heb jij misschien enig idee waar ik een lijst van Nederlandse tandartsen in Berlijn zou kunnen vinden? De Nederlandse ambassade in Berlijn kon me helaas niets vertellen.

    Groet,

    Remco

    Antwoord
  44. Menno

    Hallo Marjolein,
    Ik heb dit pas geleden je site (blog) ontdekt. Fantastisch werk!!!
    Hoe krijg je dit allemaal voor elkaar. Er is zoveel te beleven op de site.
    Ben zelf erg geinteresseerd in deze stad. Eerste bezoek was nog ten tijden van de muur. Bezoekjes aan oost-Berlijn via S-Bahn Friedrichstrasse. Wat een sfeer. Unheimisch.
    Na de val van de muur ook weer Berlijn bezocht. Gelogeerd bij een Duitse vriend in Berlijn.
    Fietsend Oost-Berlijn ontdekt.
    Nog steeds bezoek ik elk jaar wel een keertje Berlijn. Lees ook veel over de stad.

    Vraagje: zou er op je blog een agenda , geplaatst kunnen worden met culturele evenementen, zoals concerten en tentoonstellingen?
    Marjolein, nogmaals bedankt voor deze site. Ga er mee door!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hai Menno,

      bedankt voor je leuke reactie! Hoe het allemaal zo is gekomen? Ik vind het leuk om te schrijven en ik voeg regelmatig nieuwe stukjes toe aan de site, zo ontstaat er vanzelf een grote verzamling aan artikelen hehe. Jammer genoeg is mijn kennis uit tijden van de muur beperkt omdat ik pas sinds 2006 met Berlijn in aanraking ben gekomen. Wel lees ik veel over die tijd en vind het ontzettend interessant! Omdat mijn blog een project is naast mijn full-time baan, en het bijhouden van een evenementenkalender redelijk intensief is, moet ik je helaas teleurstellen. Ik heb wel een beginnetje gemaakt met deze pagina http://berlijn-blog.nl/uitgaan/evenementenkalender/ waar je alle jaarlijks terugkerende evenementen kan terugvinden. Voor andere evenementen moet ik je doorverwijzen naar bijvoorbeeld Berlin.de.

      Groetjes, Marjolein

      Antwoord
  45. Norbert Duijvelshoff

    Hoi Marjolein, dank voor jouw inspanningen met dit zeer informatieve en (over)complete blog. Aan de reacties zie ik dat je het niet voor niets doet ;-)

    Toch nog een vraag: wij willen komende zomer (eindelijk) naar Berlijn en overwegen de WelcomeCard ABC te nemen. We overnachten op een camping nabij Storkow en nu vraag ik mij af of de RegionalBahn / DB in die WelcomeCard valt. Storkow ligt buiten Zone C, maar wellicht moet ik dan tot bijv. Zernsdorf een kaartje kopen en dan overstappen op de U/S Bahn of zo. Ik kan die informatie werkelijk nergens terugvinden, wellicht dat jij meer weet hieromtrent?

    Schöne Grüssen,
    Norbert

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Norbert,

      bedankt voor je reactie en je compliment, ik doe mijn best! Om je vraag te beantwoorden, je moet naar Storkow inderdaad een extra kaartje kopen. Deze krijg je gewoon uit het automaat van de Deutsche Bahn. Je kunt vanaf Storkow de trein nemen naar Königs Wusterhausen, vanaf hier moet je dan overstappen (je kunt verder met de trein of de S-Bahn nemen). Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

      Groetjes, Marjolein.

      Antwoord
    • Jurjen

      Beste Norbert,

      Het eerste station dat in de Berlijnse zone C ligt, is station Kablow. Een retourtje (dagkaart) kost € 6,80. Vanaf daar kan je verder reizen met om het even welk aanbod dat geldig is in zones ABC. Makkelijker en voordeliger is waarschijnlijk om meteen een dagkaart voor het gehele traject tot Berlijn te kopen, dat kost € 10,40. Een 7-dagenkaart kost € 48,10 en is dus vanaf 5 dagen goedkoper. Met deze dagkaart of 7-dagenkaart kan je in Berlijn gewoon gebruik maken van al het openbaar vervoer.

      Vanaf 3 personen is het Brandenburg-Berlin-Ticket het overwegen waard, waarmee je voor 28 euro met tot 5 personen door heel Berlijn en Brandenburg mag reizen. Nadeel is dat je altijd samen moet reizen en dat het ticket pas geldig is vanaf 9:00, en je dus op z’n vroegst om 9:12 de trein uit Storkow kan nemen.

      Overigens rijdt de trein uit Storkow na Königs Wusterhausen nog door naar Berlijn en wel station Lichtenberg. Voor bestemmingen in Friedrichshain en Kreuzberg (ten oosten van station Ostbahnhof) is blijven zitten tot Lichtenberg handiger. Voor alle overige bestemmingen stap je voor de snelste reis op Königs Wusterhausen over op RE2, die van oost naar west door de stad heen rijdt en alle stations op de Stadtbahn aandoet.

      Jurjen

      Antwoord
  46. Wilfred Legebeke

    Hoi Marjolein,

    In ieder geval dank voor al je leuke items op je blog. Zelf ben ik ook een “verslaafde” van Berlijn en kom er gewoon veel te weinig. Nou heb ik een vraagje en ik hoop dat je mij kunt helpen. Afgelopen jaar hebben we in Berlijn gelogeerd in hotel Ramada aan de Karl Liebknecht Strasse. Direct achter het hotel is een parkeergarage en daarachter staat een behoorlijk groot gebouw (op de hoek Wadzeckstrasse en Keibelstrasse). Ik heb me op internet suf gezocht, maar ik ben benieuwd welke functie dat gebouw had tijdens de DDR periode. Ik heb zelf de DDR een aantal keren bezocht en ben ook 2 keer in Berlijn geweest, tijdens deze periode. Ik betrap me er zelf dan ook op dat, wanner ik in Berlijn ben, het oostelijke deel mij als een magneet aantrekt en dat ik op zoek ga naar ‘DDR-restanten’.

    Ik hoop dat je weet wat het is en ga vooral door met je blog, want het is en blijft genieten

    Groet,
    Wilfred

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Wilfred,

      bedankt voor je reactie! Leuk om te horen dat er voor Berlijnverslaafden zoals jou nog leuke dingen op mijn blog te vinden zijn! Lijkt me bijzonder om Berlijn zo terug te zien als je het nog kent uit de tijd van de DDR. Ik heb even zitten zoeken n.a.v je vraag en ik denk dat het een oude politiegevangenis uit de DDR is. Dit vond ik op Berlin.de. Het lijkt erop dat het gebouw tegenwoordig te bezichtigen is voor een rondleiding. Klinkt erg interessant en mijn interesse is nu ook gewekt, dus dank daarvoor!

      Elders vond ik nog het volgende:

      Die Keibelstraße war zu DDR-Zeiten gefürchtet. Wer in die Keibelstraße einbestellt wurde oder gar dorthin abgeholt – “zur Klärung eines Sachverhaltes”, der musste mit Verhör und ggf. U-Haft rechnen. Dies betraf nicht nur Kriminelle, sondern insbesondere auch Menschen, die nicht ins “DDR-System” passten, dort störten.

      Wie viele Menschen über die Jahrzehnte der SED-Herrschaft dort Stunden, Tage, Wochen oder auch Monate zubrachten, lässt sich heute nicht sagen, da die Unterlagen vernichtet wurden. Der Kenntnisstand beschränkt sich weitestgehend auf Zeugenaussagen (z.B. des Hausmeisters oder ehemaligen Häftlingen).

      Hopelijk heb je er iets aan!

      Groeten, Marjolein.

      Antwoord
      • Wilfred Legebeke

        Hoi Marjolein,

        Dank je voor je reactie. Het is inderdaad het gebouw wat ik bedoelde. Ik wist niet dat er zo’n beladen historie aan kleefde. Ik ervaar het inderdaad als een voorrecht de stad ook in DDR tijd te hebben bezocht. Dertig jaar geleden hebben we met school een rondreis door de DDR gemaakt en dat heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Vervolgens ben ik in 1989, voor de val van de Muur, ook een lang weekend in Berlijn geweest. Helaas heeft het tot 2011 geduurd voordat ik opnieuw weer in Berlijn kwam. Veel te laat natuurlijk, en ik betrap mezelf erop dat ik in die 2 weekenden van 2011, op zoek ben gegaan naar Oost-Duitse restanten en het westelijke deel veel minder interessant vind. Ik kan uren fietsen in Prenzlauer Berg of Friedrichshain en Lichtenberg, Pankow en Marzahn staan nog heel hoog op mijn verlanglijst. Ik blijf jouw prachtige blog volgen en hoop dat je een leuke sprong hebt gehad van het Park Inn.

        Groet,
        Wilfred

        Antwoord
  47. Yvonne Zomerdijk

    Hallo,

    Graag zou ik willen weten welk metro station het dichtste bij ons Hotel is. (Van der Valk Hotel Berliner Ring, Eschenweg 18, Berlijn 15827).

    Met vr gr
    Yvonne Zomerdijk

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Yvonne,

      het hotel dat jullie hebben uitgezocht ligt redelijk ver uit het centrum van de stad. Metrostations zijn niet echt in de buurt. Wel kun je de trein nemen vanaf Dahlewitz of Rangsdorf (zie ook Google Maps). Veel plezier in Berlijn!

      Antwoord
    • Jurjen

      Beste Yvonne,

      Vanaf de dichtstbijzijnde stations, die Marjolein al genoemd heeft, rijden slechts twee treinen per uur, die elk een andere route door de stad nemen. Gezien jullie waarschijnlijk toch, gezien de locatie van het hotel, toch met de auto komen, kan je ook een station verder doorrijden en op station Blankenfelde op de S-Bahn te stappen. Die rijdt elke 20 minuten. Je hebt in alle gevallen een kaartje voor zones ABC nodig.

      Jurjen

      Antwoord
  48. Mariska

    Geweldige site. Dankzij al jouw adviezen gingen we goed voorbereid op reis en konden we alles snel vinden.

    Vooral de tip voor ‘Curry 36’ was in de roos.. we dachten een zeldzaam adresje te hebben maar bij aankomst bleken meer mensen het te kennen.. Er stond een dubbele rij tot ver over het fietspad!

    Antwoord
    • Marjolein

      Hoi Mariska, bedankt voor je reactie! Hoe heeft de Currywurst gesmaakt? Ik ben zelf groot fan van Curry36, maar ik ben zeker niet de enige. De tent is door heel Berlijn bekend en berucht als “de beste Currywurst van Berlijn”. Of dat echt zo is weet ik niet, maar goed is hij wel. Daarom heb ik het idee dat hij ook steeds meer wordt opgenomen in toeristenboekjes… Maar goed, dat mag de pret niet drukken.

      Antwoord
  49. Wiliam Bucyk

    Hallo,

    Ik wilde toch even melden dat ik de site echt top vind!
    Overzichtelijk en vol met nuttige informatie en tips. Ik ga vandaag (voor het eerst) heen dus ben benieuwd!

    Bedankt in ieder geval voor de vele info en tips!

    Antwoord
  50. Guy Leerman

    Bedankt voor de vele tips. Het zou wel handig zijn indien je de site als een pdf zou kunnen downloaden. Heb je meteen een mooie reisgids op zak.

    Antwoord
  51. Rednier

    Jippie! Ook via deze site weten toeristen nog meer over Berlijn!
    Als je deze stad een warm hart toedraagt, zou je beter met de website kunnen stoppen.
    Toerisme kills Berlijn, en sneller dan je denkt.

    Antwoord
    • martijn

      je bedoelt dat toerisme een van de laatste redmiddelen van deze verschrikkelijk noodlijdende stad kan zijn? Wat mij betreft is het niet toerisme wat een stad kapot maakt, maar hoe een stad met toerisme omgaat. Persoonlijk denk ik dat Berlijn hier prima mee om kan gaan en zijn er andere problemen waar de stad (of bekommerende van de stad) zich beter druk om kunnen maken.

      Antwoord
    • Marjolein

      Jammer dat je er zo over denkt. Juist door toeristen meer te vertellen dan de standaard plekjes kill je juist wat voor mij het vervelende massatoerisme is. Dat vervelende massatoerisme is misschien niet altijd leuk maar concentreert zich op een aantal plekken, ik heb er weinig last van. Waarom denk jij dat Berlijn hier kapot aan gaat? Ik denk dat ze het geld wat toeristen mee brengen goed kunnen gebruiken. Benieuwd naar je onderbouwing!

      Antwoord
  52. Raymond

    Hallo Marjolein en Michelle, bedankt voor al jullie ‘inside’ informatie op deze website !

    Heel handig voor ons (1ste en korte) bezoek aan Berlijn a.s. woensdag en donderdag….

    Antwoord
  53. Lennard

    Net terug uit Berlijn. Veel aan deze site gehad!

    Die tip van buslijn 100 was geweldig. Het was een dubbeldekker, boven gezeten dus goed uitzicht gehad! :)

    Antwoord
  54. Pim

    Goede tips, het was een waardevolle aanvulling voor ons vooropgestelde plan voor Berlijn.

    Antwoord
  55. Uta

    Zeer informatieve site!

    Antwoord
  56. Monique

    Geweldige informatieve site!!

    Antwoord
    • Suzanne

      Hoi Marjolijn,

      Je blog is een echte aanrader. Bus 100 is geweldig, als je moe bent even lekker zitten en Berlijn trekt aan je voorbij. Afgelopen week geweest met man en 2 kinderen in een appartement in een zijstraat van de Hermannplatz. Goede verbinding en leuke restaurantjes voor weinig. De Bernauerstrasse vonden wij alle vier indrukwekkend. Staat niet in de gidsen, dus geen drommen met toeristen, daar houden wij wel van. Helaas was de excursie unterwerelt niet toegankelijk voor kinderen onger dan 7 jaar. Aangediend onze jongste kind 5 jaar is, zat dat er helaas niet in. Berlin zoo is ook erg mooi, veel verschillende soorten dieren. Jammer dat de panda al 2 jaar dood is. Volgende keer geen gids meer kopen.
      Veel succes met je blog.
      Mark, Suzanne, Lisa en Rens

      Antwoord
      • Marjolein

        Dankjewel Suzanne, leuk om te lezen dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad!

        Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This